Будинок і побут

Чавунна сковорода іржавіє: що робити, як прибрати іржу

Чавунний посуд відрізняється високою міцністю і надійністю. Тому вона користується великою популярністю у господинь. Єдиним мінусом цього матеріалу є ризик появи іржі. Це зустрічається досить часто і ускладнює експлуатацію такої кухонного начиння. Якщо чавунна сковорода іржавіє, що робити в цій ситуації? Це питання хвилює багатьох.

Причини появи іржі

Існує досить багато причин, за якими з’являється іржа на такому посуді. Щоб уникнути проблем, потрібно встановити провокуючий фактор.

Отже, якщо ви задумалися, чому іржавіє чавунна сковорода, зверніть увагу на такі ключові фактори:

  1. Неправильне миття. Чавунний посуд іржавіє при її відмиванні в посудомийній машині. Також причиною проблем може стати застосування губки і сильних хімічних засобів. Після ретельної обробки на поверхні посуду з’являється безліч розлучень червонуватого кольору. Це обумовлено хімічною реакцією з миючими засобами з високим вмістом лугу.
  2. Неправильна підготовка до експлуатації. Чавун є пористим сплавом, тому в процесі виробництва сковороди з цього матеріалу піддають особливій обробці. Щоб уникнути проблем на кухні, виріб спочатку прожарюють, після чого покривають спеціальним антипригарним шаром.
  3. Неякісний виріб. Така сковорідка в процесі експлуатації може покриватися іржею. Нерідко для зменшення вартості виробу в сплав додають різні речовини. Вони негативно відбиваються на характеристиках посуду. Тому перед покупкою потрібно уважно вивчити зовнішній вигляд виробу і ознайомитися з його характеристиками. Не варто купувати занадто дешеві вироби.
  4. Неправильне зберігання. При занадто рідкісному використанні на посуді може утворюватися іржа.
  5. Висока вологість повітря. У цьому випадку метал нерідко страждає від корозії. Особливо часто іржавіння піддається неякісна продукція.
  6. Неправильний догляд. Чавун вважається вельми крихким матеріалом. Навіть при легкому ударі на ньому можуть з’являтися відколи, тріщини та інші ушкодження. В результаті ризик утворення іржі значно зростає.

Особливості підготовки до використання

Після покупки нової чавунної посуду потрібно виконати цілий ряд дій, які дозволяють підготувати її до експлуатації. Щоб уникнути появи іржі, слід забезпечити невелику жирність поверхні. Для цього рекомендується зробити наступне:

  1. Спочатку сковородочку необхідно ретельно вимити. Для цього варто використовувати мило або миючий засіб.
  2. Насухо витерти предмет.
  3. Налити на дно рослинне масло і прожарити. Це допоможе заповнити пори і уникнути появи іржі. Це найкраще робити на свіжому повітрі або в добре вентильованому приміщенні. Процес супроводжується сильним виділенням чада.

Важливо: Щоб уникнути появи проблем, необхідно стежити, щоб сковорода була надто сухий. Її поверхня повинна постійно залишатися трохи жірновато.

Методи очищення іржі зі сковороди

Якщо говорити про те, як прибрати іржу з чавунною сковороди, слід зазначити, що очищати посуд рекомендується в 2 етапи. Спочатку проводять видалення іржі, а потім заново створюють захисне покриття.

Для початку сковороду обробляють абразивної мочалкою – вона повинна бути виготовлена ??з міді або сталевого дроту. Також можна скористатися неметаллическими абразивними речовинами.

Якщо впоратися з проблемою не виходить, можна застосовувати інші засоби. Щоб відмити чавунну посуд в домашніх умовах, використовують найрізноманітніші речовини. Якщо з’явилася іржа на чавунній сковороді, що необхідно робити в такій ситуації?

Харчова сода

Якщо пошкодження не встигло проникнути в структуру вироби, і воно має світлий відтінок, усунути проблему допоможе звичайна сода. Її варто насипати на дно сковороди і додати невелику кількість води для отримання густої кашки.

Взяти чисту губку і втерти засіб у плями. Якщо з першого разу очистити іржу і інші плями з чавунною сковороди не вдалося, процедуру варто повторити або скористатися іншим засобом.

Кухонна сіль

Чистка сіллю проводиться приблизно так само, як і содою. Для цього речовина насипають в сковороду, змішують її з водою і труть забруднені ділянки губкою.

Сильні чистячі засоби

Якщо прості абразивні засоби не дають результатів, рекомендується застосовувати більш сильні речовини. Відмінним варіантом стане засіб для очищення унітазу. У ньому присутні соляна кислота, яка перетворює іржу у вологу пудру. Прибрати її не складає труднощів.

