Будинок і побут

Як вибрати варильну панель – 15 питань і відповідей

Вбудована панель – це техніка першої необхідності на сучасній кухні. На відміну від традиційної плити вона дозволяє створити цілісну робочу поверхню, що не тільки красиво, але і практично: менше щілин – менше бруду.

  • За типом джерела нагріву для варки поверхня може бути індукційної, електричної та газової. Так як остання призначена тільки для газифікованих кухонь, то в цій статті ми розглянемо нюанси вибору електричної варильної панелі – стандартної і індукційної. Якщо у вас в квартирі газ, читайте наш спеціальний матеріал: Всі нюанси вибору газової варильної панелі.

У чому різниця між електричної та індукційною поверхнею і що потрібно знати перед покупкою тієї чи іншої печі – ми і розповімо в цьому путівнику.

Яка для варки поверхня краще – електрична чи індукційна?

Наша відповідь однозначна: індукційна варильна панель краще практично за всіма показниками. Її головна перевага полягає у високому ККД – вона майже в 3 рази швидше готує їжу і втрачає менше тепла в процесі, а значить і економічніше витрачає електроенергію.

Якщо звичайна електрична панель нагріває дно посуду за 5-10 секунд, то індукційна – майже миттєво. Так, наприклад, на ній можна закип’ятити велику каструлю води швидше ніж в електрочайнику. Також вона дуже чутливо реагує на регулювання ступеня нагріву і відключається при знятті посуду з конфорки. Тому на ній набагато простіше приготувати делікатне блюдо на зразок різотто правильної консистенції або, наприклад, не допустити «втечі» вскипевший молока.

До речі, про що втекли молоці та інших рідинах. Вагомий аргумент проти звичайної електричної панелі: все, що переливається за борт, тут же пригорає і пристає до поверхні так, що чистити її доводиться зі спеціальним засобом і скребком. Причому витирати калюжу або розсипалися борошно / крупу доводиться відразу, часто для цього потрібно переривати підготовку і продовжувати заново тільки після усунення «аварії».

З індукційної плитою можна розслабитися, адже під час готування нагрівається тільки посуд, а не сама поверхня. Недогледіли за макаронами? Просто витріть ганчіркою калюжу (поспішати не обов’язково!) І поверхня знову стане чистою.

Це властивість індукційного плити до всього іншого робить прилад і більш безпечним.

  • Якщо у вас є діти це вагомий аргумент. Більш того, для сімей з маленькими дітьми індукційна плита це єдино вірний варіант, так як стандартна склокераміка небезпечна тим, що довго остигає і її легко помилково прийняти за холодну.

А тепер про недоліки індукційних варильних панелей:

  • Вона коштує дорожче стеклокерамической приблизно на 3-4 тис. гривень (при інших рівних). Але на наш погляд це мінімальна плата за супер-зручність і економну витрату електрики.

Ще 10 років тому індукційні панелі коштували майже в 3 рази дорожче стандартних, чому до цих пір за ними тримається помилкова слава дорогої техніки.

  • Часто разом з індукційної плитою доводиться купувати пару-трійку нових каструль з чавуну і емальованому / нержавіючої сталі, так як вона НЕ сумісна з мідної, алюмінієвої, керамічної і скляним посудом. Але, на щастя, більшість начиння, яка у вас вже є, підійде. Перевірити це можна приклавши магніт до дну. Якщо примагничивается, значить підходить. Невідповідну посуд ви все одно зможете використовувати разом з «адаптером» – плоским диском-перехідником, на який ставиться ємність. Купівля нових каструль і сковорідок так само не складає проблеми – більшість виробників вже підлаштувалися під попит і випускають посуд з магнітним дном.

