Кулінарія

Вересовий мед – корисні властивості і протипоказання

Вересовий мед має незвичайний аромат, терпкий і навіть трохи гіркий смак. Свою назву він отримав за рахунок місця збору бджолами нектару і пилку, а саме на вересових чагарниках. Вони виростають в соснових лісах, на пісках, гарі і в болотистій місцевості. Вересом називають невисока рослина з дрібними листочками і лілово-рожевими суцвіттями.

Ознаки якісного нектару

Колір меду може варіюватися від темно-жовтого до жовто-червоного, а закристалізований продукт стає червоно-бурим. Натуральний мед з вересу дуже густий, якщо перевернути ємність з ним в горизонтальне положення, то протягом декількох хвилин він буде нерухомий.

Дивлячись на банку зі свіжим речовиною, можна помітити деякий мерехтіння, його надають бульбашки повітря, що утворилися під час збору верескового нектару. При нагріванні всі бульбашки піднімаються на поверхню, і мед набуває звичний вигляд. За даними ознаками можна визначити чистоту і натуральність речовини.

склад

Як відомо, продукти бджільництва відрізняються за своїм хімічним складом залежно від місця і сезону збору. Не можна однозначно сказати, який сорт меду корисніше, кожен володіє індивідуальним складом і особливими властивостями. Відмінна риса цього сорту – збільшена кількість білкових з’єднань в його складі. Завдяки чому мед з часом стає желеподібний, а не засахарівшімся. У вересковом нектарі містяться наступні елементи:

  • білки;
  • ферменти;
  • вітаміни групи В і інші;
  • амінокислоти;
  • мінерали (кальцій, цинк, калій і т.д.).

У меді з вересу міститься величезна кількість природних цукрів, корисних для людського організму речовин і всього 10-13% води.

Корисні властивості і протипоказання

Вересовий нектар проявляє антимікробну і протикислотною вплив на організм людини, його рекомендується вживати при таких захворюваннях:

  • ревматизм;
  • подагра;
  • астма;
  • бронхіт;
  • відсутність апетиту;
  • знижений імунітет;
  • нервова збудливість;
  • безсоння;
  • судоми;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • головні болі.

Не менш популярний даний продукт бджільництва і для зовнішнього застосування. Його активно використовують в косметології для створення масок для обличчя і губ, скрабів для тіла, додають в маски для волосся. Цей сорт продукту бджільництва відмінно підходить для таких процедур, як: обгортання, масаж і медові ванни.

Актуально використовувати солодкість для полоскання порожнини рота при появі запалення і стоматиту.

У рекомендованих дозах його актуально вживати при проблемах з роботою травного тракту, при підвищеній кислотності. Він корисний при нервових розладах, періодичних головних болях, позитивно впливає на стан імунної системи, коригує обмінні процеси в організмі.

Як відомо, всі натуральні продукти мають свої корисні властивості і протипоказання, вересковий мед не виняток. Він протипоказаний людям, що страждають на алергію на продукти бджільництва. За рахунок насиченого складу існує ймовірність розвитку алергічної реакції, тому його слід з особливою обережністю давати дітям молодшого віку.

Рекомендовані правила споживання

Рекомендована добова доза для дорослих становить 2-4 ложки, саме таку кількість здатне компенсувати нестачу вітамінів і мікроелементів. Дітям молодшого віку і підліткам необхідно вживати не більше 4 чайних ложок на добу.

Не варто забувати, що вересковий продукт бджільництва, як і будь-який інший сорт, має високу калорійність. З’їдаючи більше рекомендованої дози, ви ризикуєте набрати зайву вагу, причому станеться це абсолютно не помітно. Продукт досить швидко перетравлюється і повністю засвоюється людським організмом, відповідно почуття переїдання або тяжкості ви не відчуєте. Завжди пам’ятайте, що є присутнім користь і шкода від прийому великої кількості меду.

Правильніше за все замінювати медом інші ласощі: цукор, шоколад, топпинги. Можна додавати його в чай ??і інші напої, не забувайте, що при температурі понад 40-50 ° С корисні властивості продукту знижуються. Актуально додавати солодкість в каші, йогурти, вживати разом з горіхами і сухофруктами.

Умови зберігання

Оптимальні умови зберігання це темне приміщення з температурою не більше 10-15 ° С. Продукт має властивість поглинати вологу з навколишнього середовища, відповідно зберігати його необхідно в закривається тарі, краще за все зі скла.

Можливе виникнення процесу бродіння при впливі більш високих температур і доступу вологи до речовини. Орієнтовний термін зберігання продукту бджільництва – 1 рік. Це не означає, що після закінчення цього часу він стає непридатним до вживання і не приносити користі, але знижується його цінність і зміст важливих речовин.

Має вересковий мед корисні властивості і побічні явища. Не варто занадто захоплюватися даної солодкістю, це може відбитися на вазі, перерости в зайві кілограми, відіб’ється негативно на загальному стані організму.

Вересовий нектар, як і будь-який інший сорт нектару необхідно вживати, дотримуючись рекомендовані дози і курс прийому. Тільки при правильному застосуванні вересковий бджолопродукти здатний принести величезну користь організму, запобігти багатьом захворюванням і вилікувати від багатьох недуг.