Гриби

Як солити вовнянки на зиму в банках: фото, відео, рецепти соління грибів в домашніх умовах

Вовнянки є умовно-їстівними грибами через свою гіркоти в смаку. Однак після попереднього вимочування гіркоту виходить з плодових тіл і з них можна готувати будь-які страви. Найкращим в домашніх умовах виходить соління волнушек на зиму гарячим і холодним способами.

Як правильно солити вовнянки на зиму, і в чому відмінність двох згаданих способів засолювання? Варто сказати, що головна відмінність між варіантами – час готовності закуски після початку соління продукту.

Перед тим, як ознайомитися з рецептами засолювання грибів волнушек на зиму, кожен кулінар зобов’язаний знати, що дані плодові тіла повинні пройти попереднє очищення і вимочування.

  • З грибів знімають весь лісовий сміття, обрізають зіпсовані комахами і черв’яками ділянки.
  • Зрізають більшу частину ніжки і промивають у воді.
  • Заливають великою кількістю холодної води, додають сіль (10 г на 1 л води).
  • Вимочування триває від 1,5 до 3 діб, в залежності від того, в якому регіоні росли вовнянки.
  • Кожен день вода в грибах змінюється кілька разів. Деякі грибники змінюють воду від 3 до 4 разів на добу.
  • Після процесу вимочування вовнянки промивають в холодній воді і далі приступають до того чи іншого методу засолювання.


Ці 2 базових способу засолювання волнушек на зиму допоможуть будь-якій господині, навіть наймолодшою ??в кулінарному мистецтві. Варто сказати, що холодна засолювання – спосіб соління грибів без відварювання. Гаряча засолювання – спосіб, що включає попереднє відварювання протягом 20-30 хв. Запропоновані рецепти будуть виручати завжди – і в святкові дні, і в несподіваний прихід гостей.

Отже, пропонуємо розглянути 8 засолок волнушек на зиму, при яких 4 готуються гарячим способом і 4 – холодним.

Рецепт засолювання грибів волнушек на зиму в скляних банках

Засолка на зиму волнушек в банки з додаванням гвоздики припаде до душі всім любителям грибних закусок. Таку заготовку можна ставити на стіл як гарнір до відварного картоплі і під чарочку оковитої.

  • 1 кг волнушек;
  • 50 г солі;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • 3 ст. л. оцту;
  • 500 мл води;
  • 3 зубчики часнику.

Пропонуємо подивитися покроковий рецепт з фото, що показують, як солити вовнянки на зиму.






Як правильно посолити гриби вовнянки на зиму

Засолка грибів волнушек на зиму гарячим способом хороша тим, що вже через 20 днів закуска готова до вживання і є відмінним доповненням до міцних напоїв. Більш того, ємності з грибами можна зберігати в звичайній коморі.

  • 2 кг волнушек;
  • 1 ч. Л. насіння коріандру;
  • 100 г солі;
  • 5 часточок часнику;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 2 парасольки кропу;
  • Листя смородини і вишні.

Як правильно посолити гриби вовнянки на зиму з подальшим зберіганням в міській квартирі, покаже покроковий опис рецепта.

  1. Вимочені вовнянки відварити в підсоленій воді 20 хв, постійно знімаючи пінку.
  2. Відкинути на друшляк, промити в холодній воді і знову відкинути, щоб стекли.
  3. У стерилізовані банки покласти чисті листки вишні і смородини.
  4. Зверху викласти відварені вовнянки капелюшками вниз і присипати сіллю.
  5. На кожен шар грибів посипати коріандр, порізаний слайсами часник, перець горошком і розділені на частини парасольки кропу.
  6. Таким способом викладати гриби зі спеціями до самого верху банок.
  7. Ущільнити руками вміст ємності і влити 1 ст. холодної кип’яченої води.
  8. Закрити кришками і поставити заготовку в відповідне місце.

