Кулінарія

М’ята: корисні і лікувальні властивості, користь перцевої м’яти і її застосування в кулінарії

Про користь м’яти відомо з давніх часів. Вважаючи, що це пряно-ароматична рослина «освіжає розум», вінки з м’яти носили на голові вчені мужі і представники знаті. З розвитком медицини, дізнавшись про лікувальні властивості м’яти і розсмакувавши неповторні смак і аромат рослини, цю зелень стали широко використовувати в найрізноманітніших косметичних, лікувальних і гастрономічних цілях.

Нижче ви дізнаєтеся про те, чим корисна м’ята, отримаєте інформацію про корисні властивості перцевої м’яти і рекомендації щодо застосування м’яти в кулінарії.

Чим корисна перцева м’ята

Існує більше 25 видів м’яти. Найпопулярніший з них – м’ята перцева, відома своїми цілющими дією на органи травлення і дихання і на нервову систему. Корисні властивості перцевої м’яти допомагають позбутися від дискомфорту в шлунку і роздратування в кишечнику. Що міститься в рослині ментол знімає спазми при метеоризмі і послаблює нудоту. Однак при надлишку м’яти її протисудомну дію може негативно позначитися на роботі сфінктера, який закриває вхід із стравоходу в шлунок, і тоді може виникнути відрижка або печія.

Володіючи відхаркувальні лікувальними властивостями, м’ята перцева є чудовим засобом від кашлю при застуді. Допомагає вона і при ангіні або нежиті.

М’ята ефективно вбиває мікроби і здатна знищити навіть золотистий стафілокок. Крім того, доведено, що в ній містяться речовини, які володіють протиракову дію.

Залежно від дозування рослина здатна надавати різні терапевтичні ефекти. Завдяки своїм корисним властивостям, м’ята в невеликій кількості вона діє заспокійливо і розслабляючи, допомагає боротися з безсонням і депресією. Трохи більше концентрація – і дію повністю протилежне: м’ята стимулює роботу серця і нервової системи, а також збуджує апетит.

Як і будь-який продукт з яскраво вираженими властивостями, м’ята має ряд протипоказань. Вона не рекомендована вагітним жінкам і дітям у віці до 6 років.

Як вибрати м’яту і її застосування в кулінарії

Перед тим як вибрати м’яту, зверніть увагу на її колір і запах. Листя рослини повинні бути яскраво-зеленими, з різким ментоловим ароматом.

У кулінарії м’ята вживається як в свіжому вигляді, так і після термічної обробки. Все свіже, що не піддалося термічній обробці, безсумнівно, краще. Цим принципом варто керуватися і при використанні м’яти. Мабуть, найвідоміше гастрономічне застосування м’яти – додавання її в чай.

Такойбодрящій і в той же час абсолютно нешкідливий напій складе прекрасну альтернативу кави. Кілька листочків м’яти освіжать легкий овочевий салат і додадуть йому приємний аромат. М’яту можна засушити про запас і навіть законсервувати, а згодом додавати в натуральні йогурти, кефір, коктейлі, соуси, страви з молодої картоплі, горохове пюре.

Для чого це треба їсти:

Заспокійлива дія; полегшення стану при проблемах органів дихання; нормалізація травлення; захист від інфекцій.