Застосовувати склади на основі соляної кислоти варто дуже акуратно. У процесі роботи слід використовувати захисні рукавички. Працювати необхідно в добре вентильованому приміщенні. Після завершення процедури посуд рекомендується ретельно вимити і витерти насухо.

металева щітка

Для очищення поверхні виробу в складних випадках можна скористатися металевою абразивної щіткою. Для цього вологу сковороду покривають порошком і відтирають все плями.

Потім її промивають в проточній воді і переходять до прокаливанию. Посуд слід поставити в розігріту духовку на 40 хвилин, змастити маслом і нагрівати ще 1 годину. Потім масло використовують повторно.

оцтовий розчин

Чистити чавунну сковороду допомагає столовий оцет. Для цього необхідно змішати засіб з водою. На 1 столову ложку оцту слід взяти 1 л води. Залити посуд розчином і залишити на 2 години. Потім ретельно помити і висушити.

виварювання

Це досить старовинний народний метод, який володіє високою результативністю. Щоб впоратися з проблемою, в емальоване відро необхідно налити 6 л води і розчинити половину пачки соди.

В отриману суміш опускають сковороду, і ставлять відро на слабкий вогонь. Виварювати склад рекомендується протягом 1-2 годин.

Кока Кола

Що робити, якщо чавунна сковорода початку іржавіти всередині і покрилася неприємними плямами? У цьому випадку варто скористатися результативним методом. Для цього в глибокий посуд наливають колу, кладуть туди сковороду і доводять до кипіння. Потім плиту вимикають.

Посуд рекомендується остудити прямо в розчині. Потім сковороду варто обполоснути, витерти насухо і прогріти в духовці. Цей метод підходить для звичайних виробів і для сковороди гриль.

Риб’ячий жир

При використанні цього методу досить змастити поверхню сковороди риб’ячим жиром. Причому робити це необхідно і зовні, і всередині. Після чого склад залишають на 3-4 години. Потім сковороду миють в теплій воді з м’яким засобом, акуратно зчищаючи іржу. Для цього варто скористатися жорсткою щіткою.

На наступному етапі рекомендується створити на поверхні виробу захисний шар. Для цього припустимо використовувати будь-яке масло – соняшникова, арахісова, рапсове. Не варто застосовувати оливкова олія. Воно швидко починає коптити, що призводить до появи неприємного запаху.

Для виконання процедури на дно сковороди наливають 1 столову ложку масла і розподіляють по її поверхні паперовим рушником. Духовку рекомендується розігріти до 180 градусів і помістити в
неї посуд догори дном.

Почекати 1 годину, потім вимкнути духовку. Однак відразу відкривати її не слід. Духова шафа повинен повністю охолонути. Лише після цього сковороду виймають.

Поради по експлуатації

Основною причиною появи іржі є контакт з вологою. Також провокуючим фактором може виступати тривала відсутність експлуатації.

Щоб не доводилося знімати іржу, потрібно правильно доглядати за сковородою. Для цього варто дотримуватися такі рекомендації:

  1. Використовувати виріб регулярно. Тривале зберігання призводить до того, що сковорода може окислюватися. Особливо часто це відбувається в тому випадку, якщо виріб не був покрито жирним шаром.
  2. Після завершення приготування їжу перекладають в інший посуд. Чавунну сковороду слід вимити.
  3. Заборонено користуватися металевими мочалками. Також не рекомендується застосовувати абразивні склади. Найкраще обійтися без миючих засобів. Очищають сковороду з допомогою води і губки.
  4. Якщо на дно або стінки посуду потрапила їжа, заборонено її шкребти або терти металевою мочалкою. Щоб впоратися зі складними забрудненнями, варто замочити виріб в теплій воді.
  5. Після миття сковороду ретельно витерти і залишити, поки вона повністю не висохне.
  6. Змастити виріб маслом і помістити в сухе місце.

Важливо: Чавунний посуд категорично заборонено мити в посудомийній машині. При її очищенні не варто застосовувати дуже багато миючого засобу. Чим краще вимито виріб, тим сильніше згодом пригорає їжа.

Правильний догляд значно збільшує термін служби виробу. Варто дотримуватися нескладних рекомендацій, і тоді чавунна сковорода буде служити довгий час.

Тепер вам відомо, як видалити іржу з чавунною сковороди. Для цього можна використовувати доступні абразивні речовини або більш сильні хімічні засоби. Щоб домогтися потрібних результатів, варто дотримуватися цілого ряду рекомендацій.