Різне

Як зберігати кольорову капусту на зиму в домашніх умовах – в холодильнику, в підвалі, в погребі

Цвітна капуста відрізняється від більшості інших різновидів овочів досить складною технологією вирощування та догляду, але якщо було отримано хорошою урожай, то з нього можна зробити заготовки на зимовий період.

Існує кілька методик зберігання, всі вони досить докладно будуть розглянуті в цій статті.

Збір врожаю і відбір цвітної капусти для зберігання

Спочатку необхідно зібрати вирощений урожай, тут є ряд особливостей, які обов’язково потрібно врахувати:

  1. Збір необхідно здійснювати поки кольорова капуста ще перебуває в стадії активного росту.
  2. Для збору необхідно вибрати дні з усталеною сухою погодою, коли не передбачається випадання атмосферних опадів, оскільки намокла кольорова капуста не годиться для зберігання.
  3. Необхідно відбирати качани, діаметр яких становить 8-12 см, їх вага при цьому може варіювати від 300 гр. до 1,2 кг. Більші овочі не годяться, оскільки вони перестигають і втрачають не тільки більшу частину корисних властивостей, але і приємний смак.
  4. При зборі качанів необхідно зберігати листя, покривають їх.
  5. Розсипчасті качани на рослинах, які вже почали жовтіти, свідчить про перезрілість, їх необхідно відразу ж відбраковувати.
  6. Зрізати качани необхідно обережно, використовуючи для цих цілей тільки гострий і чистий інструмент. На рослині має залишитися 3-4 листочка і 1-2 втечі, які виглядають досить сильними, тоді рослина може продовжити рости. Подальший догляд такий же, як і при стандартній посадці.
  7. Зрізані качани не повинні перебувати під впливом прямих сонячних променів навіть невеликий відрізок часу, оскільки це призведе до їх швидкого пожовтіння і непридатності для зберігання.

Підготовка до зберігання

Не менше значення має підготовчий етап, який буде включати в себе наступні заходи:

  1. Зібрану кольорову капусту потрібно злегка підсушити, здійснювати це можна прямо на вулиці, але над зібраним урожаєм необхідно зробити навіс з тонкої тканини, який буде захищати суцвіття від прямих сонячних променів або атмосферних опадів.
  2. Необхідно ще раз уважно оглянути весь зібраний урожай, щоб відбракувати непридатні для зберігання суцвіття. В першу чергу це стосується качанів, що мають будь-які пошкодження, або почали вже псуватися суцвіття. Не варто шкодувати таку капусту, оскільки її збереження може призвести до псування всього залишився врожаю.
  3. Необхідно видалити качан і більшу частину листя. Якщо зберігання буде здійснюватися в погребі чи підвальному приміщенні, то корінь і листя видаляються повністю, великі суцвіття можуть бути розібрані на окремі вилки, кожна загортається харчовою плівкою.

Необхідно ще раз уважно оглянути весь зібраний урожай, щоб відбракувати непридатні для зберігання суцвіття

Ідеальні умови для зберігання цвітної капусти

Незалежно від обраної методики зберігання потрібно створити певні умови, в яких зібраний урожай зможе пролежати максимально довгий термін.

В першу чергу повинні бути задоволені наступні вимоги:

  1. Оптимальний температурний режим складає 0 ° C, допускається зберігання при температурі + 3-4 ° C, але якщо вона опуститься хоча б до -3 ° C, то суцвіття підмерзнуть, втратять більшість своїх корисних і смакових властивостей, стануть непридатними для вживання в їжу. Однак якщо температура буде занадто високою, то і це не призведе ні до чого хорошого, оскільки кольорова капуста почне активно проростати.
  2. Вологість повинна знаходитися в діапазоні 85-95%, при її збільшенні може спостерігатися загнивання овочів.

Оптимальний температурний режим складає 0 ° C, допускається зберігання при температурі + 3-4 ° C

способи зберігання

Льох, підвал, темне місце

Зберігання в погребі, підвалі чи інших аналогічних місцях є найбільш поширеним варіантом. Цвітна капуста в такому випадку може пролежати кілька місяців, повністю зберігши всі свої властивості і смакові якості.

Детальна інструкція наводиться нижче:

  1. Спочатку необхідно перевірити льох або підвальне приміщення на предмет повної відповідності умовам зберігання, в першу чергу це стосується температурного режиму і рівня вологості.
  2. суцвіття розфасовуються в залежності від їх розмірів.
  3. Цвітна капуста складається в дерев’яні або пластикові ящики, їх стінки обов’язково повинні бути оснащені отворами для вентиляції і природного повітрообміну.
  4. Періодично необхідно перевіряти запаси, щоб своєчасно помітити ознаки захворювань або інформацію, що з’явилася гниль і прибрати зіпсовані качани.

Альтернативним варіантом зберігання в погребі чи підвалі є збереження у цвітної капусти качани, за яку вона буде підвішена. Основні вимоги до умов залишаються незмінними, але термін, протягом якого суцвіття зберігають всі свої якості, становить не більше місяця.

В якості такого ж місця може виступати балкон або лоджія, якщо вони повністю відповідають умовам.

Зберігання в холодильнику

Відсутність льоху або підвалу не є проблемою, оскільки кольорова капуста без будь-яких проблем може зберігатися і в холодильнику.

Детальна інструкція наводиться нижче:

  1. Все качани попередньо необхідно вимити, а також повністю видалити всі кореневі відростки і листя.
  2. Кожне суцвіття упаковується в індивідуальний целофановий пакет.
  3. Пакети кладуться в холодильник, але тільки не в морозильну камеру.