Рецепт соління грибів волнушек на зиму в домашніх умовах

Рецепт, який показує, як солити вовнянки на зиму з мускатним горіхом – відмінний варіант отримати швидку закуску. Цей спосіб дозволить поставити блюдо з солоних грибів на стіл вже через 10 днів.

  • 2 кг волнушек;
  • 70 г солі;
  • 700 мл води;
  • ? ч. л. мускатного горіха;
  • 4 зубчики часнику;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 3 парасольки кропу.

У скляних банках засолювання волнушек на зиму виходить найкраще.

  1. Попередньо вимочені вовнянки заливають холодною водою і варять 15 хв, знімаючи з поверхні піну і постійно перемішуючи.
  2. Зливають воду і заливають новою, яка вказана в рецепті.
  3. Дають закипіти і варять 10 хв, засипають сіль, горошини перцю, парасольки кропу і порізані на кілька частин зубчики часнику.
  4. Варять 5 хв, додають мускатний горіх і знову проварюють 5 хв.
  5. Гриби виймають з гарячого розсолу і розфасовують в стерилізовані банки.
  6. Заливають розсолом, в якому варилися вовнянки зі спеціями, і закривають тугими кришками.
  7. Як і в попередньому рецепті, охолоджену закуску можна відправити на зберігання в темну комору або на полицю холодильника.

Як правильно солити гриби вовнянки на зиму з кардамоном

Ця закуска відмінно доповнить повсякденне меню і прикрасить святковий стіл. Варто сказати, що гаряча засолювання волнушек з кардамоном користується у багатьох господинь популярністю, так як виходить ароматною і дуже смачною.

  • 2 кг волнушек;
  • 1 зірочка кардамону;
  • 2 ст. л. солі;
  • 3 лаврові листи;
  • 3 гілочки кропу;
  • 5 горошин чорного перцю.

Засолка грибів волнушек на зиму проводиться в банках.

  1. Заздалегідь вимочені вовнянки відварюємо в киплячій воді 20 хв, знімаючи шумівкою піну з поверхні.
  2. Виймаємо гриби і розкладаємо в стерилізовані банки.
  3. Кожен шар основного продукту пересипаємо сіллю і всіма спеціями, зазначеними в рецепті.
  4. Останнім шаром насипаємо сіль і ущільнюємо гриби в банку руками або столовою ложкою.
  5. Якщо потрібно заповнити банку до самого верху, тоді доповідаємо гриби, закриваємо кришками.
  6. Виносимо в льох і один раз в 2 дня встряхиваем вміст банок. Робимо так, поки вся ємність не заповниться розсолом.
  7. Через 20-25 днів з моменту засолювання гриби можна їсти.

Засолка волнушек в банки на зиму холодним способом

Щоб в більшій мірі зберегти смакові якості і корисні речовини грибів, скористайтеся холодним способом соління волнушек на зиму в банках. Додаючи кмин, блюдо придбає особливий смак і аромат, який сподобається всім любителям грибних закусок.

  • 1 кг волнушек;
  • ? ч. л. кмину;
  • 1,5 ст. л. солі;
  • 5-8 горошин чорного перцю;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 лаврові листи;
  • Листя смородини.

Як правильно солити вовнянки на зиму в банках із застосуванням такої прянощі, покаже докладний опис рецепта.

  1. Вимочені вовнянки спочатку викласти в емальовану каструлю, на дні якої вже розкладені листя смородини і насипана сіль.
  2. Плодові тіла викласти капелюшками вниз і пересипати спеціями, зазначеними в рецепті, а також основним консервантом – сіллю.
  3. Заповнену ємність накрити марлею, поставити зверху вантаж і залишити на 5 діб.
  4. Розкласти гриби разом зі спеціями в банки, залити розсолом, що утворився в грибах.
  5. Закрити капроновими кришками і поставити в холодильник. При холодному способі засолювання гриби можна починати їсти через 25-30 днів після заготовки.

