Гриби

Рецепти приготування грибів їстівних парасольок на зиму: як приготувати парасольки різними способами

Гриби парасольки широко поширені практично на всіх континентах Землі. Особливою популярністю користуються в Японії, Туреччини, Індії, а також на Кубі і Мадагаскарі. У складі парасольки багато жирів, білків, кальцію, фосфору, заліза, магнію і калію. Завдяки його яскравим смаковими якостями цей гриб широко використовується в кулінарії. Його можна сушити, маринувати, солити, смажити, заморожувати. А консервовані парасольки на зиму в домашніх умовах виходять особливо смачними.

Дані плодові тіла відмінно поєднуються з картоплею, часником, сиром, смаженою цибулею, кропом, вершковим маслом, сметаною, а також меленим перцем. Пропонуємо дізнатися рецепти приготування грибів парасольок на зиму, які допоможуть урізноманітнити ваше повсякденне меню. Ці грибочки мають якості дієтичного продукту, добре підходять для вегетаріанців і діабетиків.

Приготування грибів парасольок на зиму успішно допоможе вам впоратися з нестачею вітамінів для вашого організму в холодний період і привнесе різноманітність в вашу консервацію. Грибочки з банки будуть прекрасним доповненням до святкового столу.

Маринування грибів парасольок на зиму

Маринування парасольок на зиму – найпопулярніший рецепт консервації грибів. Така заготовка з додаванням лимонної кислоти буде зберігатися в підвалі близько року. Мариновані парасольки на зиму вважаються найкращим делікатесом для святкового застілля.

  • Парасольки – 2 кг;
  • Вода – 800 мл (для маринаду);
  • Сіль – 1 ст. л .;
  • Лимонна кислота – 1 ч. Л. (Без верху);
  • Цукор – 4 ч. Л .;
  • Оцет 9% – 1 с. л .;
  • Перець запашний і чорний – по 5 горошин;
  • Лаврушка – 4 шт .;
  • Зерна кропу – 1 ч. Л.

Щоб знати, як маринувати парасольку на зиму, потрібно твердо дотримуватися запропонованого покрокового рецепта.




Грибочки почистити, нарізати шматочками і промити в холодній воді.

Покласти гриби в емальовану каструлю, додати солі (30 г на 1 л води) і варити до тих пір, поки вони не опустяться на дно посуду. Обов’язково при варінні помішувати гриби і знімати піну.

Відварені плодові тіла покласти в друшляк і залишити, щоб стекла вся рідина.

Приготувати маринад: влити в ємність воду, покласти сіль, лимонну кислоту і цукор, розмішати і дати закипіти.

Ввести лавровий лист, насіння кропу, перець духмяний і перець чорний горошком, а також оцет, дати знову закипіти.

Грибочки розкласти по стерилізованим банкам, залити гарячим маринадом, залишивши трохи місця зверху, накрити металевими кришками і поставити на стерилізацію.

Стерилізувати в киплячій воді 40 хв з моменту закипання.

Закатати кришками, дати охолонути під ковдрою і винести в підвал.

Заготівлю можна починати пробувати вже через місяць.

Як маринувати парасольки на зиму: гриби, мариновані з цибулею

Гриби парасольки, мариновані на зиму з цибулею, будуть відмінною закускою на вашому столі, коли несподівано прийдуть гості.

  • Парасольки – 1 кг;
  • Сіль – 1 ч. Л. (В маринад);
  • Вода – 500 мл (для маринаду);
  • Лимонна кислота – 4 г;
  • Лук – 2 шт .;
  • Перець чорний мелений – 1 ч. Л .;
  • Оцет – 1 ст. л .;
  • Гілочки кропу (можна сухі);
  • Цукор – 2 ч. Л.

Як маринувати гриби парасольки на зиму, щоб здивувати гостей і не залишити їх байдужими до закуски?

Грибочки очистити від забруднення, лусочок і червоточини, нарізати шматочками довільної форми і промити в друшляку під проточною водою.

Покласти в каструлю з емальованим покриттям, залити водою і поставити закипіти.

