Кулінарія

Мед з пергою – корисні властивості та рекомендації щодо застосування

Про таємниці походження меду відомо практично кожній людині, а що таке перга знають далеко не всі. Постараємося максимально докладно розповісти в цій статті, що таке мед з пергою і чим ця суміш корисна для людини.

опис інгредієнтів

Розглянемо, що собою являє кожна речовина зі складових. Мед збирають робочі бджоли з квіткового пилку і рослинних соків з використанням слинних залоз. Іншими словами, вони переробляють рослинну пилок, після чого утворюється солодкий нектар.

Пергу можна побачити в сотах, вона буває жовтого, оранжевого, коричневого кольору. Зібрану пилок комахи обробляють, потім старанно утрамбовують в стільники, під дією бджолиних ферментів, меду, воску і виходить перга. Бджоли ця речовина використовують в якості їжі для розплоду, її ще називають бджолиний хліб.

Вважається що перга безпечна для людей, які страждають алергією на рослинну пилок.

У процесі обробки на пилок впливають ферменти комахи, після чого вона «доходить» в сотах, і стає не є небезпечною для алергіків.

Перга з медом корисні властивості

Мед містить величезну кількість різноманітних компонентів, незамінних для людського організму. Перга – це похідне від рослинного пилку, ніж корисна вона? У обробленої пилку зосереджені корисні якості і речовини, обпиленої бджолами рослини.

У великій кількості присутній калій, який благотворно впливає серцевий м’яз, покращує роботу серцево-судинної системи. Продукт бджільництва регулює метаболізм, сприяє виведенню токсинів з організму. Крім цього, в «Хлебіне» багато білка і магнію, який незамінний при нервових розладах і постійних стресах.

Чим ще корисний мед з пергою? Суміш забезпечує організм енергією, бадьорістю і здоров’ям. Лікарський засіб актуально пити для врегулювання роботи внутрішніх систем організму і біохімічних процесів. При правильному використанні компонентів прискорюються процеси регенерації, нормалізується обмін речовин. Застосування бджолиного ліки благотворно впливає на репродуктивну систему, відновлює потенцію, зміцнює імунітет.

особливості приготування

Теоретично можна використовувати народні засоби мед з пергою окремо. Ось тільки це не зовсім зручно, перга в чистому вигляді далеко не кожному припаде до смаку, тому найчастіше бджолиний нектар і оброблену пилок змішують в різних пропорціях.

В основному поєднують два компонента в рівних частках або беруть 2 частини меду і одну частину обробленої пилку. Коли суміш передбачається давати дитині або людині не подобається смак перги, то можна зменшити її обсяг, наприклад, 3/1 або навіть 4/1. При захворюванні ендокринної системи, навпаки, слід збільшити обсяг бджолиного хліба до 4 частин, а нектару додати лише 1 частина.

Розглянемо, як приготувати натуральні ліки. Існує 2 рецепта приготування меду:

  • Окремо потовкти пергу, потім з’єднати з медом.
  • Змішати пергу і нектар міксером до однорідної консистенції, попередньо товкти бджолиний хліб не потрібно.

Допомога при захворюваннях

Корисно мед з пергою вживати при таких захворюваннях:

  • проблеми з ендокринною системою;
  • анемія;
  • астенія;
  • захворювання печінки;
  • депресія;
  • нервові розлади;
  • хвороби шлунково-кишкового тракту;
  • склероз;
  • імпотенція;
  • безпліддя;
  • загроза викидня;
  • ослаблений зір.

Дует з апіпродуктів – це справжнісінький природний енергетик. Засіб допоможе відновити сили після важкого трудового дня або безсонної ночі. Відомі випадки, коли бджолиний продукт вживали після перенесених інфарктів та інсультів, процес відновлення відбувався значно швидше. Цей факт говорить про те, що актуально використовувати речовину для профілактики інфарктів.

Найчастіше суміш з меду і перги використовують спортсмени як загальнозміцнюючий засіб, причому як внутрішньо, так і зовнішньо. Компрес з такою речовиною прискорює загоєння ударів і розтягувань, добре відновлює і живить м’язову тканину.

Широко використовується пергу з медом в косметології, суміш природний біостимулятор, який забезпечує живлення клітин епідермісу, природний засіб сприяє усуненню зморшок і в’ялості шкіри.

Правила прийому

Безумовно, мед з пергою має корисні властивості і протипоказання, тому важливо знати, як приймати його правильно.

Дозування препарату визначається в залежності від захворювання, ваги і віку пацієнта. Як правило, рекомендується вживати по 1 чайній ложці тричі на день за 30 хвилин до прийому їжі, з урахуванням, що пропорції становлять 1 частина перги і 2 частини нектару. Починати лікування слід з невеликої кількості суміші – 0,5 чайної ложечки досить, потім потрібно поступово збільшувати дозування.

У тому випадку, коли таке поєднання компонентів використовується для дитини, дозування вибирається з розрахунку 1 грам обробленої пилку на кілограм ваги. Максимально допустима кількість – 15 грам пилку з нектаром на добу для дітей. Категорично заборонено давати мед грудним дітям до року.

Не слід перевищувати наведені вище дозування, в іншому випадку в організмі буде надлишок вітамін, також можливий прояв алергічних реакцій.

Багато хто задається питанням, навіщо приймати таке з’єднання і чому не можна обійтися одним лише медом. Відповідь лежить на поверхні, ці компоненти доповнюють один одного і підсилюють лікарський вплив на організм, цілеспрямовано діючи на наявну проблему зі здоров’ям.

Харчова цінність

Чудодійна перга з медом практично не містить жирів, вони складають не більше 1% від загальної маси. В суміші переважають вуглеводи – близько 70-75%, обсяг білків дорівнює 20-25%.

калорійність

Не можна однозначно заявляти про калорійність лікарського зілля, вона буде змінюватися в залежності від використовуваного сорту меду. В середньому енергетична цінність продукту дорівнює 270-290 ккал на 100 грам.

Протипоказання

Присутній користь і шкода від такого способу лікування. Наприклад, високий вміст вітаміну А може погіршити стан людей з поганою згортанням крові. Крім цього, медова перга має наступні протипоказання:

  • дитячий вік менше 3 років;
  • остання стадія раку;
  • міома матки;
  • непереносимість будь-якого з компонентів;
  • діабет 1 типу.

Не варто використовувати народний засіб людям, що страждають на алергію на продукти бджільництва.

При наявності хронічних захворювань перед використанням препарату рекомендується проконсультуватися з лікарем.

На закінчення хотілося б відзначити, що натуральну суміш з продуктів бджільництва корисно застосовувати для лікування та профілактики багатьох захворювань. Інгредієнти прекрасно доповнюють і розкривають один одного, мед надає лікам приємний смак, а оброблена пилок бути цінною добавкою для людського організму і при цьому прекрасно засвоюється.