  • Іноді недорогі моделі з недостатньо потужним і якісним теплоотводом можуть перегріватися і на деякий час відключатися.
  • Невеликий мінус – під час готування індукційні котушки можуть трохи гудіти або потріскувати.
  • Для ремонту індукційних печей потрібні спеціальні інструменти та обладнання. Якщо щось піде не так, без звернення в сервіс не обійтися і, швидше за все, ремонт коштуватиме дорого.
  • Більшість індукційних варильних поверхонь не допускають установки під собою будь-якої техніки. Швидше за все, духовку доведеться встановлювати в іншому місці.

У цьому відео ви можете побачити результати користувальницького тесту на швидкість закипання води в індукційній, електричної та газової плити.

Але все ж огляди нових все ще актуальні: вони теж можуть бути дуже продуктивними (особливо моделі з галогеновими лампами) або дешевими (особливо старі печі з чавунними млинцями).

Головний козир електричних варильних панелей полягає в тому, що вони сумісні з будь-посудом. Якщо у вас є багато красивих мідних каструль або набір добротної алюмінієвої, скляної, керамічної начиння, є сенс придбати звичайну склокераміку.

Інші плюси склокерамічних панелей:

  • Електричні печі простіше і дешевше в ремонті;
  • Вибір моделей в 2 рази більше.

Все ще сумніваєтеся? Тоді радимо придивитися до комбінованих варильних панелей в яких є і звичайні, і індукційні конфорки.

Гід по вибору індукційною поверхнею панелі

Почнемо наш путівник по вибору вручений поверхні зі знайомства з індукційної піччю. Її плюси і мінуси ми вже розглянули вище, тому відразу перейдемо до справи.

Як працює індукційна плита?

Індукційна котушка створює магнітне поле, яке, порушуючи атоми заліза, нагріває сковорідку і її вміст. По суті, сама посуд і грає роль Тена. Чесно кажучи, цей процес більше нагадує магію.

Індукційна варильна панель включається тільки якщо в зоні нагріву є посуд з феромагнітним дном. Якщо посуд видаляють з «конфорки», нагрів зупиняється і на панелі відображається відповідний символ. Як тільки посуд повертається на місце, символ зникає і приготування їжі триває з рівнем потужності, встановленим раніше. Якщо використовується невідповідна посуд, також з’являється символ, і зона нагріву не включається. Чи може індукційна варильна панель зреагувати випадково на потрапила на неї вилку або інший предмет з магнітними властивостями? Не обов’язково, так як зона нагріву в плитах обмежена. Мінімальний діаметр конфорки в залежності від виробника може варіюватися від 8 до 12 см. Тому любителям кави по-турецьки, можливо, буде потрібно купити турку з широким дном або спеціальний адаптер.

Які конфорки бувають?

Найчастіше конфорки в індукційних панелях мають різні розміри і працюють стандартно. Але просунуті моделі можуть мати конфорки більш гнучкі і функціональні.

  • Наприклад, існують варильні поверхні (наприклад, Miele KM 6395 FlexTouch), які можна назвати одним великим конфоркою. На них можна ставити посуд в будь-якому порядку, будь-якої форми і розміру.
  • Деякі варильні поверхні можуть об’єднувати 4 стандартні конфорки в дві великі. Наприклад, Gorenje IS 677 USC.
  • Для фанатів азіатської кухні варто звернути увагу на модель зі спеціальною конфоркою WOK з поглибленням для вок-сковороди. Але так як такі моделі коштують значно дорожче і змушують жертвувати однією конфоркою, вигідніше купити набір з вок-сковородою і спеціальною підставкою для індукційної плити.

Який виробник індукційної плити краще?

Найбільше число позитивних відгуків заслужили індукційні варильні панелі Bosch. Друге місце отримала фірма Electrolux. Також можна виділити бренд AEG, адже саме він став першопрохідцем у виробництві індукційних варильних поверхонь. Правда, техніка цієї фірми коштує істотно дорожче.

Які функції може мати індукційна плита і які з них найпотрібніші?

Базових і додаткових функцій у індукційних панелей існує багато і всі вони покликані спростити життя користувачів. Вибираючи свою нову плиту, обов’язково потрібно вивчити список її можливостей.

