Гриби

Як сушити білі гриби в духовці і сушарці: відео, фото та способи того, як підготувати

Перед тим як сушити білі гриби, потрібно ознайомитися з усіма доступними способами. Вибрати відповідний метод заготівлі боровиків можна при зіставленні наявних можливостей і рекомендацій способу сушіння. На цій сторінці розказано про те, як сушити білі гриби в домашніх умовах за допомогою спеціальної сушарки або на деку в духовці. Представлені способи того, як підготувати гриби до цього методу заготовки: помити, нарізати, розкласти. Зверніть увагу на опис способів того, як сушити білі гриби в сушарці, яким чином можна підготувати сировину і як регулювати температуру. Пропоновані рецепти та поради експертів допоможуть все зробити правильно і отримати відмінні сушені гриби високого рівня якості. А поки подивіться, як сушити білі гриби на фото, де представлені варіанти нарізки сировини і його розкладки.

Заготівля білих грибів на зиму сушінням

Свіжі гриби не підлягають тривалому зберіганню зважаючи на великий відсоток води, яку вони містять. Через кілька днів після збору гриби в’януть, втрачають свою свіжість і соковитість і стають непридатними для споживання. Тому гриби слід всього лише через кілька годин після збору використовувати для споживання після відповідної теплової обробки або переробки їх в стійкі харчові продукти, т.? Е. консервувати. Заготівля білих грибів на зиму сушінням використовується в разі, якщо в розпорядженні грибника виявилася велика кількість боровиків.

У домашніх умовах гриби заготовляють про запас шляхом сушіння, маринування, соління та консервування в герметично закупорених скляних банках.

При сушінні грибів з них видаляється до 76% наявної в них води.

Залишилася вологи для розвитку мікроорганізмів недостатньо, що призводить до їх загибелі.

Сушка – найпростіший спосіб заготівлі грибів про запас. Правильно висушені гриби зберігаються довгий час, не втрачаючи смаку і аромату. А по живильній цінності їм поступаються солоні і мариновані. Перед сушінням гриби потрібно добре очистити від сміття. Мити або змочувати водою їх не можна – це знизить якість грибів, вони втратять аромат і будуть погано сушитися. Під час чищення слід викинути Ослізло, старі і червиві гриби. Багато господинь думають, що під час сушіння черви покинуть гриби, але це не так. Найкраще сушити гриби на спеціальних пристроях – ситах, решетах, сітках.

Головна умова сушіння грибів – повітря повинне надходити з усіх боків, тоді волога з грибів буде виходити рівномірно. Дуже важливо правильно визначити, коли гриб висушений. Правильно висушений гриб не кришиться, злегка гнеться, при зусиллі ламається. Недосушений гриб легко гнеться, на дотик здається вологим, пересушене – легко кришиться.

Добре висушені гриби смаком і ароматом схожі на свіжі. Після сушіння в грибах залишається близько 10% сирого ваги. Сушені гриби потрібно зберігати при температурі плюс 7-10 ° С і невисокою вологості, інакше вони можуть запліснявіти. Слід мати на увазі, що вони дуже легко вбирають сторонні запахи, тому їх не можна зберігати поруч з пахучими речовинами.

Якщо у вас є будиночок в селі, і ви зберегли російську піч, то це найкращий варіант заготівлі грибів у висушеному вигляді. Але сушити гриби можна і в газовій духовці і зверху, якщо у вас є спеціальна сітка для сушки. Якщо ви сушіть гриби в російської печі, або в духовці, дотримуйтесь наступних правил: підготовлені до сушіння гриби розкладаються капелюшками вниз на решітках, або нанизуються на спиці як шашлики. Спиці слід розташувати на підставки, щоб гриби не стикалися з поверхнею духовки або з подом печі.

Їх слід ставити на сушку, коли температура досягне 60-70 ° С. При більш високій температурі починати сушку не рекомендується, так як гриби можуть занадто зажаритися і почорніти.

При температурі нижче 50 ° С вони сохнуть дуже повільно, закисають і псуються. Під час сушіння дуже важливо забезпечити видалення вологи, що випаровується з грибів.

Для цього, закриваючи піч, заслінку слід залишити відчиненими, краще у верхній частині, щоб вологе повітря мав вільний вихід. Пічна труба на початку сушіння повинна бути прочинені на дві третини засувки, у міру підсихання грибів її слід потроху прикривати, до кінця сушки закрити наглухо. У газовій духовці дверцята також слід залишати відчиненими. Гриби краще сушити дрібні з великими окремо, так як вони висушуються нерівномірно. Але якщо трапилося сушити їх разом, частіше перевертайте і відокремлюйте вже висохлі гриби. З висушених грибів можна приготувати порошок. Для виготовлення грибного порошку можна використовувати ті ж гриби, що і для сушіння. Порошок можна використовувати для приготування соусів, супів, ікри, ними посипають страви з м’яса і риби під час приготування, щоб поліпшити смак і аромат.

Перед вживанням грибний порошок змішують з невеликою кількістю теплої води і залишають на 20-30 хвилин для набухання, потім додають в їжу і варять 10-15 хвилин. Сами
й хороший порошок виходить з капелюшків, але якщо ви висушили гриби повністю, можна порошок пукраїнати через сито. Що залишився грубий порошок можна досушити і знову промолоти. Чим дрібніше порошок, тим він якісніший. Грибний порошок дуже легко вбирає вологу і швидко псується. Його слід зберігати в закритій скляній тарі в темному, сухому, прохолодному місці. Перед сушінням гриби ріжуть на пластинки, пров’ялюють, потім сушать.

Способи сушки білих грибів

Далі пропонує детально розглянути всі способи сушіння білих грибів в домашніх умовах. Для цього можна використовувати спеціальну сушарку, електричну або газову духовку і багато іншого.

Як нарізати білі гриби для сушіння

Для того щоб при сушінні в російській печі гриби не підгорає і не бруднилися, після її протоплювання очищають під від вугілля і золи вологим мочальним помелом. Через деякий час на під настилають тонким шаром житню солому і на неї кладуть гриби капелюшками вниз. Можна використовувати для сушіння і залізні листи (листи). Їх також покривають шаром соломи, поверх якої укладають гриби капелюшками вниз так, щоб вони не стикалися. Дуже важливо знати, як нарізати білі гриби для сушіння в звичайній російської печі. Зазвичай їх розрізають уздовж по ніжці і капелюшок навпіл.

Без солом’яної підстилки гриби підгорають і набувають неприємного присмаку. Для сушіння грибів в печі застосовують і пристосування. Наприклад, гриби нанизують через середину капелюшки на тонкі дротяні луджені або з нержавіючої сталі спиці (шомпола), увіткнені в дерев’яні дощечки, які потім кладуть у піч на ребро, у вигляді двосхилих дахів. Гриби на спицях сушаться, не торкаючись пода. Температура в печі повинна підтримуватися на рівні від 40 до 60 ° C. Жар охоплює гриби на спицях з усіх боків рівномірно. У перший день гриби тільки пров’ялюють, у другій (при тій же температурі) – досушувати.

При цьому вони не пригоряють, не забруднюються, що не пересихають, лише кілька втрачають запах. Є й інший спосіб. Виготовляють тонкі дерев’яні спиці довжиною від 20 до 30 см. Великі гриби нанизують на довгі спиці, дрібні – на короткі. Нижніми кінцями спиці встромляють в ящик з сухим піском і ставлять його в піч. Дрібні гриби висихають швидше, великі – повільніше; відповідно, перші виймають з печі раніше, другі – пізніше. При цьому гриби залишаються чистими і рівномірно просушують.

Як правильно сушити білі гриби на нитці

У домашніх умовах можна висушити гриби і над гарячою плитою, у гарячої стінки російської або голландської печі, нанизаними на нитки або шпагат. Перед тим, як правильно сушити білі гриби на нитці, потрібно їх очистити від бруду, розрізати і нанизати.

Гриби насипають на оцинковані сітки, які поміщають в сушильну камеру і обертають на каруселі. Спочатку гриби пров’ялюють при температурі від 37 до 50 ° C, потім її підвищують до 60-80 ° C і остаточно висушують. Тривалість сушіння в спеціальних сушарках – 4-6 годин.

Рецепти сушки білих грибів на зиму на сонці

У спекотні, безхмарні дні гриби можна сушити на сонці. Для цього, проколюючи гриби голкою через середину ніжки і капелюшки, нанизують їх (спочатку великі, потім більш дрібні) по 50 і більше штук на міцні нитки, після чого розвішують на підставках на сонці на деякій відстані один від одного і витримують до повного провяливания.

За рецептом сушки білих грибів на зиму на сонці можна використовувати і спеціально зроблені підставки з металевими стрижнями (шомполами), нанизуючи на них гриби. Розмістивши гриби в сонячному місці, їх прикривають марлею, щоб оберегти від пилу і мух. Досить Пров’ялені на сонці гриби прибирають в сухе приміщення. Те ж роблять при настанні похмурої погоди, збільшенні вологості повітря.

Сушка білих грибів на деку в електричній духовці

Сушка білих грибів в духовці на деку може поєднуватися з попередньою обробкою їх на сонці або над гарячою плитою. Досушують після цього гриби в російської печі, духовці або над гарячою плитою. Кращі сушені гриби виходять, коли їх термічна обробка проходить
дві стадії. Спочатку підготовлені гриби піддають дії порівняно невисокої температури – в межах 30-50 ° C – протягом 1-3 годин.

При цьому вони Пров’ялюють внаслідок випаровування значної частини поверхневої вологи. Потім сушку білих грибів в електричній духовці продовжують при більшій температурі – 70-80 ° C, перевищувати яку не слід, так як якість продукту погіршується, а білі гриби, крім того, чорніють. Досушують гриби зазвичай при температурі 50-60 ° C, тобто на легкому спеку. Під час сушіння повинні бути забезпечені постійне надходження до грибам свіжого повітря і видалення виділеної ними вологи, для чого трубу і заслінку російської печі, дверцята духової шафи тримають відкритими. Використання при цьому різних пристосувань (решета, дошки або ящика з піском з вертикально стоять спицями та т. П.) Дозволяє не тільки уникнути забруднення, але і поліпшити умови сушіння грибів, так як їх з усіх боків оточує він нагріте повітря.

Як правильно сушити білі гриби в газовій духовці

Перед тим як сушити білі гриби в газовій духовці, їх потрібно почистити, розкласти на деко, листи або нанизати на спиці. При цьому гриби не повинні стикатися один з одним. Вивчення різних режимів сушки, показало, що природну сушку краще не застосовувати через її тривалості, великих втрат поживних речовин. Перед тим як правильно сушити білі гриби в духовці, спочатку їх треба поставити в духовку, розігріту до 45 ° C.

Після того, як поверхня грибів підсохне, збільшити температуру до 75-80 ° C. Тривалість підсушування і сушіння грибів можна визначити точно. Якщо капелюшки і пластинки грибів однакові за своїми розмірами, вони висихають в один і той же час. Сухі гриби слід прибирати, а решта досушувати, час від часу перевертаючи їх.

Як правильно сушити білі гриби в електросушарці

Гриби також можна сушити в овочевих сушарках. Перед тим, як правильно сушити білі гриби в електросушарці, їх викладають на сита або стрічкову сітку (з нержавіючої сталі) шаром 3-4 см, в’ялять 2,5-3 ч при температурі 40-45 ° С, а потім досушують при температурі 60 -70 ° С (сморчки та рядки – при температурі 50-55 ° С). У сушеному продукті повинен бути не більше 17% вологи. Вихід сушених грибів становить 10-12% від ваги свіжих.

Як підготувати білі гриби до сушіння

Перед тим, як підготувати білі гриби до сушіння, потрібно відібрати капелюшки молодих боровиків і наколоти на березові скіпки. Нижні кінці лучінок занурити в глечики, куди наливається по третині склянки молока. Кринки з грибами поставити в розігріту російську піч. Випаровуючись, молоко надає білим грибам неповторний ніжний смак і красивий золотистий колір. Міські жителі можуть засушити гриби таким чином в газовій духовці на маленькому вогні.

Подивіться, як сушити білі гриби в духовці на відео, де показана основна технологія підготовки до цього процесу заготівлі.