Кулінарія

Що приготувати з дині: рецепти страв

Дині почали вирощувати в Азії близько 1000 років до нашої ери, вони відносяться до сімейства гарбузові, тобто є родичами огірка. В Англії диню часто їдять в якості холодної закуски або десерту.

Є три типи динь: зимова диня касаба, до якої відноситься сорт «Honeydew» з зелено-жовтою м’якоттю; сітчаста, або мускусна, диня, у якій м’якоть може бути зеленою, помаранчевої або рожевою; і канталупа – до неї відносяться сорти «Ogen», «Charantais» і «Galia», у них м’якоть зелена або помаранчева. Дині з оранжевою м’якоттю – найсмачніші і солодкі, до того ж вони мають найвищу поживну цінність.

Для динь характерно надзвичайно високий вміст рідини в плодах, приблизно 93%, тому їх використовують для втамування спраги, готують з них напої, соки і додають в смузі.

У цій статті ми розповімо, що приготувати з дині, поділимося рецептами страв з дині і дамо рекомендації по її зберіганню.

зберігання

Стигла диня полежить в холодильнику тиждень або дві. Розрізану диню потрібно як слід звернути в плівку, щоб її аромат не передався іншим продуктам.

Зберігання дині можливо і в замороженому вигляді. Заморожуйте диню шматками або кульками, спочатку відкритим способом на підносі, потім перекладіть в пакет. Після того як диня розтане, вона втратить частину своєї текстури, тому використовуйте її для приготування фруктових салатів або напоїв.

Рецепти з динею без приготування

Зазвичай диню їдять свіжою. Стигла диня злегка пружинить, коли натиснеш на її підставу, крім того, вона видає легкий аромат. Краще дістати диню з холодильника за годину до подачі на стіл, щоб вона набула кімнатну температуру, при якій її смак і аромат стають особливо яскравими.

Перед подачею розріжте диню на скибочки у вигляді півмісяців і видаліть центральну честь з насінням. Потім великим ножем зріжте м’якоть з кірки, щоб вона залишалася одним великим сегментом. Зробіть розрізи уздовж на відстані 1 см один від одного, а потім поперек на такій же відстані, щоб вийшли невеликі кубики. Можна розрізати так, щоб шматки залишалися на кірці, але кірку є не потрібно.

Якщо хочете наробити невеликі кульки з м’якоті дині, що дуже добре виглядає в десертах або закусках, то доведеться купити спеціальну ложку, як для морозива.

Маленькі круглі диньки можна подавати, розрізавши навпіл і вийнявши з них насіння. Зверху посипте меленим або нарізаним імбиром або невеликою кількістю цукру – але солодкі стиглі дині в цьому не мають потреби. Такі половинки динь можна подавати на десерт, наповнивши їх іншими фруктами.

Рецепт коктейлю з дині

Обваляйте шматочки або кульки дині в цукрі (можна додати солодке вино, коньяк або інший спиртний напій). Такий простий коктейль з динею за цим рецептом буде виглядати особливо привабливо, якщо ви використовуєте дині з м’якоттю різного кольору.

Блюдо з дині і пармской шинки

Блюдо з дині і пармской шинки – це класична італійська закуска або частина великої тарілки з закусками. Подавайте тонкі скибочки, шматочки або кульки дині, загорнувши їх в скибочки шинки пармської – по 2 скибочки на порцію.

Салат з динею і манго

Для приготування салату з динею і манго можна замінити апельсином, або персиком, або навіть ягодами, такими як садова суниця або малина.

На 4 порції

  • 100 г цукру 1/2 лимона
  • 3 ч. Ложки свіжого нарізаного імбиру
  • 1 диня
  • 1 плід манго

Покладіть цукор, 175 мл води, натерту цедру лимона, лимонний сік і імбир в каструлю і поставте на середній вогонь, помішуючи, поки цукор не розчиниться. Кип’ятіть ще 5 хвилин. Процідіть, остудіть.