  • Автоматичне відключення. Система автоматично вимикає конфорку в разі перегріву або при видаленні посуду. Більшість моделей мають цю функцію.
  • Автоматика закипання – рідина швидко доводитися до кипіння і, коли це трапляється, зона нагріву знижує потужність – переходячи в заданий користувачем режим інтенсивності.
  • Таймер – в заданий час конфорка відключається і / або подає звуковий сигнал. Дійсно корисна функція, яка часто потрібна. На щастя, вона є в багатьох моделях.
  • Інтенсивний нагрів ( «Бустер»). В цьому режимі потужність однієї конфорки збільшується за рахунок сусідньої, що дозволяє готувати ще швидше, наприклад, закип’ятити воду мало не миттєво. Добре, якщо ця функція є, однак нею оснащені не всі моделі.
  • Автоматичне вимкнення при тривалому нагріванні без зміни температури. Період часу, необхідний для автоматичного вимкнення, залежить від температури нагріву конфорки. Чим нижче налаштовано температуру, тим довше конфорка працюватиме. Наприклад, це може бути цілих 10 годин. При максимальному жарі плита може безперервно працювати близько – 1-1,5 годин. Це потрібно мати на увазі при варінні варення, холодцю або іншого блюда тривалого приготування. Якщо для вас важлива можливість багатогодинної безперервної готування, виберіть плиту без цієї функції або зі збільшеними періодами виключення.
  • Відкладений старт. Завдяки цій функції конфорка може сама включитися в заданий час.
  • Автоматичний нагрів. Дозволяє налаштувати роботу конфорки: вона може спочатку нагрітися до високої температури, а потім автоматично послабити нагрівання до заданої температури через заданий час. Це зручно, якщо ви варите, скажімо, рис – спочатку доводите воду до кипіння, а потім просто варіть на самому маленькому вогні.
  • Захист від заливання рідиною. Плита може вимкнутися або подати звуковий сигнал, якщо на контрольні точки потрапить багато води. В цьому випадку потрібно витерти калюжу і продовжити підготовку.
  • Блокування від дітей. Блокування кнопок не дасть малюку змінити температуру нагрівання або включити плиту без відома старших.
  • Cleaning-пауза. У деяких виручених панелях є функція паузи, яка дозволяє тимчасово заблокувати задані кухарем настройки, щоб можна було протерти панель управління без випадкового натискання будь-яких кнопок, а також на 20-30 сек. зупинити нагрів (за цей час ви якраз встигнете прибратися).
  • Підтримка температури. Функція зберігає блюдо теплим.
  • Індикатор залишкового тепла – показує ступінь нагрівання кожної конфорки.
  • Управління витяжкою – деякі індукційні панелі настільки розумні, що можуть керувати витяжкою. Коли температура нагріву велика, витяжка включається на повну потужність.

Гід по вибору електричної варильної поверхні

Відразу обмовимося, що в цій статті ми будемо говорити про нюанси вибору варильних панелей останнього покоління, а про застарілі моделі з чавунними «млинцями» промовчимо хоча б тому, що їх вигідність оманлива через велику витрату електроенергії і тривалого нагрівання.

Який тип нагрівальних елементів краще?

Цей критерій вибору – один з ключових. Адже від нагрівальних елементів безпосередньо залежить ефективність плити. Отже, їх буває всього 3:

  • Спіральні. Ними оснащені найдорожчі панелі і, в той же час, і самі неефективні. Раніше вони були популярні, але сьогодні поступилися місцем плитам hi-light. Час нагріву спіральної конфорки 8? 12 секунд.
  • Стрічкові (Hi-light). Плити з стрічковими нагрівальними елементами найбільш затребувані. Вони приблизно в два рази ефективніші за попередні і можуть нагрітися за 3-6 секунд.
  • Галогенні. Такі конфорки дуже продуктивні, забезпечують більш рівномірний і майже миттєвий нагрів. Вони можуть скласти конкуренцію індукційним і газових плит. Єдина їхня проблема – можливість перегріву через тривалу готування, ну і, звичайно, висока ціна.

