Гриби

Гриб рядовка голубина (сизувата): опис і фото, відмінності від білої рядовками

Сімейство рядовкових налічує більше 100 видів плодових тел. Рядовка голубина (сизувата) – їстівний капелюшний пластинчастий гриб, який належить до даного сімейства. Зустрічається він досить рідко, тому цінується в основному серед тих грибників, які з ним добре знайомі.

Нижче представлено докладний опис і фото рядовками голубиної, що допомагають початківцям грибникам ознайомитися з її зовнішнім виглядом та іншими характерними особливостями.

Опис голубиної рядовками і відмінності від білої різновиди

Латинська назва: Tricholoma columbetta.

сімейство: Рядовкових.

Синоніми: рядовка сизувата.

капелюшок: полушаровидная або колокольчатая, м’ясиста, в діаметрі може досягати до 12 см. У міру дорослішання шапочка розкривається і стає плоскою, а її краї загинаються вниз. По центру дуже часто можна побачити невеликий горбок. Поверхня клейка, у молодих екземплярів – радіально-волокниста з наявністю світлих лусочок. Колір капелюшка білий, іноді з рожевими або блакитними плямами.

ніжка: висота до 10 см, товщина до 3 см, округла, рівна або звужується донизу. Поверхня шовковиста, гладка, волокниста, всередині щільна. Колір ніжки у рядовками сизуватим білий, а біля основи помітний легкий блакитно-зелений відтінок.

м’якоть: пружна, щільна, м’ясиста, білого забарвлення. Запах і смак приємний, проте ледь вловимий. При контакті з повітрям м’якоть гриба набуває рожевого відтінку, а під впливом високої температури стає червоною.

пластинки: вільні, широкі, часті, в молодому віці білі, а згодом набувають червонувато-бурий окрас.

їстівність: їстівний гриб.

застосування: підходить для приготування різних страв і заготовок на зиму. Рядовка голубина хороша в супах і соусах. Вона прекрасно прикрашає святковий стіл у вигляді маринованої або солоної закуски. Плодове тіло також сушать для тривалого зберігання. Багато грибники зі стажем відзначають, що даний гриб надає неповторний аромат м’ясних страв. Однак перед приготуванням його необхідно вимочити в холодній воді, а потім відварити не менше 15 хв. В їжу використовуються як молоді, так і дорослі екземпляри. Крім того, для переробки підходять навіть ті плодові тіла, які перестояла перші заморозки. Такі смакові якості спонукають початківців любителів «тихого полювання» неодмінно вивчити опис і фото гриба рядовками голубиної, щоб в лісі не упустити її з виду.

Подібності та відмінності: даний вид схожий з рядовка білої (Tricholoma album) – небезпечним отруйним грибом. Однак відмінності голубиної рядовками від білої різновиди помітити досить просто. Від останньої виходить різкий огидний запах, який і допомагає визначити їстівність гриба.

поширення: сизувата рядовка є досить рідкісний вид у своєму сімействі. Зростає гриб переважно в змішаних і листяних лісах. Найчастіше його можна помітити поблизу беріз і дубів. Іноді може поселятися на пасовищах і луках. Зростає поодинці або невеликими групами з серпня по вересень місяць.

Пропонуємо подивитися ще кілька фото голубиної рядовки, що дозволяють більш детально розглянути її зовнішній вигляд:

Пам’ятайте, що для будь-якого грибника діє правило «не впевнений – не бери!». В іншому випадку, можна наразити на небезпеку своє здоров’я і навіть життя. Для тих, хто тільки починає шлях грибника, радимо брати з собою в ліс досвідчених колег або обмежуватися більш знайомими і впізнаваними видами плодових тел.