Діагностика і ремонт

Який тип холодильника вибрати додому

Важливо розуміти, які типи холодильників бувають, щоб зробити правильний вибір. У статті з’ясуємо, як вони працюють і чим відрізняються, скільки камер мають, як розморожуються.

Який тип холодильника краще

Від нього залежать габарити і місткість. Тому відштовхуватися коштує від кількості осіб в сім’ї і різноманіття завантажуються продуктів. Як тільки питання з об’ємом камер буде вирішене, приступайте до вибору виду холодильника.

Вбудований або стоїть окремо. Якщо в кухонному гарнітурі передбачено місце для техніки, тоді вибирайте з вбудованих моделей. Зовні навішується фасад, який повністю приховує корпус в меблів. Є моделі, які встановлюються під стільницю. Висота корпусу від 40 до 220 см, об’єм від 78 до 550 літрів.

Враховуйте, що вбудовані холодильники коштують дорожче, ніж окремо стоячі при тих же параметрах.

Однокамерний. Найпростіший і стандартний. Може бути без морозильної камери або оснащуватися їм всередині, обов’язково у верхній частині.

Двокамерний. Холодильна камера розташована окремо від морозильної. Причому остання може перебувати як зверху, так і знизу. Завдяки розподілу температура в камерах не порушується при відкритті дверей.

Side-by-Side. Американська схема розташування. Обидва відділення знаходяться пліч-о-пліч, по всій довжині корпусу. Внизу розташовані контейнери з зоною охолодження: для м’яса, риби, овочів і фруктів. Внутрішній об’єм починається від 500 літрів. Дорогі варіанти оснащуються льодогенератором і дозатором для води.

French Door. Зверху знаходиться величезна холодильна камера з двостулковими дверима. Знизу (часто у вигляді висувного скрині) розташована морозилка.

Трьох (від 300 літрів), чотирьох (від 400 літрів), п’ятикамерні моделі (від 400 літрів). У кожному відділенні є можливість індивідуально регулювати температуру. Найчастіше подібні прилади використовуються не в побуті.

Шафи для вин. Пляшки розміщуються в шафі горизонтально. Обсяг залежить від кількості осередків для пляшок. Міні-моделі розраховані на 6 штук, побільше – на 30. Місткість від 100 штук підходить для приватних колекцій.

Морозильна скриня. Це горизонтальні невеликі камери, які використовуються в торгівлі, рідше в побуті. Зручно зберігати заготовки у великих господарствах, приватних будинках, на дачах.

За принципом дії

Виділяють чотири типи холодильників, які могли б використовувати або використовують будинку:

  • Вихрові. За рамки тестових розробок прилади так і не вийшли з-за низького ККД і дуже сильного шуму. У спеціальному охолоджувачі проводилося розширення стисненого мотором повітря.

  • Абсорбційного типу. Аміак, розчинений у воді, циркулює по системі. Потім рідину розділяється на воду і аміак, який випаровується і знову стає частиною рідини. Цей принцип дозволяє функціонувати без електрики. Для запуску процесу досить використовувати будь-який вид палива. Однак продуктивність техніки мала, а небезпека отруєння зводить на «ні» ідею.

  • Особливість роботи термоелектричних холодильників – охолодження контактів, через які проходить електрику. Працюють тихо, але дороги і малоефективні.

  • Компресійного типу. В основному всі моделі функціонують за такою схемою: холодоагент кипить у випарнику, охолоджуючи відділення. Компресор створює тиск і виробляється тепло, яке перетворює фреон в рідину.

Компресорів в холодильнику може бути один або два. Останній варіант досить поширений в нашій країні: кожен мотор відповідає за одну камеру. Вирішили розморозити морозилку? При відключенні холодильний відсік продовжить роботу.

Наявність інверторного двигуна забезпечує плавний набір температури і підтримує її на заданому рівні.

