Різне

Філе коропа в духовці: способи швидкого приготування страви

Короп або сазан – риба велика і готувати її можна як цілою тушкою, так і стейками. Тушка в залежності від розміру важить від 1 до 6 кг, але зустрічаються особини масою до 20 кг. Запечене м’ясо коропів відрізняється високими поживними властивостями і в той же час низькою калорійністю. Такий метод приготування дозволяє зберігати максимум корисних речовин.


Рибне філе, запечене в духовці – дієтичне блюдо

опис

Ця риба – річковий мешканець і може бути рознощиком інфекцій, тому до її вибору та купівлі на базарі або в магазині потрібно підійти ретельно і звернути увагу на стан тушки:

  1. Луска рівна, блискуча, дзеркальна, покрита невеликим шаром слизу.
  2. Тіло без пошкоджень, широка спинка говорить про наявність жирових відкладень (робить рибу більш соковитою під час приготування цілком).
  3. Зябра яскраво-червоного кольору.
  4. Очі світлі, опуклі.
  5. Присутній запах, природний для свіжої риби, без сторонніх домішок.


Потрібно простежити, щоб тушка була свіжою

Оброблення на філе

Сазани, як і інші річкові риби, рясніють дрібними кісточками по всьому тілу, а приготування виключно м’яса полегшує трапезу. Хороший, потужний і гострий ніж, знання технології оброблення дозволять звільнити філе великий тушки від великих і дрібних кісточок.

Попередньо до початку готування потрібно зняти луску з рибини, видалити ножицями плавники, нутрощі. Голова зрізається під нахилом у напрямку під зябра, щоб максимальна кількість м’яса залишилося для подальшої обробки.

Уздовж хребта і по черевної не розкрити стороні потрібно зробити неглибокі надрізи для позначення руху ножа. Потім, залишаючи тушку лежати на боці, у напрямку від голови до хвоста почати прорізати ребра, над хребтом, притискаючи в цей час верхню частину філе. Виконати те ж дію, проводячи ножем під хребтом. Тепер можна відрізати хвіст на 2-3 см від плавника. Решта кістки видалити пінцетом.


Для початку потрібно відокремити рибне філе

приготування

Варіантів поєднання сазана з різними продуктами безліч. Є два основних покрокових рецепта. Для отримання чотирьох порцій філе коропа в духовці, запеченого під вершковим соусом, потрібно:

  • 1000 грамів очищеної риби;
  • 200 г ріпчастої цибулі (3 середніх головки);
  • рослинну рафіновану олію;
  • 500 мл нежирних вершків;
  • прованські трави (за бажанням) 1 ч. л. і сіль.

Рецепт простий, зажадає всього 30 хвилин участі і 40 хвилин приготування в духовці.

  1. Лист накрити фольгою для випічки, піднявши у неї краю, щоб соус і рибний сік не витікали.
  2. Філе змастити спеціями, сіллю і скропити олією, потім викласти на фольгу, прошарками кільцями цибулі.
  3. Додати вершки. Можна замінити їх сметаною, трохи розведеної водою. Але тоді і смак страви стане іншим, буде присутній легка кислинка, що надає деяку пікантність.
  4. У розігріту до 180 ° духовку поставити блюдо і чекати не менше 40 хвилин.


Філе коропа запікають у фользі

Після, якщо шматки риби масивні, може знадобитися збільшити час до повного приготування. Щоб не пересушити сазана, краще використовувати духові шафи з функціями пара і конвекцією або скласти всі інгредієнти в чашу мультиварки.

Зняте з фольги філе подавати на порційних тарілках. Прикрашати блюдо не буде потрібно, адже поєднання вершкового соусу, білого м’яса і прованських трав вже привабливо виглядають на блюді.

Філе коропа в духовці, рецепт приготування з картоплею теж доступний для недосвідчених завдяки своїй простоті. Складові:

  • 150 г цибулі ріпчастої;
  • 200 г сметани;
  • 150 г твердого сиру;
  • 1000 г картоплі;
  • 1000 г очищеного філе коропа;
  • спеції і сіль за смаком.


Блюдо подається в вершковому соусі

Алгоритм дій:

  1. Картоплю і цибулю очистити, нарізати кільцями, помістити на лист шарами.
  2. На подушку з овочів викласти філе риби.
  3. Залити сметаною і поставити запікатися на 25-30 хвилин.
  4. Дістати з духовки, посипати тертим сиром і поставити його назад. Сир розплавиться, надаючи м’який вершковий смак. Через 10-15 хвилин запечений короп готовий.

Короп відмінно поєднується з грибами, різними соусами, цибулею та іншими овочами, його можна готувати в пароварці, смажити на мангалі, на грилі, запекти в духовці. Риба залишиться корисною і поживною після будь-якого виду теплової обробки. Приготовлені з сазана страви будуть прекрасним пропозицією для святкового столу або повсякденного сімейної вечері.

Як запікати коропа в духовці, дивіться далі: