Кулінарія

Овес: корисні властивості, користь каші з вівса, як вибрати і готувати овес

Користь каші з вівса відома всім: вона і корисна, і поживна, і схуднути на ній можна. З огляду на корисні властивості вівса і сидячи на вівсяної дієті, можна досягти неймовірних, практично фантастичних результатів, але ж саме в вигляді каші ми і звикли вживати овес.

Нижче ви дізнаєтеся, чим корисний овес для людини, і при яких захворюваннях його рекомендують вживати. Також ви зможете дізнатися, як вибрати овес, як його готувати і як його використовують в косметології.

Корисні і лікувальні властивості вівса

Користь вівса в величезному вмісті в ньому не перетравлюваних харчових волокон. Вони сприяють регулювання роботи травного тракту, а також заспокоюють стінки шлунка і кишечника при хронічних захворюваннях. Знаючи, чим корисний овес, медики рекомендують цей продукт всім постопераційні хворим. Через свого складу овес вважається і незамінним продуктом для діабетиків: харчові волокна є прямим або непрямим бар’єром всмоктуванню глюкози, таким чином, овес знижує глікемічний індекс вживаних одночасно з ним продуктів.

Як відомо, надлишок цукру служить причиною пошкодження судинних стінок, тому регулярне вживання вівса допоможе зберегти наші судини здоровими і еластичними. Здоровий посудину сам в змозі боротися з різного роду запаленнями та пошкодженнями. І тільки здоровий посудину здатний скорочуватися правильно, що забезпечує підтримку артеріального тиску в нормі, а у гіпертоніків веде до його зниження. Лікувальні властивості вівса полягають в його холестеріновиводящем дії: потрапляючи в кишечник, овес виводить 10-15% холестерину, запобігаючи атеросклерозу.

Чим ще корисний овес для організму людини, так це своїм стабілізуючою дією – тим, хто щодня вживає вівсяну кашу, гарантовані здорова нервова система, а також гарне волосся і нігті. Комплекс вітамінів групи В благотворно впливає на роботу нервової системи, кальцій і магній піклуються про здоров’я зубів, кремній перешкоджає випаданню волосся.

Овес відомий і в косметології:

Вівсяну крупу використовують замість скрабу, з вівсяної муки роблять маски, з відваром вівса – ванночки для рук.

Як вибрати і готувати овес

Найчастіше ми купуємо овес у вигляді пластівців, які бувають трьох видів: пелюсткові, екстра і геркулес. Вони розрізняються за ступенем обробки вівса. Найбільш корисними є пластівці геркулес. Перш ніж купувати вівсяні пластівці, уважно розгляньте їх упаковку: вона повинна бути непошкодженою і без слідів вологи. Термін придатності продукту відраховується, починаючи з дати переробки вівса і становить: для пластівців в картонній коробці – 4 місяці, а в целофановій упаковці – 1 рік. У складі продукту повинні бути тільки пластівці, без будь-яких добавок.

У сучасній кулінарії найбільш широке поширення набула вівсяна каша; вівсяну крупу і пластівці додають також в супи, а борошно використовують для випічки. Перед тим як готувати овес, для поліпшення його смакових якостей, пластівці рекомендується злегка обсмажити на розпеченій сковороді.

Готують з вівса і напої, такі як киселі і сурогатну каву.

Для чого це треба їсти:

Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту; підтримка; нормального рівня цукру в крові; зниження артеріального тиску.