Смачна брага для пиття і медовуха: рецепти, як зробити питну брагу в домашніх умовах
Кулінарія

Смачна брага для пиття і медовуха: рецепти, як зробити питну брагу в домашніх умовах

Якщо ви нічого не маєте проти домашніх слабоалкогольних напоїв, але вам не дуже подобається їх гіркуватий присмак, можна приготувати питну брагу або медовуху. Вони солодкі й ароматні, а якщо використовувати в якості добавок яблука або вишню, то вийде приємний на смак напій з тонким фруктово-ягідним ароматом. Скористайтеся запропонованими нижче рецептами домашньої браги для пиття з цукру і дріжджів, або спробуйте зробити напій на основі меду.

До слабоалкогольних напоїв, мало чим відрізняється за технологією приготування від пива, відносяться питні меди і брага. Під брагою мається на увазі не той продукт, який використовують для отримання самогону, а спеціально приготовлений напій для пиття, який так і називається – брага питна (питна). Обидва ці напою мають таке ж давнє походження, як і пиво. Але якщо хмільний мед відомий багатьом цивілізаціям (він виготовлявся майже всіма найдавнішими народами Європи), то брага для пиття є чисто російським продуктом. Ось про ці напої, що мають багатовікові національні традиції, ви і отримаєте уявлення на цій сторінці. Також ви дізнаєтеся, як зробити медовуху та брагу в домашніх умовах, використовуючи старовинні і сучасні рецепти.

Технологія приготування хмільного меду

З різних джерел відомо, що на Русі здавна варили так звані меди питна за особливою, можна сказати, унікальною технологією, характерною тільки для східних слов’ян. Виходячи з того, що в меді, незважаючи на велике багатство містяться в ньому корисних речовин, не вистачає необхідної для зброджування кислоти, його завжди розпускали (т. Е. Розводили) ягідним соком або цілої ягодою. У хід йшли малина, полуниця, брусниця, вишня, смородина, але присутність води в напої виключалося (згодом, правда, невелика кількість її допускалося). У практиці існують дві технології приготування хмільного меду – Медостав і медоваріння.

Медостав, заснований на тривалому витримуванні напою, є більш давньою технологією, ніж медоваріння. Саме такий, витриманий роками, мед був присутній в якості головного хмільного напою на бенкетах київських князів і московських государів. Саме він породив відому приказку нашого народу: «Пиво – не диво, мед – хвала і всьому голова». Сама технологія медостава досить проста. Брали 2 частини меду і 1 частина соку (або ягід) і переброджуються їх у великих бочках, час від часу переливаючи. Після декількох переливань наповнювали барила медом, обсмолювали їх і закопували в землю для тривалого дозрівання. Виходив міцний хмільний напій, відомий під назвою «ставлений мед». У Древній Русі існувало 3 види ставлені медів: простий, хмільний і підроблений. Якщо простий ставлений мед зброжує самостійно (процес цей протікав дуже повільно), то в хмільний мед для прискореного бродіння додавали хміль. Для порівняння: молодий, ще сируватий мед виходив при восьмирічної витримці, дозрілим він вважався після 15 років, а готовим – до 40 років; хмільний же мед після трирічної витримки вважався молодим, а до 10 років був уже готовим до вживання. Підробленими називали такі меди, при складанні яких використовували прянощі (імбир, корицю, гвоздику і ін.). Однак в медостава прянощі використовували більш скромно, ніж в медоварінні. Тому підроблені меди не набули широкого поширення. Та й взагалі Медостав через великі сировинних витрат не був доступний більшості населення.

Починаючи з кінця XI століття на Русі отримав більш широке поширення варений (або ситний) мед. Технологія його приготування схожа з технологією приготування пива. Вона була доступна для будь-якого домашнього господарства і називалася медоваріння. Одержуваний за цією технологією напій економічніший по сировині і готується всього за 2-3 тижні. Це і послужило швидкому поширенню ситного (вареного) меду, та так, що незабаром відсутність меду у господаря стало вважатися ознакою бідності. На відміну від дання, ситні меди готуються з додаванням води. Спочатку варять ситу (з меду і води) в певній пропорції: полуторне (1 частина меду на 0,5 частини води), подвійну (1 частина меду на 1 частину води), потрійну (1 частина меду на 2 частини води) і т. д. Потім її кип’ятять, закладаючи прянощі, фрукти, ягоди або деякі овочі (наприклад, селера), і після охолодження вводять в неї закваску. Пройшовши стадії бродіння, освітлення і відстоювання, ситний мед може вживатися відразу або після деякої витримки.

Ставлені меди давно вийшли з ужитку і нині повністю забуті. Але, на превеликий жаль, з XVII століття спостерігається і згасання медоваріння. Великої шкоди йому завдала поширення горілки, яка згодом витіснила мед. Поступово втрачалися рецепти приготування цього легендарного напою, оскільки їх ніхто не записував, а передавалися вони один одному усно. Хоча невелика частина їх все ж збереглася, і в даний час мистецтво медоваріння відроджується.

До медовим напоїв відноситься і священний слабоалкогольний напій древніх слов’ян сурья. Її готували за різними рецептами, додаючи цілющі трави і молоко, заряджаючи сонячною енергією. Від інших алкогольних напоїв сурью відрізняє відсутність в ній дріжджів, які замінює ягідний гриб, в результаті чого вона вважається цілющим напоєм.

Корисні властивості і технологія приготування питної браги

Домашня брага для пиття – один з найдавніших напоїв, які готували на Русі нарівні з медом і пивом. Слабоалкогольний напій користувався величезною популярністю, і без нього не проходило жодне урочиста подія. Його готували з солодких ароматних ягід і фруктів, хмелю і цукру. В результаті природного зброджування виходив смачний легкий напій, який мав ще й цілющими властивостями. Технологія приготування браги для пиття набагато простіше, ніж інших алкогольних напоїв. У Древній Русі для цієї мети використовували березовий або кленовий сік, що самостійно зброжує. Згодом ця технологія була ускладнена через те, що брагу, як і мед, стали варити. Особливу популярність цей напій отримав в селах, і його готували там в кожному селянському господарстві. Жодне свято не обходилося без питної браги, приготовленої в домашніх умовах. Але найчастіше її варили її на престольні свята.

Питна брага має масу корисних і цілющих властивостей. Вона здатна вгамувати спрагу в жарку погоду і навіть вилікувати від деяких недуг. Брагу для пиття можна готувати практично з будь-якого продукту, який містить велику кількість цукру або фруктози. Найпростіший спосіб, зробити брагу для пиття, – це змішати воду з цукром і дріжджами і витримати в теплі кілька днів. Залежно від сировини, що використовується для приготування цього напою, кінцевий продукт можна отримати через кілька годин, днів і навіть тижнів. Але потрібно пам’ятати, що брагу для пиття, приготовану з цукру і дріжджів, не варто витримувати більше 7 днів, так як далі піде процес накопичення спирту і шкідливих речовин.

Смачна медова брага для пиття – традиційний слов’янський напій, один з основних атрибутів будь-обрядової церемонії. Брага володіє не тільки хмільними, а й корисними властивостями. Брага з меду для пиття чудово очищає організм, має жарознижувальну і потогінну властивостями, а тепла питна медовуха ефективна при лікуванні захворювань носоглотки і горла. Вважається, що медова брага для пиття благотворно впливає на чоловічу потенцію і допомагає при сильному похмілля. Але, звичайно, не варто забувати, що всі корисні властивості проявляються лише при помірному вживанні цього напою.

Нижче ви дізнаєтеся, як поставити брагу на меду і не тільки.

Рецепти смачної медової браги для пиття

мед ставлений

Складові:

  • 6 л бутильованої води,
  • 1 кг меду,
  • 50 г шишок хмелю,
  • 2-4 г квасний чи хлібної закваски або свіжих дріжджів.

