Гриби

Як готувати свинушки на зиму: фото, прості рецепти приготування грибів різними способами

Свинушки вважаються одними з найбільш «примхливих» і «підступних» різновидів грибів: в 1981 р офіційно вони були віднесені фахівцями до розряду отруйних. Але вмілі господині навчилися правильно «звертатися» з ними, і навіть заготовляти свинушки для вживання на зиму. Важливо пам’ятати: якщо не провести негайну термічну обробку, ці гриби можуть дуже швидко зіпсуватися, втративши всі свої їстівні властивості. Про те, як замаринувати, заморозити, засолити свинушки, читайте далі.

Чи можна заморожувати свинушки на зиму і як це робити?

Цей спосіб зберігання харчових продуктів стрімко, з року в рік, набирає популярність. Тому у багатьох кулінарів виникає питання про те, чи можна заморожувати гриби свинушки на зиму. Відповідь позитивна, але з одним дуже важливим зауваженням: тільки після попередньої варіння. Її технологія складається з таких послідовних етапів:

  1. Очистити гриби від лісового сміття, ретельно помити, замочити в солоній воді, дати постояти годин п’ять-шість, потім вилити воду. Ще двічі замочити точно так же.
  2. Як тільки свинушки вимочатся, процідити їх за допомогою друшляка, викласти в посудину для варіння, налити туди води в пропорції: гриби – 1 кг / вода – 1 л / сіль – 1 ч. Л.
  3. Рідина зі свинушками слід закип’ятити, після цього варити їх протягом протягом п’яти хвилин на вогні середньої потужності під кришкою, потім злити з них воду.
  4. Вдруге залити корбани підсоленою водою (пропорція та ж), після закипання проварити півгодини і знову вилити рідину.
  5. Знову залити свинушки такий же підсоленою водою, дати масі закипіти, проварити близько 50 хвилин, в кінці викласти на друшляк, остудити.

Тепер можна заморозити свинушки, відварені до готовності, на зиму: вони мають властивість зберігатися в морозильній камері близько 6 місяців. До того, як приготувати з ними будь-яке блюдо, їх потрібно буде при кімнатній температурі попередньо розморозити.

Що можна приготувати з свинушок на зиму: рецепт ікри з грибів з соком лимона

Ікра з грибів вважається однією з найбільш апетитних і універсальних закусок. Нею можна як урізноманітнити стіл до свята, так і застосувати як «фарш» для пиріжків, пирогів, як інгредієнт в процесі створення інших кулінарних шедеврів. Тому на питання про те, що можна приготувати з грибів свинушок на зиму, одним з відповідей є ікра. Нижче представлені деякі прості рецепти, на виконання яких, до всього іншого, не буде потрібно значних фінансових витрат.

Оригінальним смаком відрізняється ікра з свинушок з соком лимона на зиму. Щоб її приготувати, слід взяти такі складові:

  • 1 кг свинушок;
  • 0,2 кг цибулі ріпчастої;
  • 50 г зеленої петрушки;
  • 0,1 л соняшникової олії;
  • 20 мл соку лимона;
  • 20 г солі;
  • дрібку чорного перцю меленого.

Процедура приготування ікри з грибів свинушок на зиму представлена ??в фото-рецепті покроково:






Рецепт грибної ікри з свинушок з томатами на зиму

Чергова не менше смачна грибна ікра на зиму готується з свинушок, салатного перцю і томатів. Слід підготувати такий перелік компонентів з метою створення цієї страви:

  • свинушки – 2 кг;
  • оцет – 20 мг;
  • цибуля ріпчаста – 0,8 кг;
  • олія соняшникова – 0,2 л;
  • морква – 0,4 кг;
  • салатний перець – 1 кг;
  • томати – 0,4 кг;
  • часник – 2 зуб .;
  • сіль, цукровий пісок, перець чорний мелений – за власним смаком.

Рецепт приготування такої ікри з свинушок на зиму включає кілька послідовних кроків:

  1. Виконати попередню підготовку грибів, як і в попередній рецептурі.
  2. Далі свинушки обдати закипілої водою, варити півгодини, викласти на друшляк, щоб вода повністю скла.
  3. Гриби перекрутити на м’ясорубці, а потім – перець салатний і томати (з овочів потрібно попередньо зняти шкірку). Все змішати.
  4. Посмажити морква з цибулею до стану напівготовності.
  5. Щоб ікра вийшла з грибів свинушок на зиму однорідна, потрібно все складові перемолоти в блендері.
  6. Далі масу викласти в казанок, ввести сіль, цукровий пісок, перець, олія соняшникова, кип’ятити протягом години на вогні маленької потужності. У готову ікру додати часник, оцет, розкласти по банках, виконати стерилізацію 30-40 хвилин і закатати.

