Раціон харчування при лікуванні артеріальної гіпертонії і підвищеному тиску: продукти і меню дієти
Кулінарія

Раціон харчування при лікуванні артеріальної гіпертонії і підвищеному тиску: продукти і меню дієти

Правильне харчування при гіпертонії – основа якнайшвидшого одужання. Дієта для людини з підвищеним тиском обов’язково повинна містити продукти, що володіють гіпотензивним ефектом. З раціону харчування при гіпертонії слід якщо не виключити, то значно скоротити кількість жирної і солоної їжі, також не бажані гострі приправи і прянощі.

Яке харчування рекомендовано людям, хворим на гіпертонію

Для правильної роботи всіх систем організму гіпертонік повинен приймати їжу невеликими порціями 5-6 разів на день. Останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 2-3 години до відходу до сну. Рясне харчування при гіпертонії може підвищити тиск і спровокувати безсоння.

У процентному співвідношенні прийом їжі протягом дня повинен виглядати приблизно так: сніданок – 20%, другий сніданок – 10%, обід – 40%, полуденок – 10%, вечеря – 20%. Можна змінювати щільність прийомів їжі. Головний принцип харчування при артеріальній гіпертонії – не наїдатися на ніч.

Дотримуючись дієти при підвищеному тиску, не слід захоплюватися картоплею, особливо смаженим і картоплею-фрі, бобовими. Треба їсти менше хліба, віддаючи перевагу хлібу з борошна грубого помелу з додаванням висівок. М’ясо і риба повинні бути нежирними, і їх краще вживати в тушкованому або вареному вигляді. З каш краще підходять вівсяна і пшоняна.

Молоко через вміст великої кількості корисних для гіпертоніка елементів необхідно обов’язково включати в раціон. Якщо є алергія на молочний білок, то можна замінити молоко молочнокислими продуктами, які засвоюються набагато легше. З молочних продуктів також корисні нежирні сир і сири.

А до яких продуктів при гіпертонії слід ставитися з обережністю? Потрібно обмежити споживання голландського сиру, бананів і ананасів, так як вони можуть сприяти посиленого утворення катехоламінів, особливо якщо прийом цих продуктів відбувається на тлі деяких препаратів, які гальмують дію ферменту. Тому вибір цих продуктів повинен обов’язково обговорюватися з лікарем.

А яке харчування при гіпертонії рекомендовано людям з надмірною масою тіла? Якщо підвищений тиск обтяжене ожирінням, то потрібно зменшити вживання рису і манної крупи. Потрібно збільшити кількість рослинних жирів замість тварин і ще більше збагатити раціон продуктами, які багаті клітковиною, ніж це рекомендується при гіпертонії на тлі нормальної ваги. Також бажано включити в раціон харчування для хворих на гіпертонію морепродукти (крім дуже жирної риби). Слід відмовитися від здоби, тортів, тістечок, морозива.

Правила здорового харчування при гіпертонії

Основне правило здорового харчування при гіпертонії на тлі ожиріння – раціон і режим харчування в сукупності з лікувальною фізкультурою повинен вести якщо не до нормалізації маси тіла, то до її істотного зниження.

Повним людям необхідно обмежувати кількість що надходить в організм рідини. Всього за добу воно не повинно перевищувати 1,5 л. У цей обсяг включаються супи та напої. При цьому не можна допускати і зневоднення організму. Замість води краще з’їсти соковитий фрукт або випити трохи соку з м’якоттю.

При гіпертонії, обтяженої атеросклерозом, зберігаючи загальні принципи харчування для гіпертоніків, потрібно постаратися скласти раціон з легких страв, які швидко і добре засвоюються. Тваринні жири бажано здебільшого замінити на рослинні, однак зовсім відмовлятися від них недоцільно, так як вони містять ряд необхідних вітамінів і мають антисклеротичну дію. Продукти харчування гіпертонії з легкозасвоюваними вуглеводами типу варення краще замінити на фрукти з великою кількістю клітковини і пектину, наприклад яблука. Потрібно намагатися не поєднувати молочні продукти з м’ясними в одному прийомі їжі або блюді, так як це погано впливає на судини.

Яка дієта рекомендована при лікуванні хворих на артеріальну гіпертонію

Яка дієта рекомендована при гіпертонії людям з підвищеною масою тіла? Таким хворим корисно один день в тиждень проводити на низькокалорійної дієти. Для цього краще вибрати вихідний (неактивний) день. Меню харчування при гіпертонії і підвищеному тиску може бути наступним.

1. Молочна дієта. Випивайте кожні 2 години по склянці молока, кислого молока або кефіру (всього 6-8 склянок).

2. Фруктова або овочева дієта. 1-1,5 кг яблук (або моркви, капусти, буряка) або 3 кг кавуна розподіліть на 5-6 прийомів.

3. М’ясна (рибна) дієта. 500 г відвареного нежирного м’яса або риби типу тріски або судака розподіліть на кілька прийомів, додавши до них 120 г зеленого горошку, 180 г свіжої капусти і 1 \ 2 склянки молока. Можна додати в раціон 2 склянки відвару шипшини.

