Кулінарія

Яких дієт можна дотримуватися під час вагітності: зразкове меню харчування для вагітних

Дотримання дієти під час вагітності аж ніяк не означає, що жінка повинна обмежувати себе в прийомі їжі, щоб не набрати занадто багато зайвої ваги. Дієтичний раціон для майбутніх мам має на увазі здорове, збалансоване харчування, в якому обов’язково присутні всі необхідні мікроелементи, настільки важливі для здоров’я жінки і її майбутнього малюка.

Нижче пропонуються варіанти зразкових дієт, розроблених спеціально для вагітних жінок, практично всі вони включають прості продукти, а гострі і жирні страви виключені.

Нейтральна дієта для майбутніх мам

Дана дієта однаково рекомендується всім вагітним, так як є нейтральною, т. Е. Підходить жінкам з нормальним ростом і вагою і жінкам, вага яких перевищує норму (понад 80 кг). Дана дієта розрахована в основному на працюючих жінок. Дотримуватися її рекомендується перші 3 місяці вагітності. Основну частину цієї дієти при вагітності складають звичні страви середньої калорійності, прийом яких дозволить вагітній жінці прекрасно поєднувати роботу з домашніми справами, поповнюючи свій організм усім необхідним.

Зразкове меню нейтральної дієти для вагітних:

Сніданок становить 649-ккал – 30% всього добового раціону – і складається з 140 г овочевого вінегрету, 100 г каші, приготовленої на молоці (кашу можна приготувати з рису, пшона, гречки, геркулесу, пшенки і іншої крупи), 2 бутербродів з маслом і сиром, склянки чаю з цукром (можна з молоком).

Обід становить 782 ккал і складається з тарілки м’ясного салату, тарілки борщу, 2 шматків житнього хліба. На друге: тарілка гречаної каші з маслом, 100 г відвареної тріски. На третє: стакан фруктового або ягідного компоту.

Вечеря (515 ккал) складають: тарілка кукурудзяного салату (135 г), 50 г нежирного сиру, 1 скибочка білого хліба з маслом і вареною ковбасою, 1 стакан молока або чаю. Перед сном не забудьте випити склянку нежирного кефіру.

Дієта для тендітних вагітних жінок

Дана дієта більш розрахована на тендітних вагітних жінок, чия вага не доходить до норми, чому існує ризик викидня (особливо на першому терміні вагітності). Їжа та страви, які використовуються в даному раціоні, більш калорійні і дозволять вагітної матері заповнити недолік сил.

Меню дієти для тендітних вагітних жінок:

  • На сніданок (670 ккал): тарілка яєчного омлету з зеленню і помідором, 1 шматочок житнього хліба з маслом і рибним паштетом, 50 г сиру, маленька тарілка салату з горіхами, склянка чаю з медом, 2 шматочки кексу з родзинками.
  • Обід (723 ккал) складається з салату з оселедцем, тарілки курячого бульйону з м’ясом і шматочки житнього пшеничного хліба. На друге: тарілка картопляного пюре з котлетою і солоним огірком, 1 шматочок хліба, 1 склянку яблучного соку.
  • На полуденок пропонується з’їсти фруктово-ягідний десерт і випити склянку мультивитаминного соку.
  • Для вечері (628 ккал) необхідно з’їсти: тарілку солодкої рисової каші на молоці, 1 шматочок житнього хліба з сирним паштетом, випити склянку гарячого чаю з яблучним пирогом.

Наступний розділ статті присвячений тому, якої дієти можна дотримуватися при початковому терміні вагітності.

Дієта для початкового терміну вагітності

Наступна дієта пропонується всім вагітним жінкам на початковому терміні вагітності як одноденний легкого (розвантажувального) раціону і представляє майже тільки вегетаріанські страви. Ця дієта ідеально підійде жінкам, у якій спостерігається сильний токсикоз, а також тим майбутнім, матюкаючи які стежать за своєю фігурою і не бажають поправлятися.

Меню дієти для початкового терміну вагітності:

  • Сніданок (620 ккал) складається з маленької тарілочки морквяного салату, тарілки гречаної каші з чорносливом і горіхами (на воді), 1 шматочка житнього хліба, склянки чаю з варенням.
  • Обід становить 757 ккал, це 40% від усього денного раціону даної дієти. На перше потрібно з’їсти тарілку овочевого супу з 1 шматочком житнього хліба або вірменського лаваша. На друге: маленьку тарілочку салату з квасолею і мовою, невелику тарілку відвареного рису з 2 морквяно-яблучними биточками і сметаною. На третє: 1 стакан гранатового соку.
  • Полудень (92 ккал) складається з 200 г фруктового суфле.
  • На вечерю доводиться 524 ккал. Його складають: тарілка овочевого рагу з печеної рибою, 2 шматочки житнього хліба, склянка теплого кип’яченого молока з 40 г яблучного варення.

Дієта для майбутніх матерів із зайвою вагою

Даний раціон харчування підійде майбутнім матерям із зайвою вагою. Продукти і страви, що входять до складу цієї дієти, досить ситні, але містять мінімальну кількість жирів і вуглеводів, тому дозволять задовольнити апетит, однак в той же час не перенавантажуватимуть організм, дозволяючи стежити за фігурою.