приготування:

Перед тим як зробити брагу з меду, хміль потрібно залити 3 склянками окропу і настоювати 4 5 годин. Після цього процідити через часте сито або кілька шарів марлі. У воді, що залишилася розчинити мед, довести його до кипіння і готувати 1-1,5 години на невеликому вогні, помішуючи і знімаючи піну. За 30 хвилин до закінчення варіння додати настій хмелю. Зварений мед перелити у велику каструлю «із запасом», остудити до 40 ° С, додати закваску або дріжджі, накрити полотняної тканиною і залишити бродити при кімнатній температурі на 2-3 дні. Потім розлити мед у пляшки з загвинчуються пробками і зберігати в прохолодному місці. Повністю напій буде готовий через 3-4 тижні. Але найкращою вважається приготована за цим рецептом медова брага, яку витримали не менше 6 місяців.

Примітка. Хміль дуже зручно настоювати в термосі: всипати туди сушені шишки, залити окропом і закрити. Через 6-10 годин настій злити і процідити.

мед домашній

Складові:

  • 4 кг меду,
  • 50г хмелю,
  • 6л води.

приготування:

Для приготування такої браги мед потрібно розвести у воді і кілька разів прокип’ятити. Потім додати хміль і витримувати до тих пір, поки він не перебродить. Після цього мед процідити, розлити в пляшки і закупорити пробками. Напій готовий до вживання.

мед хмільний

Складові:

  • 2 л води,
  • 300 г меду,
  • 5 г шишок хмелю,
  • 1 ч. Л. дріжджів,
  • по 1 щіпці тертого мускатного горіха і кориці.

приготування:

Щоб зварити брагу з меду і дріжджів, в емальованій каструлі потрібно закип’ятити воду. Потім обережно влити туди ж мед, безперервно помішуючи, витримати 5 хвилин і зняти піну, після чого додати хміль, мускатний горіх і корицю, зняти з вогню, накрити кришкою і остудити сусло до 50 ° С. Потім покласти в каструлю з медом дріжджі і поставити в тепле місце для бродіння. Через 2 дні мед перелити в скляну банку, встановити гідрозатвор, дочекатися закінчення бродіння. Приготовану за цим рецептом брагу з меду потрібно розлити в чисті пластикові або скляні пляшки і зберігати в прохолодному місці.

мед монастирський

Складові:

  • 2лводи,
  • 0,5 склянки міцного чаю,
  • 500г меду,
  • 12г хмелю,
  • 8 г прянощів (кардамон, кориця, імбир, запашний перець).

приготування:

Мед розвести теплою водою, розмішати, поставити на вогонь, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити при слабкому кипінні 3 години. Потім додати хміль, прянощі, варити 1 годину (якщо вода википить, то долити кип’яченої гарячої води до колишнього рівня), зняти з вогню, злегка остудити, процідити через подвійний шар марлі, накрити посуд з медом марлею і поставити в тепле місце для бродіння. Коли мед буде готовий, влити в нього холодний міцний чай, розмішати і дати відстоятися. Готовий мед процідити кілька разів через 3-4 шари марлі, розлити в пляшки, щільно закупорити і охолодити. Від часу бродіння залежить фортеця меду. Найміцніший буде тоді, коли бродіння повністю закінчиться і мед перестане шипіти (від 3 до 5 тижнів). А щоб приготована за цим рецептом медова брага для пиття була солодша і слабший, час бродіння треба зменшити. Чим довше мед зберігається, тим він стає смачніше.

Мед вишняк (старовинний рецепт)

Складові:

  • 1л води,
  • 2 кг меду,
  • 4-5 кг вишні.

приготування:

В емальовану каструлю покласти мед, залити його водою і зварити сироп, періодично помішуючи і знімаючи піну. У велику скляну десятилітрову бутель з вузьким горлом засипати вишню (чисту, без кісточок). Медовий сироп остудити, залити їм вишню, накрити вологою тканиною (потрібно періодично зволожувати її) і залишити бутель в теплому місці на три дні для бродіння. Коли мед заграє, винести його в прохолодне місце і заткнути шийку туго згорнутим полотном або рушником. Через три місяці брага на меду, приготована в домашніх умовах, буде готова до вживання.

мед малиновий

Складові:

  • 3 л води,
  • 200мл малинового соку,
  • 450 г меду,
  • 15 г хмелю,
  • 1 пакетик винних дріжджів (або 0,5 ст. Л. Свіжих),
  • родзинки,
  • зірчастий аніс (бадьян) – за смаком.

