Бавовняний мед – корисні властивості і протипоказання
Кулінарія

Бавовняний мед – корисні властивості і протипоказання

Даний сорт меду разюче відрізняється від своїх побратимів, його збирають в країнах Середньої Азії, це Таджикистан і Узбекистан. Хабарів для бавовняного меду здійснюють з бавовнику, при цьому використовуються не тільки квітки, але і листя рослини. При підвищеній вологості на листках утворюється нектар, його-то бджілки і збирають, а потім перетворюють в чудовий мед.

У зв’язку з універсальністю медоноси, збір бджоли здійснюють з червня по вересень, тому урожай у бджолярів виходить досить багатий. Відкачування меду виробляють приблизно в кінці вересня, коли вже однозначно всі рослини відцвітають, і мед стає визріли. Надалі їх бавовнику виготовляють бавовняні тканини, виходить подвоєна користь від рослин.

особливості складу

Хімічний склад медового суфле славиться великим обсягом ферментів рослинного походження, органічними кислотами і широким розмаїттям вітамін. Відмітна риса продукту – присутність жирів омега-3, за що і речовина і отримало назву бавовняне масло.

У продукті також містяться ефірні масла медоноси, мікро і макроелементи, антиоксиданти і біологічно активні речовини, корисні для людини. Продукт вважається висококалорійним, на 100 грам доводиться 328 ккал.

характеристики нектару

  • Колір. В першу чергу – це його зовнішній вигляд, сторонній чоловік нізащо не визначить, що це таке. Безпосередньо після збору продукту він практично прозорий, через деякий час набуває білий або світло-кремовий колір, стає схожий на суфле або на заварний крем.
  • Смак. Його ніжний смак обумовлений наявністю ефірних масел бавовняного рослини в складі. Спробувавши апипродукт можна відчути молочну солодкість, він сильно схожий на масляний продукт, який використовується в кондитерській випічці.
  • Кристалізація. Процес зацукровування завершується після закінчення двох місяців, і рідкий в первісному вигляді продукт буквально перетворюється в масло. Чарівне перетворення не характерно ні для одного сорту меду, цей факт буде корисний для тих, хто не знає, як відрізнити мед від підробки. Якщо відрізати зацукровані продукт ножем, то він не деформується.
  • Запах. У нового матеріалу аромат медовий, присутній запах трави і квітів. Але після зацукровування аромат повністю зникає. Спробувавши хоча б раз цей медок, ви назавжди запам’ятаєте його вигляд і смак. Він має суттєві відмінності від усіх відомих сортів.

Вплив на організм людини

Для того щоб зрозуміти всю унікальність продукту необхідно дізнатися корисні властивості і протипоказання бавовняного меду. Білий мед має ранозагоювальні властивості, його застосовують зовнішньо у вигляді пов’язок, мазей, компресів і внутрішньо для прискореної регенерації пошкоджених тканин.

За рахунок особливостей свого фізичного і хімічного складу бавовняне масло має обволікаючу дію. Його активно використовують в медичних цілях при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Воно благотворно впливає на мікрофлору кишечника, пригнічує патогенні мікроорганізми.

При стоматиті та інших запальних захворюваннях порожнини рота речовина використовується як антибіотик, антисептик. Мед обволікає слизову, тим самим прискорює загоює процес.

Застосування в косметології

Не меншу популярність речовина має і в області косметології. Його можна побачити в складі інгредієнтів елітної косметики. У салонах краси бавовняний мед використовують для обгортання, він усуває запальні процеси на шкірі, омолоджує і зволожує її.

Багато жінок застосовують маски для волосся і обличчя з додаванням Апіпродукт. Результат не змусить себе чекати, користь від застосування колосальна – організм стає молодшою ??і красивішою буквально після кількох процедур.

Протипоказання

До протипоказань відноситься індивідуальна непереносимість речовини і алергія, дитячий вік до трьох років Бавовняна олія вкрай алергенний продукт, необхідно починати з малих доз, паралельно відстежуючи реакцію організму.

При виникненні алергічної реакції слід припинити прийом препарату, прийняти антигістамінний засіб і звернутися до лікаря.

Як правильно вибрати?

У сучасному світі навчилися підробляти практично всі, і мед з бавовни не виняток. Для того щоб не попастися на вудку шахраїв, корисно дізнатися особливості вибору натурального продукту:

  • Для перевірки якості меду знадобиться хімічний олівець. З його допомогою слід нанести невелику точку на поверхню речовини і подивитися на реакцію. На якісному меді крапка не розтечеться і не змінить колір. Якщо ж пляма розпливлася, стало синім або фіолетовим, то перед вами однозначно підробка.
  • Понюхайте продукт. Якщо він свіжий, то повинен мати легкий трав’яний аромат, можливий легкий квітковий запах. Коли продукт вже пройшов процес кристалізації, то він не повинен нічим пахнути.
  • Зацукрований бавовняний мед важко сплутати з чимось іншим. Він стає схожим на вершкове бавовняне масло, структура дрібнозерниста, практично кремообразная. Якщо відрізати шматок, то він зберігає форму.
  • Розтерши невелика кількість продукту в пальцях можна відчути жирність, це відбувається за рахунок великої кількості ефірних масел в складі.

Вживання і зберігання

Бавовняний мед слід приймати суворо в рекомендованих дозах. Для дорослої людини це 30-50 г на добу, дитині достатньо 15-20 г. При передозуванні можливий розлад травлення, головний біль і алергічна реакція.

Зберігати бавовняне речовина потрібно в прохолодному приміщенні, не допускається попадання прямих сонячних променів, це згубно відіб’ється на якості меду. Оптимальна температура 15-20 градусів вище нуля.

Білий мед – це багатогранний і цікавий продукт, він підходить як для зовнішнього, так і для внутрішнього вживання. Прекрасно зарекомендував себе для усунення захворювань шлунково-кишкового тракту, дихальної системи.

За рахунок вмісту жирів і амінокислот медок підтримує роботу всіх внутрішніх систем в порядку, сприяє зміцненню імунітету. Рекомендується купувати товар у надійних постачальників, на медових ярмарках, це знизить ймовірність придбання підробки.