Посолити (на 1 л води взяти 1 ст. Л. Солі), при помішуванні постійно знімати шумівкою піну.

Після того, як парасольки опустилися на дно, виловити їх шумівкою і покласти в друшляк, дати стекти воді.

Приготувати маринад: у воді змішати сіль, цукор і лимонну кислоту, дати закипіти.

Додати порізані гілочки кропу, порізаний півкільцями цибулю, чорний мелений перець і ввести гриби.

Прокип’ятити 5-7 хв і влити акуратно оцет.

Дістати з маринаду грибочки, викласти в стерилізовані півлітрові банки і залити маринадом.

Стерилізувати баночки в киплячій воді на повільному вогні 30-35 хв.

Закатати кришками і поставити під ковдру до повного охолодження.

Винести в підвал і вже через 30 днів можна приступати до дегустації.

Як заморозити свіжі гриби парасольки на зиму

Заготівля гриба парасольки на зиму має на увазі і заморожування. Для цього варіанту будуть братися свіжі грибочки.

  • Гриби – будь-яку кількість;
  • Поліетиленові пакети.

Як заморозити свіжі гриби парасольки на зиму? Для процесу заморожування грибочки потрібно очистити сухою кухонною губкою, які не промиваючи у воді.

Порізати капелюшки на невеликі шматочки, викласти тонким шаром на рознос і поставити в морозильну камеру на 3-4 ч.

Повністю заморожені парасольки розкласти в пакети з таким розрахунком, щоб при приготуванні використовувався тільки один з них.

Таким способом заморозити всі грибочки, розкласти порційно в пакети по 300г або 500 г, а потім покласти в морозилку.

Варто сказати, що розморожувати грибочки потрібно в холодильнику, щоб процес проходив поступово.

Чи можна заморозити відварені гриби парасольки?

Якщо раптом ви боїтеся заморожувати свіжі гриби, то можете підстрахуватися і відварити їх. Чи можна заморозити гриб парасольку на зиму в відварному вигляді?

  • Парасольки – будь-яку кількість;
  • сіль;
  • Вода.

Як заморозити парасольки на зиму в відварному вигляді, щоб взимку радувати своїх рідних смачними стравами?

Почистити гриби, помити під краном, порізати на шматочки і покласти в киплячу воду.

Посолити, дати прокипіти 10 хв, відкинути на друшляк і дати добре стекти воді.

Розкласти тонким шаром на кухонний рушник і дати просохнути.

Покласти гриби в пакети або харчові контейнери в такій кількості, щоб потім, після розморожування використовувати для приготування однієї страви.

Сухий спосіб засолювання грибів парасольок на зиму

Способі
в засолювання парасольок на зиму існує багато. У народі люблять таку смачну і корисну закуску, яку можна подати на стіл в будь-який день або під час посту. Спосіб засолювання в «сухому» варіанті є найзручнішим і менш трудомістким.

  • Парасольки – 1 кг;
  • Сіль – 30 м

Як солити гриби парасольки на зиму «сухим» засоленням?

Гриби перед засолкою не мити, а просто очистити м’якою губкою від сміття.

В емальований посуд укласти капелюшки парасольок пластинками вгору.

Пересипати кожен ряд грибів сіллю, і таким чином викласти кілька рядів, поки плодові тіла не закінчаться.

Останній ряд накрити чистою тканиною або марлею, зверху покласти тарілку і придавити гнітом. Як гніту можна поставити набрані пляшки з водою.

Через 4 дні гриби пустять сік, їх можна буде перекласти в скляні банки і поставити в холодильник.

Для зберігання в квартирних умовах, баночки з грибами необхідно залити приготованим свіжим розсолом (вода і сіль за смаком) і стерилізувати.

Півлітрові банки стерилізувати в киплячій воді 30 хв, і після охолодження поставити в комору.

Як засолити гриби парасольки на зиму гарячим способом

Цей рецепт засолювання з грибів парасольок на зиму проводиться досить просто. Крім того, він відмінно підходить для всіх пластинчастих плодових тел.

  • Парасольки – 2 кг;
  • Сіль – 70 г;
  • Кріп – парасольки;
  • Прокаленное олію;
  • Часникові часточки – за смаком;
  • Спеції – за смаком.

