Кулінарія

Рослина часник: опис, фото, корисні властивості для організму людини, застосування в медицині

Корисні властивості часнику офіційно визнані медициною, тому всі без винятку терапевти для профілактики ГРВІ рекомендують вдихати запах цієї рослини, вживати його в їжу, а в епідемічні періоди розкладати очищені зубки у всіх приміщеннях. Правда, через специфічний аромату в роті залишається стійке післясмак, тому з’ївши якесь блюдо, в якому міститься часник, потрібно обов’язково подбати про усунення запаху.

У дикому вигляді часник не зустрічається. Батьківщиною цієї рослини вважають Середню і Південно-Західну Азію, де воно було введено в культуру за кілька тисяч років до нашої ери. Його вирощували ще в Стародавньому Єгипті.

Зараз цю культуру вирощують практично в усіх країнах світу. Дуже популярна вона і в України.

Про те, як виглядає часник і чим він корисний для організму, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Опис пряно-овочевий культури часник

Часник – це досить поширена пряно-овочева культура сімейства лілійних, що володіє не тільки своєрідними смаковими якостями, але і дуже цінними цілющими властивостями.

При описі часнику почати варто з цибулини: вона складна цибулина, що складається з декількох дрібних цибулин (зубків). Цибулина і зубки зверху покриті сухими плівками.

Листя у цієї рослини плоскі, довжиною до 1 м.

Квітки формуються на квітконосі (стрілкою) заввишки до 1,5 м. До цвітіння стрілка згорнута в кільце, а перед цвітінням вона розпрямляється.

Квітки брудно-білі і утворюються в невеликій кількості. Найчастіше замість квіток в суцвітті формується до 70 дрібних повітряних цибулинок (бульбочек).

Подивіться фото рослини часник, опис якого представлено вище:


Ода з основних характеристик рослини часник – характерний запах і гострий смак.

У кулінарії використовуються в основному цибулини як прянощі при готуванні різних страв і заготовок на зиму. Крім того, використовується в їжу і перо як пряність і вітамінна зелень.

Часник кладуть в страви з баранини, яловичини, свинини, овочів, сирів, квасолі, грибів, риби і картоплі. Їм ароматизують біфштекси, соуси, підливи, салати, паштети і супи, а також додають при маринуванні, консервуванні та засолюванні огірків, помідорів та інших овочів, грибів.

У світі виведено безліч сортів цієї культури. У України поширені сорти:

«Грибовський-60»;

«Грибовський ювілейний»;

«Московський»;

«Комсомолець»;

«Сибірський-1»;

«Південний фіолетовий»;

«Широколистий»;

«Абрек»;

«Алейский»;

«Алькор»;

«Дубковський»;

«Башкирська»;

«Білий слон»;

«Надійний»;

«Цезар»; і багато інших.

На цих фото представлені деякі сорти часнику:



Все сортові рослини розрізняються між собою термінами дозрівання, розмірами листя, цибулин і зубків, кількістю зубків в цибулині, смаком і іншими ознаками.

Всі сорти часнику поділяють на ярові і озимі (ярі висаджуються навесні, а озимі – восени, під зиму).

Далі описані корисні властивості часнику і способи його застосування в народній медицині.

Користь часнику для організму людини і його цілющі властивості

З точки зору медицини, часник є дуже корисною рослиною, вважається універсальним цілителем, тобто лікує і попереджає дуже багато захворювань. Він надає благотворну дію практично на всі наші органи і системи органів.

Цілющі властивості часнику були відомі понад 5 тисяч років тому, про що свідчать археологічні знахідки. Як пряного і лікарського засобу його застосовували в Стародавній Греції і Стародавньому Римі.

В їжу і для лікування у часнику використовується переважно цибулина, яка містить від 20 до 28% полісахаридів (до 10 різних: глюкоза, фруктоза, арабиноза, інсулін та інші), до 5% жиру, від 6 до 8% білків, які містять багато цінних амінокислот, в тому числі незамінних, цукру, сапоніни, ситостерол, стигмастерол, гераніол, квертицин, органічні кислоти (кавова, феруловая, кумаринових, олеаноловая, хлорогенова та ін.). Також користь часнику для організму пояснюється наявністю ефірного масла, що володіє сильною бактерицидною дією.

Крім того, в ньому є фітонциди, сірчисті речовини (обумовлюють специфічний запах рослини), вітаміни С (7-28 мг%), В1, В2, В3, РР, Е, каротин, а також мінеральні солі калію, натрію, кальцію, фосфору , магнію, алюмінію, германію, сірки, кремнію, хлору, міді, цинку, олова, йоду і заліза. Всього в часнику виявлено більше 400 різних біологічно активних речовин.

Гострий смак і запах часнику обумовлені наявністю глікозиду аллицина, який має сильну бактерицидну і дуже сильним антиоксидантною дією (прибирає з клітин вільні радикали, що попереджає розвиток злоякісних пухлин), знижує рівень холестерину в крові і має сильну бактерицидну дію. При тепловій обробці цю речовину руйнується, тому в якості лікувального та профілактичного засобу часник використовують в свіжому вигляді.

Корисні властивості часнику для організму також обумовлені наявністю в ньому достатньої кількості йоду (до 0,94 мг%) і кремнію (останнім часом доведено, що кремній має протиракову дію, а також активізує діяльність вітамінів С і Е).

Дуже важлива наявність в часнику великої кількості аденозіннуклеіновой кислоти, яка є складовою частиною наших ДН До і PH К, а також наявність великої кількості цукрів і сірки, які обумовлюють багато цілющі властивості часнику.

