Різне

Щука: рецепти з цибулею для подачі на кожен день і святковий стіл

Смажена щука з цибулею і морквою – простий, але смачний рецепт. Ця страва частий гість на столах. Головний секрет його приготування – соковитий, трохи гоструватий і солодкуватий цибулька. Без нього не готується практично жодна страва. Цей овоч набув широкого поширення у всьому світі, завдяки відмінній сумісності майже з усіма продуктами. Для приготування рибних страв досвідчені кулінари радять вибирати гострі сорти овоча.

класичний варіант

Цей рецепт смаженої щуки з цибулею протягом десятків років залишається незмінно улюбленим і популярним. Адже, що може бути смачніше рум’яних шматочків рибки зі солодкуватими овочами.

Для рецепта потрібно:

  • тушка (1 шт.);
  • борошно (2 – 3 ст. л.);
  • соняшникова олія;
  • кухонна сіль;
  • 1 – 2 цибулини.

Покрокове приготування:

  1. Перед тим, як посмажити щуку на сковороді з цибулею, почищену і промиту рибу треба нарізати на шматки (по 5 см шириною).
  2. Посолити і дати постояти хвилин 10.
  3. У миску всипати борошно і половину чайної човна солі. Все ретельно перемішати.
  4. Розігріти рослинний жир в сковороді (можна використовувати топлене сало).
  5. Кожен шматочок риби запанірувати в суміші борошна з сіллю.
  6. Смажити на середньому вогні.
  7. Паралельно почистити цибулину і нарізати.
  8. Зрушити щуку трохи в сторону, покласти кільця, готувати до золотистого кольору.

Подавати щуку до столу з цибулею і свіжою зеленню.

Щука з цибулею і морквою

Дуже смачний і незвичайний рецепт. Трохи нагадує холодець. Таке блюдо можна приготувати на святковий стіл. Воно здивує всіх гостей і неодмінно сподобається.

Необхідні інгредієнти:

  • 2 невеликі тушки щуки;
  • по парі цибулин і морквин;
  • рослинний жир (3 ст. л.);
  • тепла вода (половина склянки);
  • сіль, мелений перець (можна додати трохи паприки).

Покрокове приготування:

  1. Випатрану помиту рибу присипати сумішшю перцю і солі, дати постояти.
  2. Тим часом підготувати овочі. Морква потерти на тертці з великими отворами, а цибулю нарізати невеликими квадратиками.
  3. Підсмажити рибу з обох сторін. Щоб блюдо виглядало гарніше, шматочки запанірувати в кукурудзяної або пшеничного борошна на вибір.
  4. У жир помістити овочі. Смажаться вони до м’якості, потім влити воду. Але акуратно, чим більше рідини, тим гірше потім застигне соус.
  5. Коли овочева маса закипить, викласти в неї щуку і тушкувати під кришкою хвилин 10.
  6. Перекласти готову страву в гарний посуд з хорошими бортиками і дати застигнути в холодильнику.

Їсти можна з улюбленими соусами і зеленню.

В пряному томаті

Якщо хочете зробити що-небудь смачне, зверніть увагу на цей рецепт. Приготування не займе багато часу, а страва буде неперевершеним.

Необхідні інгредієнти:

  • щука (0,5 кг);
  • по парі середніх цибулин і морквин;
  • томатна паста (2 ст. л.);
  • перець: мелений і горошок;
  • лаврушка;
  • приправа для риби;
  • рослинний жир.

Покрокове приготування:

  1. Щуку почистити, позбутися від нутрощів (ікру не викидати) і добре промити під проточною водою.
  2. Нарізати на шматки.
  3. Засипати спеціями, перемішати.
  4. Дати час, щоб все просочилося.
  5. Потім обсмажити кожен шматок до утворення скоринки.
  6. Моркву натерти на великі смужки, цибулю порізати кубиками.
  7. Викласти овочі на рибу і прибрати поки сковорідку з вогню.
  8. Тепер пора приготувати соус. Розвести томатну пасту в холодній воді (досить 1/3 склянки) з додаванням меленого перцю і рибної приправи (1/4 ч. Л.).
  9. Смажену щуку з цибулею і морквою залити соусом, покласти лаврушку і горошини перцю.
  10. Прикрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні 20 хвилин, періодично перевіряючи готовність. Часу може знадобитися менше.

Дуже смачно зі смаженою і відвареною картоплею. Для прикраси підійде будь-яка зелень.

З цибулькою і сухарями

Рецепт з особливою філософією і незабутнім смаком. Оригінальна, поживну страву корисно дорослим і дітям.

Необхідні інгредієнти:

  • щука (300 г);
  • пара картоплин;
  • середня цибулина;
  • соняшникова олія (1 ст. л.);
  • подрібнені сухарі (чайна ложка);
  • сметана або вершки (6 ст. л.);
  • сіль, перець, петрушка.

Покрокове приготування:

  1. Дно ємності для запікання ретельно змастити жиром.
  2. Розкласти кружечки картоплі (сирого або відвареного до напівготовності).
  3. Зверху шаром йде сира риба.
  4. Її слід посолити і поперчити.
  5. Окремо пасерувати цибулю.
  6. Перекласти його на рибу.
  7. Останнім шаром укласти залишки картоплі.
  8. Полити все вершками або сметаною, присипати сухарями і скропити олією.
  9. Запекти в духовці до готовності.

При подачі прикрасити нашаткованої петрушкою.

В рукаві для запікання з майонезним соусом

Звичайно, краще, якщо щука буде свіжою, але морожена теж підійде. Ще один секрет – чим молодша була рибка, тим соковитіше і ніжніше вийде засмажене блюдо.

Необхідні інгредієнти:

  • тушка риби (максимум на 1,5 кг);
  • цибуля (4 шт.);
  • вершкове масло (3 ст. л.);
  • четвертинка лимона;
  • рибна приправа (2 ч. л.);
  • майонез (4 неповні ст. л.).

Покрокове приготування:

  1. У підготовлену цілу рибу втерти спеції і соус. Відправити в холодильник на кілька годин.
  2. Зробити в спині поперечні надрізи і вкласти в них тоненькі лимонні дольки. Туди ж йдуть невеликі кубики вершкового масла (попередньо його потрібно добре охолодити).
  3. Перекласти рибу в рукав для запікання, перев’язати кінці. Виделкою проткнути дірочки в різних місцях, щоб виходила пара.
  4. Покласти щуку на лист або в форму. Якщо доведеться рибу трохи зігнути, їй це не зашкодить.
  5. Запікати не менш години при температурі 200 градусів.

Готову страву прикрасити по своєму смаку. Кожен з цих рецептів смаженої щуки з цибулею виходить соковитим і ароматним.

Простий рецепт щуки з цибулею можна знайти в відео: