Кулінарія

Гречаний мед – корисні властивості і протипоказання

На Русі здавна одним з найпопулярніших сортів нектару вважався гречаний мед. Даний вид меду виходить в результаті переробки бджолами нектару квіток гречки. Лікувальні властивості гречаного меду дозволяють використовувати його в різних сферах людського життя: медицина, косметологія, фармакологія, кулінарія.

Про користь гречаного меду знали ще наші предки, тому пасіки по можливості мали поблизу полів, засіяних гречкою.

У наш час бджолопродукти в основному збирається на пасіках, які знаходяться на території Башкирії, Алтаю, Приволжья, Татарстану і Приуралля. Однак придбати гречаний мед можна майже в будь-якій країні світу, де сіють гречку.

Гречаний мед бджоли виробляють навіть в неврожайні роки, особливо якщо гречка посіяна в кілька термінів. Бджолярі навіть склали приказку: «Мед з гречки – завжди без осічки».

Нектар, зібраний в другій половині літа, відрізняється максимальними корисними і лікувальними властивостями, хоча він швидко кристалізується.

Хімічний склад

Мед гречки відноситься до темних сортах бджолопродуктів. Характерною особливістю його складу є різноманітне зміст мінеральних речовин. Нектар містить близько 40 мікро- і макроелементів, найбільш корисні з них для організму це:

  • мідь;
  • фосфор;
  • марганець;
  • алюміній;
  • фтор;
  • калій;
  • кальцій;
  • залізо.

Основний склад гречаного меду складається з цукру (75%) і води (21%), тому нектар можна вважати водним розчином глюкози і фруктози, який легко засвоюється організмом, насичуючи його енергією. Крім забезпечення енергетичного заряду, нектар заповнює весь необхідний комплекс вітамінів для нормальної життєдіяльності людського організму.

Корисні властивості і протипоказання продукту бджільництва обумовлені присутністю в його складі значної кількості азотистих сполук: білків, амінокислот і ферментів (близько 1-1,5%).

Гречаний мед, корисні його властивості широко застосовуються в лікуванні і профілактиці захворювань шлунково-кишкового тракту завдяки вмісту в ньому таких ферментів, як: інвертаза, діастаза, каталаза, оксидаза і інші.

Гречаний мед є, можна сказати, єдиним сортом, який містить найбільш високий відсоток особливого «медового» ферменту – діастази. За змістом цього ферменту з гречаним медом може конкурувати тільки вересковий. Ці два сорти нектару містять від 30 до 50 одиниць Готі, спеціальних одиниць, за якими судять про якість продуктів бджільництва.

Багатий склад продукту бджільництва дозволяє активно використовувати його не тільки як смачні ласощі, але і в профілактичних заходах, лікуванні багатьох захворювань і недуг.

Фізичні властивості

Гречаний мед відноситься до монофлорний сортам, тобто до нектарів, які зібрані з одного виду рослини, тому у продукту бджільництва яскраво виражений аромат квіток гречки – солодкуватий, з гірчинкою.

Цей вид нектару відноситься до темних сортах. Колір гречаного меду варіює від жовтого до коричневого, також зустрічаються яскраво-пурпурові або червонуваті відтінки. Колірна гамма справжнього нектару залежить від часу і місця цвітіння гречки. Зацукрований продукт не втрачає своєї корисності.

Цей сорт зберігає рідку консистенцію всього-на-всього протягом 30-40 днів після збору, далі він піддається кристалізації, колір його стає більш насиченим і яскравим.

Смак гречаного меду має яскраво пряно-трав’яний присмак, який володіє приємною гіркотою і легкою терпкістю. Після вживання нектару виникає легке відчуття печіння або першіння в горлі.

Як виглядає гречаний мед, як визначити натуральний він або «липовий»? Купуючи нектар необхідно керуватися наступними рекомендаціями:

  • колір нектару повинен мати інтенсивний темний відтінок (від темно-коричневого до темно-жовтого, іноді з червоними або навіть фіолетовими гаммами);
  • запах його з яскраво вираженим ароматом гречки – солодкуватий з гірчинкою;
  • смак – терпкий, який залишає слабке першіння в горлі;
  • продукт бджільництва швидко піддається кристалізації, знаходячи неоднорідну структуру від дрібнозернистої до грубозернистої;
  • консистенція його повинна бути не надмірно рідкою, якщо мед швидко стікає з ложки, то він ще не дозрів.

Відрізняє гречаний мед від інших сортів нектару особливий смак і аромат, велика в’язкість і здатність його – швидко кристалізуватися.

Щоб уникнути придбання неякісного або підробленого меду, краще купувати природний продукт у перевірених продавців або безпосередньо на пасіці.

Як перевірити якісний мед або «липовий» в домашніх умовах? На натуральність продукт можна перевірити за допомогою алкоголю – необхідно розвести невелику кількість нектару в спиртовмісних напоїв (горілка або натуральний спирт), якщо не залишилося осаду, то ви придбали якісний продукт.

Корисні і лікувальні властивості

Чим корисний гречаний мед може відповісти будь-яка господиня, яка при виборі крупи або каш обов’язково закуповує гречану, прекрасно знаючи про корисність і дієтичної цінності крупи, тому ні в кого не виникає питання про доцільність вживання меду з гречки.

Гречаний мед, як і будь-який інший сорт, має:

  • яскраво вираженими антисептичними і антибактеріальними властивостями, що дозволяє його застосовувати в лікуванні простудних захворювань, а також в косметичних цілях для зняття запалення і загоєння шкіри;
  • стабілізуючим ефектом на склад крові, що сприяє підвищенню гемоглобіну і дозволяє результативно вживати його при лікуванні анемії;
  • загальнозміцнюючим властивістю, завдяки чому продукт бджільництва виступає відмінною профілактикою авітамінозів, сприяє зміцненню імунітету і підвищенню сил організм;
  • очисним ефектом, що з успіхом дозволяє його використовувати в дієтичному і низькокалорійному харчуванні;
  • заспокійливою дією: нормалізує сон, допомагає підняти настрій і впорається з нервовими розладами;
  • унікальними косметичними діями: живить, пом’якшує і омолоджує шкіру, сприяє росту волосся.

Найбагатший комплекс мінералів і вітамінів продукту бджільництва знайшов застосування в профілактиці і лікуванні таких захворювань:

  • різних крововиливів (в серце, мозок, сітківку очей, слизові оболонки);
  • порушень проникності капілярів;
  • гіпертонії в комплексі з медикаментозним лікуванням;
  • анемії і недокрів’я;
  • захворювання шкіри: гнійних ран, трофічних виразок, фурункульозу;
  • ревматизм;
  • порушення шлунково-кишкового тракту;
  • проблеми, пов’язані з органами дихання;

Корисні властивості гречаного меду важко переоцінити, його цілющі впливу мають широкий спектр застосування.

Японські вчені ведуть дослідження здатності продукту бджільництва справлятися з наслідками впливу радіаційного опромінення. Багато експерименти, проведені вченими, маю позитивний результат. Вчені встановили ніж корисний гречаний мед при опроміненні – природний продукт сприяє виведенню радіонуклідів, тому людям, які часто піддаються випромінювання, рекомендується включити в свій раціон продукти бджільництва.

Мед гречаний – це незамінний помічник у вирішенні багатьох проблем зі здоров’ям, він завжди під рукою і проходити лікування в домашніх умовах з ним набагато простіше й ефективніше.

калорійність продукту

Людям, які не мають проблем з вагою, є нектар можна в рекомендованому кількості, не забуваючи про те, що продукт бджільництва в першу чергу ліки, а потім вже ласощі.

Людям же, яким доводиться стежити за свої вагою і фігурою, варто пам’ятати, що нектар досить висококалорійний продукт, хоча вчені приходять до висновку, що від нього не товстіють, завдяки відсутності в його складі жирів.

У 100 грамах продукту міститься:

  • білки -0,5 г .;
  • вуглеводи – 76,5 г .;
  • жири – відсутні.

Калорійність гречаного меду становить на 100 г. продукту 302 ккал. Калорійність однієї чайної ложки становить – 40 ккал., Їдальнею – 120 ккал.

кристалізація

Мед з гречки в рідкому стані знаходиться максимум 30-40 днів, а іноді й довше, після чого він зацукровується. Період кристалізації залежить від деяких факторів: від часу, коли стався збір нектару, від змісту води в ньому, вуглецевого складу, від способів переробки та зберігання продуктів бджільництва.