Як можна засолити парасольки на зиму гарячим способом?

Капелюшки великих парасольок порізати на частини, маленькі залишити цілими.

Ввести гриби в киплячу воду, посолити і варити до моменту, коли капелюшки стануть «тонути».

Витягнути шумівкою і покласти в друшляк, щоб стекла вода і гриби охололи.

Розкласти капелюшки в банки, трохи пересипаючи сіллю, додати спеції за смаком, парасольки кропу і порізані слайсами зубчики часнику.

Залити розсолом, в якому варилися гриби, і поставити стерилізувати на 20 хв.

Додати в кожну банку по 2 ст. л. прокаленного рослинного масла, дати охолонути і винести в підвал.

Як солити гриби парасольки на зиму без термічної обробки

Як засолити гриби парасольки на зиму холодним способом без термічної обробки?

  • Парасольки – 2 кг;
  • сіль;
  • Лавровий лист – 10 шт .;
  • Перець запашний – 10 шт .;
  • Кріп сухий;
  • Часникові часточки – 10 шт .;
  • Гвоздика – 7 суцвіть;
  • Кмин – за смаком;
  • Листя чорної смородини і вишні – по 10 шт.

Засолка грибів парасольок на зиму може обійтися і без ароматичних добавок, в цьому випадку буде більше чути смак лісових плодових тел.

На дно каструлі з емальованим покриттям викласти всі наявні в рецепті спеції і прянощі.

Пересипати тонким шаром солі і викласти очищені, помиті і порізані на шматочки капелюшки парасольок.

Викладати рядами і пересипати сіллю, поки не закінчаться інгредієнти.

Покласти зверху марлю, складену в декілька шарів, і придавити гнітом.

Через 3-4 дні гриби осядуть і виділять сік.

Якщо соку буде мало, то додати розсіл з кип’яченою холодної води і солі (20 г на 1 л).

Після кількох днів у кімнаті можна винести гриби в холодне приміщення.

Солоні грибочки можна починати їсти вже через 14 днів.

Ікра на зиму з грибів парасольок з гірчицею

Ікра на зиму з грибів парасольок з гірчицею буде доречна в будь-який час року на будь-якому столі.

  • Парасольки – 1 кг;
  • Гірчиця – 1 ст. л .;
  • Олія – ??70 мл;
  • Сіль за смаком;
  • Цукор – 2 ч. Л .;
  • Перець мелений чорний -? ч. л .;
  • Оцет – 4 ст. л.

Ікра з парасольок на зиму з додаванням гірчиці готується досить легко. Цей процес може освоїти навіть початківець кулінар.

Капелюшки парасольок добре почистити, промити під краном і відварити в підсоленій воді (2 ст. Л. Солі на 1 л води), приблизно 20 хв.

Відкинути гриби на друшляк, охолодити і пропустити через м’ясорубку.

Додати масло рослинне, оцет і гірчицю, посолити за смаком, ввести цукор, перець мелений і добре перемішати.

Масу викласти в сковороду і дати трохи протоміться під кришкою, приблизно 5 хв.

Розкласти в стерилізовані банки по 0,5 л і поставити в гарячу воду для стерилізації. Процес стерилізації проводити на повільному вогні 40 хв.

Закатати, дати охолонути і винести в прохолодне місце.

Рецепт приготування на зиму парасольки строкатого

Існує один приголомшливий рецепт приготування на зиму парасольки строкатого. З нього можна приготувати ікру для супів або соусів, яку після можна заморозити.

  • Парасольки – 2 кг;
  • Морква – 3 шт .;
  • Кабачки (очищені) – 400 г;
  • Лук – 5 шт .;
  • Часникові часточки – 5 шт .;
  • Паста томатна – 4 ст. л .;
  • Рослинна олія – ??300 мл;
  • Цукор – 1 ст. л .;
  • Сіль за смаком;
  • Червоний мелений перець -? ч. л .;
  • Лаврушка – 2 шт .;
  • Гвоздика – 2 бутона.