приготування:

Для приготування в домашніх умовах браги для пиття за цим рецептом, мед потрібно розчинити в теплій воді, поставити на вогонь, довести до кипіння і варити при слабкому нагріванні близько 1,5 години, після чого покласти в каструлю з медом мішечок з хмелем, кип’ятити ще 1 годину, процідити і охолодити. Потім ввести дріжджі, малиновий сік і поставити для бродіння в тепле місце на кілька днів. Перебродив мед процідити, розлити в пляшки, поклавши в кожну по 2 родзинки, щільно закупорити і зберігати в сухому прохолодному місці.

Як зробити брагу з меду, цукру і дріжджів в домашніх умовах

Складові:

  • 6л води,
  • 250-270 г меду,
  • 5 г хмелю,
  • 10г дріжджів,
  • 1ч. л. паленого цукру,
  • 1 капсула кардамону.

приготування:

Для приготування браги мед покласти в каструлю, влити туди ж 2 л води, поставити на вогонь, довести до кипіння і зняти піну. В іншу каструльку налити 0,5 л води, додати хміль і зварити його. Потім обидва розчини з’єднати разом, влити ще 3,5 л крутого окропу, охолодити до теплого стану, додати дріжджі, палений цукор, кардамон і залишити для відкритого бродіння (закривши лише марлею або бязью) при температурі не вище 8 10 ° С до появи на поверхні піни. Після її видалення брагу з паленого цукру, меду і дріжджів процідити і або відразу вживати, або залишити для зберігання в пляшках на 1-2 тижні.

Як ще можна поставити брагу на меду для пиття: рецепти приготування

Сурья

Складові:

  • 18л чистої (джерельної) води,
  • 4,5 кг меду,
  • 400г ягідного гриба,
  • 2л коров’ячого молока,
  • настої коріння.

приготування:

В котел покласти 4 кг меду, влити туди ж 5 л злегка підігрітої води, додати ягідний гриб, долити воду, що залишилася, перемішати і перелити в скляну пляшку, закупорити її пробкою так, щоб вуглекислий газ в процесі бродіння міг спокійно виходити назовні. Бутель з вмістом виставити на 3 дні на сонці, щоб наситити майбутній напій сонячною енергією, а потім перенести в тепле темне місце. Після того як бульбашки вуглекислого газу перестануть підніматися з дна, а це станеться через 21 день, обережно злити сурью з осаду, намагаючись не обурити його на дні. Молоко сквасіть і обережно процідити через овечу вовну, щоб отримати сколотини, яку слід влити в сурью. Туди ж додати різні цілющі коріння і настої. Потім перелити сурью в широку цебер і поставити на добу в льодовик для виморожування. Утворену корочку льоду зняти, додати мед, розлити напій в пляшки, щільно закупорити їх і поставити на 3 місяці в холодне місце. Після того як на дні з’явиться щільний білий осад, а сама рідина стане прозорою, сурья готова до вживання.

У приготовлену за цим рецептом брагу з меду для пиття можна додавати різні ягоди (особливо цінна жимолость), березовий сік, липовий цвіт, лимон. підійдуть і такі трави, як буркун білий, овес посівної, звіробій звичайний, деревій звичайний, ромашка аптечна, кипрей вузьколистий (іван-чай), омела біла, чебрець повзучий, полин звичайний. Можна використовувати соснові нирки, сушені яблука і т. Д. Однак все відразу застосовувати не можна, потрібно зробити вибір.

Ягідний гриб на меду

Складові:

  • 2 склянки будь-яких ягід,
  • 1 стакан води,
  • 0,5 склянки меду.

