Кулінарія

Ягоди овочі в городі: помідор, кавун, диня, гарбуз, огірок і ананас – це ягода чи ні

Ягоди в городі в середній смузі нашої країни не обмежуються посадками полуниці, смородини, агрусу і вишні. Крім цих сільськогосподарських культур є так звані овочі ягоди, які успішно протягом багатьох століть маскуються під овочеві культури. Люди звикли сприймати огірки і помідори, гарбуз і кавун як овочі. А насправді це ягоди.

Помідор – це ягода або овоч?

Багато городників не знають, помідор – це ягода або овоч, помилково зараховуючи його до овочевих культур. Насправді, згідно з ботанічним відомостями, помідор – це ягода. Іспанці називали його «поми дель Перу» – «перуанський яблуко», галантні французи – «пома аморіс» – «яблуко любові», естети-італійці – «помо д’Оро» – «золоте яблуко». Індіанці-ацтеки, раніше всіх познайомилися з цим плодом, називали його «томатль» – «велика ягода». А ми слідом за італійцями називаємо його помідор. Індіанці правильно назвали помідор ягодою – з точки зору ботаніків, це дійсно ягода, хоча у нас прийнято використовувати її як овоч, з сіллю – в салатах, соусах, супах, фаршируємо, маринуючи, запікаючи і жарячи. Але з помідорів і солодкі варення варять.

Родина помідора – тропіки Південної Америки, де до сих пір ростуть його дикі предки. Індіанці здавна вирощували томати, і іспанські завойовники привезли їх в Європу. На відміну від «невиразною» картоплі, своєї родички з сімейства пасльонових, помідор відразу всім полюбився і швидко освоївся в європейських городах. У той час як при дворі нашої цариці Катерини II помідори, як екзотичні плоди, доставили в дар італійці, на півдні України вже щосили їх вирощували. Так велика Україна, що цариця, виписувати за величезні гроші, що сподобалися їй томати з Італії, не знала, що на околиці її держави помідори вже стали звичайним селянським стравою. Забавно, що в Північну Америку, в США, помідори прибутку лише років 150 тому, і не з сусідньої Південної Америки, а з Європи, з емігрантами-італійцями, які не могли, є свої улюблені спагетті без томатної пасти. Овочівники вивели десятки сортів помідорів – від крихітних «чері» до гігантських «бичачих сердець». Не змінюючи своїх «тропічних» звичок, помідори в середній смузі України навіть влітку добре зріють лише в теплицях.

Гарбуз – це ягода або овоч

Спробуємо розібратися в такому питанні: гарбуз – це ягода або овоч. Вирішивши створити карету для Попелюшки, фея вибрала один з найбільших плодів у світі – гарбуз. Ботаніки справедливо вважають, що гарбуз – це ягода! Вони знайшли особливий термін для ягід подібних розмірів – тиквіна. Родина різних видів гарбузів – тропіки Азії, Африки та Америки, де ці трав’янисті рослини з повзучим стеблом зустрічаються в дикому вигляді. Гарбуз обробляють з незапам’ятних часів, з її м’якоті варять каші, роблять пюре і навіть варення, смажать і тушкують, їдять також її насіння. У нашій країні вирощують велику звичайну (кухонну) гарбуз родом з Мексики. Є невеликі гарбуза, наприклад чалмовідная гарбуз: біла «голова» в рудої «чалмі».

В уявленні багатьох ягода – маленька і кругла. Але ботаніки, визначаючи типи плодів, відносять до ягодам і такий «неягодний» фрукт, як банан. Під щільною шкіркою в м’якоті банана ховаються насіння – чорні точки. Крім звичного серпоподібного жовтого банана, на плантаціях вирощують і довші і тонкі, і овальні, і майже круглі банани, не тільки з жовтою, а й з червоною шкіркою. Не всі банани солодкі – багато хто з них готують як овочі: смажать і запікають з м’ясом.

Кавун і диня – це овоч чи ягода?

