Кулінарія

Їстівні квіти в кулінарії: застосування в їжу квітів як прянощів

Їстівні квіти в їжу застосовуються досить давно. Ще в Давньому Римі і Греції їжу прикрашали не тільки пелюстками квітів, але і додавали їх в готові страви. Згодом дорогі квіти стали більш доступними і їх частіше стали використовувати в якості прянощів. Квіткову кулінарію можна зустріти в будь-якому куточку земної кулі. Вишукані частування з квітів можна покуштувати в Азії і Європі, Америці і навіть далекої Австралії.

Настурція, календула, чорнобривці, гвоздика, соняшник, фіалка – їстівні квіти

Квіти не завжди служать тільки прикрасою столу. Дуже часто саме квіти можуть бути частиною одного або кількох страв. Тонкий аромат їстівних квітів надає неповторну пікантну ноту навіть самому звичайному страві.

Як використовувати верес в їжу

Щоб заварювати чай, можна використовувати квітки і кінчики пагонів вересу. Вважається, що у цього чаю є безліч корисних властивостей. Заваріть 1 ст. ложку дрібно нарізаних квіток або листя вересу в 300 мл окропу. Настоюйте 6-8 хвилин, потім процідіть.

Це невелика рослина використовували в сиву давнину для приготування елю. Записи в старовинних книгах кажуть, що застосування вересу дуже було популярним в Шотландії, де вереск в достатку росте на пустищах. З нього варили легке пиво ще 4 тисячі років тому. Зараз ця традиція відроджується. Ель – це суміш з ячмінного солоду, болотного мирта, пагонів і квіток вересу. У нього злегка торф’яної, пряний аромат.

Листя і квітки можна сушити, розкидавши їх на підносі в сухому і теплому місці, або в духовці при слабкому нагріванні до стану легкого хрускоту. Зберігати потрібно в щільно закривається контейнері.

Шток-троянда – Мальва

Їстівними є всі види мальви, у неї приємні на смак листя, але найкращим для кухні можна вважати проскурник мускусний, або рожу мускусну. Рожеві, лілові або білі квітки цієї стійкого багатолітника сидять на високому Дерев’янисті стеблі, прикрашеному м’якими різьбленими листям, схожими на кленові, які можна класти в салати. На відміну від інших засмічених і декоративних рослин у них досить м’який смак, тому їх можна без обмежень використовувати, якщо під рукою немає салатного листя. Краще споживати листя мальви сирими, оскільки під час теплової обробки вони стають слизькими і слизовими через розчинної у воді клітковини.

Квітки і бутони Шток-троянди (Мальви) теж можна додавати в салати або використовувати для прикраси гарнірів.

Календула, чорнобривці і настурції в кулінарії

Яскраво-помаранчеві і жовті квіти календули вже сотні років прикрашають сади і палісадники не тільки завдяки радує око зовнішності, але і кулінарним і медичним властивостям. Якщо часто видаляти відцвілі голівки, то рослини будуть цвісти протягом декількох місяців. Для використання календули в кулінарії у свіжому вигляді збирайте квітки, як тільки вони розкриваються, а для сушіння укладайте їх на підноси і ставте сушитися в теплому, сухому і продувається приміщенні.

Квіти мають різні смаки, але завжди досить сильні: вони пряні, гіркі, терпкі і перцеві.

Пелюстками можна посипати супи, класти їх у пасту, салати і рис. Мелені пелюстки календули називають іноді «шафраном будинків», тому що їх можна класти в блюда, де для отримання жовто золотистого кольору і відповідного смаку потрібно шафран.

Перед тим, як використовувати календулу, видаляйте білі підстави у пелюсток, так як вони можуть виявитися гіркими. Листя календули теж їстівні.

чорнобривці – теж однолетник, родич календули, квітки якого їстівні і мають присмаком естрагону. Чорнобривці в кулінарії потрібно використовувати як календулу.

настурція – це одне з найпопулярніших садових їстівних рослин. Гарний низькорослий плетистими однолетник прикрашають витончені, апетитні квітки (з гострим і перцевим присмаком) і листя, смак яких нагадує родинний їм водяний крес. Плоди-сім’янки теж їстівні, їх можна маринувати і використовувати в салатах і гострих стравах замість дорогих каперсів. Крім того, їх можна висушити і розмолоти, щоб застосовувати в якості замінника перцю. Першими додавати настурції в їжу стали французькі кулінари.

