Кулінарія

Барбарисовий мед – корисні властивості і протипоказання

Барбарисовий мед досить популярний у всьому світі. Це не тільки смачні ласощі, але і цінний лікувальний продукт. Він славиться благотворним впливом на систему травлення та сечостатеву систему, добре зміцнює імунітет.

рослина медонос

Цей сорт збирають з популярного чагарнику – барбарису. Він не примхливий до погодних умов, під час цвітіння виділяє аромат, який добре привертає бджіл. Цвіте барбарис з другої половини травня до початку липня, період цвітіння залежить від регіону збору, з гектара посадок можна отримати до 200 кг нектару. Побачити барбарисові гаї можна в Криму, на Кавказі.

Ягоди рослини мають яскраво-червоне забарвлення, їх використовують в кулінарії, а також для лікувальних цілей. Речовини, які містять плоди барбарису, позитивно впливають на організм людини, а саме:

  • лікують хвороби шлунково-кишкового тракту;
  • виробляють жовчогінний ефект;
  • нормалізують тиск;
  • знімають спазми;
  • запобігають запори.

Такими ж лікувальними властивостями володіє продукт бджільництва, отриманий з чагарника.

характеристика нектару

Зовнішнім виглядом притаманні такі характеристики: справжній барбарисовий нектар має золотисто-бурштиновий колір, смак солодкий з невеликою кислинкою, в’язкість середня, це монофлерний сорт.

Нектар має приємний запах з відтінками весняних квітів. Аромат, смак досить індивідуальні, гірчинка відсутня, тому нектар з барбарису легко відрізнити від інших сортів бджолопродуктів. Кристалізується апипродукт протягом 2-6 місяців, термін загустіння залежить регіону збору і умов зберігання.

Корисні властивості меду

Цілющі лікувальні властивості продукту обумовлені його складом. Він у великій кількості містить вітаміни групи В, вітамін С, А, а також інші мікроелементи. Барбарисовий нектар надає наступну дію:

  • кровоспинний;
  • регенеруючу;
  • антибактеріальну;
  • протимікробну;
  • жовчогінний.

Завдяки високому вмісту вітаміну В після вживання меду поліпшується клітинний метаболізм, відновлюється нормальне функціонування нервової системи. Прийом природного ліки сприяє зниженню рівня цукру в крові, благотворно діє на роботу шлунково-кишкового тракту.

Застосування в народній медицині

У народній медицині мед з барбарису застосовується при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, його використовують для очищення крові. Даний сорт славиться сильним сечогінну дію. Його застосовують при таких захворюваннях:

  • кровотечі;
  • стоматит;
  • порушення роботи жовчного міхура, нирок;
  • проблеми з печінкою;
  • виразка, гастрит;
  • токсикоз вагітних;
  • туберкульоз.

Регулярне вживання Апіпродукт зменшує ризик виникнення тромбозу, каменів в нирках.

Зовнішньо бджолиний нектар використовують для лікування вугрової висипки, целюліту, запальних процесів, для масажу.

Особливості зберігання та застосування

Зберігати продукт бджільництва слід в скляній тарі в темному прохолодному місці, необхідно уникати частих перепадів температура, вона повинна бути стабільною не вище 20 градусів. Ємність для зберігання повинна щільно закриватися, інакше нектар насититься сторонніми запахами і вологою, що може викликати бродіння.

Рекомендована кількість ласощі для дітей молодше 14 років становить 2 ч. Л. за добу, дорослим можна з’їдати до 2-3 ст. л. в день.

Обмеження і протипоказання

Барбарисовий нектар має корисні властивості і протипоказання. Як і будь-який сорт меду, його не слід вживати людям з алергією і індивідуальною непереносимістю. Крім цього, з акуратністю потрібно вживати мед з барбарису при цирозі печінки, каменях в жовчному міхурі. При вживанні великої кількості ласощі відбувається збільшена вироблення жовчі, що може спровокувати загострення хвороби.

З обережністю потрібно вживати продукти бджільництва годуючим жінкам і вагітним в 3 триместрі, може розвинутися алергія у дитини. Дітям до року пробувати солодкість не рекомендується з цієї ж причини.

Тепер ви знаєте, чим корисний мед з барбарису, якщо побачите його на прилавках магазина, то обов’язково придбайте. Бджолине ласощі стимулює перистальтику кишечника, нормалізує травлення, покращує роботу кровоносної системи, а також зміцнює природні захисні сили організму.