Соління волнушек з кропом на зиму в банках

Надзвичайно смачними вийдуть гриби вовнянки, приготовані на зиму за рецептом соління холодним способом. Варіант з кропом добре відомий багатьом господиням, які постійно консервують гриби.

  • 2 кг волнушек;
  • 1 ст. л. насіння кропу;
  • 1,5 ст. л. солі;
  • 2 лаврові листи;
  • 2 бутони гвоздики.

Як варто солити вовнянки на зиму за цим рецептом, покаже поетапне опис.

  1. Вимочені гриби викладають у друшляк і бланшують в киплячій воді 3-4 хв.
  2. Виймають шумівкою у велику емальовану ємність і пересипають усіма спеціями, зазначеними в рецепті, включаючи сіль.
  3. Перемішують руками і залишають на 3-4 год, щоб пустили сік і розчинили сіль.
  4. Розподіляють масу в стерилізовані банки, ущільнюють, придавлюючи столовою ложкою, і закривають кришками.
  5. Можна винести в підвал або залишити на полицях холодильника.

Як солити вовнянки з часником і цибулею

Рецепт холодної засолювання волнушек на зиму з часником і цибулею приведе в захват присутніх на святі гостей своїм приголомшливим смаком і ароматом.

  • 2 кг вимочені волнушек;
  • 2 ст. л. солі;
  • 10 часточок часнику;
  • 2 цибулини;
  • Оцет 9%;
  • 10 горошин чорного перцю.
  • 1 парасольку кропу.

Як солити вовнянки на зиму, покаже також відео з поетапним приготуванням заготовки.

  1. Вимочені вовнянки покласти в друшляк і опустити в киплячу воду для бланшування на 5 хв. Гриби краще розділити на партії, щоб кожен екземпляр гриба піддався термічній обробці.
  2. У стерильні сухі банки покласти порізаний тонкими кільцями цибулю і посипати сіллю.
  3. Наверх лука викласти шар грибів, який не повинен перевищувати 5 см у висоту.
  4. Далі знову пересипати сіллю, подрібненими часточками часнику, горошинами чорного перцю і половиною парасольки кропу.
  5. Наступні шари волнушек посипати сіллю, часником і перцем, викладаючи все гриби до самого верху банок.
  6. Добре ущільнити гриби руками, влити 1,5 ст. л. оцту в кожну банку, гарненько струснути.
  7. Закрити тугими кришками і винести в прохолодне і темне приміщення.

Засолка волнушек в банках з гірчицею і орегано

Рецепт засолювання волнушек на зиму в банках з гірчицею і орегано здивує ваших гостей чудовим смаком за святковим застіллям.

Такий грибний делікатес зможе приготувати навіть починаюча господиня, якщо буде дотримуватися всіх правил засолювання.

  • 2 кг вимочені волнушек;
  • 100 г солі;
  • Холодна кип’ячена вода;
  • 1 ст. л. насіння гірчиці;
  • 1 ч. Л. орегано;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 10 листя будь смородини.

Як солити гриби вовнянки на зиму, дізнаємося з рецепта з покроковим описом.

  1. Заздалегідь вимочені вовнянки потрібно знову промити в холодній воді і залишити на решітці стікати.
  2. У скляні стерилізовані банки викласти чисті і сухі листя смородини.
  3. Зверху насипати тонкий шар солі і викласти один шар грибів.
  4. Пересипати зернами гірчиці, запашним перцем і орегано.
  5. Кожен наступний шар грибів повинен бути пересипаний сіллю і спеціями.
  6. Таким чином заповнити банки до самого верху і придавити руками, щоб гриби уплотнились.
  7. Налити в кожну банку по 100 мл холодної кип’яченої води і добре струсити.
  8. Закрити капроновими кришками і поставити на полиці в холодильник.

Зберігати не більше 8-10 місяців, проте їсти можна починати тільки через 2 місяці, тоді вовнянки повністю просоляться.