Кулінарія

Чим корисна морква: корисні і лікувальні властивості, як правильно вибрати і готувати морква

Коли мова заходить про здорову їжу, який овоч згадується вам першим? Напевно морковь! Корисні властивості цього овоча відомі з давніх часів. Однак спочатку люди використовували лише бадилля, причому не тільки в гастрономічних цілях. Наші предки знали про цілющі властивості моркви, тому застосовували морквяний бадилля як ліки. А іноді її використовували у вигляді прикраси.

На цій сторінці ви дізнаєтеся, чим корисна морква, які її лікувальні властивості, як приготувати і як правильно вибрати морква.

Що корисного в моркви: цілющі властивості овоча

Так що ж корисного в моркви? Цей овоч цінується за надзвичайно високий вміст каротиноїдів, особливо бета-каротину, який і надає коренеплоду яскраву оранжеве забарвлення. Каротин є антиоксидантом, а крім того, здатний перетворюватися в організмі у вітамін А, який відповідає за красу і здоров’я шкіри і зміцнює імунітет. Недолік цього вітаміну веде до погіршення зору. У поєднанні з каротиноїдами лютеином і зеаксантином вітамін А допомагає запобігти розвитку катаракти і макулярної дистрофії у літніх людей. Крім того, він відповідає за формування червоного пігменту родопсину. Саме завдяки родопсину людина може бачити в сутінках, тому нестача вітаміну А веде до порушення колірного сприйняття і так званої курячої сліпоти – слабкому сутінкового зору.

Щоб отримати добову дозу вітаміну А, досить з’їсти всього один коренеплід. Завдяки лікувальним властивостям моркви і багатому вмісту каротиноїдів цей овоч займає одну з лідируючих позицій в списку продуктів, що захищають нас від раку. Так, альфа-каротин ефективно пригнічує процеси, що ведуть до розвитку пухлин. З’їдаючи полморковкі в день, значно скорочуємо ризик виникнення раку легенів. Морква не тільки володіє цінними поживними властивостями, але і є справжнім природним антибіотиком. Не дарма на протязі багатьох століть французькі лікарі використовували пюре з моркви як засіб від розладу шлунку у дітей.

Будучи джерелом калію і магнію, корисний овоч морква необхідний для нормального функціонування серцево-судинної системи. Вживання моркви підвищує рівень червоних кров’яних тілець в крові, а вміст антиоксидантів обумовлює її благотворний вплив на людей, які страждають на атеросклероз. Крім того, згідно з численними дослідженнями, морква захищає організм людини від згубного впливу ультрафіолетових променів і радіації.

Лікувальні властивості моркви незамінні для профілактики раку, нормалізації кровообігу, запобігання проблем із зором.

Однак надмірне вживання моркви може зіграти злий жарт з курцями: нікотин, що міститься в сигаретах, в поєднанні з вітаміном А стимулює розвиток раку. Втім, вітамін А у великих кількостях небезпечний не тільки для тих, що палять. Справа в тому, що він вважається вкрай токсичним: небезпеку становить навіть його полуторная доза. Так, надлишок вітаміну А може призводити до облисіння у чоловіків.

Як вибирати корисний овоч морква

Перед тим як вибрати морква, зверніть увагу на колір бадилля – вона повинна бути яскраво-зеленою. Від м’якої моркви краще утриматися: такий коренеплід старий і вже втратив частину своїх корисних властивостей. А щоб уберегти себе і своїх близьких від «напханого» хімікатами овоча, вибирайте красиві, правильної форми коренеплоди. Наявність наростів на моркви говорить про те, при її вирощуванні використовувалися хімікати.

Як готувати морква

Як і всі овочі, максимальну користь морква приносить в сирому вигляді, хоча і при термічній обробці вона зберігає багато зі своїх цінних властивостей. Слід пам’ятати також, що глікемічний індекс, який сприяє підвищенню апетиту, у сирої моркви значно нижче, ніж у вареній. Важливо і те, що містяться в моркві каротиноїди і вітамін А розчиняються в жирах, тому для їх оптимального засвоєння готуйте морква з додаванням невеликої кількості жиру, наприклад рослинного масла або сметани.

Не можна не згадати і про морквяному соку, рекомендованому багатьма програмами очищення організму. Нітрохи не применшуючи його цілющих властивостей, зауважимо, що, в порівнянні з морквою, він практично позбавлений клітковини, зате концентрація цукру в ньому підвищена. Тому перед тим як готувати з моркви сік, запасіться іншими овочами. Морквяний сік рекомендується змішувати з соком овочів з низьким вмістом цукру (таких як шпинат або брокколі).