Кулінарія

Страви з круп і бобових: рецепти приготування киселю з вівса, супу з маша, фалафель

Ті, хто вважає, що рецепти страв з круп і бобових – це тільки каші та супи, глибоко помиляються. Приготування страв з круп не вимагає багато зусиль, а меню виходить смачним, ситним і головне – здоровим. Те ж саме можна сказати і про бобових – рецепти страв з них урізноманітнюють будь-який стіл і не перенавантажуватимуть організм зайвими калоріями.

Нижче ви дізнаєтеся про приготуванні страв з бобових і круп, а також зможете подивитися покрокові фото. Зокрема, ви дізнаєтеся, як приготувати кисіль з вівса, рецепт супу з маша, запіканки з гречки, як приготувати фалафель і інші блюда.

Рецепт, як приготувати кисіль з вівса

Складові:

Для приготування страви киселю з вівса вам знадобляться вівсяні пластівці 500 м, кефір 500 м, вода 1 л., Сіль (за смаком), хліб (чорний, в вівсяні пластівці) 1 скибочка.

Спосіб приготування:

1. Вівсяні пластівці замочити в теплій воді і кефірі і залишити на 1-2 доби бродити.

2. Пластівці протерти через друшляк, видаляючи гущу і збираючи фільтрат.

3. Фільтрат поставити в каструлі на вогонь і, постійно помішуючи, довести до загустіння. Ознака готовності – поява дрібних пухирців перед кипінням.

4. Остудити кисіль з вівса в холодильнику, подавати розлитим по піалах або гуртках. За бажанням можна додавати варення, ягоди, корицю або інші спеції.

Рецепт запіканки з гречки з овочами

Складові:

Гречка 250 м, баклажан 1 шт., Томат 2 шт., Морква 1 шт., Цибуля 1 шт., Часник 2 зубчики, рослинне масло 3 ст. л., сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

1. Гречку зварити, посолити, поперчити.

2. Баклажани нарізати тонкими скибочками (до 1 см), обсмажити з дрібно порубаними часником і цибулею в маслі. Викласти баклажани на тарілку.

3. Моркву натерти, додати до цибульний-часниковою суміші, трохи обсмажити на маслі.

4. Томати порізати колами.

5. Гречку змішати з морквяно-цибулевої масою, викласти у форму для запікання. Зверху викласти баклажани і томати. Додати води, щоб вона покривала запіканку на 1 см. Запіканку з гречки з овочами готувати в духовій шафі близько 40 хвилин при температурі 170-180 градусів в духовці.

Як приготувати гарячий салат з кіноа

Складові:

Кіноа 150 м, кукурудза консервована 150 м, болгарський перець червоний 1шт., Морква 1 шт., Часник 3 зубчики, оливкове масло 3 ст. л., кумін, 1/2 ч. л., орегано 1 ч. л., сіль, чорний перець за смаком.

Спосіб приготування:

1. Кіноа ретельно промити, залити трьома склянками води, посолити. Довести до кипіння і, зменшивши вогонь, варити 15-20 хвилин. Воду злити.

2. Перець очистити від серцевини, видалити насіння і порізати кубиками. Моркву порізати дрібними кубиками або натерти на тертці. Злити воду з кукурудзи.

3. У глибокій сковороді обсмажити на маслі подрібнений часник. Додати овочі і смажити близько 5-7 хвилин. За хвилину до закінчення додати приправи і перемішати.

4. Після закінчення смаження додати киноа, перемішати з оливковою олією. Гарячий салат з кіноа можна подавати як салат або як гарнір до м’яса.

Рецепт, як приготувати суп з маша

Складові:

Маш 1/2 склянки, морква 1 шт., Болгарський перець жовтий 1/2 шт., Томат 1шт., Соняшникова олія або масло ДХІ 2 ст. л., лавровий лист 2 шт., коріандр мелений 1/2 ч. л., насіння гірчиці 1/2 ч. л., каррі-порошок 1/2 ч. л., чорний мелений перець 1/2 ч. л. , сіль 1 ч. л., куркума мелена щіпка, шамбала мелена на кінчику ножа.

Спосіб приготування:

1. Перед тим як приготувати суп з маша, крупу потрібно ретельно промити і замочити на 6-8 годин або на ніч. Промити і залити п’ятьма склянками води. Додати сіль і лавровий лист. Коли вода закипить, зменшити вогонь і прикрити кришкою. Якщо води википає, додавати її в міру приготування. Варити близько 30 хвилин.

2. Перець очистити від серцевини і нарізати кубиками. Моркву натерти на тертці. Томат обдати окропом, зняти шкірку.

3. У сковороді на олії обсмажити спеції і додати перець, томат і морква. Смажити на середньому вогні 10-15 хвилин.

4. У каструлю з махаємо додати суміш овочів і спецій, варити 5 хвилин. Більш легкий варіант супу з махаємо – без овочевої суміші.

Рецепт, як приготувати фалафель

Складові:

Для цього рецепта фалафель вам знадобиться нут 500 м, коржі пита 6 шт., Цибуля 2 шт., Жменю суміші салатів, петрушка 1 пучок, кінза 1 пучок, часник 4 зубчики, сода, 1 чл., Каррі 1 чл., Коріандр1 / 4 ч. л., панірувальні сухарі 1/2 склянки, масло оливкове або дезодорована для фритюру 1 стакан.

Спосіб приготування:

1. Нут замочити на ніч з додаванням соди. З ранку промити.

2. Зелень, цибуля, часник і нут двічі пропустити через м’ясорубку (або змішати в блендері).

3. Отриманий фарш посолити, приправити коріандром і каррі, змішати з панірувальними сухарями.

4. З фаршу зліпити кульки ~ 3 см діаметром. Опустити в киплячу олію і обсмажити до скоринки.

Піту розрізати навпіл, між двох половинок покласти по 2-3 шматочки фалафель і трохи салату.

Рецепт десерту з рисової муки

Складові:

Рисове борошно клейка 200-250 г., цукор 60 г (більше – за смаком), вода 200 мл., Полуниця 6 шт.

Для пасти АНКО:

Червоні боби азуки або червона квасоля 200 м, цукор 100 г., вода 700-800 мл.

Спосіб приготування:

1. Промити боби. Поставити на вогонь і варити до закипання. Зменшити вогонь, залишити варитися приблизно на 1 годину, поки боби не стануть м’якими. У міру випаровування води її потрібно доливати.

2. Готові боби дістати з каструлі. Воду перелити в посуд і залишити. Боби пропустити з цукром через сито до отримання кашоподібної маси, потім знову опустити в каструлю і варити протягом 10-15 хвилин, при необхідності додаючи воду першої варіння. Отримана маса повинна придбати темно-бордовий колір.

3. Готову пасту поставити охолоджуватися, до тих пір, коли з неї можна буде ліпити кульки.

4. Рисове борошно і воду змішати і відварити на пару протягом 20 хвилин.

5. Додати цукор і збити міксером до стану щільною однорідної маси.

6. Розкачати тісто листом 0,5 см завтовшки. На тесті розподілити пасту АНКО, сформувати 6 кіл.

7. Промити і просушити ягоди. Загорнути кожну з них в тісто з АНКО, надаючи кулясту однорідну форму.

Полуницю можна замінити іншими ягодами або фруктами. Добре підійдуть попередньо замочені сухофрукти. Для підвищення солодощі можна обсипати десерт з рисової муки цукровою пудрою або подавати з сиропом.