Будинок і побут

Як вибрати вбудовану техніку для кухні

Велика і дрібна побутова техніка – це «робочі конячки» вашої кухні. На їх купівлю, як правило, йде близько 9% всього кухонного бюджету, що досить небагато, враховуючи скільки користі вони приносять кожен день і як довго служать. Тому до техніки потрібно ставитися як до інвестицій і вибирати її з розумом. Підготуватися до техно-шопінгу і не зійти з розуму від кількості пропозицій вам допоможе наш путівник.

Чому варто купувати саме вбудовану техніку?

У виборі кухонної техніки є два головних питання: як вона працює і як вона вписується в інтер’єр. Вирішити друге питання не складає труднощів – достатньо вибрати вбудовану техніку замість стоїть окремо. Коштує вона не набагато дорожче, зате дозволяє без шкоди функціональності створити ідеальний дизайн і навіть заощадити дорогоцінні сантиметри. Та й доглядати за кухнею з вбудованою технікою набагато легше. Тому наш добрий рада, який ми хочемо вам дати – вбудуйте все, що тільки можна!

  • Особливо актуальна вбудована техніка для маленьких кухонь (єдність всіх поверхонь візуально полегшує тісний простір) або інтер’єрів, оформлених в класичному стилі, де хром і метал не доречні.

Що купити?

У мінімальний «життєво важливий» набір техніки для кухні входять:

  • Варильна панель;
  • Духовка;
  • Холодильник.

Залежно від потреб домочадців і площі кухні в список покупок можна додати:

  • витяжку;
  • Посудомийну машину;
  • Дрібну побутову техніку (СВЧ-піч, кавоварку, міксер, комбайн, блендер та інші прилади).

Якщо кухня маленька (площею 5-7 кв. М), то, швидше за все, доведеться обмежитися мінімальним набором – варильною поверхнею, духовкою та холодильником. Втім, «погравши» з меблюванням і плануванням міні-кухні, можна постаратися вписати вузьку посудомийну машину (шириною 45 см) і встановити вбудовану рециркуляционную витяжку з висувним козирком. Остання дозволить зберегти місце для шафки. А тим, хто рідко випікає, можна порадити замінити духовку на СВЧ-піч з функціями конвекції і грилю.

На якому етапі облаштування кухні краще закуповувати техніку?

В ідеалі вибирати техніку потрібно після проектування кухні, але до початку ремонту. Знаючи сумарну потужність, габарити і майбутнє розташування всіх приладів, будівельники зможуть вивести комунікації в потрібних місцях і скласти правильний проект електропроводки. Таким чином, у вас не виникне проблем з нестачею розеток і потужності електромережі, коли стіни будуть вже пофарбовані, а гарнітур зібраний.

Детальніше про те, як самостійно спланувати проект електрики на кухні читайте тут і тут.

Як вибрати холодильник?

Вибираючи холодильник, в першу чергу слід врахувати його розмір – від цього залежить, як прилад вбудується в гарнітур або, якщо ви вибираєте отдельностоящую модель, в простір кухні.

  • Для міні-кухонь до 7 кв. м підійдуть вузькі, але високі моделі – шириною 45-55 см і висотою аж до 2 м.

Також має сенс придивитися до невеликих холодильників, вбудовуваним під стільницю.

  • для великих кухонь і великих сімей краще вибрати холодильник side-by-side, що нагадує платтяна шафа, в якому одна камера – холодильна, а інша (поменше) – морозильна.

Бажано, щоб холодильник мав систему охолодження No frost, щоб не турбуватися про освіту криги. Ще один позитивний фактор вибору – наявність зони свіжості, в якій через нульової температури добре зберігати охолоджене м’ясо, супи та інше.

Як вибрати варильну панель?

Щоб вибрати варильну панель, для початку потрібно визначити якого типу вона повинна бути – газова, електрична або індукційна? Якщо ваша кухня газифікована, то простіше за все нічого не міняти і встановити газову плиту. По-перше, на ній зручніше готувати, по-друге, економічніше, а по-третє, заміна газової плити на електричну просто дуже клопітно і вимагає узгодження.

Яка плита краще – електрична чи індукційна? На наш погляд, індукційна плита краще, хоч і не без недоліків. Її головна перевага полягає в супер-швидкому нагріванні посуду і більшої енергоефективності в порівнянні з електричною панеллю. Так, наприклад, 5 літрів води на індукційній плиті можна закип’ятити всього за 5-6 хвилин, а на обичной- за півгодини! Мінуси: трохи більше висока вартість, менша ударостійкість панелі, сумісність лише з посудом з нержавіючої сталі, чавуну і алюмінію з феромагнітним дном, а також несумісність з духовкою (її можна розмістити лише поруч з панеллю, але не під нею).

  • До речі, при бажанні ви можете купити плиту з двома індукційними конфорками і двома звичайними.
  • Якщо кухня маленька, а сім’я складається з двох-трьох чоловік, то модель з двома-трьома конфорками буде дуже до речі.