Також можна проводити різні сирні дієти при гіпертонії із змінним складом додаткових продуктів. Нежирний сир дуже корисний і в звичайні (НЕ розвантажувальні) дні. Вживати його можна до 100 г на добу.

Сирна дієта для хворих на гіпертонію призначається в тих випадках, коли гіпертонія супроводжується уповільненим (недостатнім) кровообігом і атеросклерозом. Вона володіє хорошим сечогінним дією завдяки солям кальцію, які містяться в сирі. Одночасно виводиться і надлишок жирів. В рамках цієї дієти свіжий знежирений сир (600 г), 60 мл нежирної сметани і 100 г цукру розподіляються на 5 прийомів.

Якщо харчування при лікуванні гіпертонії має на увазі розвантажувальні дні, то слід враховувати стадію захворювання, індивідуальну переносимість продуктів, а також наявність різних ускладнень або основних захворювань.

В меню харчування при гіпертонії з різними ускладненнями може застосовуватися той чи інший вид «посиленої» дієти: калієва, магнієва і ін. В них акцент робиться на тому елементі, якого не вистачає гіпертонікові. Привчати організм до дієтичного лікувального харчування при гіпертонії потрібно не різко, а поступово, з огляду на вагу, фізичні навантаження і наявність супутніх захворювань.

Також необхідно враховувати і те, якими препаратами ви лікуєтеся, оскільки ліки можуть виводити потрібні елементи з організму. Важливо враховувати при переході на дієтичне харчування і той факт, що деякі продукти можуть затримувати або надмірно швидко виводити лікарські компоненти з організму, що буде заважати накопиченню терапевтичного ефекту від препарату.

Калієву дієту при підвищеному артеріальному тиску рекомендують тим гіпертонікам, у кого перебіг захворювання супроводжується сильними набряками і уповільненим кровообігом. Завдяки застосуванню такої дієти збільшується висновок рідини з організму, виявляється протизапальну дію, знижується артеріальний тиск. Енергетична цінність харчування при цьому знижена, натомість збільшується кількість рідини, що поступає на тлі обмеженого надходження натрію. Вся їжа готується без солі.

Кількість прийомів їжі в день – 5-6 разів. Крім основних продуктів і страв, в раціон додають капусту, яблука, картопля, інжир, курагу, родзинки, шипшина та інші багаті калієм продукти.

Дієта при артеріальній гіпертонії повинна проходити під наглядом лікаря так само, як і лікувальне голодування, якщо воно застосовується. М’ясна дієта виключається при гіпертонії на тлі вираженого ураження нирок, серцево-судинної системи, печінки, а також мочекислого діатезу.

При ураженні серцево-судинної системи гіпертонікам краще утриматися від щедрих застіль, а також уникати фізичних навантажень відразу після прийняття їжі (навіть швидкої ходьби), так як можуть з’явитися болі в області серця і порушення дихання.

Список, які корисні продукти харчування рекомендовані при гіпертонії

Гіпертонікам не рекомендується зовсім відмовлятися від тваринних білків, оскільки в м’ясі містяться незамінні амінокислоти, яких мало в вегетаріанської їжі. Єдине, що потрібно пам’ятати, – м’ясо не повинно бути жирним і смаженим, щоб в організм надходили всі корисні речовини і не створювалися умови для утворення «поганого» холестерину. При цьому, чим молодша людина, тим більше можна дозволити в раціоні тваринних білків, виходячи з кількості 1,5 г білків на 1 кг маси тіла. Потреба в білках тваринного походження у людей, що займаються фізичною працею, вище, ніж у тих, чия праця носить переважно розумовий характер.

Корисними продуктами при гіпертонії є ті, що містять рослинні жири, так як вони необхідні для того, щоб в організм надходила достатня кількість поліненасичених жирних кислот, які в ньому самостійно не синтезуються. Вони служать основою для перекладу холестерину в більш засвоювані з’єднання, які безпечно виводяться з організму, а також сприяють зміцненню стінок кровоносних судин. Для кращого засвоєння рослинних жирів оптимальним варіантом вважається додавання їх в салати.

Для додавання в салати та інші страви потрібно вибирати нерафіновані олії, так як в них зберігаються корисні для печінки і судин фосфатиди. Зберігати довго в погано закритій тарі масло не рекомендується, оскільки в маслі накопичуються токсини.

Список продуктів, рекомендованих при гіпертонії, виглядає наступним чином:

  • хліб житній, пшеничний, з борошна 1-го і 2-го сортів з висівками;
  • нежирне м’ясо (телятина, яловичина, куряче м’ясо, м’ясо індички);
  • заливне з відвареного нежирного м’яса, приготоване на овочевому відварі;
  • нежирна шинка;
  • нежирна риба;
  • морепродукти (морська капуста, креветки, кальмари і т. д.);
  • яйця (некруто, не більше 3 штук на тиждень);
  • омлет з білків (готується на пару);
  • нежирні молоко, кисломолочні продукти, сири, сир;
  • каші (розсипчасті) і пудинги з вівсяної, гречаної і ячної круп;
  • овочі в будь-якому вигляді, крім смажених;
  • овочеві, фруктові і молочні супи;
  • свіжі та сушені ягоди і фрукти, компоти, желе, киселі, муси;
  • овочеві соуси, молочні, ягідні і фруктові підливи;
  • кориця, ванілін, лимонна кислота.

