Риболовля

Як зробити тісто для риболовлі для різних видів риб

Для мирної риби тісто заслужено вважається однією з найбільш поширених насадок. Така популярність цілком заслужена, адже така насадка відрізняється простотою виготовлення, доступністю, а також можливістю вдосконалення та пристосування під різні види риб шляхом добавки певних додаткових компонентів і ароматизаторів. Як зробити тісто для риболовлі найбільш уловистим для використання за конкретним видом риби цікавить багатьох рибалок. Досягти гарного результату можна з огляду на переваги різних видів білої риби на різних водоймах, і змінюючи відповідно склад додаткових компонентів і ароматичних добавок в складі насадки. Тісто при цьому не обов’язково має бути з пшеничного борошна – багато уловисті рецепти в якості основи містять у складі ту ж кукурудзяну або іншу муку.

Переваги тесту в якості рибальської насадки

Популярність тесту серед рибалок обумовлюється багатьма причинами:

  • Воно привабливо виглядає на гачку. Потрапляючи в воду, навколо тесту практично миттєво утворюється хмарка каламуті, яке своїм запахом привертає рибу. Навіть якщо при клюванні риба збиває тісто з гачка, то ця насадка і далі працює, правда вже в якості прикормки.
  • Можна самостійно без особливих проблем змінювати обсяг тесту на гачку, що дозволяє швидше підібрати підходяще кількість насадки виходячи з розміру виловленої риби.
  • Приготування не займає багато часу, навіть з додаванням додаткових компонентів і ароматичних добавок. При необхідності і наявності інгредієнтів можна приготувати таку насадку прямо на місці лову.
  • Без проблем забарвлюється, а також збагачується будь-яким ароматом за бажанням рибалки. І барвники, і ароматизатори можуть бути використані як природні, так і штучні.
  • Невикористаний на одній рибалці тісто цілком може бути застосоване на інший. У першому варіанті насадку потрібно заморозити в холодильнику – в такому стані воно зберігається дуже тривалий час не втрачаючи своїх властивостей. Інший варіант – по приїзду додому з риболовлі розкачати залишки насадки в тонкий млинець, після чого нарізати маленькими шматочками. Утворені гранули можна підсушити, після чого використовувати як в якості великої фракції в підгодовування, так і в якості насадки.

Має насадка і недоліки:

  • Тісто для риболовлі досить легко злітає з гачків як при клюванні і подальшої підсікання, так і при перезабросах. Втім, цей недолік можна до певної міри компенсувати підбором підходящої консистенції, а також використанням відповідних гачків.
  • Погано зберігається, особливо в жарку погоду – швидко висихає і втрачає свої властивості. Цей недолік, як і попередній, також легко усувається правильним зберіганням.

Види тесту в залежності від способу приготування

Тісто для лову риби за способом приготування можна умовно розділити на три основні групи:

  1. Сире. Таке тісто просто замішано на воді, рідше на будь-якої іншої рідини. Просте в приготуванні, і мало чим відрізняється від того тіста, яке використовують в кулінарії.
  2. Варене. Воно суттєво відрізняється від сирого по консистенції, так як проходить термічну обробку – скачані кульки обваривают в воді до стану готовності. Готові кульки в процесі приготування починають спливати.
  3. Запарене на водяній бані. Такий спосіб застосовується, якщо замість пшеничного борошна використовується інший варіант, який містить менше глютену (клейковини) – речовини, що надає тісту пружність і еластичність. Таким способом найчастіше готують тісто з кукурудзяного або пшеничного борошна.


Важливо!
Щоб варені кульки не злипалися, їх можна занурювати в рослинне масло.

рецепти приготування

Як приготувати тісто для риболовлі? Однозначну відповідь на подібне питання дати складно. При виборі будь то конкретного рецепту приготування потрібно враховувати як вид риби, ловля якої планується, так і її переваги на конкретному водоймі. Рецептів досить багато, в кожному регіоні і на кожній водоймі вони свої. Ось деякі з них:

рецепт перший

Найпростіший спосіб приготувати таку насадку, це зволожити водою з водойми хлібний м’якуш. Такий варіант тесту часто використовують на імпровізованих, спонтанних рибалках.

другий рецепт

Звичайна пшеничне борошно замішується на воді, при цьому в отриману суміш додають трохи сиропу з малинового або полуничного варення – він забарвлює насадку в рожевий колір, а також надає додатковий запах і смак. Таке поєднання часто буває за смаком Карпу.

третій варіант

Все ту ж пшеничне борошно замішують на воді, в тісто додають трохи кориці, солі та цукру. В якості додаткових ароматизаторів можна скористатися подрібненим кропом, імбиром, соком часнику, какао, меду. Нерідко таке тісто подобається лящеві.

четвертий варіант

Цей спосіб приготування дещо складніше. Тісто в даному випадку замішують на молоці (мука використовується пшеничне) з додаванням меду і яєчного жовтка. Після того, як всі компоненти додані, з отриманого тесту катають маленькі кульки, які потім кілька хвилин необхідно проварити. Щоб готові кульки не злипалися, їх змащують невеликою кількістю соняшникової олії. Готова насадка дуже нагадує Бойл, і подобається більшості представників сімейства коропових.

п’ятий спосіб

Горох необхідно подрібнити до стану борошна, після чого змішати з такими ж дрібно подрібненими вівсяними пластівцями. Таке ж за обсягом кількість води, що і суміш, доводять до кипіння, після чого саму суміш висипають у воду, і запарюють на повільному вогні до випаровування води. Отримана маса може бути рідкуватий, потрібну консистенцію їй надають додаванням пшеничного борошна. Таке тісто непогано себе проявляє при лові крупного коропа.

ароматизатори

Додають як штучні, так і природні аромати. Серед природних часто застосовують:

  • Аніс і коноплю.
  • Корицю, кмин, коріандр.
  • Кріп.
  • Часниковий сік.

Серед штучних ароматизаторів додають добавки з такими запахами:

  • Ваніль.
  • Карамель.
  • Шоколад.
  • Полуниця.


Важливо!
Додаючи ароматизатори краще додати мало, ніж багато. Занадто сильні запахи відлякують рибу.

Способи кріплення на гачку

Те, як таку насадку насаджують на гачок, залежить в першу чергу від консистенції. Тягучі, кілька рідкуваті варіанти нерідко транспортують всередині шприца, а на рибалці просто видавлюють його на гачок, здійснюючи кругові рухи.

З більш щільного тіста прямо на місці лову роблять кульку, і занурюють всередину нього гачок разом з жалом (консистенція не заважає результативній підсікання).

Варені варіанти можна кріпити попереднім способом, а якщо насадка вийшла досить щільної, то можна застосувати і волосяну оснастку.


Важливо!
Попередити занадто швидку втрату насадки можна використовую спеціальні гачки – у них на цівку надіто щось подібне до пружинки, яке відмінно утримує тісто.