Здоров'я і краса

Чи можна вживати мед при грудному вигодовуванні

Дорогі читачі, сьогодні поговоримо про користь меду. Напевно, багато хто зіткнувся з тим, що при застуді рекомендується пити тепле пиття з цим цілющим продуктом. Також ви можливо вже знаєте, що мед добре використовується замість цукру, як в випічці, так і в чаї. Але, давайте, тепер розберемося, чи так він безпечний і корисний в раціоні годуючої матусі.

Цінність продукту і корисний вплив

На 100 г меду доводиться 0,8% білків, до 20% води, 80,3% вуглеводів. Продукт є калорійним – 314 ккал в 100 грамах.

Які ж цінні якості меду:

  1. Високий вміст вітамінів: біотин, токоферол, аскорбінова кислота, нікотинова кислота, вітамін К. Під їх впливом нормалізується метаболізм, зміцнюється імунна система, поліпшується жировий обмін, з організму виводяться токсини, протистоїть кровотеч.
  2. Мінерали найбільше представлені: кальцієм, залізом і калієм. Сприяють очищенню організму, нормалізації процесу травлення, зміцненню кісток і зубів, поліпшенню працездатності серцево-судинної системи, приведення в норму кислотно-лужного балансу.
  3. Вуглеводи представлені переважно фруктозою, друге місце займає глюкоза. Легко засвоюються організмом. Завдяки їм, продукт має такий солодкий смак, тому мед добре підходить в якості замінника цукру при грудному вигодовуванні.
  4. Має заспокійливу дію.

Чим небезпечний мед для крихти

Часто на цей продукт розвивається алергія, як у дітей, так і у дорослих.

Варто відзначити, що жінка, що годує грудьми, може вводити в своє меню цей продукт, але тільки в обмежених обсягах. Починати їсти мед необхідно з особливою обережністю. Для початку можна його додавати в теплі напої в якості замінника цукру.

Однак потрібно знати, що вводити мед в прикорм дитині до досягнення шестимісячного віку – небезпечно. Виявляється, якщо його використовувати в чистому вигляді, існує ризик зараження малюка ботулізм. У цьому продукті можуть міститися бактерії, які у крихти вільно себе почувають і своєю діяльністю розвивають інтоксикацію організму. Після того, як карапузові виповниться шість місяців, він вже буде захищений від їх дії, так як бактерії будуть гинути в шлунку під впливом кислого середовища.

Чи можна мед при грудному вигодовуванні

Якщо є в обмежених кількостях, своєчасно і правильно вводити в мамине харчування, то цей продукт не тільки не зашкодить, але і принесе користь.

Не варто забувати і про те, що мед здатний викликати алергію. Тому важливо починати з крихітних порцій, відстежувати стан дитини протягом дня, і при хорошому результаті підвищувати порцію меду. Так починати варто з однієї чайної ложечки, при цьому з’їдати її можна не частіше, ніж раз на три дні. При підвищенні норми, ви просто частіше їсте мед, але все ще ту ж одну ложечку. До шестимісячного віку мамі дозволяється їсти цей продукт через день, після – кожен день (1 чайна ложка). Потрібно відзначити, що мед краще їсти з ранку, особливо в перший раз (щоб в запасі був цілий день для спостереження за станом малюка).

Мед при грудному вигодовуванні в перший місяць не рекомендується вводити. Більшість фахівців схиляються до думки, що краще почекати, і почати вводити цей продукт тільки після того як вашому карапузові виповниться 3 місяці. А інші фахівці вважають, що немає нічого страшного в тому, щоб матуся їла потроху меду вже після того як карапузові виповниться 1 місяць.

Правила введення в раціон мами

Дуже важливо своєчасно вводити мед в своє харчування. Тому важливо строго дотримуватися певних правил:

  1. Утримайтеся від цього продукту, якщо у вашому анамнезі або у близьких родичів уже була діагностована алергія.
  2. Вибирайте виключно якісний продукт, віддавайте перевагу білим видам.
  3. Не піддавайтеся мед високих температур. Додавати його потрібно тільки в тепле пиття, а не в гаряче.
  4. Зберігайте цей продукт в темному прохолодному місці з нормальним рівнем вологості.
  5. Чи вживаєте мед в ранковий час. Так він краще засвоюється.
  6. Починайте вводити цей продукт в раціон з половини або з однієї чайної ложечки, раз в три дні. Якщо малюк нормально відреагував, то дозволяється вживати мед уже через день, і так до піврічного віку дитини. Потім допускається щоденне вживання по одній чайній ложечці. Якщо у малюка виникла атипова реакція, то краще виключити мед зі свого раціону до настання рочки або до закінчення лактації.
  7. Мед не рекомендується давати годуючим матусям в перші чотири тижні після пологів, хоч багато хто радить почекати до трьох місяців. Це пов’язано з тим, що в даний період органи травлення крихти ще не досить зміцніли.

Як слід вибирати мед

Мамі, що годує варто віддавати перевагу світлим сортам меду, наприклад, акацієвий.

Щоб уміти правильно розібратися в тому, якісний перед вами продукт або просто підробка, потрібно знати наступні рекомендації по його перевірці:

  1. Справжній мед через пару місяців після збору має властивість зацукровують. Якщо ви купуєте мед в зимовий час, він 100% повинен бути таким. Якщо ви бачите іншу картину, то це свідчить про низьку якість продукту і, якщо це не підробка, а натуральний мед, то він явно піддавався високих температур, і тепер не принесе користь, а може навіть нашкодити.
  2. Коли мед був тільки зібраний, то він виглядає практично прозорим.
  3. Якщо занурити в мед дерев’яну ложку, то при хорошій якості, продукт повинен плавно з неї стікати.
  4. За допомогою краплі меду можна виявити, чи був доданий в продукт крохмаль. Якщо такий мед розбавити з водою, а потім туди додати йод – розчин забарвиться в синій колір (при наявності крохмалю).
  5. Якщо ви помітили наявність піни або смак у медку кислий – не купуйте такий продукт, він явно не натуральний і в ньому вже почався процес бродіння.
  6. Справжній мед ніколи не буде поділятися на фракції.
  7. Якщо ви помітили наявність білих цяток, це не говорить про зіпсованість продукту. Швидше за все, це ознака присутності глюкози в продукті.
  8. Корисним мед стає, коли повністю дозріває. Щоб перевірити, чи готовий ваш мед, потрібно краплю меду нанести на паперову серветку. Якщо ви побачите, що вона намокла, значить, мед ще не готовий.
  9. Справжній продукт обов’язково повинен стоншується приємний запах.
  10. Літр натурального і зрілого меду повинен важити приблизно півтора кілограма.

Мед дійсно має цінні якості та корисний для вживання годуючої матусі, тільки за умови, що вона буде дотримуватися всіх рекомендацій при його прийомі. Варто пам’ятати, що мед не можна піддавати високих температур. Це не тільки вб’є все цінне, що в ньому зберігається, але і зможе зробити шкідливий вплив на організм. І, звичайно, при покупці меду потрібно знати, як вибирати якісний продукт, щоб не нашкодити своєму здоров’ю і здоров’ю своєї крихітки.