приготування:

Зібрати трохи перезрілі ягоди. Для цієї мети хороші малина, полуниця, суниця, виноград. Ягоди, призначені для приготування закваски «ягідний гриб», ні в якому разі не можна мити, тому що потрібні бактерії знаходяться на поверхні ягід. Якщо їх змити, то ніякого бродіння не відбудеться. Зібрані немиті ягоди ретельно розім’яти дерев’яним товкачем, помістити в який-небудь скляну посудину (наприклад банку), влити туди медову ситу, гарненько перемішати, закрити щільною тканиною або, якщо використовується скляна пляшка, нещільної пробкою з вати, обв’язати цю кришку, не залишаючи ніяких щілин, і поставити в темне місце зі звичайною кімнатною температурою. Приблизно через три дні можна буде визначити, якого типу бродіння почалося в посудині. Для цього слід відцідити невелику кількість рідини і визначити за смаком і запахом, чи немає ознак оцтового бродіння. Якщо такі присутні – значить, в цей раз отримати «ягідний гриб» не вдасться. Закваску доведеться почати робити заново. Якщо ж все в порядку – залишити посудину з ягодами ще на три дні. Після цього закваску можна використовувати для домашнього приготування Сурьі. Готова закваска зберігається недовго – не більше тижня, тому про запас робити її не варто. Замість такої закваски можна використовувати звичайні родзинки, якщо його не мити. Але в цьому випадку ймовірність того, що бродіння буде оцтовокислим, буде вище.

Для приготування медової ситі мед потрібно розвести в 0,5 склянки води, проварити суміш на повільному вогні протягом 30 хвилин, додати воду, що залишилася і влити цю рідину в ягідне пюре.

Як зробити медовуху в домашніх умовах: прості рецепти приготування

Російська медовуха

Складові:

  • 600 г меду,
  • 5 л води,
  • 10 г кориці,
  • 1/4 міської булки,
  • дріжджі,
  • хміль,
  • 3-4 капсули кардамону,
  • 2 бутони гвоздики,
  • 1/2 і. л. желатину.

приготування:

Для цього рецепта домашньої медовухи потрібно розчинити мед з корицею і кип’ятити до тих пір, поки залишиться 2,5 л рідини, потім зняти її з вогню, остудити до температури парного молока, опустити туди пшеничний батон, густо змащений дріжджами, щіпку хмелю і, коли суміш добре вибродівшєє, процідити і злити в емальовану каструлю (повну не наливать), на дно якої попередньо покласти загорнуті в серветку кардамон, гвоздику і желатин. Каструлю щільно закрити, обв’язати мотузкою і на 12 діб поставити на холод. Потім розлити медовуху, приготовлену в домашніх умовах, в пляшки і щільно закрити їх.

Суздальська медовуха

Складові:

  • 4 л води,
  • 500 г меду,
  • 500 г цукру,
  • 100 г дріжджів.

приготування:

Для приготування суздальської медовухи в домашніх умовах в каструлю потрібно покласти цукор і 250 г меду, влити 4 л води, добре розмішати і довести до кипіння. Варити при повільному нагріванні, знімаючи піну, протягом 10-15 хвилин. Отримане сусло охолодити до 25-30 ° С, додати попередньо розведені дріжджі, перемішати і поставити в тепле місце для бродіння. Через 2 дні знову процідити, перенести в більш холодне місце і витримати ще 3-4 тижні. Потім знову напій процідити, додати 250 г меду, розлити в пляшки і щільно закупорити. Приготовану у цій простому рецептом медовуху потрібно зберігати в сухому прохолодному місці.

фінська медовуха

Складові:

  • 400 мл води,
  • сік 2 лимонів,
  • 2 ст. л. гречаного меду,
  • 500 г цукру (по 250 г звичайного і коричневого),
  • 0,5 ч. Л. родзинок,
  • 0,25 ч. Л. сухих дріжджів,
  • 1 щіпка кориці.

приготування:

Щоб зробити медовуху за цим рецептом, в емальованій каструлі потрібно закип’ятити воду, всипати цукор, розмішати до повного його розчинення, зняти з вогню, додати мед, лимонний сік і дати охолонути приблизно до 40 ° С. Тим часом розчинити дріжджі в невеликій кількості води, влити їх в лимонно-медове сусло, перелити в літрову пляшку, накрити трьома шарами марлі і залишити на ніч у темному місці. На наступний день додати промиті родзинки і корицю і поставити на тиждень в прохолодне місце. Приготовану з цього рецепт в домашніх умовах медовуху перед вживанням потрібно процідити.

