Гриби

Печеня з м’ясом і грибами в духовці і казані: як приготувати смачні страви

Спочатку під поняттям «спекотне» розумілося виключно смажене м’ясо. Пізніше цим словом почали називати блюдо, що нагадує угорський гуляш. У сучасній кухні допустимо готувати печеня не тільки з м’ясом, а й з грибами, додаючи різні спеції. Найчастіше його запікають в горщиках, але можливі і варіанти приготування печені в казані. Ознайомтеся з різними рецептами цього смачного домашнього страви.

Як приготувати печеню в горщиках з м’ясом і грибами

Печеня з солоними грибами і сметаною

Складові:

  • 800 м м’якоті яловичини,
  • 500 м солоних шампіньйонів,
  • 100 мл сметани,
  • 2 цибулини,
  • 100 г. зеленої цибулі,
  • 80 р топленого масла,
  • лавровий лист,
  • мелений чорний перець,
  • сіль за смаком.

М’ясо нарізати невеликими шматочками, натерти сіллю, перцем і обсмажити на маслі. Ріпчасту цибулю нарізати дрібними кубиками. М’ясо викласти в змащені маслом порційні глиняні горщики, зверху розкласти цибулю і лаврові листи. Гриби віджати, нарізати скибочками і викласти в глиняні горщики. Зелену цибулю нарізати кільцями і викласти поверх грибів, влити трохи гарячої води, щоб рідина ледь покривала вміст. Приправити блюдо сіллю і перцем і залити сметаною. Тушкувати під кришкою в духовці 1,5-2 год. При температурі 180 ° С. Подавати печеня з м’ясом і грибами в горщиках, окремо подати мариновані овочі.

Печеня з курки

Складові:

  • 1 тушка курки вагою 1 кг.,
  • 4 цибулини,
  • 50 р родзинок,
  • 0,5 склянки волоських горіхів,
  • 50 г. грибів,
  • 120 мл рослинного масла,
  • сіль,
  • зелень для прикраси.

Для соусу:

  • 1 ст. л. борошна,
  • 350 мл сметани,
  • 25 г вершкового масла.

Тушку курки вимити, розрубати на 8 частин, посолити і обсмажити до напівготовності. Лук нашаткувати півкільцями і обсмажити до золотистого кольору. Гриби очистити, вимити, нарізати соломкою і обсмажити. Горіхи обсмажити, зняти з них шкірку і подрібнити. Ізюм вимити і просушити. Покласти курку в порційні глиняні горщики по 2 шматки на порцію, додати родзинки, гриби, цибулю і горіхи, залити сметанним соусом. Поставити горщики в духовку і тушкувати 20-25 хв, при температурі 180 ° С. Подавати на стіл, посипавши рубаною зеленню. Для соусу до жаркого з м’ясом і грибами, приготовленого в духовці, потрібно в сотейнику розтопити і прогріти масло, всипати пукраїнане борошно і злегка обсмажити, помішуючи, до появи запаху смаженого горіха. Пасеровані борошно, безперервно помішуючи, розвести підігрітою сметаною.

Печеня з грибами

Складові:

  • 1 кг яловичини,
  • 500 м печериць,
  • 2 кг картоплі,
  • 2 моркви,
  • 2 цибулини,
  • 1 червоний болгарський перець,
  • 500 мл грибного бульйону,
  • 250 мл сметани,
  • 50 р свинячого жиру,
  • 6 ст. л. рослинного масла,
  • перець, сіль за смаком.

Морква нарізати соломкою, цибулю – півкільцями. Підготовлену яловичину нарізати, посипати сіллю, перцем, обсмажити, покласти в сотейник і тушкувати до готовності з морквою і цибулею, додати нарізаний болгарський перець, перемішати. Гриби відварити, нарізати і обсмажити з цибулею. Картоплю нарізати і обсмажити. У порційні глиняні горщики покласти картоплю, м’ясо, гриби з цибулею, залити сметаною, грибним відваром і запекти в духовці.