Капелюшки парасольок почистити разом з ніжками, помити і варити в підсоленій воді з додаванням лаврового листа і гвоздики приблизно 20 хв.

Воду злити, залишивши тільки 3 склянки відвару. Самі грибочки промити в холодній воді і подрібнити у блендері.

Почистити цибулю і моркву, обсмажити на олії до золотистої скоринки і теж подрібнити в блендері.

Очищені кабачки порізати шматочками, посмажити до золотистого і також скористатися блендером.

Всі подрібнені овочі та гриби з’єднати в глибокому сотейнику, влити грибний відвар і додати масло, що залишилося.

Гасити на повільному вогні приблизно 20 хв.

Часник подрібнити ножем на маленькі кубики і ввести в ікру, додати цукор, посолити за смаком, посипати меленим червоним перцем і покласти томатну пасту.

Все ретельно перемішати і протушкувати 10 хв.

Влити оцет, тушкувати на повільному вогні 20 хв, час від часу помішуючи дерев’яною лопаткою.

Зняти з вогню, дати повністю охолонути і можна приступати до процесу заморозки.

Замороження грибів парасольок на зиму відбувається наступним чином: ікру розподілити в харчові контейнери і поставити в морозилку. Таку заготовку можна розморожувати для приготування супів, пиріжків або піц – вийде відмінний блюдо.

Як заготовити гриби парасольки на зиму в сушеному вигляді

Сушені парасольки дуже корисний продукт: мають низьку калорійність, виводять з організму людини шлаки, нейтралізують деякі види бактерій, а також надають протипухлинні ефекти.

Деякі господині цікавляться, як заготовити гриби парасольки на зиму в сушеному вигляді? Варто сказати, що сушені парасольки набагато краще засвоюються організмом, ніж солоні і мариновані. При приготуванні страв із сушених плодових тіл по всьому будинку поширюється непередаваний грибний аромат.

  • Гриби парасольки;
  • Кухонна губка;
  • ніж;
  • Дошка для нарізання;
  • марля;
  • Товста нитка або мотузка.

Як приготувати на зиму сушені парасольки, можна дізнатися з наступного опису процесу.

Очистити капелюшки грибів від забруднень і лусочок за допомогою сухої кухонної губки.

Якщо капелюшки великі, то їх потрібно порізати на шматочки з однаковою товщиною. Довго нарізані грибочки не залишайте, а починайте відразу сушити. У цьому випадку вони не втратять колір.

Сушку можна проводити на відкритому повітрі, розклавши їх на щільному папері. Таким чином, парасольки будуть сушитися приблизно 7-9 днів, в залежності від погодних умов.

Є і найпростіший спосіб сушіння парасольок – кожен шматочок нанизати на товсту нитку і повісити під навісом, щоб навіть в разі дощу грибочки НЕ намокли.

Накрити марлею, щоб уберегти від мух і пилу, залишити в такому положенні на 2 тижні.

Відзначимо, що сушені грибочки не повинні ламатися, а тільки гнутися, бути світлими і добре висушеними. Тільки в такому випадку процес можна вважати завершеним.

Після просушування грибочки потрібно правильно зберегти – укласти в добре просушені скляні баночки з закручуються кришками, або паперові пакети.

Як закрити на зиму гриби парасольки в банках

Як закрити на зиму гриби парасольки, використовуючи в якості консерванту жир? Жир – це вершкове або топлене масло, а також рослинна олія або нутряне (смалець). Багато господині при приготуванні використовують суміш жирів, що надає страві особливого смаку.

  • Парасольки – 3 кг;
  • Рослинна олія – ??150 мл;
  • Масло вершкове – 200 г;
  • Сіль за смаком;
  • Перець мелений чорний – 1 ч. Л.

Як готувати на зиму гриби парасольки, щоб дивувати не тільки своїх рідних, але гостей?

Заздалегідь очищені і помиті грибочки порізати шматочками і відварити в підсоленій воді 30 хв.

Воду злити, гриби відкинути на друшляк і викласти на розігріту з двома в
идами масла сковороду (взяти по 100 г рослинного і вершкового масла). Накрити кришкою і тушкувати 20 хв, помішуючи дерев’яною ложкою.