пряна медовуха

Складові:

  • 3л води,
  • 750г меду,
  • 10 г сухих дріжджів,
  • 1 яєчний білок,
  • 2 бутони гвоздики,
  • по 1 щіпці меленого імбиру і кориці,
  • 1 ч. Л. тертого мускатного горіха.

приготування:

Щоб скористатися цим рецептом приготування медовухи в домашніх умовах, мед потрібно акуратно перемішати з яєчним білком до однорідної маси, залити водою, поставити на вогонь, довести до кипіння і варити при слабкому нагріванні 10 хвилин, після чого додати прянощі і варити ще 50 хвилин, не закриваючи кришкою. Обсяг медовухи, яка стане прозорою, повинен зменшитися в два рази. Знявши з вогню, дати їй охолонути, процідити крізь сито або через кілька шарів марлі, перелити в трилітрову банку, додати дріжджі, ретельно розмішати, закрити чистою полотниною і прибрати в тепле місце для бродіння. Через добу закрити кришкою, перенести в прохолодне приміщення і витримати протягом 6 місяців. Після закінчення цього терміну розлити медовуху в пляшки і зберігати в холодильнику.

Як ставити брагу для пиття за рецептом В. Селіванова

Старовинний рецепт цієї питної браги дан в книзі В. Селіванова «Рік російської хлібороба». Наводимо його без змін: «Та брага хороша, яка густа та липка, солодка і хмільна. Для приготування білої браги, покладемо, хоч 40 відер, поставлять з вечора в піч чавун з водою, цебрів на 8, а тим часом готують закваску. У звичайний горщик, налитий до половини теплою водою, всипають пшеничного борошенця та з чверть фунта хмелю, затирають, тобто ретельно розмішують цю суміш Веселочка, або інакше колотовочкой, і, доповнивши горщик окропом, ставлять його тут же в хаті десь в сторонку , поки закваска НЕ ??закисне. На другий день вранці зігріта за ніч в печі воду наливають в чан, всипають туди ж пуда 4 борошна житнього та солоду і так само, як закваску, затирають веслом. Коли дрова в печі розгоряться, тоді знову ставлять чавуни з водою в піч, кип’ятять і окропом цим розчиняють приготований затвор. Давно прийнято за правило розводити сусло не нижче того, скільки потрібно, щоб воно не капало або зливалося з весла вільно. Тут сусла дають постояти і через 3-4 години вливають в нього ще й цебра 3 води холодної і, процідивши потім через сито, вливають в бочки і виносять в холодне місце. Коли сусло охолоне до ступеня парного молока, тоді в бочки всипають хмелю фунта по 3 на кожні 4 цебра браги, а разом з тим вливають в кожну бочку потроху закваски з горщика. На другий день брага готова. При варінні браги найважливіше утруднення становить вода і незручність кип’ятити її, тому що на передбачуване мною кількість сорока відер браги потрібно вжити не менше 26-30 цебрів ».

У сучасних умовах цей недолік легко усунемо.

  • Цебер – 1,5-2 відра;
  • фунт – 409 г;
  • пуд – 16 кг.

Далі ви дізнаєтеся, як зробити питну брагу за сучасними рецептами.

Рецепти, як поставити брагу для пиття з цукру і дріжджів

Брага сибірська

Складові:

  • 1 буханець житнього хліба,
  • 3-4 кг цукру,
  • 10 л води,
  • розчин дріжджів (100 г дріжджів на 10 л води).

приготування:

Перед тим як поставити брагу для пиття, житній хліб потрібно нарізати і підсушити. Потім залити гарячою водою, довести до кипіння, профільтрувати і остудити до температури парного молока. Потім в сусло влити дріжджовий розчин і поставити бродити. Після того як з’явиться піна, додати цукор і поставити напій на дображивание. Через 8 днів приготована за цим рецептом брага для пиття готова до вживання.

Брага вишнева

Складові:

  • 2 склянки вишень,
  • 0,5 склянки родзинок,
  • 1 кг цукру,
  • 50 г дріжджів,
  • 3 л води.

приготування:

До того приготувати брагу для пиття за цим рецептом, вишні і родзинки потрібно ретельно вимити і пересипати цукром. Потім залити кип’яченою водою, додати дріжджі і поставити в тепле місце для бродіння. Через 21 день брага для пиття з цукру, дріжджів, вишні і родзинок готова до вживання.