Суперечки про те, кавун овоч або ягода не вщухають серед молодого покоління кожен раз, коли починається збір врожаю. Згідно ботанічної класифікації, кавун – це ягода. У сімейство гарбузових входить кавун. Він родом з Африки, і його вирощували ще стародавні єгиптяни. Дикі кавуни ростуть в пустелях, після сезону дощів покриваючи своєю зеленню піски. Соковиті плоди кавуна – ягоди-тиквіни – дозрівають вже в посуху, і їх їдять тварини, тамуючи спрагу, а потім з послідом розсіюють насіння. Кавуни та самі себе сіють: дозрівши, плід відривається від стебла, котиться, тріскається і висипає насіння, поливаючи їх соком. Аналогічним чином люди сперечаються про те, диня це овоч чи ягода, незважаючи на її солодкий соковитий смак. Диня – це ягода, на відміну від кавуна, це не тропічне, а субтропічна рослина, родом із Середньої Азії. Там дині – другий хліб.

Найсолодші і великі – чарджунскіе дині, довгі, як м’ячі для регбі. А маленькі диньки сорти Дуда – трохи крупніше яблук.

Огірок – це ягода

Огірок – це ягода, яку приносить тропічна рослина сімейства гарбузових родом з Індії, де до цього дня зустрічається в дикому вигляді. 6000 років тому огірки стали вирощувати індуси і єгиптяни, а потім греки і римляни. У України вже при Івані Грозному огірок був звичайним овочем. Ягода огірок – самий низькокалорійний плід, від нього не погладшаєш. Але корисні речовини, що містяться в ньому, допомагають травленню і збуджують апетит. Огірок лікує багато недуг, використовується в косметології для очищення шкіри. Кабачки і споріднені з ними патисони – гарбузове рослини, що потрапили в Європу з Америки. Для ботаніків огірки, кабачки і патисони – це ягоди.

Огірки ми їмо незрілими, поки вони зелені і соковиті. Дозрілий огірок – жовтий і жорсткий, і є його ніхто не буде. У сімействі гарбузових є й інші рослини, чиї плоди їстівні тільки незрілими. Люффа, що росте в дикому вигляді в Африці, в Індії і Китаї, схожа на великий огірок. Незрілу люффа їдять свіжою, як огірки, смажать, тушкують, варять, як кабачки. У дозрілої люффи всередині пожовклим шкірки м’якоть висихає, перетворюючись в губчасті волокна. Ця серцевина використовується як мочалка – можливо, вона висить у вашій ванній. Серед гарбузової рідні є плід з «вибуховим» характером – скажений огірок. Він неїстівний. Під колючим щільною оболонкою в слизовій масі зріють насіння.

Варто тільки зачепити дозрілий плід, він, відірвавшись від стебла, вистрілить струменем клейкою рідини з насінням. Той, хто його потривожив, весь в слизу, з переляку втече геть і розсіє насіння.

Ананас – це ягода

Ананас – це ягода, яка є найближчим родичем бромелий. З центру розетки жорстких зазубрених листя з’являється суцвіття, що перетворюється в супліддя з зрощених окремих плодів. Це і є «шишка» ананаса з соковитою м’якоттю. Родом з Бразилії, ананас потрапив в Європу одним з перших, прямо на кораблі Колумба. Європейці стали вирощувати солодкі ананаси на плантаціях у всіх своїх тропічних колоніях і в оранжереях на батьківщині.

У України в панських оранжереях кріпосні садівники збирали хороші врожаї ананасів. У нас ягоди ананаси вважали овочами і солили їх в бочках.

лагенарії

За тропіків всіх континентів ростуть різні види гарбузів лагенарії. Пряна гіркувата м’якоть незрілих лагенарії їстівна. У дозрілого плоду оболонка стає твердою і водонепроникною, а м’якоть всередині висихає, перетворюючи плід в порожнистий посудину – посуд дозріла! У різних видів лагенарії тиквіни великі і маленькі, круглі, овальні, грушоподібні, бутилковідние, витягнуті. З них люди з найдавніших часів роблять пляшки, фляги, курильні трубки, дитячі брязкальця, музичні інструменти. Зручною посудом обдаровує людей і неродинне гарбузам калебасовое дерево (горлянка) з Південної Америки. Його плоди при дозріванні стають товстостінними і порожніми.

Найпопулярніші вироби з горлянки – круглу посудину для індіанського напою мате і музичні брязкальця-маракаси.