Заготівля свинушок на зиму: рецепт пряної ікри з грибів

Для любителів пікантних смаків є рецепт пряної ікри з грибів свинушок на зиму. Згідно з ним, потрібно такий набір інгредієнтів:

  • 7-літрове відро корбанів;
  • 3 головки ріпчастої цибулі;
  • сіль за смаком;
  • 1 ст. рафінованої олії;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 5 штук. сушеної гвоздики;
  • 1 ст. л. оцтової есенції (70%)

Свинушки для заготовки на зиму таким способом обробляти потрібно за такою технологією:

  1. Вимочити гриби протягом доби, 3-4 рази змінивши воду.
  2. Викласти свинушки в каструлю, скласти в мішечок з марлі горошини запашного перцю і гвоздику, помістити до грибів, залити підсоленою водою і відварити протягом години після закипання.
  3. Нарізати дрібно цибулю, обсмажити його на рослинному маслі до золотистого, посолити.
  4. Свинушки викласти на друшляк, після того, як стече вода, подробити в блендері, висипати в масу підсмажену цибулю, перемішати.
  5. В ікру вилити рослинне масло і оцтову есенцію, ретельно вимішати, закип’ятити, проварити протягом 20 хвилин, постійно помішуючи.
  6. Розкласти ікру по банкам, простерилізувати близько 30 хвилин, закатати.

Ароматна грибна ікра з свинушок

Ще один варіант пряної і ароматною ікри, приготовленої з грибів свинушок на зиму, вимагає такого набору компонентів:

  • 1 кг свинушок;
  • 600 г ріпчастої цибулі;
  • 200 мл олії рослинного;
  • 80 мл яблучного оцту;
  • 1,5 л води;
  • 20 г солі;
  • по 50 г кінзи, петрушки, кропу.

Щоб приготувати грибну ікру з свинушок за цим рецептом на зиму, потрібно дотримуватися такої послідовності кроків:

  1. Помити гриби, нарізати на шматки середнього розміру, скласти в каструлю, налити в неї підсоленої води, закип’ятити все і проварити близько 40 хвилин. Піну, що утворюється на поверхні, потрібно постійно знімати.
  2. Свинушки дістати з води за допомогою шумівки, охолодити, перекрутити на м’ясорубку.
  3. Цибулю нарізати кубиками, обсмажити на олії, і також пропустити через м’ясорубку.
  4. Зелень вимити, просушити, дрібно порубати.
  5. Грибну масу змішати з лушпиння, додати до суміші зелень, яблучний оцет, залишок рослинного масла, ретельно розмішати.
  6. Ікру розкласти в банки, простерилізувати 40 хвилин, закупорити.

Ікра із солоних свинушок

Можна використовувати солоні свинушки для грибної ікри на зиму. Рецепт приготування включає такі інгредієнти:

  • 1 кг солоних свинушок;
  • 200 г цибулі ріпчастої;
  • 0,1 л соняшникової олії.

Процедура готування нескладна, що не витратна за часом і складається з наступних етапів:

  1. Свинушки потрібно ретельно вимити під проточною водою.
  2. Потім слід кубиками нарізати цибулю і обсмажити його на соняшниковій олії.
  3. Далі і гриби, і смажену цибулю необхідно перемолоти на м’ясорубці, додати в отриману масу то масло, що залишилося і ретельно перемішати.

Така ікра придатн
а і для вживання відразу після приготування, і для заготівлі на зиму. Якщо вибирати другий спосіб, тоді масу потрібно розкласти по банках, в кожну з яких потрібно додати по 1 ст. л. соняшникової олії (понад зазначену в рецептурі обсягу). Закривається ікра кришками з поліетилену і зберігається виключно в камері холодильника.

Заготівля свинушок з морквою на зиму

Ще один швидкий і незначними витратами рецепт грибної ікри з овочами представлений нижче, для цієї заготовки необхідні:

  • 1 кг свинушок;
  • 600 г моркви;
  • 500 г цибулі ріпчастої;
  • суміш мелених перців і сіль – за смаком;
  • олія соняшникова для смаження.

