Гриби

Де росте гриб підосичники: фото і опис видів підосичники (звичайного, дубового, жовто-бурого)


Гриб підосичники зазвичай ставлять на почесне третє місце за смаковими якостями після боровика і підберезники. Якщо підосичники росте поряд з осикою, його капелюшок буде, як правило, насиченого темно-червоного кольору. Однак ці дари лісу живуть і під іншими деревами. Якщо ви не знаєте, як виглядає гриб підосичники, зростаючий поруч з тополею, то можете його і не впізнати – капелюшок його блякла, мало схожа на звичну темно-червону.

На цій сторінці ви дізнаєтеся про види красноголовців, їх двійників, застосуванні в кулінарії і народній медицині. Також ви зможете отримати інформацію про те, де росте підосичники, чиє сусідство воліє, і подивитися фото і опис, як виглядає підосичники.

Красноголовець звичайний і його фото

Категорія: їстівний.

Капелюшок звичайного підосичники (Leccinum aurantiacum) (діаметром 5-28 см): бура з відтінками червоного або оранжевого. Має форму півкулі і легко відділяється від ніжки. Шкірочка знімається з працею і тільки з шматочками м’якоті.

Ніжка (висота 4-18 см): суцільна сіра або брудно-біла. Фото і опис ніжки підосичники звичайного схоже з ніжкою підосичники дубового – на ній розташовані такі ж волокнисті лусочки, які з часом стають практично чорними.

Трубчастий шар: вільний, білого, жовтого або оливкового кольору. У старих або червиві грибів брудно-сірий або коричневий.

м’якоть: м’ясиста і щільна, у молодого гриба пружна, а у старого м’яка і рихла. На зрізі відразу біла, через кілька хвилин стає синюватою, а в подальшому чорніє. Не має чітко вираженого аромату.

двійники: їстівні підосичники жовто-бурий (Leccinum versipelle) і окрашенноногій (Tylopilus chromapes). Жовто-бурий має світлішу капелюшок і м’якоть, яка спочатку рожевіє, потім синіє на зрізі, а у окрашенноногого – жовтувата ніжка.

Коли зростає: з початку червня і до середини жовтня в багатьох країнах Євразії, на Кавказі, Далекому Сході, Уралі і в Західному Сибіру.

Де можна знайти: в листяних і змішаних лісах. Віддає перевагу сусідство з осиками, вербами, березами, дубами і тополями. Ніколи не росте поруч з хвойними деревами. Зрідка можна зустріти на галявинах, неподалік від осичняк.

Вживання в їжу: практично в будь-якому вигляді, тільки при смаженні, сушці і варінні сильно темніє.

Застосування в народній медицині (дані не підтверджені і не пройшли клінічних досліджень!): у вигляді настоянки – прекрасний засіб для очищення крові і шкіри, яке вважається ефективним проти вугрової висипки.

Інші назви: Красник, красюк, червоний гриб, красноголовік, Осиновик.

Залежно від часу появи народ називає звичайний підосичники «колосовики» (якщо це ранній гриб), «жнівнік» (так називають більш пізній підосичники), а закриває сезон «листопадники».

Як виглядає гриб підосичники дубовий

Категорія: їстівний.

Капелюшок дубового підосичники (Leccinum quercinum) (діаметр 6-16 см): каштанова, коричнева або злегка помаранчева, в формі півкулі або роздутою подушечки.

Ніжка (висота 8-15 см): коричнева або бура, часто з дрібними лусочками. Циліндричної форми, злегка потовщена у підстави.

Трубчастий шар: коричневий, з дуже дрібними порами.

м’якоть: дуже щільна, біла, з коричневими або сірими плямами. На місці зрізу і при взаємодії з повітрям чорніє.

двійники: відсутні.

Коли зростає: з початку серпня і до кінця вересня в країнах північної помірної зони.

Де можна знайти: найчастіше в дібровах.

Вживання в їжу: дуже смачний практично в будь-якому вигляді.

Застосування в народній медицині: не застосовується.

Інші назви: красноголовік дубовий, обабок дубовий.

Опис жовто-бурого підосичники

Категорія: їстівний.

Фото і опис гриба підосичники цього виду відрізняється від інших яскравістю капелюшки. Діаметр її 4-17 см, найчастіше капелюшок жовто-бура, коричнева або помаранчева. У молодих Leccinum versipelle має форму півкулі, у решти нагадує роздуту подушечку. На дотик суха і ніколи не буває липкою або слизькій.

Ніжка (висота 6-25 см): сіруватого кольору, з дрібними лусочками по всій довжині, звужується від низу до верху.

Трубчастий шар: з дрібними порами сірого або оливкового кольору.

м’якоть: дуже щільна, на місці зрізу або надлому відразу біла, поступово змінюється на зелену в ніжці, злегка рожеву в капелюшку, а потім і синьо-фіолетову в обох частин
ах.

двійники: родичі-підосичники, відрізняються відтінками капелюшки і розмірами ніжки або капелюшки.

Коли зростає: з середини червня і до початку листопада в північній частині Європи і на Далекому Сході.

Де можна знайти: на сирих грунтах всіх типів лісів, особливо по сусідству з соснами і березами.

Вживання в їжу: дуже смачний гриб в будь-якому вигляді.

Застосування в народній медицині: не застосовується.

Інші назви: підосичники червоно-бурий, обабок разнокожій.