Рецепти спекотного з м’ясом, картоплею та грибами по-домашньому

Печеня по-домашньому з м’ясом і грибами

  • М’ясо (свинина, яловичина) 500 г
  • Гриби 350-400 г
  • Картопля 1 кг
  • Ріпчасту цибулю 1 шт.
  • Зелень 20 г
  • Сметана 200 мл.
  • Чорнослив або сушені яблука 5-15 шт.
  • Рослинна олія 3-4 ст. л.
  • Сіль 1 ч. Л.
  • Чорний мелений перець 3 щіпки
  • Лавровий лист 2-3 шт.
  • Спеції за смаком

Свинину або інше м’ясо порізати великими шматками.

На розігрітій сковорідці і розігрітій олії на сильному вогні обсмажити м’ясо. М’ясо потрібно обсмажувати до рум’яної скоринки і як можна швидше. М’ясо краще всього викладати в один шар і обсмажувати з усіх боків. Якщо покласти м’ясо в 2 і більше шарів, то м’ясо буде гаситися і втратить багато соку.

Обсмажуємо м’ясо до рум’яної скоринки і додаємо подрібнену цибулю.

Лук обсмажуємо буквально пару хвилин і додаємо чорнослив або сушені яблука і смажимо ще секунд 30.

Кладемо м’ясо в сотейник або каструлю і додаємо сметану. Доводимо все до кипіння й тушкуємо перемішуючи 2-3 хвилини.

Додаємо киплячу воду, що б вона покривала м’ясо на 1-2 пальця. Киплячою водою так само краще сполоснути сковорідку, в якій смажилося м’ясо, а отриману суміш додати до м’яса. Доводимо все до кипіння й тушкуємо на невеликому вогні 1-1,5 години, м’ясо потрібно нещільно накрити кришкою.

Гриби почистити, порізати і відварити (попередня теплова обробка буде різною в залежності від виду грибів), печериці та гливи (гливи) відварювати не потрібно. Заморожені гриби трохи розморозити.

Обсмажити гриби на розігрітій сковорідці з розігрітим рослинним маслом.

Гриби обсмажуємо до легкої рум’яної скоринки.

Картоплю очистити і якщо картопля велика розрізати її на частини. Картоплю обсмажити на розігрітій сковорідці з рослинним маслом на сильному вогні до рум’яної скоринки.

Картопля обсмажуємо до рум’яної скоринки з усіх боків.

До тушкованого м’яса додаємо обсмажені гриби.

До грибів додаємо обсмажену картоплю. Доливаємо гарячу, краще киплячу, воду, так що б вона на 1 палець покривала картоплю. Додаємо сіль, лавровий лист і перець горошком.

Тушкуємо картоплю під кришкою на невеликому вогні до готовності. В кінці додаємо зелень, доводимо до кипіння і вимикаємо.

Печеня по-домашньому з м’ясом і грибами найкраще подавати, посипавши свіжою зеленню.

Жарке по домашньому

  • Яловичина – 300 г,
  • картопля – 5 шт.
  • ріпчаста цибулина – 1 шт.,
  • гриби – 200 г,
  • морква – 1 шт.,
  • корінь петрушки – 1 шт.,
  • часник – 2 зубчики,
  • вершкове масло – 60 г,
  • сметана – 30 мл,
  • бульйон або вода – 100 мл,
  • рослинне масло – 3 ст. л.,
  • рубана зелень петрушки і кропу – 2 ст. л.,
  • перець, сіль за смаком.

Очистити картоплю і моркву, вимити, нарізати кубиками й обсмажити на маслі. Цибулю нарізати кільцями і обсмажити на олії до золотистого кольору. Гриби нарізати не сильно дрібно і обсмажити в маслі. М’ясо нарізати невеликими шматочками і обсмажити на олії до утворення рум’яної скоринки. У порційні глиняні горщики викласти м’ясо, картопля, гриби, цибуля, коріння, посолити, посипати перцем, влити бульйон або воду і гасити в духовці 30 хв. За 10 хв до готовності залити спекотне м’ясом, грибами і картоплею сметаною, посипати дрібно посічений часником, зеленню кропу і петрушки.