Гриби свинушки в процесі заготовки ікри на зиму обробляти слід так:

  1. Помити, вимочити, проварити по одному з описаних в попередніх рецептах способів.
  2. Далі їх порізати невеликими скибочками, посмажити на соняшниковій олії.
  3. Морква вимити, висушити, обернути фольгою і запекти в духовці, потім очистити від шкірки.
  4. Цибулю нарізати кубиками і посмажити до золотистого.
  5. Морква, цибуля, гриби перемолоти на м’ясорубку, змішати. Залити в сотейник соняшникову олію, викласти грибну масу туди, дати закипіти, тушкувати 25 хвилин при постійному помішуванні.
  6. Розкласти в банки, простерилізувати 30 хвилин, закатати.

Господині: для стерилізації заготовку потрібно розкладати в однакові за обсягом і розмірами банки. На дно каструлі слід розстелити кухонний рушник, поставити в неї ємності з заготівлею, залити водою так, щоб її рівень доходив до плічок банок, поставити на вогонь, закип’ятити і з цього моменту відраховувати час, відведений в рецептах на стерилізацію.

Як приготувати мариновані гриби свинушки на зиму

Мариновані корбани є дуже поживною закускою, яку люблять ласувати шанувальники грибів протягом усього зимового сезону. Існує безліч популярних рецептів, серед яких кожен гурман може знайти той, який найбільш припаде йому до смаку. Перед тим, як приготувати мариновані гриби свинушки на зиму за традиційним рецептом, потрібно запастися такими інгредієнтами:

  • гриби – 1 кг;
  • часник – 2 зуб;
  • кріп – 2 гілки;
  • вода – 1 л;
  • сіль – 1 ст. л .;
  • цукровий пісок – 1 ст. л .;
  • гвоздика – 4 шт .;
  • лавровий лист – 3 шт .;
  • чорний перець горошком – 5 шт .;
  • оцет – 2 ст.

У докладному рецепті з фото показано, як готувати свинушки гриби в маринаді на зиму:


Свинушки, мариновані на зиму з корицею в банках

Ще один цікавий спосіб, як приготувати мариновані свинушки на зиму з легким східним ароматним відтінком – додати в маринад корицю. Перелік компонентів для заготовки включає такі продукти:

  • гриби – 1 кг;
  • вода – 1 л;
  • сіль – 2 ст. л .;
  • оцет -? ст .;
  • лавровий лист – 3 шт .;
  • чорний перець горошком – 5 шт .;
  • кріп – 5 гілок;
  • кориця мелена – на смак;
  • цукровий пісок – 2 ст. л .;
  • часник – 10 зуб .;
  • олія соняшникова.

Технологія приготування така:

  1. Виконати підготовку свинушок попередньо, як і в попередньому рецепті.
  2. Після цього викласти гриби в каструлю, залити солоною водою, після закипання проварити протягом 25 хвилин, викласти на друшляк, рідини дати піти, викласти корбани в банки.
  3. Зварити маринад, закип’ятити воду, ввівши туди весь перелік спецій, а також оцет.
  4. Залити гриби киплячим маринадом, долити в кожну ємність по 1 ст. л. олії соняшникової та закатати.

Зберігати гриби свинушки, замариновані на зиму в банках, потрібно в прохолодному місці – в підвалі, на лоджії, а краще – в камері холодильника.

Пікантні свинушки на зиму

Шанувальникам пікантних смаків неодмінно припадуть до душі гриби, замариновані з добавкою ріпчастої цибулі. Для приготування такого кулінарного шедевра не обійтися без наступного списку продуктів:

  • гриби – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт .;
  • часник – 2 зуб .;
  • чорний перець горошком – 4 шт .;
  • оцет – 2 ст. л .;
  • сіль;
  • масло рослинне.

Далі потрібно дотримуватися такої покрокової технології:

  1. Очищені і вимиті гриби свинушки, приготування яких на зиму буде здійснюватися за цим рецептом, вимочити, як було описано в першому рецепті для маринування.
  2. Далі залити їх великою кількістю води, посолити, додати чорний перець горошком, закип’ятити.
  3. Півкільцями нарізати цибулю, подрібнити часник, потроху розкласти в кожну банку.
  4. Далі викласти по банкам самі гриби. У кожну з них додати по 1 ст. л. оцту та олії рослинного. Закрити щільними поліетиленовими кришками, струснути для перемішування всіх компонентів, зберігати в камері холодильника. Вжити слід в поточному осінньо-зимовому сезоні.

Як смачно консервувати гриби свинушки на зиму з оливковою олією

Щоб отримати особливо смачні і ніжні свинушки на зиму, варто в маринад додати оливкове масло. Так, знадобляться наступні інгредієнти для приготування такої домашньої заготовки:

  • оливкова олія – ??0,75 л;
  • винний оцет – 0,5 л;
  • сіль – 2 ст. л .;
  • лавровий лист – 4 шт .;
  • гвоздика – 6 шт .;
  • чорний перець горошком – 6 шт.