Лікувальне харчування при гіпертонії: варіанти меню

Варіанти меню дієти при гіпертонії можуть бути наступними.

Перший варіант

сніданок:

  • вершковий сирок (120 г);
  • вівсяна каша (200 г);
  • хліб з борошна грубого помелу (70 г);
  • чай зі знежиреним молоком або вершками (200 мл).

Другий сніданок:

  • яблука (200 г).

обід:

  • овочевий суп без м’яса (250 мл);
  • відварне м’ясо (55 г);
  • пюре з моркви (150 г);
  • хліб з борошна грубого помелу (70 г);
  • компот зі свіжих яблук (200 мл).

Полудень:

  • яблука чи груші (150 г);
  • відвар шипшини (200 мл).

вечеря:

  • відварна риба (85 г);
  • відварну картоплю (150 г);
  • плов з фруктами (90 г);
  • хліб з борошна грубого помелу (70 г);
  • чай з знежиреними молоком або вершками (200 мл).

Перед сном:

  • знежирений кефір (200 мл).

Другий варіант

сніданок:

  • сік зі свіжих овочів або фруктів (200 мл);
  • знежирений сир з 1-2 чайними ложками джему і хлібний тост (150 г);
  • трав’яний чай (150 мл);
  • 1 яблуко.

Другий сніданок:

  • фруктовий салат (180 г);
  • неміцний чай (200 мл).

обід:

  • овочевий салат з додаванням оливкової олії (200 г);
  • тушковане м’ясо або риба (100 г);
  • овочеве рагу (140 г);
  • житній хліб (50 г);
  • овочевий або фруктовий сік з м’якоттю (200 мл).

Полудень:

  • свіжі фрукти (150 г);
  • мюслі (50 г);
  • мінеральна вода (200 мл).

вечеря:

  • овочевий салат з рослинним маслом (250 г);
  • натуральний йогурт (75 г);
  • житній хліб (50 г).

Перед сном:

  • знежирений кефір (20 мл);
  • 1 середнє яблуко.

При складанні щоденного меню важливо отримати рекомендації лікаря і неухильно дотримуватися їх.

Калієва дієта для людини з підвищеним артеріальним тиском

Меню калієвої дієти при лікуванні гіпертонії може виглядати наступним чином.

сніданок:

  • салат зі свіжої білокачанної капусти (150 г);
  • розсипчаста гречана каша (90 г);
  • хліб з борошна грубого помелу з висівками (50 г);
  • чай зі знежиреним молоком (200 мл).

Полудень:

  • свіжий капустяний сік (100 мл);
  • чорнослив (80 г).

обід:

  • овочевий суп без м’яса (250 мл);
  • рис з відвареним м’ясом (70 г);
  • хліб з борошна грубого помелу з висівками (50 г);
  • відвар шипшини (200 мл).

Полудень:

  • курага (80 г).

вечеря:

  • заливне з риби (200 г);
  • зрази з картоплі (250 г);
  • хліб з борошна грубого помелу з висівками (50 г);
  • чай зі знежиреним молоком (200 мл).

Перед сном:

  • знежирений кефір (200 г).

Меню магнієвої дієти при гіпертонії

Крім калієвого дефіциту, у гіпертоніків часто спостерігається і недолік магнію. Меню правильного харчування при гіпертонії теж має кілька варіантів.

Перший варіант

сніданок:

  • каша гречана (150 г);
  • хліб з пшеничних висівок (75 г);
  • чай зі знежиреним молоком (180 мл).

Другий сніданок:

  • морквяний сік (100 г);
  • відвар сушеної чорної смородини з 5 г цукру (100 мл).

обід:

  • борщ з відваром з висівок без солі (250 г);
  • плов з рису з курагою (90 г);
  • хліб з пшеничних висівок (75 г);
  • відвар шипшини (200 мл).

Полудень:

  • сік абрикосовий (100 г).

вечеря:

  • суфле сирне (150 г);
  • чай зі знежиреним молоком (180 мл).

Перед сном:

  • відвар шипшини (100 мл).

Другий варіант

сніданок:

  • морква, терта з яблуками (150 г);
  • каша гречана (300 г);
  • хліб з пшеничними висівками (75 г);
  • неміцний чай (200 мл).

Другий сніданок:

  • курага (100 г).

обід:

  • борщ з відваром з висівок (250 г);
  • тушковане або варене м’ясо (85 г);
  • салат листовий або з натертою білокачанної капусти з лимонним соком (160 г);
  • хліб з пшеничними висівками (75 г);
  • кисіль з сушеної чорної смородини (200 г). Полудень:
  • яблука (100 г).

вечеря:

  • котлети з моркви і яблук (230 г);
  • чай з лимоном (200 г).

Перед сном:

  • відвар шипшини (200 мл).