Рецепти печені з м’яса і сушених грибів

Печеня по-домашньому з сушеними грибами

  • Філе яловичини або свинини – 500 г,
  • картопля – 4 шт.,
  • сушені гриби – 150 г.,
  • морква – 1 шт.,
  • консервований зелений горошок – 4 ст. л.,
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.,
  • м’ясний бульйон – 350 мл,
  • топлене масло – 2 ст. л.,
  • рослинне масло – 2 ст. л.,
  • зелень петрушки,
  • чорний мелений перець, сіль за смаком.
  1. М’ясо нарізати і обсмажити на олії до рум’яної скоринки.
  2. Додати нарізану картоплю і моркву, смажити до золотистої скоринки.
  3. Окремо злегка обсмажити цибулю.
  4. Гриби нарізати і так само обсмажити на сковороді, окремо від усіх інгредієнтів.
  5. У порційні глиняні горщики викласти м’ясо, морква, картопля, гриби, цибуля, консервований горошок, посолити, посипати перцем.
  6. Залити гарячим бульйоном і тушкувати в духовці 40-50 хв.
  7. Подавати печеня з сушеними грибами і м’ясом на стіл, посипавши подрібненою зеленню петрушки.

Печеня з баранини з сушеними грибами та чорносливом

Складові:

  • 1 кг баранини без кісток
  • 2 цибулини
  • Селера, кріп, петрушка
  • 0,5 кг картоплі
  • 10 шт. чорносливу
  • 100 г грибів сушених
  • 4 зубчики часнику
  • Сіль, суміш перців
  • 2 помідори або томати у власному соку
  • Сік 1 лимона / гранатовий сік

Спосіб приготування:

  1. М’ясо нарізати невеликими шматочками і обсмажити з цибулею на олії приблизно 10 хвилин, до прозорості лука.
  2. Для приготування печені з грибами перекласти м’ясо в казан. Додати окропу так, щоб покрити м’ясо на? і довести до кипіння.
  3. Через 10 хвилин додати пучки селери, кропу і петрушки, пов’язані ниткою, а також крупно нарізану картоплю, гриби, чорнослив і часник. Посолити, додати чорний перець. Додати помідори, лимонний або гранатовий сік.
  4. Поставити в духовку на 20 ° C приблизно на 40 хвилин до готовності м’яса.
  5. Приготоване за цим рецептом печеня з грибами і м’ясом посипати свіжою зеленню. Пучки зелені, пов’язані ниткою, вийняти.

Печеня з курки

  • Тушка курки вагою 1 кг – 1 шт.,
  • ріпчаста цибуля – 4 шт.,
  • родзинки – 50 г,
  • ядра волоських горіхів – 0,5 склянки,
  • сушені гриби – 50 г,
  • рослинне масло – 120 мл,
  • сіль, зелень для прикраси.

Для соусу:

  • борошно – 1 ст. л.,
  • сметана – 350 мл,
  • вершкове масло – 25 г.

Тушку курки вимити, розрубати на 8 частин, посолити і обсмажити до напівготовності. Лук нашаткувати півкільцями і обсмажити до золотистого кольору. Гриби очистити, вимити, нарізати соломкою і обсмажити.

Горіхи обсмажити, зняти з них шкірку і подрібнити. Ізюм вимити і просушити. Покласти курку в порційні глиняні горщики по 2 шматки на порцію, додати родзинки, гриби, цибулю і горіхи, залити сметанним соусом.

Поставити горщики в духовку і тушкувати 20-25 хв при температурі 180 ° C. Подавати на стіл, посипавши рубаною зеленню. Для соусу до приготовленого за цим рецептом печені з м’ясом і грибами потрібно в сотейнику розтопити і прогріти масло, всипати пукраїнане борошно і злегка обсмажити, помішуючи, до появи запаху смаженого горіха. Пасеровані борошно, безперервно помішуючи, розвести підігрітою сметаною.

