Кулінарія

Мед з акації – корисні властивості і протипоказання

Багато бджолярі вважають мед з акації одним з елітних сортів продукту, він має прекрасні якісні характеристики і разюче виділяється з аналогічної продукції. Вже за запахом можна визначити приналежність речовини, він виділяє солодкий аромат квітучих акацій. Його смак відрізняється ніжністю і насиченістю, відсутня гіркота і терпкість. Існує два сорти акацієвого меду – з білою і з жовтої акації, вони розрізняються за кольором і фізичному стану.

Акацієвий мед збирається переважно в південній частині країни, біля підніжжя Кавказьких гір. Посадки акації займають досить широку територію, і бджоли не відчувають потреби запилювати сторонні рослини. Тому продукт виходить монофлерним, без домішок пилку і нектару з інших рослин

Хабарів збирають буквально протягом двох тижнів, це кінець травня – початок червня. За такий короткий проміжок часу бджілки встигають заготовити величезну кількість найправильніший меду акацієвого.

різновиди нектару

Нектар з жовтої акації

Мед жовтої акації переважно світлого кольору, прозорий, відзначається несильний зеленуватий або жовтуватий відтінок. Безпосередньо після збору речовина нагадує сильно рідкий сироп. Зацукрований продукт втрачає свою прозорість, візуально стає схожий на витоплений тваринний жир, має дрібнозернисту структуру.

Нектар з білої акації

Зібраний мед з білої акації – цей рідкий прозорий сироп, який сторонній чоловік може і зовсім не прийняти за продукт бджільництва, якби не приголомшливий аромат. Після кристалізації речовина стає повністю білим, непрозорим, структура дрібнозерниста.

Насправді цей медонос ім’я Робін, і належить вона до сімейства бобових, проте це не зменшує корисності і унікальності зібраного речовини. Побачивши хоча б один раз, як цвіте біла акація, ви зрозумієте, що акація і мед нероздільні. Рослина створює біле пахуче хмара, яке немов гуде і вібрує від дзижчання бджілок.

Фізичні характеристики та правила зберігання

Мед акації кристалізується тривалий час, часом навіть після закінчення трьох-чотирьох років він не має до кінця зацукрованої структури. Це пов’язано з переважаючим вмістом в складі фруктози – близько 40% і невеликим для меду вмістом глюкози – 36%. Після кристалізації корисні властивості акацієвого меду зменшаться, він просто переходить в іншу фізичну форму.

За рахунок активного цвітіння акацій апипродукт виходить насиченим, смачним і має багатий зміст вітамінів і інших важливих речовин. Головне корисна властивість меду з акації і його відмітна характеристика – це блискавичне збагачення організму природним цукром-фруктозою.

Акацієвий мед є незамінним продуктом для діабетиків. Для розщеплення і переробки продукту не використовується білковий гормон-інсулін, і тому його допустимо вживати при діабеті.

Речовина має досить високу калорійність – 334 ккал на 100 грам, тому необхідно дотримуватися рекомендовані дози прийому солодкого продукту, щоб не додати зайві сантиметри до обсягу талії.

На відміну від інших сортів продукції акацієва солодощах не зацукровується протягом довго часу, і при цьому збережуть свої корисні властивості. Відповідно термін зберігання довше, ніж у інших сортів (3-4 роки), за умови зберігання в темному прохолодному місці. Ще одна особливість – підвищена ціна на продукт, це як раз той випадок, коли ціна виправдовує якість, тому скупитися не варто.

Особливості хімічного складу

Акацієвий мед містить в своєму складі широкий спектр вітамінів і поживних компонентів, він багатий:

  • марганцем;
  • хромом;
  • кремнієм;
  • органічними кислотами (яблучної, лимонної, молочної, щавлевої);
  • мінеральними речовинами.

На відміну від аналогічних продуктів, мед акації містить більший обсяг ферментів і каротину, швидкі вуглеводи і природний цукор. Органічні кислоти і протибактерійні з’єднання роблять речовина найціннішим лікарським препаратом.

Корисні властивості і протипоказання

Мед з акації корисні властивості і протипоказання, якого не можна порівняти, здатний принести величезну користь і підтримку організму при різних захворюваннях, ніж завдати шкоди, створити якісь проблеми зі здоров’ям.

Продукт бджільництва має потужний протимікробну дію, він практично не викликає алергічної реакції навіть у дітей раннього віку.