У подібній методики є істотний недолік, який полягає в занадто малою тривалістю зберігання, термін становить не більше тижня.

Однак його можна збільшити, засолити урожай наступним чином:

  1. Качани після миття розрізають на окремі вилки.
  2. суцвіття розкладаються по скляних банках.
  3. У банки заливається близько 5 літрів води, після чого додається 400 гр. кухонної солі і 400 мл 8% розчину оцту. Пропорції наведені на обсяг цвітної капусти рівний 10 кг.
  4. Перед тим, як готувати з таких заготовок будь-які страви, їх потрібно попередньо промити, щоб повністю позбутися від розсолу.

Качани після миття розрізають на окремі вилки

Замороження

Замороження є дуже хорошим варіантом для зберігання даної овочевої культури, оскільки вона дозволяє забезпечити збереження її властивостей і смакових якостей на період від півроку до року, що дозволить зробити заготовки на всю зиму.

Докладний алгоритм дій, які необхідно для цього виконати, наводиться нижче:

  1. Попередньо миття качанів має здійснюватися найбільш ретельно, щоб повністю виключити наявність залишків бруду, дрібних комах або їх личинок.
  2. Листя повністю видаляється, а кожен качан максимально дрібно розбирається на окремі вилки, оскільки заморожування піддаються тільки вони.
  3. Заготовки поміщаються в друшляк, після чого він на деякий час занурюється у воду, доведену до стану кипіння, приблизно на 2-3 хвилини. Подібні дії потрібні для збереження структури качанів і їх кольору після проведення розморожування.
  4. Після закінчення зазначеного терміну заготовку необхідно занурити в крижану воду, щоб вона не встигла зваритися.
  5. Заготовлені вилки розфасовуються по поліетиленовим пакетиках або індивідуальним ємностей, в яких вони містяться в морозильну камеру.

Перед приготуванням необхідно буде просто злегка розігріти вилки, і вони повернуться до свого попереднього стану.

дорощування

Останнім розглянутим способом є дорощування, яке має перевагу перед іншими методиками: культура завжди буде знаходитися в свіжому вигляді.

Покрокова інструкція наведена нижче:

  1. Оптимальним розташуванням для дорощування є підвал або льох, температурний режим в якому становить від 0 ° C до + 4 ° C.
  2. Заготовлюється кілька дерев’яних ящиків, в які засипається звичайний грунт, взятий з городу, де росла кольорова капуста.
  3. Для дорощування вибираються міцні і повністю здорові качани, найбільш підходящий діаметр становить 4-5 см.
  4. За кілька днів до переміщення в підготовлені ящики культура, знаходиться ще в городі, повинна піддаватися рясного і посиленого поливу.
  5. З старого місця рослина викопується разом з великим земляним комом.
  6. Вибрані качани укладаються всередину ящика, вони повинні лежати максимально близько один до одного.
  7. Рослина рясно присипається городньої землею до місця, де починається ріст листя.
  8. У приміщенні необхідно забезпечити хорошу вентиляцію, щоб рослина не відчувало кисневого голодування і завжди знаходилося в максимально свіжому вигляді.

За кілька днів до переміщення в підготовлені ящики культура, яка перебуває ще в городі, повинна піддаватися рясного і посиленого поливу

Які сорти краще зберігаються

Найкраще зберігаються пізні або середньо-пізні сорти даної овочевої культури. Серед конкретних різновидів можна виділити:

  1. «Дачниця» відрізняється досить тривалим терміном плодоношення: від моменту появи перших паростків до збору вирощеного врожаю може пройти від 80 до 100 днів. Листя має насичений зелений колір, поверхня покрита невеликим нальотом, що є одним з ознакою даного сорту. Кочан володіє круглої, але при цьому злегка плескатої формою, він відрізняється компактними розмірами і чистим білим забарвленням. В даній культурі відзначається висока концентрація цукру і аскорбінової кислоти, що позитивно позначається на її смакових якостях. Сорт відмінно зберігається протягом тривалого часу, придатний для кулінарної переробки навесні або взимку.
  2. «Замет» представляє собою середньо-ранній сорт, але при цьому він добре підходить для тривалого зберігання, особливо якщо воно буде здійснюватися в холодильнику або морозильній камері. Качани зазвичай мають правильну круглу форму, для них характерний незначний діаметр і дуже щільна структура. Хімічний склад дуже нагадує «дачниця», тому цей сорт теж відрізняється чудовим смаковими якостями.

Поради та рекомендації по зберіганню

Підводячи підсумки, можна дати наступні рекомендації, які стануть в нагоді людям, які вирішили запастися цієї овочевою культурою на зимовий період:

  1. Причиною псування запасів навіть при дотриманні всіх вимог і умов може бути зловживання калійними добривами, які вносилися в городню землю. Для мінімізації подібного ризику від їх використання рекомендується відмовитися ще за кілька тижнів до планованого збору врожаю.
  2. Не рекомендується зберігати качани при збереженні навіть найменших прямих контактів між ними, оскільки це може спровокувати процес гниття.
  3. В процесі зберігання вимагає уникати частих перепадів температурного режиму, в іншому випадку качани почнуть поступово чорніти і знайдуть гіркий присмак, що зробить їх непридатними для вживання в їжу.
  4. Заморожування можна здійснити всього 1 раз, повторне здійснення цього процесу зіпсує запаси: при подальшому розморожування вони стануть схожими на кашу.
  5. При зберіганні в холодильнику запаси необхідно розташувати в максимальному видаленні від морозильної камери, найкраще, якщо вони будуть знаходитися в безпосередній близькості від овочевого відділення.