Як приготувати печеню з м’яса з грибами і картоплею

Печеня з овочами

  • Телятина – 800 г,
  • ріпчаста цибуля – 3 шт.,
  • морква – 1 шт.,
  • картопля – 2 ш
    т.,
  • вершкове масло – 50 г,
  • оливкова олія – ??3 ст. л.,
  • м’ясний бульйон – 80 мл,
  • білі гриби – 300 м,
  • молоко – 400 мл,
  • часник – 2 зубчики,
  • цукор – 0,5 ч. л.,
  • оцет – 2 ст. л.,
  • розмарин – 2 гілочки,
  • мелений чорний перець,
  • сіль за смаком.

Для приготування печені з м’яса з грибами і картоплею овочі потрібно обмити і очистити. М’ясо нарізати великими шматками, посолити, посипати перцем і обсмажити в суміші вершкового і оливкового масел. Крупно нашаткувати гриби, цибулю і часник, морква і картопля натерти на крупній тертці. Додати гриби і овочі до жаркого, приправити оцтом і сіллю, ретельно перемішати і викласти в порційні глиняні горщики. Влити бульйон і молоко, зверху покласти розмарин. Гасити м’ясо в духовці при температурі 150 ° C близько 2 ч. Подавати приготоване за цим рецептом печеня з м’ясом, картоплею та грибами на стіл в порційних горщиках, прикрасивши страву зеленню, окремо подати томатний соус.

Печеня з грибами

  • Яловичина – 1 кг,
  • печериці – 500 г,
  • картопля – 2 кг,
  • морква – 2 шт.,
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.,
  • червоний болгарський перець – 1 шт.,
  • грибний бульйон – 500 мл,
  • сметана – 250 мл,
  • свинячий жир – 50 г,
  • рослинне масло – 6 ст. л.,
  • перець, сіль за смаком.

Щоб приготувати печеню з грибами і м’ясом, морква потрібно нарізати соломкою, цибулю – півкільцями. Підготовлену яловичину нарізати, посипати сіллю, перцем, обсмажити, покласти в сотейник і тушкувати до готовності з морквою і цибулею, додати нарізаний болгарський перець, перемішати. Гриби відварити, нарізати і обсмажити з цибулею. Картоплю нарізати і обсмажити. У порційні глиняні горщики покласти картоплю, м’ясо, гриби з цибулею, залити сметаною, грибним відваром і запекти в духовці.

Печеня з грибів

Складові:

  • 250 г печериць,
  • 350 м свинини,
  • 2 цибулини,
  • 10 картоплин,
  • 60 г вершкового масла,
  • 2 грибних кубика,
  • 60 мл сметани,
  • перець, сіль за смаком,
  • зелень для прикраси.

М’ясо нарізати невеликими кубиками, обсмажити його на вершковому маслі. Гриби вимити, нарізати і обсмажити на вершковому маслі 10 хв. Потім додати нашатковану цибулю, перемішати і тушкувати ще 10 хв. Додати сметану і підігріти. Картоплю очистити і нарізати скибочками, покласти половину в порційні глиняні горщики. Зверху викласти м’ясо, потім гриби, накрити другим шаром картоплі. Додати 500 мл води, розкришити бульйонні кубики і запікати в духовці 40-50 хв до готовності картоплі.

Рецепт печені з грибами, м’ясом і імбиром

  • 400 г яловичої вирізки,
  • 200 г печериць,
  • 20 г тертого кореня імбиру,
  • 7-9 гілочок кропу і петрушки,
  • 50-60 мл рослинного масла,
  • 60-70 мл соєвого соусу

Нагріти в сотейнику масло. М’ясо промити, нарізати тонкою соломкою, обсмажити до легкої скоринки, викласти в інший посуд. У сковороду, де смажилося м’ясо, викласти нарізані гриби, обсмажити. Додати обсмажене м’ясо, тертий корінь імбиру, влити соєвий соус, тушкувати 4 хв. Готове жарке посипати зеленню. Як гарнір можна подати відварний рис або тушковані овочі.