Кулінарія

Гриби трутовики модриновий і березовий: фото, опис, лікувальні властивості, протипоказання, застосування в народній медицині

З усіх видів грибів трутовиків найвищими корисними властивостями володіють модриновий і березовий. Як випливає з назви, перший вид виростає на лиственницах, а другий – на березах, обидва вони мають трубчастим гименофором і м’якоттю середньої жорсткості. Спочатку мікологи відносили і модринових і березовий гриби трутовики до сімейства Polyporaceae, але з середини минулого століття поняття «трутовик» перестали вважати таксономическим.

Властивості і рецепти застосування модринового трутовика

Паразитичний модриновий гриб трутовик, добре відомий своїми лікувальними властивостями, зростає на стовбурах дерев. Його цілющі властивості були відомі давно. Трутовик з давніх часів використовували для лікування ожиріння, туберкульозу легенів, пневмоній, хронічних бронхітів, плевритів, захворювань печінки і жовчовивідних шляхів (гепатит, цироз, жирове переродження і ін.), Нирок і сечового міхура, підшлункової залози, а також в якості протиотрути при різних отруєннях.

Цей гриб має протизапальну, бактерицидну, ранозагоювальну, противірусну, відхаркувальну, сечогінну, протипухлинну, загальнозміцнюючим і омолоджуючу дію, розщеплює жири і сприяє схудненню, виводить з організму солі важких металів, радіонукліди, різні отрути, канцерогенні речовини і токсини.

Завдяки високим антиканцерогенною властивостями модринового трутовика рекомендовано його застосування після хіміо- та радіотерапії. Цей гриб поліпшує роботу органів травлення, лікує запори, відновлює корисну мікрофлору кишечника, ефективний при лікуванні гастритів і виразки шлунка і дванадцятипалої кишки (згубно діє на бактерію хелікобактер, яка сприяє розвитку цих захворювань). Також лікувальні властивості модринового трутовика використовують для лікування раку матки та інших органів. Трутовик покращує стан шкіри, волосся і нігтів.

Цей гриб можна придбати в аптеці (в сушеному вигляді або в капсулах). Часто його приймають в поєднанні з іншими грибами. При лікуванні ожиріння кращі результати отримують при спільному застосуванні гриба трутовика, лисичок і шиїтаке (можна рейши або мейтаке).

Зовнішньо порошком з висушеного гриба лікують різні захворювання шкіри (рани, виразки та ін.).

Незважаючи на високі корисні властивості модринового трутовика, є і протипоказання для його застосування: індивідуальна непереносимість, вагітність, годування грудним молоком, дитячий вік до 5 років.

На цих фото показаний модриновий гриб трутовик, лікувальні властивості якого описані вище:



Далі представлено кілька рецептів засобів на основі гриба трутовика для лікування різних захворювань.

Рецепт 1. При ожирінні.

Корисно пити настій з гриба трутовика: 1 ст. л. подрібненого сухого гриба залити 1 склянкою окропу, настояти 2 години в термосі. Приймати по 0,5 склянки цього настою 2-3 рази на день за 30 хвилин до їжі протягом 1 місяця. Застосування модринового трутовика абсолютно нешкідливо.

Рецепт 2. Спиртова настоянка гриба трутовика.

Ця настоянка ефективно лікує ожиріння (розщеплює жири), виводить токсини і канцерогени з організму, відновлює порушену функцію печінки, лікує гепатити, цироз печінки, саркоїдоз, запалення легенів, плеврити, хронічний бронхіт, туберкульоз легенів, дисбактеріоз кишечника, захворювання підшлункової залози і рак матки .

Взяти 3 ст. л. подрібненого гриба трутовика, залити 0,5 л горілки, настояти 2 тижні в прохолодному темному місці. Чи не проціджувати. Перед прийомом збовтувати.

Приймати по 2-3 ч. Л. настойки 2 рази на день за 30 хвилин до їди. Курс лікування – 3-4 місяці без перерв. При раку матки потрібно одночасно спринцюватися водним настоєм трутовика.

Рецепт 3. Масло з гриба трутовика.

Це масло ефективно лікує ожиріння (розщеплює жири), виводить токсини і канцерогени з організму, відновлює порушену функцію печінки, лікує гепатити, цироз печінки, саркоїдоз, запалення легенів, плеврити, хронічний бронхіт, туберкульоз легенів. Також це засіб з модринового трутовика рекомендовано для лікування дисбактеріозу кишечника і захворювання підшлункової залози.

Взяти 3 ст. л. подрібненого гриба трутовика, залити 0,5 л лляного або оливкової олії, закупорена, настояти 2 тижні в прохолодному темному місці.

Приймати по 2-3 ч. Л. масла 2 рази в день за 30 хвилин до їди. Курс лікування – 3-4 місяці без перерв.

Лікування березовим грибом трутовиком (чагой): рецепти народної медицини

Чага – це різновид трутовика, яка поселяється на живий березі (рідко на інших видах листяних дерев). Чага має вигляд твердих наростів неправильної форми, темно-коричневого або чорного кольору, з розтріскується, блискучою поверхнею.

До складу березового трутовика (гриба чаги) входять полісахариди, органічні кислоти, феноли, стерини, алкалоїди, фітонциди, пігменти, клітковина, мінеральні сполуки (марганцю, магнію, калію, заліза, натрію, цинку, алюмінію, кобальту, міді, нікелю, кремнію , срібла і інших елементів), органічні кислоти (оцтова, щавлева, мурашина, масляна і деякі ін.). Також лікувальні властивості березового трутовика обумовлені високим вмістом ефірних масел, смол, дубильних та інших біологічно активних речовин.