Потім кришку відкрити і смажити гриби до повного випаровування рідини.

Додати другу половину жирів і продовжити смажити ще 20 хв.

Розкласти в стерилізовані банки, долити жиром зі сковороди і закрити кришками з пластмаси або закручуються.

Важливо запам’ятати, що якщо жиру на сковороді не вистачило, то потрібно закип’ятити нову порцію масла і залити банки з грибами.

Така заготовка може зберігатися в холодному приміщенні більше 7 місяців.

Як зберегти смажені гриби парасольки на зиму

Цікавий рецепт грибного блюда, яке неодмінно порадує вас самих, а також ваших рідних і гостей.

  • Гриби парасольки – 1 кг;
  • Болгарський перець – 6 шт .;
  • Олія – ??5 ст. л .;
  • Сік лимона – 5 ст. л;
  • Часникові часточки – 7 шт .;
  • сіль;
  • Суміш мелених перців -? ч. л.

Як приготувати на зиму смажені гриби парасольки з болгарським перцем і тим самим урізноманітнити своє повсякденне меню?

Грибочки почистити, помити, нарізати кубиками і посмажити на рослинному маслі до золотистого відтінку.

Перець розрізати навпіл, очистити від насіння і порізати локшиною.

Викласти на сковороду з рослинним маслом і посмажити 10 хв.

З’єднати посмажені продукти, ввести порізаний слайсами часник, посолити за смаком, висипати суміш мелених перців і смажити 15 хв.

Побризкати соком лимона, протушкувати під закритою кришкою 10 хв і зняти з плити.

Розкласти смажені парасольки з болгарським перцем в стерилізовані банки і поставити в гарячу воду.

Стерилізувати в киплячій воді на повільному вогні 30 хв.

Як зберегти смажені гриби парасольки на зиму, щоб вони не зіпсувалися? Заготівля повинна повністю охолонути і тільки потім винести її в холодне приміщення з температурою не вище +7 ° C.

Як готувати на зиму солянку з грибів парасольок

Як приготувати їстівні гриби парасольки на зиму у вигляді солянки, щоб вийшла апетитна заготовка? Даний рецепт буде хорошим варіантом для основного блюда, а також може виступити в ролі самостійного.

  • Парасольки (відварені) – 2 кг;
  • Капуста – 2 кг;
  • Морква – 1,5 кг;
  • Лук – 1,5 кг;
  • Олія – ??1,5 ст .;
  • Томатна паста – 300 мл;
  • Вода – 1 л;
  • Оцет – 3 ст. л .;
  • Сіль – 3,5 ст. л .;
  • Цукор – 3 ст. л .;
  • Перець запашний і чорний горошком – по 3 шт .;
  • Лаврушка – 5 шт.

Грибочки очистити від лусочок, помити і нарізати шматочками.

Відварити в киплячій воді 20 хв, вийняти шумівкою і покласти в друшляк, щоб стекла вода.

У глибоку каструлю з товстим дном налити масло рослинне.

Нашаткувати капусту і покласти в масло, тушкувати на повільному вогні 10 хв.

Морква очистити, помити і натерти на крупній тертці, відправити в капусту, продовжити гасити.

Почистити весь лук, сполоснути під краном і порізати кубиками, відправити до моркви, продовжувати гасити і не забувати помішувати.

Пасту томатну з’єднати з водою, добре розмішати, влити в овочі.

Ввести цукор, сіль, перець чорний горошком і запашний, лавровий лист і добре перемішати.

Томити на повільному вогні при закритій кришці 1 ч, іноді помішувати.

Додати до овочів гриби і продовжити томити ще 15 хв.

Влити оцет, перемішати і при відкритій кришці тушкувати 10 хв.

Розкласти в підготовлені заздалегідь стерилізовані банки, закатати кришками і укутати в ковдру.

Дати повністю охолонути, а потім винести в підвал, де і буде зберігатися ваша заготівля.

Кожна господиня може взяти собі цей варіант заготовки з парасольок на зиму, щоб з його допомогою готувати смачні обіди і вечері для всієї своєї родини.