  • Варильна панель може залежати від духової шафи. В цьому випадку обидва прилади мають єдину панель управління і поділяються один від одного лише стільницею. По суті – це стара добра плита, тільки вбудована. Такі комплекти, як правило, коштують дешевше, вони більш зручні в експлуатації і обслуговуванні і просто звільняють від мук вибору.

Як вибрати духовку?

Духова шафа може бути газовим або електричним. Останній варіант більш багатофункціональний. Він може мати не тільки функції конвекції (в газових духовках ця функція є не в кожної моделі), дворівневого нагріву і гриля, а й розморожування продуктів, а також режим 3D, який дозволяє готувати кілька страв відразу. У деяких духовках можна навіть розігрівати їжу як в мікрохвильовці, що особливо актуально для маленьких кухонь (хоча, все ж робити це не так зручно, як в окремій СВЧ-печі).

Духовка може бути залежною і незалежною від конфорки. Про залежною ми вже сказали. Чим же хороша незалежна? Вона дозволяє вам вибрати більш зручне і раціональне місце для вбудовування, наприклад, на рівні очей, а також вибрати прилади різного розміру. Крім того, незалежна духовка корисна в тому випадку, якщо панель – газова, а духовку ви хочете електричну.

Як вибрати витяжку? І чи потрібна вона взагалі?

З одного боку, витяжка – не предмет першої необхідності, адже наші батьки якось справлялися і без неї. Тим більше, що вона займає місце, в якому можна було поставити ще один шафка. З іншого боку, витяжка допомагає вберегти побілений стелю від тріщин, очищати повітря (до речі, на кухні він найбрудніший), видаляти неприємні запахи і дим. Особливо необхідна витяжка на кухні з газовою плитою, на кухні-вітальні або кухні в студії.

Ось головні принципи вибору:

  • Витяжка повинна відповідати розміру панелі;
  • Продуктивність витяжки залежить від розміру кімнати. Чим вона більше, тим потужнішим має бути прилад. Потужність витяжки потрібно розрахувати за спеціальною формулою (дуже простий!), Яку можна знайти в Пункті № 4 в нашому докладному путівнику по вибору витяжок.

  • Якщо ви вибираєте не вбудовується витяжку, а купольну або похилу, то дуже важливо правильно вибрати її дизайн. У класичній кухні краще встановити купольну витяжку (на фото вище), а в сучасній – похилу (на фото нижче). Правда, остання не дуже ефективна, деякі фахівці навіть називають її декоративної.

  • Щоб заощадити місце на маленькій кухні, можна вибрати підвісну витяжку рециркуляционного типу. Вона не відводить повітря, а очищає за допомогою фільтрів. Така витяжка компактна і дозволяє зберегти місце для ще одного шафки.

Детальніше дивіться в матеріалі: 8 кроків вибору витяжки для кухні та 40 фото

Як вибрати посудомийну машину? І чи потрібна вона вам?

Кажуть, що той, хто хоч раз помив посуд в посудомойке, більше ніколи від неї не відмовиться, яким би закоренілим консерватором би не був. Мабуть, ми погодимося з цим твердженням, адже вона не тільки заощаджує дорогоцінний час, а й воду. А ще вона справляється з миттям посуду набагато краще – зі столітнім шаром жиру на сковорідці вона розправиться за один цикл.

  • У той же час, без неї правда можна прожити. Якщо ваша кухня дуже маленька, можливо, від ПММ можна відмовитися. Хоча … ви можете купити вузьку ПММ (шириною 40-45 см), розраховану на 10 комплектів посуду або настільну модель на 6 комплектів.

Як вибрати ідеальну посудомийну машину?

  • Бажано купувати модель з місткістю в 2-3 рази більше необхідного мінімуму, щоб можна було збирати посуд і запускати прилад лише раз в день, та до того ж вміщати каструлі і сковорідки.
  • Добре, якщо машина може працювати в режимі половинного завантаження, має функцію турбо-сушки, захист від протікання. Оптимальна кількість програм – 5-6.

Детальніше дивіться в матеріалі: 11 речей, які потрібно знати перед покупкою посудомийної машини

Дрібна побутова техніка

Часто дрібна побутова техніка потрібна на кухні не менше базової «трійки». Наші путівники допоможуть вам вибрати краще (клікайте для переходу на статті).

І ще пара загальних порад

  1. Намагайтеся обходити стороною гучну техніку з рівнем шуму понад 45 Дб. Нормальний рівень шуму для більшості кухонної техніки – 35-44 Дб. Добре, якщо гаджети будуть ще нижче – з рівнем шуму 25-34 Дб.
  2. Клас енергоефективності рівня А – це норма для сучасної техніки для кухні, більш того, техніки нижче класу А вже практично не зустрінеш в магазинах. Бажано, щоб буква А мала плюси або додаткові букви А.