Гриби

Як приготувати хрусткі рижики на зиму: рецепти солоних, маринованих грибів в домашніх умовах

Консервовані хрусткі рижики займають дуже важливе місце на святковому і повсякденному столі будь-якої російської родини. Практично всі господині обожнюють солити і маринувати ці гриби, щоб радувати друзів і рідних апетитною закускою. Однак не всі правильно дотримуються саму техніку і послідовність процесів під час готування, тому готову страву виходить не таким хрустким і ароматним. Одним з головних принципів якісної закуски є ретельна підготовка плодових тел. Так, перш ніж переробляти в домашніх умовах куплені або принесені з лісу плодові тіла, їх потрібно перебрати, очистити і промити. Найкраще промивати рижики в крижаній воді з додаванням оцту, це допоможе їм зберегти пружну консистенцію.

У даній статті представлені 7 популярних, але в той же час простих рецептів хрустких рижиків, приготованих шляхом соління та маринування.

Як засолити рижики холодним способом, щоб хрустіли

Солоні рижики виходять хрусткими, якщо в ємність для соління додавати свіже листя смородини, вишні, хрону, винограду або дуба. При цьому дані плодові тіла не потребують великої кількості спецій, іноді достатньо однієї лише солі. До речі сказати, якщо переборщити з прянощами, тоді солоні рижики можуть потемніти.

  • Рижики – 6 кг;
  • Сіль – 1 ст. (250 г);
  • Листя смородини – 20 шт .;
  • Зерна чорного перцю – 60 шт.

Щоб рижики хрустіли, потрібно знати, як засолити їх належним чином. В даному рецепті використовується спосіб холодної засолювання, для якого не потрібна попередня термічна обробка плодових тел.

  1. Гриби очистити від землі і іншого сміття, зрізати затверділі частини ніжок і промити в воді. Брати для засолювання рекомендується гриби маленького і середнього розмірів, діаметр капелюшка яких не перевищує 6-8 см. Однак якщо урожай складається в основному з великих екземплярів, тоді їх потрібно розрізати на кілька частин після очищення.
  2. Залишити рижики стікати від зайвої рідини, а тим часом ошпарити окропом свіжі листя, а потім обсушити.
  3. У підготовлену ємність на дно викласти «подушку» з? частини листя.
  4. Зверху насипати приблизно 1 ст. л. солі і 10 горошин чорного перцю.
  5. Розділити все рижики на 6 частин і викласти на «подушку» одну з них. При цьому ніжки грибів при укладанні повинні дивитися вгору, а капелюшки – вниз.
  6. Повторити процедуру по укладенню плодових тіл і спецій у вигляді шарів.
  7. Укрити зверху другою половиною смородинового листя і накрити кришкою.
  8. Встановити гніт і винести в прохолодне місце.
  9. Через 3-4 дні перевірити гриби на наявність утворився розсолу. Якщо вони не повністю в нього занурені, додати холодну кип’ячену воду.
  10. Через півтори-два тижні можна перевіряти закуску на готовність.

Як приготувати хрусткі рижики гарячим способом

З гарячою засолкою готовність рижиків перевіряється вже через 5-7 днів, так як основний продукт заздалегідь проваривается. Такий спосіб переробки є найбільш популярним, так як зберігає привабливий колір плодовим тілам. Завдяки запропонованим рецептом солоні рижики також виходять хрусткими і дуже смачними.

  • Рижики – 5 кг;
  • Сіль – 180-200 г;
  • Лавровий лист – 7-10 шт .;
  • Свіжий кріп – 1 пучок;
  • Чорний перець (зерна) – 25-30 шт .;
  • Вода – 2 ст .;
  • Листя хрону.

Як приготувати на зиму хрусткі рижики, використовуючи гарячу засолювання?









Рецепт хрустких рижиків в банках під капроновими кришками

Наступний рецепт хрустких рижиків солиться відразу в банках. При цьому краще брати ємності невеликого обсягу – 0,5 і 1 л. Навіть перше відкриття консервації порушує її середу, в результаті чого процес окислення починає йти швидше, і рижики можуть почорніти.

  • Основний продукт – 3 кг;
  • Сіль – 120 г;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Листя дуба.

Як приготувати хрусткі рижики, засолити їх в банки?

  1. Плодові тіла очистити від бруду і обполоснути у воді.
  2. Дубове листя обшпарити окропом і висушити на сонячних променях.
  3. В окремій ємності з’єднати стёкшіе від зайвої рідини гриби, сіль і часник, нарізаний слайсами.
  4. Перемішати все руками і поставити на кілька годин під гніт.
  5. На дно стерилізованих банок викласти дубове листя.
  6. Заповнити їх грибами і залити отриманим розсолом.
  7. Якщо розсолу не вистачає, тоді в банку потрібно долити холодної підсоленої води, щоб вона повністю покривала рижики.
  8. Закрити капроновими кришками, винести в підвал або поставити в холодильник.