Види кристалізації продукту бджільництва залежать від консистенції, яку набуває засахарівшійся нектар. Консистенція буває:

  • салообразная – гречаний мед має однорідну масу без видимих ??кристалів;
  • дрібнозернистий – в медовій масі присутні невеликі кристали до 0,5 мм .;
  • грубозерниста – в консистенції продукту бджільництва при засахаривании утворюються великі кристали більше 0,6 мм.

На процес кристалізації величезний вплив справляє температура зберігання природного продукту. Зацукровування меду сповільнюється при низьких температурах, а при підвищених – прискорюється. Добре себе нектар відчуває при певній температурі – 10-18 градусів.

Який мед корисніше – рідкий або засахарівшійся? – виразно можна відповісти – кристалізація не впливає на користь і шкоду гречаного меду.

Гречаний мед однаково зберігає свої корисні і лікувальні властивості в будь-якому стані: рідкому, зацукровані або якщо мед у стільниках.

Визначити який мед краще – кожен вирішує для себе сам, керуючись своїми індивідуальними смаковими уподобаннями.

Мед в кристалічному вигляді за смаком анітрохи не відрізняється від рідкого, проте рідкий мед є набагато приємніше, він естетичніше виглядає на столі, його зручніше додавати у випічку. У домашніх умовах з зацукровується нектаром можна впоратися простим нагріванням на водяній бані, в процесі якого він придбає рідку консистенцію.

Найоптимальніша температура нагрівання, при якій не постраждає користь гречаного меду – 35-40 градусів. Посуд для перетоплювання рекомендується брати скляну або керамічну, також не слід розводити мед водою, інакше вийде не натуральний продукт, а патока.

Протипоказання

Користь і шкода продукту бджільництва не співставні. Він однозначно надає позитивні впливу на організм, але все ж при всіх своїх цілющих і чудових смакових якостях гречаний мед має не тільки корисні властивості, але і протипоказання. Однією з основних причин, по яким продукт бджільництва протипоказаний, є індивідуальна непереносимість.

При підвищеній чутливості до меду у людини виникає алергічна реакція: головний біль, нежить, розлад шлунка і кишечника, свербіж і почервоніння на шкірі. При виникненні хоча б одного із симптомів слід негайно припинити прийом бджолопродуктів, інакше, на перший погляд, невинне ласощі може принести не користь, а шкоду організму.

Гречаний нектар протипоказаний при:

  • золотусі;
  • ексудативному діатезі;
  • дітям до 2 років;
  • алергії та індивідуальної непереносимості.

Хворим на цукровий діабет перед початком вживання продукту бджільництва обов’язково необхідно проконсультуватися з лікарем.

Натуральний гречаний мед можна використовувати як здоровим, так і хворим людям, але перед застосуванням його слід проаналізувати всі корисні властивості і протипоказання нектару. Для попередження побічних ефектів природний продукт слід вживати в рекомендованих кількостях: для дорослих – до 150 г на добу, для дітей старше 3 років – не більше 50 м

зберігання

У домашніх умовах потрібно враховувати особливості гречаного меду – швидко зацукровують і вбирати сторонні запахи, тому ємність повинна бути з щільно притертою кришкою.

При зберіганні нектару необхідно дотримуватися деяких простих правил, щоб натуральний мед не втратив свої корисні властивості:

  • тара повинна бути скляна або керамічна, можна використовувати також з нержавіючої сталі;
  • не слід зберігати продукт у відкритому посуді, він не любить сирість і холод;
  • приміщення для зберігання обов’язково повинно бути прохолодним, сухим і провітрюваним;
  • не рекомендується зберігати продукти бджільництва при мінусовій температурі;
  • оптимальна температура для зберігання від 10 до 18 градусів;
  • не слід без особливої ??необхідності нагрівати нектар, коли він засахариться.

Термін зберігання нектару складає приблизно рік, але бджолярі вважають, що він не змінює своїх якостей протягом декількох років.

Включивши в свій раціон гречаний мед, можна попередити появи багатьох недуг, а в разі захворювання – прискорити процес одужання.

Необхідно пам’ятати, що від використання продукту бджільництва може бути і користь і шкода, тому його слід правильно вживати і в рекомендованих кількостях. Принцип: чим більше, тим краще, тут недоречний – всього хорошого повинно бути в міру!