Гриби

Великі опеньки на зиму: рецепти приготування смачних страв

Іноді, збираючи в лісі гриби, можна наштовхнутися на цілу «партію» великих опеньків. Так уже склалося, що дорослі і великі плодові тіла часто обходять стороною, вважаючи, ніби вони вже не годяться для вживання в їжу. Частково це правда, адже велика частина великих екземплярів нерідко є червивими і зниклими. Однак бувають ситуації, коли великі опеньки нічим не відрізняються від своїх дрібних «побратимів», а крім того, на їх поверхнях немає і натяку на будь-яку пошкоджену або червиві. Багато грибники із задоволенням зрізають такі грибочки і несуть додому.

Що можна приготувати з великих опеньків на зиму і як підготувати гриби

Ці плодові тіла дуже цінуються у вигляді заготовок на зимовий сезон. Якщо це так, то що можна приготувати з великих опеньків на зиму? Виявляється, з таких грибочків можна готувати ті ж страви, що і з маленьких. Наприклад, великі опеньки на зиму можна замаринувати, посмажити, заморозити або зробити ікру. Але найкращим варіантом для великих екземплярів буде сушка.

Як і всі інші представники грибного «царства», великі опеньки потребують попередньої підготовки. Перед очищенням грибів необхідно перебрати їх і викинути все червиві і почорнілі, якщо такі потрапили до вас в кошик. Незначні пошкодження і червиві можна видалити ножем, але тільки в тому випадку, якщо вони дійсно незначні. Крім того, немає необхідності викидати плодове тіло цілком, якщо у нього пошкоджена тільки ніжка.

Далі необхідно визначитися з тим, для якого процесу переробки ви хочете використовувати грибочки. Так, для сушки слід провести суху чистку, так як замочування в даній ситуації протипоказано. Краще взяти суху кухонну губку і протерти поверхню кожного опенька. А після розкласти на газету в сонячному і добре провітрюваному місці. Залишити на кілька годин, а потім нанизати кожен грибочок на товсту нитку і повісити в кухні над плитою.

Для інших процесів великі опеньки потрібно замочити в підсоленій воді на 40-50 хв, потім обполоснути їх під краном і нарізати на шматочки. Далі все рецепти приготування великих опеньків на зиму починаються з відварювання. З великими екземплярами потрібно обов’язково проводити теплову обробку. При цьому час відварювання повинно відрізнятися від стандартного, призначеного для дрібних особин. Таким чином, великі опеньки повинні проваритися не менше 40 хв у воді з додаванням кількох пучок солі. Добре було б проводити теплову обробку в 2 підходи по 20 хв.

Рецепт маринованих великих опеньків на зиму

Як уже згадувалося, з великих опеньків на зиму можна приготувати багато різних страв. Дуже вигідно з таких грибочків робити суп або солянку. Їх можна смачно посмажити з картоплею і цибулею. Багато господині дуже люблять робити з таких плодових тіл ікру, яку потім додають в начинку для пирогів, пиріжків, тарталеток, млинців і піц. Не менш популярним способом переробки є маринування. Мариновані на зиму великі опеньки будуть прекрасно доповнювати святкове застілля в будь-який час року.

Щоб замаринувати опеньки у себе вдома, необхідна наявність мінімального набору інгредієнтів: води, солі, цукру, столового оцту і улюблених спецій. Класичний рецепт маринування на увазі на 1 кг плодових тіл: 500 мл води, 1,5 ст. л. цукру, 2 ч. л. солі, 3 шт. гвоздики, 3 ст. л. 9% оцту, 4 лаврові листки, 10-15 горошин чорного перцю. Відварені грибочки розкласти по стерилізованим банкам і приготувати маринад. З’єднати в каструлі з водою все спеції і проварити 5-7 хв. Залити банки з грибочками маринадом і закатати. Дати охолонути і винести в підвал на зберігання.