Гриби

Гриби маслюки: корисні властивості та протипоказання, ніж корисні маслюки для організму людини

Більшість з нас дуже люблять гриби – за ними приємно не тільки «полювати», а й вживати в їжу. Багато грибники з власного досвіду знають, що маслюки є одними з найцінніших плодових тіл в грибному царстві. Вони мають не тільки відмінними смаковими якостями, але і корисними властивостями. У цій статті ми поговоримо саме про користь і шкоду грибів маслюків.

Склад грибів маслюків

Щоб дізнатися про корисні властивості грибів маслюків, необхідно для початку ознайомитися з їхнім складом. Так, плодове тіло маслянка майже на 90% складається з води. Решта 10% – це вуглеводи, клітковина, мінеральні речовини, білки, а також солі калію, фосфору та ін. Як відомо, всі ці елементи просто необхідні для нормального і здорового функціонування всіх внутрішніх органів людини. Крім того, не так давно вчені виявили в складі маслюків дуже важливі і рідкісні вітаміни, полісахариди та інші мікроелементи (мідь, цинк, йод, марганець), які позитивно впливають на роботу всього організму.

Також відомо, що маслюки вважаються низькокалорійним продуктом – всього 19,3 ккал на 100 г, тому їх активно радять тим, хто стежить за фігурою і хоче схуднути.

Треба сказати, що поживна цінність маслюків розташована на одному рівні з білими грибами. А що стосується амінокислот, то вони за своїм складом близькі до тваринних білків. Таким чином, маслюки гідно можуть замінити м’ясо в щоденному раціоні харчування. Для прикладу: 1 кг маслюків містить в кілька разів більше білка, ніж 1 кг риби або яловичини. Крім цього, протеїн гриба (при помірному вживанні в їжу) досить легко і швидко засвоюється організмом – на 85%.

Недавні дослідження виявили, що вітамін «В», який міститься в маслюках, входить також до складу злакових культур і вершкового масла. Крім того, в цих грибах міститься стільки вітаміну «РР», скільки в яловичої печінки або рибі. Звичайно, найбільшим вмістом корисних речовин володіють молоді маслюки.

Чим корисні гриби маслюки для організму людини

Корисні властивості маслюків очевидні і не піддаються сумнівам. Ці маленькі гриби мають цілу низку дій, благотворно впливають на здоров’я. А що можна сказати про конкретну користь маслюків для організму людини, адже відомо, що їх застосовують навіть в медичних цілях?

Вченим вдалося з’ясувати, що до складу маслюків входять антибіотичні сполуки та імуностимулятори. Ці речовини, які в основному містяться в капелюшку гриба, допомагають вбивати хвороботворні мікроорганізми. Таким чином, не виключено, що вживання в їжу цих грибів сприяє швидкому одужанню при інфекційних захворюваннях, а також зміцненню імунітету.

Смолисті сполуки, які роблять капелюшок гриба слизькій і маслянистої, дуже ефективні при боротьбі з подагрою. Адже відомо, що вони допомагають позбавлятися від сечової кислоти в організмі. Треба сказати, що маслюки зберігають смолисті речовини навіть під час термічної обробки і маринування.

Однак це не вся користь від грибів маслюків. Завдяки вмісту лецитину – речовини, яке володіє незамінним будівельним матеріалом для регенерації клітин, у людини нормалізується гормональний фон і підвищується рівень гемоглобіну. Вживаючи в їжу маслюки, можна привести в тонус щитовидну залозу і поліпшити склад крові. Крім того, це особлива речовина допомагає забезпечити організм нормальною роботою центральної нервової системи, що в свою чергу, покращує настрій, позбавляє від депресивного стану і підвищує життєвий тонус.

Чим ще корисний гриб маслюк, з огляду на його багатий комплекс вітамінів? Виявляється, настоянка з цих грибів прекрасно допомагає в боротьбі з різними болями, включаючи навіть головний біль і мігрень.

Активні вітаміни і компоненти, що входять до складу маслюків, відновлюють клітини печінки, запобігають захворюванням серцево-судинної системи і опорно-рухового апарату. Більш того, бета-глюкан відповідають за профілактику ракових пухлин.

Відомо, що соуси з цих грибів лікарі прописують в післяопераційний період своїм пацієнтам. Крім того, страви з маслюків будуть дуже корисні представникам сильної половини людства, адже вони беруть участь в підвищенні потенції.

Знаючи, чим корисні гриби маслюки для людини, стає зрозуміло, чому їх вважають найкращими серед усіх інших представників грибного світу. Однак поряд з корисними властивостями маслюків існують і протипоказання.

Шкода маслюків та протипоказання

Виявляється, не всім людям можна вживати в їжу маслюки. Через вміст хітину – природного з’єднання групи азотовмісних полісахаридів, ці гриби прийнято вважати важкою їжею. Для людини зі здоровою травною системою хітин принесе користь – очистить організм і виведе всі шкідливі речовини. Однак для тих, у кого спостерігається порушення шлунково-кишкового тракту, є ці гриби рекомендується в строго обмежених кількостях. Особливо це стосується сезонних загострень виразки, гастриту, ниркової недостатності, а також хвороб печінки. В такому випадку маслюки краще зовсім виключити зі свого раціону харчування, адже хітин уповільнює процес травлення і призводить до отруєнь. Також гриби можна давати маленьким дітям на увазі слабкості їх травної системи. Тому, щоб уникнути неприємних наслідків, необхідно заздалегідь ознайомитися з інформацією про користь і шкоду маслюків, а після прийняти її до відома.

Треба сказати, що основна частина хітину знаходиться в плодової ніжці гриба, тому її нерідко викидають. Однак, в цьому немає необхідності, адже при ретельній термічній обробці
і хорошому подрібненні така частина маслянка цілком підходить для вживання в їжу.

Чи шкідлива плівка у грибів маслюків?

А що можна сказати про плівці у маслюків – шкідлива вона? Адже відомо, що їх масляниста шкірка як губка вбирає з повітря радіацію і солі важких сполук. Відзначається, що плівка молодих маслюків абсолютно безпечна. Багато господині навіть не очищають такі плодові тіла, так як вони не встигають зібрати шкідливі речовини. Крім того, якщо ви впевнені в місці збору маслюків, а саме – у відсутності поблизу промислових підприємств, то можете сміливо збирати такі гриби. Однак з дорослими особинами краще діяти інакше і видаляти всю плівку з маслянистих капелюшків.

Підвівши підсумки, можна сказати напевно: все ж маслюки для людини більше корисні, ніж шкідливі. Дуже часто настоянки і витяжки з цих грибів використовуються в народній медицині – для лікування остеохондрозу, радикуліту, анемії, очищення судин, а також загоєння ран. Багато дієтологів, знаючи, чим корисний маслюк, призначають своїм пацієнтам спеціальні грибні дієти.

Правила збору і обробки маслюків

Щоб маслюки приносили максимальну користь і відмінно засвоювалися організмом, необхідно дотримуватися кількох нескладних правил, що стосуються їх збору та обробки. По-перше, як уже зазначалося, збирати гриби потрібно в перевірених місцях, поблизу яких немає автомобільних доріг і промислових підприємств. По-друге, важливо пам’ятати, що маслюки швидко приходять в непридатність, тому обробляти їх потрібно відразу. По-третє, плодові тіла краще дрібно різати і піддавати обов’язковій тепловій обробці.

Сподіваємося, що ознайомившись з нашою статтею, страви з маслюків будуть приносити вам найбільшу користь і задоволення.