Кулінарія

Падевий мед – що це таке, в чому полягає користь меду з паді

У посушливі періоди, коли відсутні квітучі медоноси, бджоли починають заготовляти падевий мед. Цей сорт меду має істотну відмінність від аналогів продукції бджільництва – при його виробництві не використовується квітковий нектар і пилок. Бджолині сім’ї виробляють цю речовину при різкому і тривалому підвищенні температури повітря, в основному це літо і рання осінь. Відомі випадки збору весняного падевого меду, але він неодмінно містить домішка квіткового продукту.

різновиди

Розрізняють два види:

  1. Мед тваринного походження. Бджоли збирають і переробляють падь тварин – залишки життєдіяльності, виділення секреції від таких комах, як тля, капустянки, листоблошки. У них присутня досить велика кількість соку рослин. Основне місце збору територія України.
  2. Мед рослинного походження. Його виготовляє з медяної роси – рослинний сік, який виступає на поверхні листя, хвої при різкій зміні погодних умов. Цей різновид речовини збирається переважно в Західній Європі. В залежності від варіанту походження відрізняється склад, користь і шкода продукту.

Що з себе являє?

Розглянь особливості фізичного і хімічного складу. Апіпродукт має підвищену в’язкість і тягучість, відсутня характерний медовий запах. Залежно від місця збору його колір варіюється від світло-коричневого до темного, навіть бурого. Зустрічається продукція з зеленуватим відтінком, це означає, що є присутнім падь попелиць або сік ялицевих. Відрізнити падевий мед, можна помістивши його в воду, при помішуванні він практично не розчиняється.

Якщо ви ніколи не пробували солодкість з паді, то будете здивовані відсутності звичного медового смаку – буде відчуватися тільки солодкість. Ніякого післясмаку ви не помітите, можливо невелике присутність гіркоти.

Кристалізація речовини займає тривалий проміжок часу, в процесі чого продукт розшаровується на дві частини. На дні утворюється крупнозернистий осад, а зверху залишається в’язке рідке речовина. Калорійність продуктів бджільництва становить 328 ккал на 100 грам.

склад

У меді з паді відсутні фітонциди та інші антибіотичні речовини. В меншій кількості, в порівнянні з квітковим, містяться моносахариди, зате набагато більше складного цукру (дисахаридов). Вони не піддаються обробці бджолиними залозами і секретом.

Зміст декстринів в три рази перевищує всі звичні показники меду з нектару, тому падевий тваринний продукт характеризується підвищеною кислотністю і швидко скисає.

Особливу цінність становить величезну кількість зольних елементів в рослинному падевому речовині, так вміст калію більше в 12 разів, ніж у квітковому меді. Крім того, рослинний продукт роблять вкрай корисним для людського організму збільшені кількісні показники таких мікроелементів, як:

  • залізо;
  • марганець;
  • магній;
  • фосфор;
  • азот;
  • кальцій;
  • йод;
  • цинк.

Основна маса вітамін в складі представлена ??вітамінами групи В.

Цікавий факт: падевий мед згубний для вулика. Знаючи, що це таке за речовина, його ні в якому разі не можна залишати бджолам на зиму для прожитку. За рахунок підвищеного вмісту декстринів, азоту і мінералів речовина стає отрутою для своїх творців.

де використовується

З одного боку, солодощі з паді – вкрай насичений і корисний продукт, а з іншого, він не підлягає тривалому зберіганню і не має яскраво вираженого смаку. Тому його в основному використовують для лікування захворювань серця і шлунково-кишкового тракту, а в кулінарії речовина використовується досить рідко.

У косметології застосовують для позбавлення від целюліту і інших дефектів шкіри (рубці, розтяжки). З його допомогою живлять шкіру обличчя, знімають набряки і позбавляються від зморшок.

Користь паді для здоров’я

Знаючи, що таке падевий мед і особливості його складу можна з успіхом застосовувати його для лікування серйозних захворювань. Так, завдяки значному вмісту калію, мед з паді є чудовими ліками при серцевих захворюваннях, він покращує кровопостачання клітин і очищає судини.

Вітаміни групи В будуть корисні при безсонні, стресі і стані постійного нервового напруження. Чи не доцільно застосовувати продукт при простудних захворюваннях, в ньому відсутні антибіотичні елементи, тому в боротьбі з бактеріями він не допоможе.

Чого не скажеш про нетравленні шлунка і кишкових розладах. Завдяки підвищеному вмісту кислоти і ферментів падевий мед – це користь при проблемах з печінкою, жовчним міхуром і підшлунковою залозою. Використання солодощі актуально при інтоксикації організму.

Протипоказання?

Поєднує падевий мед корисні властивості і протипоказання, до них відноситься алергія на продукти бджільництва і дитячий вік до 2 років. З обережністю слід вживати мед з паді людям з надмірною вагою, так як він має високу калорійність. Не рекомендується приймати людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту в гострій формі.

У чому відмінність від квіткового меду?

Розглянемо, як відрізнити падевий продукт від квіткового:

  1. Основна відмінність продукту з паді це практично повна відсутність медового запаху. Можливий несильний аромат рослини, з якого збиралася долину, наприклад, хвойний.
  2. Має в’язку консистенцію, погано розчиняється у воді.
  3. Темний глибокий колір продукту.
  4. Солодкий на смак, відсутній звичний присмак меду.
  5. Чи не є антибіотиком, буде корисний тільки в противірусної терапії.

Умови зберігання мало чим відрізняються від квіткового аналога, це сухе прохолодне приміщення і вакуумна ємність. Єдине, що необхідно пам’ятати – швидка псування (скисання) продукту, відповідно не доцільно купувати великий обсяг продукту.

Беріть таку кількість солодощі, яке зможете витратити в найближчі 2-3 місяці.

Незважаючи на те що падевий мед містить корисні властивості, його вважають продуктом низької якості через його смакових характеристик і відсутності антибактеріального ефекту. Але як показує практика, речовина є прекрасними ліками при боротьбі із захворюваннями серцево-судинної і травної системи. Допоможе впоратися із захворюваннями вірусної етіології.