Що містяться в продукті ферменти позитивно впливають на травну систему, сприяє одужанню при лікуванні гастриту, виразок.

Ще одна лікувальна здатність медового ласощі – коригування артеріального тиску. Після його застосування розширюються кровоносні судини, і поліпшується коронарний кровообіг. При регулярному використанні солодощі підвищується рівень гемоглобіну і загальний тонус організму.

Корисний мед з акації при шкірних захворюваннях, опіках і травмах шкіри, він є природним антисептиком і дезинфектором. Крім цього, виправдане використання ласощі при гнійних, інфекційному кон’юнктивіті. Солодкий нектар заспокійливо впливає на нервову систему, допомагає боротися з втомою, нервозністю і безсонням.

Корисна солодкість прекрасно впливає на імунну систему, коригує обмінні процеси, має м’яку тонізуючу впливом.

Акацієвий мед допоможе очистити і відновити клітини печінки, усунути запалення сечостатевої системи.

До протипоказань відноситься алергічна реакція на продукти бджільництва і індивідуальна непереносимість. Під час загострення захворювань перед використанням народного кошти необхідно проконсультуватися з лікарем.

застосування

Апіпродукт з акації досить міцно увійшов в життя людини, його використовують практично у всіх сферах життя. У кулінарії акацієвий мед додають в різні страви для додання аромату і солодощі. У косметології речовина застосовують по догляду за шкірою і волоссям, він чудово відновлює клітини, насичує їх вологою, з медом виконують лікувальні обгортання, оздоровчий і антицелюлітний масаж.

Найширший спектр застосування продукту бджільництва – народна медицина. Лікувальні властивості і протипоказання меду відомі з давніх-давен, його вживають всередину, мажуть рани зовні, створюють лікарські настоянки, компреси. Медової водою полощуть горло і ротову порожнину, протирають очі і капають в ніс. Завдяки цілющим властивостям продукту його застосовують при таких захворюваннях:

  • легеневі захворювання;
  • цистит;
  • гепатити;
  • нервовий стрес, безсоння;
  • подряпини, рани, гнійники;
  • простудні захворювання;
  • порушення в роботі шлунково-кишкового тракту.

Жовтий і білий мед з успіхом використовують для проведення інгаляцій під час ГРВІ, ГРЗ, грипу.

Рекомендації по використанню

Є користь і шкода від використання ласощі, при нагріванні його понад 40 градусів виділяються токсичні речовини, тому необхідно дотримуватися порад фахівців в приготуванні народних засобів в домашніх умовах.

Перед вживанням продукту необхідно ознайомитися з рекомендацією щодо застосування: в медичних цілях рекомендується приймати не більше 2-3 ст. л. на добу дорослим, і не більше 1 ст. л. дітям. У профілактичних цілях мед білої акації варто вживати не більше 1 ст. л. дорослій людині і 1 ст. л. дитині на добу.

Безсумнівно, користь і шкода речовини неспіврозмірні, але не варто забувати про високу калорійність продукту. Людям з надмірною вагою слід чітко контролювати вживане кількість продукту. При надмірному поїданні бджолопродукти можливі алергічні реакції, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, аритмія.

Користь для майбутніх мам і дітей

Варто звернути увагу на даний сорт продукції бджільництва вагітним жінкам. В їхньому становищі небезпечно вживати сильнодіючі антибактеріальні препарати, а медок стане відмінним помічником в боротьбі з різними захворюваннями. З огляду на, що він не практично не викликає алергії, то в майбутньому стане корисним десертом під час годування малюка грудьми.

У дитячому віці мед допоможе підвищити імунітет у дитини, а також буде незамінний при лікуванні простудних захворювань вірусного і бактеріального походження. У підлітковому віці і молодих людей регулярне застосування речовини надасть неоціненну послугу – значно покращиться загальний стан, прискоряться обмінні процеси, набагато рідше будуть розвиватися різні захворювання.

Перед початком лікування пчелопродуктами обов’язково проконсультуйтеся з лікарем і переконайтеся у відсутності алергії на всі компоненти застосовуваного ліки.

Властивості меду білої акації воістину дивні і унікальні. Тільки уявіть, скільки у ньому антибактеріальних речовин і антиоксидантів, якщо він протягом декількох років не зацукровується і при цьому залишається свіжим і корисним.