Складіть в сервировочную миску кульки дині і шматочки очищеного манго і залийте сиропом. Перемішайте і поставте в холодильник на 2 години перед подачею на стіл.

Морозиво з динею і імбиром

Якщо ви не знаєте, що приготувати з дині, радимо вам скористатися цим рецептом. Морозиво з динею і імбиром набагато смачніше, ніж звичайний пломбір. Імбир, збережений в сиропі, є вельми корисним інгредієнтом. Однією банки вистачить на рік, навіть після того, як її відкрили, імбир в ній не зіпсується.

На 6 порцій

  • 1 диня з оранжевою м’якоттю (вагою приблизно 500 г)
  • сік 1 лимона
  • 175 г м’якого коричневого цукру
  • 300 мл вершків для збивання
  • 50 г імбиру в сиропі

Наріжте диню на шматочки, покладіть в блендер разом з лимонним соком і збийте.

Змішайте з цукром і залиште на годину при кімнатній температурі, періодично помішуючи, щоб цукор розчинився.

Збийте вершки до м’яких піків, з’єднайте їх з пюре з дині і дрібно нарізаним імбиром. Перекладіть в контейнер і поставте в морозильну камеру. Вийміть з морозилки, коли маса наполовину замерзне, і ретельно збийте, щоб розбити кристалики льоду. Знову заморозьте до твердого стану.

Шербет з динею і лаймом

Щербетом з дині за цим рецептом можна наповнити формочки, щоб приготувати морозиво на паличках.

На 4 порції

  • 1 диня з оранжевою м’якоттю (вагою приблизно 500 г)
  • сік 2 лаймів
  • 150 г дрібного цукру для глазурі

Наріжте диню на шматочки, покладіть в блендер разом з соком лайма і збийте, додаючи дрібними порціями цукор, поки він повністю не розчиниться. Поставте на холод.

Перекладіть в контейнер і поставте в морозильну камеру. Вийміть з морозилки, коли маса наполовину замерзне, і ретельно збийте, потім знову заморозьте до твердого стану.

базові рецепти

Диню зазвичай їдять сирою, але в Азії деякі сорти готують, як овочі. Можна обсмажити шматочки дині на сковороді протягом 1-2 хвилин в невеликій кількості рослинного масла і подавати як гарнір. Або можна приготувати гарячий овочевий суп з динею з базових рецептами нижче.

Гостре блюдо з курки з сальсою з дині.

Сальса з дині за цим рецептом стане приємною заміною манговою сальси. Її подають до курки на грилі або рибі.

На 4 порції

  • 2 ч. Ложки приправи джерк
  • 4 ст. ложки оливкової олії
  • сік 2 лаймів
  • 4 філе з курячих грудок без шкіри
  • 1/2 дині
  • 1 червона цибулина
  • 3 ст. ложки свіжого нарізаного коріандру (кінзи) сіль, чорний перець

Приготуйте пасту з приправи джерк, 3 ст. ложок оливкової олії і соку лайма. Половиною пасти обмажте філе курки і запікайте в духовці при температурі 190 ° С, поки повністю не приготується. Наріжте на невеликі шматочки.

Перемішайте залишок пасти з іншим маслом, щоб зробити її пожиже. З’єднайте з нарізаною динею, дрібно нашинкованнимцибулею, коріандром, сіллю і перцем. Подавайте разом з куркою.

Холодний суп з динею.

Рецепт супу з динею здивує вас своїм незвичайним смаком. Подавайте його в маленьких сервірувальних мисках в якості закуски. Прикрасьте підсмаженої на сковороді і наламати пармской шинкою. Можна приготувати суп без спиртного або замінити херес білим вином.

На 2-4 порції

  • 1 диня
  • сік 1/2 лимона
  • 2 ст. ложки сухого хересу
  • 1 ст. ложка оливкової олії
  • сіль, чорний перець

Наріжте диню і пропустіть через блендер, щоб вийшла однорідне пюре.

З’єднайте з лимонним соком, хересом, оливковою олією, сіллю і перцем. Поставте на годину в холодильник.

Перед подачею збризніть оливковим маслом.