З тих пір їстівні квіти настурції, багаті вітаміном С, стали дуже популярними в усьому світі. У Південній Америці вона є дуже важливою харчовою культурою. Використовують настурції в кулінарії і в інших країнах, наприклад в Англії.

Ось деякі способи використання настурції:

Додайте цілі квітки або листя в салат або покладіть в уже готову пасту.

Наріжте і використовуйте квітки і листя для додавання пікантності страв з м’яса або для вінегретів.

За допомогою ступки і маточки або блендера розітріть листя і квітки разом з розм’якшеним вершковим маслом і лимонним соком. Зліпити невеликі котлетки, заморозьте і використовуйте в якості масла з травами для страв з риби, м’яса і овочів.

Збийте нарізані листя їстівної настурції разом з розім’ятим відвареною картоплею (1 ст. Ложка на кожні 250 г картоплі), вершковим маслом, лимонним соком, нашінкованним шніт-цибулею, часником і сіллю. Сформуйте котлетки і обсмажте.

Мариновані плоди-сім’янки.

Покладіть в миску несозревшіе плоди-сім’янки настурції і залийте розсолом, в якому 1 ст. ложка солі припадає на кожні 250 мл води. Залиште просолитися на один день, потім злийте розсіл і промийте семянки. Щільно укладіть їх в стерилізовані банки і залийте щойно скипіла оцтом для маринаду. Закрийте кришкою і залиште маринуватися на 3-4 тижні.

Гвоздика: застосування прянощі в кулінарії

Гвоздика в кулінарії використовується найбільш часто. Квітки різних видів гвоздик можна їсти як в приготованому, так і в сирому вигляді, смак у них нагадує пряний смак бутонів гвоздичного дерева. Гвоздика в кулінарії – пряність, без якої неможливо домогтися унікального смаку певних страв. Іноді великі темно-червоні гвоздики садові називають мускатної гвоздикою. Для застосування гвоздики в кулінарії, збирайте квіти, як тільки вони розкрилися, і видаляйте гірке біле підставу пелюсток.

Ось деякі способи використання гвоздик:

  • Наріжте і покладіть в сандвіч з шинкою.
  • Спробуйте гвоздикою альпійської прикрасити торт, трайфл, мус або салат.
  • Додайте трохи в начинку фруктового пирога, зокрема яблучного або грушевого, щоб підкреслити смак.
  • Покрийте цукром дрібні квітки.

Споживання соняшнику в їжу

Різні сорти соняшнику є дивовижне по красі видовище в саду, вони бувають високими і низькорослими, жовтими і темно-червоними, але крім того, їх насіння можуть стати цінним поживним продуктом. Великі рослини соняшнику дають велику кількість насіння в кожному кошику.

Насіння соняшнику дозрівають тоді, коли задня частина квітки стає коричневою.

Видаліть у насінини темну лушпиння, і ви побачите світле ядерце, яке можна їсти сирим або підсмажити до золотистого кольору на сухій сковорідці або в духовці.

Їжте насіння в якості закуски, додавайте в салати або страви швидкої обжарювання, використовуйте замість арахісового масла. Зберігайте насіння, не знімаючи лушпиння, в непрозорій, щільно закривається банку в прохолодному і сухому місці, щоб зберегти всі поживні властивості. Видаляйте лушпиння тільки перед споживанням соняшнику в їжу.

Фіалка в кулінарії

Представник роду віола (до нього відносяться фіалки і більші братки) залишаються єдиними їстівними квітами, які можна знайти в саду навесні. Ці маленькі ніжні фіолетові квіти, що відносяться до роду фіалка запашна, володіють м’яким приємним смаком. Фіалка в кулінарії використовується досить часто – з них виходить чудовий прикраса для десертів і тортів, особливо якщо їх зацукрувати. Головки квіток можна замішати в бісквітне тісто перед випічкою або використовувати як смакову добавку до морозива, шербету, рисовому пудингу, для ароматизації збитих вершків і кремів.

Додавайте великі пелюстки фіалок в салати або використовуйте їх як прикрасу. Листя фіалок теж їстівні, вони можуть стати інгредієнтом салату, або разом з квітками з них можна приготувати чай: 1 ст. ложку заваріть 300 мл окропу, настоюйте 4-5 хвилин, процідіть і пийте з цукром або медом.