Як солити хрусткі рижики з хріном

Цей рецепт пікантної закуски неодмінно сподобається всім вашим домашнім. Ефірні масла, що містяться в листі і корені хрону, зроблять гриби пружними і хрусткими.

  • Рижики – 5 кг;
  • Сіль – 200 г;
  • Корінь хрону – 50-70 г;
  • Листя хрону;
  • Чорний перець (горошок) – 50 шт.

Як солити рижики, щоб хрустка м’якоть підкорила навіть затятих гурманів?

  1. Листя хрону гарненько промиваємо і висушуємо, а корінь – натираємо на дрібній тертці.
  2. Гриби після очищення бланшируємо в киплячій воді пару хвилин, даємо стекти.
  3. Листя хрону руками рвемо на шматочки і викладаємо на дно підготовленої ємності.
  4. Поверх розподіляємо плодові тіла шарами, кожен з яких пересипаємо сіллю, корінням хрону і перцем.
  5. Накриваємо заготовку чистою марлею, а також кришкою, на яку ставимо вантаж.
  6. Виносимо ємність для подальшого соління в прохолодне місце.

Як маринувати рижики: класичний рецепт хрустких маринованих грибів

Мариновані хрусткі рижики – ще одна класична закуска, що дозволяє прикрасити будь-яке свято. Готувати її досить просто навіть для починаючої господині.

  • Гриби – 2 кг;
  • Сіль – 1 ст. л. (Без гірки);
  • Цукор – 1 ст. л. (З гіркою);
  • Оцет (9%) – 60 мл;
  • Перець чорний мелений – ? ч. л .;
  • Вода – 700 мл;
  • Лавровий лист – 3 шт.

Як уже згадувалося, мариновані хрусткі рижики маринувати нескладно, досить дотримуватися покроковий опис.

  1. Після ретельного очищення рижики залити водою і варити 10 хв, знімаючи піну.
  2. Додати всі спеції, крім оцту, і проварити ще 3 хв.
  3. Акуратно влити оцет, і через 3 хв відключити вогонь.
  4. Заповнити стерилізовані банки грибами і гарячим маринадом.
  5. Закатати і дати охолонути, а після винести в підвал.

Мариновані хрусткі рижики з часником

Цей рецепт хрустких рижиків, маринованих на зиму, обов’язково сподобається всім господиням. Він простий у виконанні і дуже смачний в поїданні.

  • Рижики – 1,5 кг;
  • Цукор – 3 ч. Л .;
  • Сіль – 2 ч. Л .;
  • Часник – 8 зубчиків або за смаком;
  • Гвоздика – 2 шт .;
  • Вода – 1 ст .;
  • Чорний перець – 10 горошин;
  • Оцет 9% – 5-6 ст. л .;
  • Рослинна олія – ??7 ст. л.

Як маринувати хрусткі рижики, щоб один тільки їх зовнішній вигляд в готової закус
ки викликав апетит?

  1. У неметалевої ємності проварюємо плодові тіла 5 хв і перекладаємо в каструлю з маринадом.
  2. Маринад: оцет змішуємо з маслом і водою, додаємо сіль, цукор, подрібнений часник, гвоздику і перець.
  3. Розмішуємо до розчинення кристалів солі і цукру.
  4. Проварюємо гриби в маринаді 5 хв, після чого вимикаємо вогонь і розподіляємо закуску разом з маринадом по стерилізованих банках.
  5. Закриваємо тугими капроновими кришками і після повного охолодження виносимо в підвал.

Вже на наступний день закуску можна сміливо подавати на стіл.

Хрусткі рижики, мариновані з корицею

Рецепт хрустких грибів рижиків, маринованих на зиму з додаванням палички кориці, оцінять не лише гурмани, а й усі любителі оригінальних закусок.

  • Основний продукт – 2 кг;
  • Сіль і цукор – по 1 ст. л .;
  • Паличка кориці – 1 шт .;
  • Вода – 2 ст .;
  • Чорний перець – 15 горошин;
  • Оцет 6% – 150 мл.

Хрусткі рижики заготовляють на зиму за таким опису:

  1. У воді з’єднують всі інгредієнти, крім рижиків, і проварюють 5 хв.
  2. Потім проціджують маринад і повертають його на плиту, занурюють туди очищені і промиті гриби.
  3. Проварюють 5-7 хв, а після чого розподіляють закуску по стерилізованих банках.
  4. Закривають кришками і виносять після охолодження в прохолодне місце.