Кулінарія

Малина і ожина: корисні властивості, які вітаміни містяться в ягодах

Корисні властивості малини – однієї з найбільш давно відомих ягід – були відомі ще древнім грекам. Довгий час малина вважалася дикоростучої, окультурили її порівняно недавно: в Західній Європі її кущики стали вирощувати лише в XVI столітті, в України – в XVII, а в Америці і того пізніше.

Ожина – родичка малини, вона дуже схожа на неї за кольором і смаком. Не нижче і корисні властивості ожини, адже цілющих речовин з нею рівно стільки ж. Розводити ожину ягоду почали ще пізніше, ніж малину: перші записи про неї як про садовій культурі зроблені в США приблизно в середині XIX століття. Про те, чим корисна ожина, найкраще відомо жителів Латинської Америки – саме ця країна є найбільшим експортером даної ягоди.

На сьогоднішній день одними з найбільших експортерів ожини є країни Латинської Америки.

Нижче ви зможете дізнатися, які вітаміни містять малина і ожина, ніж корисна малина і її родичка. Також ви дізнаєтеся, яка малина (ожина) корисніше – свіжа або у вигляді варення.

Які вітаміни містять малина і ожина

Малина входить в число продуктів, найбільш багатих антиоксидантами. 100 г ягід на 30% задовольняють нашу добову потребу у вітаміні С, який ефективно захищає організм від будь-яких шкідливих впливів навколишнього середовища, пригнічує запальні процеси і зміцнює імунну систему.

Вітамінів в ожині анітрохи не менше, ніж в малині. Обидві ягоди багаті магнієм (по його змісту малина кілька випереджає ожину), який необхідний для правильного функціонування серцево-судинної та нервової систем. Він регулює ритм скорочень серцевого м’яза і проведення нервових імпульсів. Ожина, як і малина, приблизно на 5% складається з клітковини, яка допомагає ефективно боротися з запорами і перешкоджає всмоктуванню холестерину.

Що ще містять малина і ожина, не з чуток знають онкологи – обидві ягоди багаті лютеїн. Ця речовина захищає організм від ракових клітин, блокуючи їх розподіл і запобігаючи тим самим розвиток ракових пухлин.

І та і інша ягода володіють низьким глікемічним індексом і невисокою калорійністю (ожина – 44 ккал, малина – 46 ккал), тому дозволяється, є їх навіть при цукровому діабеті. Мало того, народна медицина рекомендує вживати відвар листя і свіжі ягоди ожини для лікування різних ускладнень, що виникають на тлі діабету.

До складу малини входить саліцилова кислота (з цієї речовини виготовляють відомий всім аспірин), завдяки чому ягоди мають потогінну і жарознижувальну властивостями. Напевно кожному, хто пив гарячий чай з малиною, довелося випробувати на собі цю дію.

Яка малина (ожина) корисніше

Обидві ягоди корисніше за все в свіжому вигляді. Існує безліч десертів, в яких як малина, так і ожина чудово поєднуються з іншими ягодами, фруктами і кисломолочними продуктами. На жаль, зберігаються ягоди зовсім недовго, всього 1-2 дня. Кращим способом заготовити їх про запас є заморожування.

І малину, і ожину можна також висушити, але робити це потрібно при температурі не більше 40 ° С, інакше ягоди втратять багато зі своїх корисних властивостей.

Авот малинове або ожиновому варення – не найкращий варіант, адже в цьому випадку доводиться не тільки піддавати ягоди тепловій обробці, але і додавати до них значна кількість цукру.

І малина, і ожина повинні бути щільними, сухими, без слідів цвілі. Але, на відміну від малини, ягоди ожини знімають з куща разом з білою плодоніжкою. Якщо ви збираєтеся купити розфасовані ягоди, то зверніть увагу на відсутність вологи всередині упаковки.

Для чого треба їсти малину і ожину:

Зміцнення імунітету; профілактика раку; нормалізація травлення.