Наступний рецепт присвячений приготуванню в домашніх умовах яблучної браги.

Як приготувати хорошу яблучну брагу для пиття: простий рецепт

Цей рецепт браги для пиття досить простий.

Складові:

  • 3 кг яблук,
  • 2 л води,
  • 10г дріжджів,
  • 2 склянки цукру.

приготування:

Якщо на садовій ділянці, у кого він є, залишилося багато опалого яблук, непридатних для приготування варення і компотів, то це чудова нагода приготувати чудовий напій. Яблучна брага для пиття відмінно втамовує спрагу і служить хорошою альтернативою квасу. Для її приготування бажано брати осінні або зимові сорти – вони набагато солодший тих, які дозрівають влітку. Але так як зимові сорти щільніше, їм потрібно дати трохи вилежатися в теплому місці. Щоб приготувати брагу для пиття з цукром в домашніх умовах, треба взяти стиглі яблука, трохи цукру, ємність великого об’єму (емальовану каструлю або молочний бідон), терку, м’ясорубку, соковижималку або блендер, дрібне сито або марлю (для проціджування і фільтрації). Перед тим як ставити брагу з яблук, їх слід добре перебрати, видалити гнилі, розрізати і вичистити серцевину з кісточками. Для браги треба відбирати стиглі яблука і ретельно вирізати гниль, бо вона додасть напою небажану гіркоту. Яблука перебрати, помити і почистити, розрізати на невеликі часточки і подрібнити (в м’ясорубці або в блендері). Отримане пюре перекласти в ємність для бродіння і залишити на кілька годин в теплі, після чого долити 1,5-2 л води і добре перемішати. Воду, що залишилася нагріти, розчинити в ній цукор, остудити до температури не більше 30 ° С, всипати дріжджі, перемішати, влити закваску в яблучне пюре, накрити марлею і залишити в теплому місці на 6-7 днів для бродіння.

Використовуючи цей рецепт яблучної браги, можна обійтися і без цукру – якщо плоди досить солодкі. Перед вживанням напій злити з осаду, процідити крізь густе сито або через кілька шарів марлі, перелити в пляшки ємністю 0,5 л, щільно закупорити і зберігати в холодильнику не більше трьох днів.

Примітка. Щоб яблучна брага для пиття вийшла хорошою, перед тим як приступити до приготування, слід перевірити яблука на вміст цукру: почистити одно-два яблука, подрібнити їх на тертці або в м’ясорубці і залишити в теплому місці для бродіння. Якщо через три дні бродіння не відбудеться, потрібно буде використовувати цукор, а якщо пюре буде бродити добре, то для цього сорту яблук можна обійтися і без нього. Для отримання більш ароматною браги можна брати одночасно кілька сортів – солодких і кислих яблук. Якщо при використанні браги як основи для приготування самогону її необхідно наполягати не менше місяця, то для пиття вона буде готова вже через 7 днів. У хорошій «Питна брагу» міститься 6-9% алкоголю. Цього цілком достатньо. Більш міцний напій матиме яскраво виражений спиртової смак і запах.

Рецепт приготування браги для пиття з соку в домашніх умовах

Той, хто займається домашніми заготовками овочів і фруктів, знає, що томатний сік дуже добре бродить. Якщо раптом якась консервація з помідорів не вдалася, не варто викидати цей продукт, так як з нього можна приготувати чудовий напій. Отже, як ставити брагу для пиття з томатного соку?

Складові:

  • 30 л томатного соку,
  • 30 – 40г дріжджів,
  • 1 кг цукру.

приготування:

За основу такої смачної браги для пиття можна взяти рецепт браги з яблук. У подкісшій томатний сік додати цукор і поставити в тепле місце на 3-5 днів. При наявності великої кількості свіжого соку для кращого бродіння можна буде додати трохи дріжджів, попередньо розпустивши їх в невеликій кількості теплої води. Якщо томатний сік хорошої якості, то для його зброджування досить буде просто трохи цукру. Наполягати брагу з соку для пиття слід при кімнатній температурі кілька днів.