Гриби

Пісні борщі з грибами: фото, покрокові рецепти приготування пісних борщів з грибами

Якщо людина суворо дотримується посту, він може не відмовлятися від звичної їжі. Потрібно просто адаптувати свої улюблені страви під ситуацію. Наприклад, борщ вийде не менш поживним і смачним, якщо його приготувати з грибами. Пісний борщ з грибами – прекрасна заміна традиційному, котрий готується з м’ясом. Замість продуктів тваринного походження ідеально підходять гриби печериці, або інші види сушених, свіжих або навіть маринованих грибів.

Борщ з грибами і буряком: пісний рецепт

Пропонуємо вашій увазі пісний борщ з грибами – рецепт покрокового приготування з фото.

  • 3,5 л води;
  • 400 г свіжих грибів;
  • 5 штук. картоплі;
  • 300 г капусти;
  • 1 невеликий буряк;
  • 2 цибулини;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • 1 морква;
  • 3 ст. л. рослинного масла;
  • 3 шт. запашного перцю;
  • 2 лаврові листки;
  • 1 ч. Л. цукрового піску;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль, хмелі-сунелі (за смаком);
  • 0,5 ч. Л. чорного меленого перцю;
  • свіжа зелень.

Проварити гриби 15 хв і відкинути на сито, щоб прибрати зайву воду. Порізати невеликими брусочками і обсмажити на розпеченому олії 10 хв, відставити.

З картоплі зняти шкірку, помити і порізати на кубики, потім кинути в каструлю з киплячою водою.

Очищений буряк і моркву натерти на тертці, цибулю порізати кубиками.

Лук пасерувати 5 хв, слідом відправити на сковороду терту моркву, буряк і смажити все разом до м’якості.

Додати в сковороду томатну пасту, перець горошком і чорний мелений, дрібно нарізаний часник, лавровий лист, хмелі-сунелі, цукор і сіль. Тушкувати під кришкою 10 хв, не забуваючи помішувати. Якщо суміш буде густий, можна додати 3-5 ст. л. води.

Дрібно нашаткувати або тоненько нарізати ножем капусту.

До готового картоплі кинути капусту і томатну зажарку з овочами. Проварити 5 хв.

Смажені грибочки додати в борщ і дати прокипіти 15 хв. Спробувати, при необхідності додати солі або спецій.

Дати настоятися 15 хв, і можна приступати до дегустації страви, посипавши кожну тарілку подрібненою зеленню кропу, а також петрушки.

Треба сказати, що рецепт пісного борщу з грибами не займе багато часу на підготовку, а за смаковими і живильними якостями не буде поступається навіть м’ясного.

Рецепт пісного борщу з грибами, квасолею і капустою

Можна також приготувати пісний борщ з грибами і квасолею. Цей інгредієнт додасть страві особливої ??пікантності, адже він вважається одним з найбільш поживних за кількістю вітамінів. В даному випадку добре використовувати печериці або гливу, які можна купити в будь-якому магазині. Також в даний блюдо чудово підійдуть і лісові гриби, зокрема, білі.

Для рецепта пісного борщу з грибами і квасолею нам знадобиться:

  • 2,5 л води;
  • 4 шт. картоплини;
  • 200 г квасолі;
  • 1 морква;
  • 1 буряк;
  • 1 шт. ріпчастої цибулі;
  • 400 г свіжих грибів;
  • 80 г томатної пасти або свіжих томатів;
  • 70 мл рослинного масла;
  • 200 г капусти;
  • по 0,5 ч. л. чорного і червоного меленого перцю;
  • свіжа зелень.

Якщо гриби були куплені в магазині, то їх можна просто помити і порізати шматочками. А якщо використовуються свіжі лісові гриби, то спершу їх потрібно відварити 20 хв і відкинути на друшляк, щоб позбавитися від зайвої рідини, а потім порізати.

На розігрітій сковороді обсмажити гриби протягом 15 хв і відставити убік.

У киплячу воду кинути квасолю і варити до готовності, при необхідності підливаючи воду.

Додати до квасолі картоплю, нарізану кубиками, і варити до готовності.

Готуємо зажарку: підсмажити порізану півкільцями цибулю, після чого додати натерту на тертці буряк і морква. Смажити 10 хв, додати томатну пасту, зменшити вогонь і тушкувати 5 хв.

У каструлю з картоплею додати капусту і томатну овочеву зажарку, а через кілька хвилин – обсмажені гриби, дати прокипіти 10 хв.

Кинути все решта спеції, зелень, після вимкнути плиту. Дати борщу настоятися 20 хв і подавати до столу. За бажанням, пісний борщ з грибами і квасолею можна заправити сметаною.

важливо: щоб квасоля зварилася швидко, її потрібно залити водою і залишити на кілька годин, а краще на ніч.

Пісний борщ з грибами та свіжої білокачанної капустою

Ще одним цікавим варіантом, який сподобається господиням, вважається пісний борщ з грибами і свіжою капустою.

  • 0,2 кг свіжих грибів;
  • 0,4 кг білокачанної капусти;
  • 0,5 кг картоплі;
  • 2 буряки;
  • 1 морква;
  • 1 шт. кореня петрушки;
  • 2 цибулини;
  • 5 зубків часнику;
  • 2 свіжих помідора;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • 5 ст. л. рослинного масла;
  • 0,5 ч. Л. паприки;
  • 0,5 ч. Л. чорного меленого перцю;
  • 1,5 ст. л. цукрового піску;
  • 2 ст. л. оцту 9%;
  • сіль за смаком;
  • зелень для прикраси.

Докладний рецепт пісного борщу з грибами представлений на фото нижче:

Свіжі гриби проварити, дати охолонути і порізати соломкою.

Натертий корінь петрушки з’єднати з грибами і посмажити 7-10 хв, відставити.

Моркву натерти на дрібній тертці, цибулю порізати кубиками. Пасерувати все на рослинному маслі до золотистого кольору.

Буряк, натерту на крупній тертці, обсмажити до м’якості, додати 3 ст. л. води, цукор, оцет і гасити 5 хв.

Разом з’єднати в сковороді цибулю, моркву, буряк, томатну пасту і порізані кубиками свіжі помідори. Тушкувати під кришкою 10 хв, час від часу помішуючи.

У киплячу воду кинути картоплю, порізану кубиками, і варити до готовності.

Нашатковану капусту опустити до картоплі і дати закипіти. Проварити 7-10 хв і додати грибну зажарку, томатну заправку з овочів, дати прокипіти 10 хв.

Додати в борщ все решта спеції, тертий на дрібній тертці часник і дати прокипіти на повільному вогні 5 хв.

Борщ повинен трохи постояти, і можна сміливо розливати в тарілки, посипавши зеленню.

Рецепт пісного борщу з сушеними грибами

Крім цього, можна зварити пісний борщ з сушеними грибами. Однак в цьому випадку потрібно взяти всього 50-70 г грибів і спочатку їх замочити на 1,5 ч, а потім проварити у воді з додаванням солі. Рідина, в якій варилися сушені гриби, краще не використовувати.

У кожної господині є свої хитрощі, які вона застосовує для приготування перших страв, щоб вийшло смачно і в той же час незвично. Додаючи свої спеції до пісного борщу з грибами, можна зробити його не просто звичайним, а справжнім витвором кулінарного мистецтва.