Які конфорки бувають?

Конфорки електричної варильної панелі завжди різного діаметру, при цьому хоча б одна з них найчастіше є дво- або триконтурна, тобто може змінюватися в розмірі – від маленької до великої. Особливо важлива наявність такої конфорки для маленької вручений панелі типу «доміно» (з двома конфорками).

  • У багатьох моделях одна з чотирьох конфорок може ставати овальної. На ній зручно готувати в утятніце або просто великої посуд
    і.

Залежна або незалежна?

Варильна поверхня може залежати або не залежати від духової шафи. У першому випадку панель пов’язана з духовкою проводами і встановлюється безпосередньо над нею. При цьому панель управління знаходиться не на варильної поверхні, а на корпусі духової шафи.

  • Такий комплект коштує дешевше, він простіше в установці і для багатьох просто звичніше. У ньому зручно ще й те, що з-за розташування панелі управління на духовці, її неможливо залити або забруднити під час готування, а значить відключатися вона не буде.

Техніка обов’язково повинні бути однієї фірми, але не факт, що прилади однієї фірми будуть поєднуватися один з одним. Тому, складаючи комплект, обов’язково звіряйтеся зі спеціальними таблицями сумісності від виробника.

  • Незалежна варильна поверхня хороша тим, що дозволяє розмістити духову шафу, де завгодно, наприклад, на рівні очей в шафі-колоні.

Дивіться також матеріал: Як вибрати духову шафу за 9 кроків

А так як приладова панель знаходиться на самій плиті, то керувати нею кілька зручніше.

Які функції бувають і які дійсно потрібні?

Таймер кожної конфорки. Він є практично у всіх моделях і буває як зворотним, так і прямим. Ви можете задати певний час для готування, потім в потрібний момент конфорка вимкнеться і / або подасть звуковий сигнал.

Індикатор залишкового тепла. Це базова функція безпеки. Індикатор конфорки показує ступінь залишкового нагріву і зникає тільки тоді, коли конфорка остигає.

Автовідключення при перегріванні. У разі перегрівання через тривалу роботи плити або роботи всіх конфорок при високих температурах.

Автоматика закипання. Ця функція зустрічається в просунутих моделях, і вона дуже корисна. Її завдання спростити підготовку: вона автоматично доводить блюдо до кипіння на повній потужності, а потім по сигналу датчика закипання сама зменшує нагрів. Поки плита «готує», кулінар може зайнятися іншими справами.

Авто програми приготування. Іноді огляди нових мають автоматичні програми з призначеними для користувача або заводськими настройками температури і часу готування.

Захист від дітей. Якщо в будинку живуть діти, бажано купити варильну поверхню з функцією блокування кнопок, щоб дитина не могла включити панель або поміняти настройки. У деяких моделях блокування запускається тривалим дотиком до певної кнопці або комбінацією декількох кнопок.

Універсальні поради щодо вибору

Який розмір вручений поверхні вибрати?

Найпоширеніший розмір індукційної і звичайної електричної варильної поверхні – шириною і довжиною 60 см, або довжиною близько 50 см (+ – кілька сантиметрів). Найчастіше на плитах такого формату вміщуються 4 конфорки різних діаметрів.

  • Стандартний розмір плити з трьома або чотирма конфорками підійде для сім’ї з 3-5 чоловік і кухні середньої площі (понад 7 кв.м).

  • Варильна панель стандартного розміру Siemens EH679MB17E

  • Варильна панель стандартного розміру Siemens EH679MB17E

При нестандартних обставинах варто вибрати і плиту нестандартного розміру.

  • Якщо ваша кухня дуже маленька і користувачів плити налічується не більше 3 осіб, то варто вибрати міні-панель з двома-трьома конфорками.