Фітонциди, що містяться в часнику, дуже корисні для людини, так як мають широкий спектр бактерицидної, противірусного та фунгіцидної дії. Він вбиває переважна кількість видів хвороботворних мікроорганізмів (бактерій, коків, грибків, вірусів і найпростіших).

Завдяки властивостям часнику його застосування в медицині можливо як в свіжому вигляді, так і в переробленому (спиртова настоянка, масло, мазь і ін.).

Таке різноманіття хімічного складу і пояснює цілий ряд цінних цілющих властивостей часнику.

Далі ви дізнаєтеся, чим ще корисний часник для здоров’я.

Чим ще корисний часник для організму?

Ця рослина має сечогінну, потогінну, знеболювальну, ранозагоювальну, протизапальну, антитоксичну, протимікробну, противірусну, протигрибкову, противосклеротическим, судинорозширювальну, заспокійливу, глистогінну, антиоксидантну і протипухлинну дію.

Часник знижує артеріальний тиск, зміцнює стінки кровоносних судин і чистить їх, знижує рівень холестерину в крові, зміцнює імунітет, підвищує захисні сили організму в боротьбі з інфекціями, активізує обмін речовин. Також корисними для людини властивостями часнику є його позитивний вплив на серце і судини, органи травлення, допомога при авітамінозах.

Крім того, часник поліпшує кровообіг, знижує здатність тромбоцитів до склеювання (тобто розріджує кров і перешкоджає утворенню тромбів, що дозволяє використовувати цю рослину для профілактики тромбофлебіту, інсультів і інфарктів), посилює скорочення серцевого м’яза, а також сприяє кращому перетравленню жирної і м’ясної їжі .

Спиртову настоянку і масло з часнику застосовують для лікування і профілактики простудних захворювань і грипу, дисбактеріозу кишечника, проносів, гастритів зі зниженою кислотністю шлункового соку, метеоризму, цукрового діабету, атеросклерозу, гіпертонії, серцевої недостатності, анемії, стенокардії, інфаркту міокарда, неврозів серця і інших неврологічних захворювань. Лікувальні властивості часнику також ефективні проти безсоння, запаморочення, погіршення пам’яті, тромбофлебіту, порушень обміну речовин, старечій дегенерації сітківки очей, псоріазу, артрозів, артритів. Крім того, його застосовують від ревматизму, радикуліту і остеохондрозу.

Часник відновлює сили в ослаблених людей, підвищує працездатність, допомагає при аденомі передміхурової залози, попереджає розвиток злоякісних пухлин.

Відвар часнику в воді, з додаванням меду, допомагає відновити сили після важких захворювань і операцій.

Крім того, завдяки сильним антибактеріальним корисним властивостям часник використовують для лікування дизентерії, дифтерії, тифу, малярії, холери, туберкульозу та багатьох інших захворювань.

Суміш соку часнику з водою або відвар часнику в молоці застосовують у вигляді мікроклізм для вигнання гостриків та стрічкових глистів.

У суміші з медом сік часнику зміцнює волосся, а в суміші з соком цибулі (1: 1), у вигляді клізм, виводить глистів.

Кашкою з часнику виводять бородавки, лікують лишаї, екземи, виразки, тріщини та інші захворювання шкіри.

Відваром часнику на молоці зводять мозолі.

Відомо про користь часнику і при виведенні з організму людини солей важких металів, а також отрут бактерій і грибів.

Ця рослина є універсальним цілителем, тобто допомагає практично при всіх захворюваннях, а також служить гарним профілактичним засобом.

Для отримання лікувального ефекту потрібно з’їдати по 2 5 зубчиків часнику в день.

Часник протипоказаний при гострих запальних захворюваннях нирок, вагітності, при загостренні геморою. Панкреатиті, гастриті і виразковій хворобі шлунка, і дванадцятипалої кишки з підвищеною кислотністю шлункового соку, епілепсії.

При передозуванні можуть виникнути спазми коронарних судин серця і головного мозку, подразнення слизової оболонки шлунка.

Цей сік найбільше цінується за високий вміст мікроелементів, в тому числі рідко зустрічаються (йод, сірка, кремній, алюміній, олово та інші), вітамінів (С, РР, групи В, Е і каротину) і гірчичного масла, завдяки яким він володіє протиракову, антивірусним, сильну бактерицидну і протиглистовою дією.

Властивості часнику в медицині використовують для поліпшення кровообігу, виведення з організму солі важких металів і радіоактивні речовин.

Він корисний при атеросклерозі, простудних захворюваннях, цукровому діабеті, тромбофлебіті, для профілактики інфарктів та інсультів, при ослабленні серцевого м’яза, гіпертонії і гіпотонії, анемії, неврологічних захворюваннях, порушеннях обміну речовин, старечій дегенерації сітківки очей, захворюваннях шкіри і суглобів, поганому травленні.

Доза прийому цього соку – від 1 чайної до 1 столової ложки на прийом. Приймати 2 рази на день за 20-30 хвилин до їжі протягом 2-4 тижнів.

У чистому вигляді сік часнику застосовується рідко, частіше за все в сумішах з іншими соками (морквяним, буряковим, селеровим, капустяним і ін.).

Відомо про корисні властивості часнику і для організму здорових людей, так як він попереджає розвиток дуже багатьох захворювань, в тому числі важких.

Сік часнику протипоказаний при вагітності, гострих запальних захворюваннях нирок, епілепсії, при загостренні геморою, панкреатиті, гастриті і виразковій хворобі шлунка, і дванадцятипалої кишки з підвищеною кислотністю шлункового соку.

Це дуже сильний засіб, тому передозування недопустима, оскільки може викликати порушення роботи серця і головного мозку, а також запалення слизової шлунка.