При описі лікувальних властивостей березового гриба трутовика особливо варто відзначити його тонізуючу, загальнозміцнюючу, протизапальну, бактерицидну, противиразковий, відхаркувальну, антиоксидантну і протиракову дію. Він стимулює діяльність головного мозку, покращує діяльність кишечника і шлунка, обмін речовин і склад крові, заспокоює нервову систему, відновлює сили після важких операцій і захворювань, відновлює працездатність.

Для запобігання розвитку пародонтозу та інших захворювань ротової порожнини і карієсу дуже корисно в воду для полоскання зубів додавати по кілька крапель настою гриба або аптечного препарату «Бефунгін».

Чагу з давніх-давен застосовують для лікування виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, гиперацидного гастриту, колітів, захворювань органів дихання, а також ранніх стадій злоякісних пухлин (матки, молочної залози, печінки, шлунка, товстої кишки, легенів і шкіри). Препарати чаги заспокоюють нервову систему, поліпшують сон і апетит, відновлюють сили, є відмінним засобом д ля лікування гастритів, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, для профілактики злоякісних новоутворень, туберкульозу легенів, захворювань серцево-судинної системи. Цілющі властивості березового трутовика допомагають при лікуванні захворювань печінки, шлунка і кишечника.

Дуже корисно чай з цього гриба пити людям похилого віку, так як він тонізує, надає бадьорості, має омолоджуючу дію і захищає від розвитку злоякісних пухлин, ризик виникнення яких з віком значно зростає.

Інгаляції над гарячим настоєм чаги застосовують для лікування раку гортані й осиплості голосу (щодня, кілька разів на день протягом 7 хвилин).

Зовнішньо чагу застосовують для лікування різних захворювань шкіри (виразки, гнійні рани, дерматити, вугровий висип, герпес та ін.).

Найчастіше застосування березового трутовика рекомендовано у вигляді водного настою або аптечного екстракту (бефунгин). Цей гриб абсолютно не токсичний. Зберігати сушений гриб можна протягом 2 років в скляній, щільно закривається посуді в сухому місці.

Протипоказання для застосування чаги: дизентерія і хронічний коліт.

Не можна під час лікування чагой застосовувати антибіотики та інші антибактеріальні препарати, вводити глюкозу. Крім того, під час лікування чагой з раціону харчування хворого потрібно виключити м’ясні продукти, в тому числі копченості та бульйони, соління, гострі соуси, спеції, міцний чай і кава, часник і цибулю. Їжа повинна бути молочно-рослинною. Необхідно строго дотримуватися дозування.

Не можна збирати чагу з загиблих пнів, так як в ній можуть міститися токсичні речовини.

Цей гриб для лікування використовують у формі інгаляцій, настоїв, масла і мазей.

Він добре поєднується з лікарськими препаратами (крім антибіотиків) і травами.

Скориставшись рецептами народної медицини з березового трутовика можна приготувати такі лікувальні засоби.

Рецепт 1. Водний настій чаги.

Сушену чагу промити водою, потім залити холодною кип’яченою водою так, щоб вона тільки покривала гриби, і настояти протягом 5 годин, після чого гриби подрібнити, залити теплою водою (близько 50 ° С), в якій вони наполягали, з розрахунку: на 1 частина чаги взяти 5 частин теплої води, настояти 48 годин, процідити через щільну тканину або кілька шарів марлі, віджати.

Приймати по 1 склянці 3-4 рази на день за 30 хвилин до їжі при раку товстої кишки та інших вищезазначених захворюваннях, а також як загальнозміцнюючий і профілактичний засіб. Цей настій в холодильнику можна зберігати 4 дні.

Для лікування набряків готують більш концентрований настій (2 частини гриба на 5 частин води і пити по 100 мл настою 3 рази на день до їди). При гінекологічних захворюваннях цим настоєм додатково роблять спринцювання на ніч (по 100 мл настою), а при захворюваннях прямої кишки – мікроклізми. Ці настої можна зберігати в холодильнику до 4 діб.

Лікуватися курсами по 3-5 місяців (в залежності від захворювання) з 10-денними перервами між ними.

Рецепт 2. Масляна витяжка з губки.

Взяти 25 мл водного настою чаги, додати 50 мл оливкової або іншої рослинної олії, ретельно перемішати і використовувати для лікування гаймориту: 2-3 рази на день змащувати носову порожнину і закопувати по 2-3 краплі в кожну ніздрю. Зберігати масло в холодильнику. Лікуватися до одужання. Маслом з березового трутовика за цим рецептом народної медицини можна змочувати тампони і вводити в піхву при гінекологічних захворюваннях, в тому числі при раку матки, ерозії і раку шийки матки, і в пряму кишку при геморої та інших захворюваннях.

Рецепт 3. Засіб для лікування раку грудної залози

Взяти 4 ст. л. водного настою чаги, додати борошно, ретельно перемішати до отримання густого тесту, сформувати з нього корж і прив’язати на ніч на хворі груди. Курс лікування – 1 місяць.

Рецепт 4. Для лікування раку шлунка.

Взяти 200 г гриба чага, подрібнити його на тертці, додати 100 г плодів шипшини, 20 г сушеної трави звіробою, 10 г сушеного кореня солодки, 4 г сушеної трави полину гіркого, 200 мл соку алое і 500 г меду, ретельно перемішати, настояти в протягом 4 годин і приймати по 1 ч. л. 3-4 рази на день за 2 години до їжі протягом 1 місяця, після чого потрібно зробити перерву на 7 днів і курс повторити. Цей ефективний рецепт застосовується народною медициною з давніх-давен.