Кулінарія

Цікаве про каву та чай: де і як ростуть, історія кави і чаю

Кава і чай – найпоширеніші напої на землі, але шлях їх на наш стіл був довгий і непростий. Одних тільки кавових дерев налічується близько близько 90 видів, а вживання чаю в деяких країнах стало справжнісіньким ритуалом. Багато цікавих фактів про каву та чай, а також секретів приготування цих напоїв давно обросли легендами і передаються з покоління в покоління.

Де і як росте кава

Ароматна кава готують з порошку або зерен. Однак зерна кави не схожі на зерна пшениці або кукурудзи. Кава – це насіння, які добувають з ягід, що ростуть на дереві. Насправді місць, де росте кава, не так вже й багато – дикі дерева зустрічаються тільки на Ефіопське нагір’я, в Африці. Всі інші види кавових дерев були пізніше культивовані людиною. Близько півтори тисячі років тому кава потрапила в південну Аравію, в Ємен, а вже в XIII столітті з нього навчилися готувати всім відомий напій. Тепер каву вирощують і в Африці, і в Азії, і в Південній Америці.

Так як же росте кава і як з нього отримують готові до вживання зерна? Плоди кави – кавові ягоди. Дозріваючи, вони із зелених стають червоними, а потім темно-малиновими або фіолетовими. У соковитою солодкої м’якоті кожного плода лежать дві насінини, покриті шкіркою.

Зерна стають красивими тільки після того, як їх обсмажують. Самі по собі зерна кави зеленуваті і позбавлені смаку. Щоб приготувати напій, їх треба обсмажити – лише тоді утворюється ароматне масло.

Ароматні білі квіти кави нагадують жасмин. Вони зібрані в суцвіття в пазухах листків.

Довгий шлях кави до нашого столу. Плоди кавового дерева збирають вручну, або ощіпивая ягоди, або «прочісуючи» спеціальним гребенем. Тільки недавно в Бразилії для збирання врожаю кави стали використовувати машини. Потім кавові насіння-зерна спочатку звільняють від м’якоті, а потім висушують в спеціальних машинах або під жарким сонцем.

Види кавових дерев

Кавових дерев налічується близько 90 видів, всі вони виростають в жарких країнах. Відомий нам кави отримують від трьох видів дерев – аравійського, ліберійського і потужного. Саме ж слово «кава» походить від арабського «кахва», що означає «вино».

Найпоширеніше – аравійське кавове дерево – вирощують сьогодні не тільки в Аравії, а й в інших країнах Азії, в Африці і Америці. У природі його зріст досягає 6 м, але на плантаціях його підрізають до 2-3 м, щоб легше було збирати урожай.

Історія віденської кави

Коли турки в 1683 р зняли облогу Відня, в покинутому ними таборі знайшли 500 мішків з кавовими зернами. Так почалася історія віденської кави, рецептів приготування якого не так уже й мало. Віденська кава п’ють і з вершками, і з цукром, деякі рекомендують додавати корицю і коріандр.

Першим став додавати цукор в каву французький король Людовик XIV. А ось англійський король Карл II 1675 р заборонив лондонцям збиратися в кав’ярнях і пити каву. Він побоювався, що там будуть спілкуватися змовники. Обурення громадян було таке велике, що через одинадцять днів король був змушений скасувати свій указ.

Де і як росте чай

Сьогодні чай є самим звичним для нас напоєм. Рослина, з якого роблять і чорний, і зелений чай, називається «камелія китайська». Один і той же

Зелений, чорний, червоний і білий чай роблять з одного і того ж сорту рослини. Різниця тільки в способі обробки листя – ферментації. Для зеленого чаю їх взагалі не ферментують, тому він вважається найкориснішим.

Слово «чай» походить від китайського «цай-йе» – «молодий листочок». Для напою годяться два верхніх листа і нирка – флеш, яка йде на виготовлення кращих сортів напою. Іноді беруть третій і четвертий листочки, якщо вони досить ніжні.

Так як же росте чай – на кущі або на дереві? Колись вважали, що чай – це чагарник. Але в індійському штаті Ассам і однією з китайських провінцій виявили чайні дерева висотою до 15-20 м. Тоді вирішили, що існує два види чаю – чагарник і дерево. Але виявилося, що це один і той же вид. Просто чим північніше, тим нижче дерево камелії, тим тонше його стовбур, і, врешті-решт, воно перетворюється в кущ. Зараз камелії вирощують всюди, де дозволяє клімат, і навіть в України, на півдні Краснодарського краю.

Чайний кущ може досягати у висоту 9 м, але на плантаціях його підрізають до 1,5 м, щоб легше було збирати урожай. Найбільші території, де росте чай, – це Китай, Індія і острів Шрі-Ланка.

Російським чаєм на Заході називають чай з лимоном. А монгольський чай – це напій з іншої рослини – ломикаменю. Копорский чай роблять з рослини іван-чай.

Історія чаю і чайна церемонія

До XVIII ст. в Європі вважали, що зелений і чорний чай робляться з різних рослин, так як китайські виробники приховували секрет його виготовлення. Чайні рослини почали поставлятися в Європу з Китаю тільки на початку XIX ст. Історія індійського чаю почалася трохи пізніше – коли англійці виявили дикоростучий чай в Індії і назвали його «камелія сіненсіс».

Але найцікавіше про чай вам розкажуть жителі Країни висхідного сонця. В Японії прийнято пити чай не як доведеться, а дотримуючись особливий ритуал. Для чайної церемонії гості збираються для цього в окремій кімнаті або навіть в окремому чайному будиночку. Такі будиночки раніше спеціально будували в садах багатих будинків.