система розморожування

Ранні холодильники потребували постійного ручного розморожуванні. Потрібно було витратити цілий день, чекаючи, поки сніг і полій розтануть. Сьогодні виробники пропонують нові системи відтаювання:

  • Крапельна. Холодильний відділ оснащений «сумували випарником». У момент оттайкі конденсат накопичується на задній стінці і стікає в дренажний отвір. Морозилку доводиться розморожувати вручну.

  • No Frost (Frost Free). Не утворює інею та криги завдяки вентиляторів, які рівномірно розподіляють холодне повітря по відділенню. Така схема має один недолік – продукти обвітрюються в камері, тому їх обов’язково потрібно ставити закритими.

спосіб управління

Встановлювати режими і температуру в холодильнику можна по-різному.

  • Електромеханічний грунтується на регулюванні термореле вручну. Ви можете підвищувати або знижувати температуру самостійно.
  • Електронний спосіб включає дисплей і наявність кнопкової або сенсорної панелі. З її допомогою можна не тільки контролювати мікроклімат в відсіках, а й встановлювати режим «суперзаморожування», «Суперохолодження», «Відпустка».

клас енергоспоживання

На корпусі агрегату ви можете помітити наклейку, де позначається клас споживання енергії:

  • Найекономічніші А +, А ++, А +++ (50% електроенергії).
  • Економні А, В і С (15%).
  • Класи D, E, F, G вважаються неефективними.

Холодильник включений в мережу цілодобово, тому потрібно уважно поставитися до цього параметру.

кліматичний клас

Це також позначення з латинських букв. Вони вказують на температуру, при якій можна експлуатувати техніку.

  • N – нормальний тип найбільш поширений в наших широтах. Температура експлуатації + 16-32 градуси.
  • SN – субнормальний, + 10-32 градуси.
  • ST – субтропічний, + 18-38 градусів.
  • Т – тропічний, + 18-43 градусів.

Кліматичні характеристики важливі, тому що невідповідна температура в приміщенні призведе до подвоєною роботі компресора і його швидкого зносу. Детальніше читайте в огляді «Кліматичні класи холодильника».

покриття

Матеріал корпусу може бути пластиковим з лакофарбовим покриттям. Такі моделі більш затребувані через невисоку вартість.

Корпус з нержавіючої сталі або алюмінію більш надійний, довговічний і має ефектний зовнішній вигляд. Однак подібні прилади дорогі і схильні до корозії.

різновиди полиць

Ці елементи мають велике значення під час експлуатації. При всіх недоліках ґратчастих полиць, вони забезпечували нормальну циркуляцію повітря і якісне охолодження продуктів.

Полиці з ударостійкого скла надійні і красиво виглядають, забезпечують хороший огляд продуктів, але не пропускають повітря. Тому такі моделі оснащуються примусовим охолодженням для розподілу повітря.

Спеціальні зони та інші функції

Технології та функціонал безпосередньо впливають на вартість побутової техніки.

  • Звуковий сигнал відчинених дверцят. Охороняє від підвищення температури у відділенні.
  • Суперохолодження. Дозволяє швидко охолодити завантажені продукти, щоб не дестабілізувати клімат всередині.
  • Суперзаморозка служить для ефективного зниження температури в камері.
  • Режим «Відпустка». Дозволяє знижувати температуру в холодильнику під час відсутності, щоб економити електроенергію. Читайте детальніше на сторінці «Чи потрібно відключати холодильник на час відпустки».

Додаткові зони дозволяють довше зберігати продукти:

  • Суха зона дозволяє довше зберігати рибні продукти.
  • Волога підходить для зберігання овочів, фруктів, салатів.

Більше інформації про них ви знайдете в статті «Що таке зона свіжості в холодильнику».

Хоча побутові холодильники схожі за своєю будовою, їх характеристики відрізняються. Економічність, функціонал, спосіб відтаювання – це важливі критерії при виборі техніки. Сподіваємося, що наш огляд допоможе вам прийняти правильне рішення.