  • Для однієї людини, який рідко щось готує, для дачного будинку або знімного житла підійде настільна індукційна плита з однією або двома конфорками.

  • для просторих кухонь, великих сімей і гостинних кулінарів варто вибрати панель розміром 70 75 см з чотирма-п’ятьма конфорками або модель шириною 90-95 см з 5-6 конфорками.

З рамкою або без?

Варильні поверхні можуть бути обрамлені металевим профілем (див. Фото нижче) або мати скошені краї.

  • Обрамлені панелі трохи складніше в догляді – з них не так просто змахнути крихти, а в щілини забиваються жир і бруд. Зате рамка не дає рідини стекти на підлогу або стільницю.

Який матеріал панелі краще?

Найчастіше індукційні та електричні варильні поверхні виготовляються зі склокераміки. Цей матеріал красиво виглядає, блищить, витримує чистку абразивами, скребками та агресивними миючими засобами.

  • Стеклокерамическую поверхня не так вже й просто підтримувати в порядку. Пролиті на розпечену поверхню рідини пригоряють і часом пристають так, що навіть скребок не справляється.
  • Склокераміка боїться сильних ударів і може тріснути від падіння важкого предмета.

Альтернатива стеклокерамике – загартоване скло. Воно менше схильне подряпин і сколів, дещо простіше в догляді і міцніше на удар. Однак коштують такі моделі дорожче і їх вибір не такий великий.

Який клас енергоефективності повинен бути?

Чим вище клас енергоефективності вручений поверхні, тим менше він впливає на рахунок за електроенергію, зберігаючи при цьому велику продуктивність. І, звичайно, тим дорожче сам прилад. Бажано, щоб клас плити був не нижче рівня А, а краще – А + і вище.

Яка панель управління зручніше?

У просунутих панелях вона сенсорна, а в простих – електронна. Деякі моделі мають механічні регулятори – вони хороші тим, що не нагріваються під час готування і ними можна керувати неспішно (до сенсорної панелі управління при перегріванні поверхні потрібно торкатися швидко-швидко, щоб не обпектися). Однак механічні регулятори ускладнюють прибирання.

  • Головне, щоб вона була інтуїтивно зрозуміла і перебувала не занадто близько до конфорок першого ряду, інакше їх буде раз у раз заливати.

Як визначитися з дизайном і формою?

Найпоширеніший колір склокерамічною варильною панелі: чорний і білий, рідше – бежевий. До речі, останній колір самий практичний.

  • У виборі кольору плити потрібно орієнтуватися на колір решті техніки, стільниці та / або фартуха.

  • Біла панель

  • Біла панель

Що стосується форми, то вона може бути не тільки квадратної або прямокутної, але і багатокутної, круглої, у формі бумеранга, кутовий (вимагає відповідної витяжки) або вузької, але витягнутої (для неглибокої меблів).

Універсальні поради по догляду і експлуатації

  • Для всіх склокерамічних варильних панелей (і звичайних, і індукційних) потрібна посуд з якісним плоским дном. Інакше під час готування посуд буде потріскувати і нагріватися повільніше.
  • Склокерамічні варильні панелі миють спеціальними неабразівним засобами, а пригоріла їжу зчищають металевим скребком (зазвичай додається в комплекті). Крім того, після чищення поверхню потрібно обробляти і спеціальним поліруючим засобом, тоді панель стає блискучою і менш сприйнятливою до забруднень.

  • Ми вже говорили, що для індукційної плити не підходять алюмінієві і мідні ємності. Однак і для звичайної склокерамічною панелі їх застосування (а також емальованих і забарвлених каструль) не бажано, так як вони можуть залишити сліди, видалити які буде складно або навіть неможливо.
  • Щоб не пошкодити стеклокерамическую плиту намагайтеся не зберігати над нею важкі предмети, скажімо, банки з продуктами або якісь предмети інтер’єру. Адже якщо на панель впаде щось важке, вона може розбитися або потріскатися.