Меню дієти під час вагітності для майбутніх матерів із зайвою вагою:

  • Сніданок становить 527 ккал і складається з тарілки нежирного сиру з родзинками, 2 шматків житнього хліба з сиром, 1 склянки чаю, трьох вафель.
  • Обід – 621 ккал. Перше складають: тарілка капустяних щей, 1 скибочка житнього хліба. На друге: невелика тарілка салату з редискою, квасолею і сухариками, відвареної окунь, тарілка відвареної картоплі в «мундирі», 1 шматочок житнього хліба. На третє: стакан ягідного киселю.
  • На полуденок – ванільний мус.
  • Енергетична цінність вечері – 318 ккал, він складається з тарілки салату з сиром, яблуком і сливами, склянки чаю і булочки з курагою.

Далі ви дізнаєтеся, яка дієта підійде для 10-20-й тижнів вагітності.

Дієта для 10-20-й тижнів вагітності

Даною дієти слід дотримуватися жінкам на 10-20-й тижнях вагітності. Вона містить різні каші, запіканки, напої та інші страви, до складу яких входять продукти, необхідні для харчування вагітної і зростання плоду в даний час.

Меню харчування для дієти на 10-20-й тижнях вагітності:

  • Сніданок даної дієти складає 625 ккал і складається з тарілки ситної пшоно-перлової каші, склянки теплого молока, 2 булочок з повидлом, тарілки солодкого сиру.
  • На другий сніданок, який становить 515 ккал, слід випити склянку теплого чаю з лимоном і з’їсти тарілку запіканки з рису і гарбуза.
  • Обід (720 ккал): тарілка овочевого супу-пюре і 2 шматки житнього хліба, на друге – тарілка річного салату, тарілка узбецького плову, на третє – компот.
  • На полуденок (156 ккал) можна випити склянку молочного киселю і з’їсти 2 сирники з родзинками.
  • На перший вечерю (311 ккал) – тарілка гречаної каші з кабачками і помідорами, шматочок житнього хліба, стакан гарбузового соку, на другу вечерю (623 ккал) – манна запіканка з фруктами і стакан неміцного чаю.
  • Перед сном (95 ккал) – 1 стакан кефіру або 1 груша.

У заключному розділі статті описано, яка дієта підійде для вагітних на 20-30-му тижні.

Дієта для 20-30-го тижня вагітності

Ця ще одна дієта, рекомендована для жінок, які перебувають на останньому терміні вагітності (20-30 тижнів). Даний раціон харчування включає багато напіврідких страв (супів, каш) в поєднанні з твердими (фруктами, хлібом, овочами), що вельми важливо в цей період для нормальної діяльності кишечника і своєчасного його звільнення.

Меню дієти для вагітних жінок на 20-30-му тижні:

  • Сніданок (649 ккал): глибока тарілка манної каші зі свіжими ягодами, 1 шматок пшеничного хліба, 1 склянку чаю з вівсяними пряниками.
  • Другий сніданок (367 ккал): 1 стакан кислого молока або 0,5 склянки вершкового йогурту, 1 яблуко.
  • Обід (812 ккал): маленька тарілка салату з овочами, тарілка борщу з грибами, 2 шматки житнього хліба, тарілка кабачкової рагу, 6 шматків яловичини з квасоляним соусом, 1 стакан грушево-листках компоту.
  • Полудень (140 ккал): десерт з фруктів зі сметаною.
  • Перша вечеря (460 ккал): тарілка молочного супу з вермішеллю, шматок рисового булочки, 1 склянку солодкого чаю.
  • Друга вечеря (512 ккал): тарілка салату з грибами і овочами, 1 шматок житнього хліба, 1 склянку вишневого компоту.
  • Перед сном – стакан березового соку або 1 персик (79 ккал).

Який би дієти не дотримувалась вагітна жінка, продукти харчування повинні бути свіжими, чисто вимитими, при необхідності їх слід піддавати ретельній термічній обробці (м’ясо, рибу, деякі овочі, яйця), щоб уникнути отруєння та інших розладів, небажаних для вагітної і плода.

Для профілактики заразних і шлунково-кишкових захворювань в період вагітності жінкам бажано користуватися окремим посудом, яку після їжі слід ретельно мити (обдаючи окропом), потім насухо витирати і ставити в закривається шафа або накривати чистим рушником. Також не варто забувати ретельно мити руки перед їжею і після неї.

Дієта на останньому місяці вагітності (34-36-й тиждень)

Дана дієта рекомендується жінкам, термін вагітності яких становить 34-36 тижнів (останній місяць). Як і попередня дієта, ця дієта включає в основному висококалорійні, напіврідкі і рідкі страви з «щадять» продуктів, які легко засвоюються і швидко перетравлюються шлунком, дозволяючи поліпшити роботу кишечника вагітної жінки.

Меню дієти на останньому місяці вагітності:

  • Сніданок (658 ккал): глибока тарілка гарбузової каші з пшоном крупою, 2 бутерброда з сирним маслом, 1 склянку солодкого чаю з молоком, 1 яйце круто.
  • Другий сніданок (240 ккал): 1 стакан фруктового соку або стаканчик фруктового молочного йогурту.
  • Обід (920 ккал): тарілка креветочного салату з сиром, 3 шматки житнього хліба, тарілка м’ясних щей, тарілка картопляного пюре і гуляш з телятини з гарбузом (5-6 м’ясних шматочків), 1 стакан сливово-яблучного компоту.
  • Полудень (125 ккал): 1 стакан абрикосового киселю з 4 печінками.
  • Перша вечеря (475 ккал): тарілка фруктової запіканки, ‘/ 2 склянки солодкого чаю.
  • Друга вечеря (512 ккал): тарілка молочного супу, маленька тарілка салату, 1 шматок житнього хліба, 1 склянку солодкого чаю з лимоном.
  • Перед сном – 1 персик, 1 стакан кефіру.