Кулінарія

Мед молочай – корисні властивості і протипоказання

Отруйна для тварин рослина – молочай росте в степовій місцевості, переважно в європейській частині України і країнах Європи. В степах нестача вологи є звичайним явищем, тому коріння чагарника дуже потужні, в довжину досягають більше 10 метрів. У зв’язку з цим рослина багата різними мікроелементами, які знаходяться глибоко під землею. Даний факт природно відбився і на хімічною структурою солодощі, мед молочай має специфічний склад – він багатий йодом і залізом.

Хімічний і фізичний склад

Відрізнити даний продукт можна за незвичним терпкому з гірчинкою смаком і специфічним ніжному аромату. Він представлений насиченим коричневим кольором, може мати відтінок шоколаду.

Мед з молочаю мало схильний до кристалізації, нерідкі випадки, коли він залишався рідким більше двох років з моменту збору, це є відмінною рисою цього сорту.

Після кристалізації стає щільним і в’язким.

Його хімічний склад має багато спільного з іншими сортами меду, це:

  • вуглеводи:
  • білки;
  • мінеральні речовини;
  • ферменти;
  • вітаміни;
  • йод;
  • амінокислоти та ін.

Склад може відрізнятися від місця і часу збору, незмінним буде факт переважання йоду в структурі речовини.

Корисні властивості

Головна відмінність солодощі з молочаю – підвищений вміст такого елемента, як йод. А нормальний рівень вмісту йоду в організмі людини впливає на багато внутрішні процеси: метаболізм, розумова і фізична активність, гормональний фон. Крім цього, молочайний мед має наступні корисні властивості:

  • сприяє зміцненню нігтів;
  • надає сили і енергію;
  • прискорює регенерацію тканин;
  • покращує пам’ять;
  • запобігає серцево-судинні захворювання;
  • зменшує ризик виникнення інфаркту та інсульту;
  • має антисептичний, антибактеріальний і седативний ефект;
  • збільшує тривалість і якість сну;
  • сприяє виробленню гемоглобіну в організмі.

Використання продукту бджільництва благотворно відбивається на загальному стані людини, з’являються свіжі сили і позитивні емоції. При регулярному використанні Апіпродукт відбувається прискорена регенерація клітин і тканин – людина починає виглядати свіжіше і молодше за свої роки.

Рекомендації до застосування

Апіпродукт рекомендується вживати при таких захворюваннях, як:

  • склероз;
  • гастрит;
  • порушення в роботі травного тракту;
  • варикозне розширення вен;
  • слабкі ламкі нігті;
  • посилене випадіння волосся;
  • депресивний, істеричний стан;
  • простудні захворювання;
  • хронічна втома;
  • проблеми із зачаттям дитини;
  • ревматизм;
  • порушення менструального циклу.

За рахунок збільшеного вмісту йоду продукт ефективно приймати при порушеннях в роботі ендокринної системи і гормональних збоях.

Жінкам корисно приймати продукт при плануванні вагітності і в першому її триместрі. Систематичне застосування меду здатне відновити правильний гормональний фон, збагатити організм йодом, залізом і іншими важливими речовинами.

Не менш активно використовується вітамінна солодкість і для зовнішнього застосування. Його доцільно наносити на область легенів в сукупності з іншими компонентами для полегшення і усунення кашлю. З додаванням Апіпродукт виготовляють лікарські настоянки для компресів. При ангіні, фарингіті і стоматиті продукт бджільництва застосовують для полоскання порожнини рота і горла.

Основна відмінність степового меду від його побратимів – достаток йоду і заліза в складі. Саме завдяки цьому він корисний для людей з захворюванням ендокринної системи, при проблемах з печінкою і серцем. Чудовий продукт допоможе відновити душевні і фізичні сили, сприяє усуненню депресій і хронічної втоми. Надає омолоджуючий і оздоровчий ефект на весь організм в цілому.

У косметології апипродукт додають при виробництві масок і скрабів, використовують для обгортання, масажу. Він позитивно впливає на стан шкіри: розгладжує її, запобігає появі зморшок, заповнює брак вологи і вітамін. Волосся після нанесення масок з медом набувають втрачений блиск, стають міцнішими і гущі.

Протипоказання

Безумовно, медок – корисний і смачний продукт, але є деякі протипоказання до його застосування.

За рахунок збільшеного вмісту йоду продукт може бути небезпечний людям із захворюваннями щитовидної залози та ендокринної системи в цілому. Перед вживанням слід в обов’язковому порядку відвідати лікаря (ендокринолога), в іншому випадку використання Апіпродукт може принести більше шкоди, ніж користі.

Мед – сильний алерген, перед використанням необхідно переконатися у відсутності алергічної реакції. Дітям молодшого віку слід давати солодощі в малих кількостях і уважно стежити за реакцією організму. Починати слід буквально з кількох крапель, поступово збільшуючи дозування до 1 чайної ложки на добу.

Людям з надмірною зайвою вагою не варто ним захоплюватися. Незважаючи на корисні якості продукту, він має досить високу калорійність (320 ккал в 100г.).

Як то кажуть, все добре в міру, це дуже точне зауваження щодо меду. До нектару слід відноситься не як до ароматної солодощі, необхідно пам’ятати, що це хоч і дуже смачне, але все ж ліки, при прийомі якого потрібно дотримуватися рекомендованих курсу і дозуванні.