Далі дійте в такій послідовності:

  1. Як і раніше, підготуйте заздалегідь гриби до варіння: очистіть, промийте, вимочіть, як було розказано в першому рецепті.
  2. Потім складіть їх в каструлю, залийте водою, посоліть, введіть туди оцет.
  3. Перед тим, як маринувати й консервувати гриби свинушки на зиму, проваріть їх протягом 10-15 хвилин після закипання. Злийте рідину.
  4. Простерилизуйте скляні банки, розкладіть в них гриби (шар свинушок – шар спецій). Залийте кожну банку оливковою олією. Простерилизуйте протягом 30 хвилин, укупорьте, дайте охолонути і поставте на зберігання в прохолодне місце.

Заготівля свинушок з рослинним маслом

Можна скористатися соняшниковою олією для приготування – тільки в цьому випадку гриби потрібно буде попередньо на ньому прожарити. Рецепт приготування прожарених маринованих грибів свинушок на зиму передбачає наявність таких необхідних компонентів:

  • 1 кг корбанів;
  • 7 горошин перцю чорного;
  • 5 горошин перцю запашного;
  • 3 листа лавра;
  • 0,1 л соняшникової олії;
  • 1,5 ст. л. солі;
  • 3 зуб. часнику.

Заготівля свинушок на зиму за цим рецептом має на увазі виконання таких кроків:

  1. Кожен гриб почистити, вимити, масу вимочити (як було описано раніше).
  2. Далі корбани проварити близько півгодини в великому обсязі води.
  3. Воду злити, замінити чистою, ще раз проварити, тільки тепер на протязі години.
  4. Потім гриби вийняти з рідини за допомогою шумівки, викласти на сковорідку з соняшниковою олією.
  5. Туди ввести сіль, часник і спеції.
  6. Обсмажити масу на повільному во
    гні протягом 40 хвилин, періодично помішуючи.
  7. Розкласти гриби в банки, закрити поліетиленовими кришками, остудити, відправити на зберігання в холодильник, вжити протягом даного сезону.

Консервовані свинушки з лимонною кислотою на зиму

Незвичайний смак мають консервовані свинушки, проварені з лимонною кислотою, на зиму. Для такої консервації знадобляться:

  • гриби – 1 кг;
  • сіль – 2 ст. л .;
  • кислота лимонна – 2 г;
  • вода – 400 мл;
  • оцтова есенція – 1 ч. л .;
  • чорний перець горошком – 5 шт .;
  • лавровий лист – 3 шт.

Дотримуйтесь покроковому рецептом з фото, готуючи свинушки на зиму в маринаді відповідно до цього способом:






Гриби свинушки на зиму, приготовані за описаним рецептом, потрібно зберігати в темному і прохолодному місці (не обов’язково в камері холодильника).

Закриваємо свинушки в розсолі на зиму

Гриби, вимочені в розсолі, вважаються однією з найкращих пікантних закусок, яка гармонує з будь-якими гарнірами. Рецепт приготування свинушок в розсолі на зиму простий, необхідно взяти:

  • 1 кг грибів;
  • 1 лист хрону;
  • 1 парасольку кропу;
  • по 2 листи вишні і смородини;
  • 6 горошин запашного перцю;
  • 8 горошин чорного перцю;
  • 2 лаврові листки;
  • 2 ст. л. солі.

Далі необхідно виконати наступні операції:

  1. Гриби свинушки перед тим, як готувати за цим рецептом на зиму, потрібно помити і добу вимочувати в підсоленій воді, періодично міняючи рідина. Потім проварити в великому обсязі такий же підсоленої води протягом півгодини.
  2. Рідина змінити, щедро посолити, знову довести до кипіння і варити ще 2 години.
  3. Через годину варіння в ємність з грибами додати прянощі і листя.
  4. Після варіння гриби розкласти в банки, залити розсолом. Закриваємо свинушки в розсолі на зиму щільними пластиковими термокришкамі і відправляємо на зберігання в холодильник.

Якщо місця в камері холодильника немає, потрібно законсервувати гриби за допомогою металевих кришок. Але з’їсти їх доведеться в цю ж зиму – така заготовка довго не зберігається.

Вивчайте рецепти, вибирайте найбільш цікаві, вносите свої корективи, адже кухня – це місце для творчих пошуків і експериментів.