Різне

Ловля уклейки на поплавкову вудку влітку і восени

  • Поплавочная ловля уклейки
    • Оснащення
  • Прикормка і наживка (насадка)
  • Як засолити і зав’ялити уклейку

Звичайно, гідну уклейку (верхоплавка), від 17 до 22 см завдовжки, можна ловити круглий рік, проте саме в кінці літа і початку осені шансів дістати з води трофейні екземпляри у рибалок набагато більше. Це пов’язано з тим, що дрібні особини до кінця літа починають втрачати активність, і приманка може дістатися їх більшим побратимам, які до цього просто не встигали заковтнути гачок, так як їх випереджала більш спритна і вічно голодна молодь.

Поплавочная ловля уклейки

Ловля уклейки на поплавкову вудку

Озерна уклейка набагато полохливіше своїх річкових побратимів. Тому і ловити її треба, щоб виконувати всі відомі методи конспірації, основними з яких будуть тиша і максимальна непомітність.

Ближче до осені уклейка починає опускатися з верхніх шарів води ближче до дна, де і годується придонному живністю.

Оснащення

Легкий круглий поплавок

Снасть для лову уклейки повинна бути якомога легше і чутливішим. Бажано ловити на оснастку, яка дозволяє приманці повільно опускатися на дно. Домогтися цього можна правильно розподіливши важки на основній волосіні.

Трохи вище гачка, сантиметрів в десяти, треба поставити легкий підпасок вагою 0,006-0,009 г, потім, сантиметрів через двадцять, закріпити кілька невеликих дробинок однакового розміру (від 2 до 5). Можна навіть розсунути їх між собою на 25-30 сантиметрів. Загальна маса огрузки не повинна перевищувати 0,15-0,30 м

Поплавок – каплевідний для невеликої глибини, а якщо лов відбувається на глибинах понад 2 метри, то – веретеноподібний. На глибинах понад півтора метра краще використовувати більш важку снасть. У зв’язку з цим завжди необхідно мати під рукою кілька оснасток різної тяжкості, щоб можна було їх вчасно поміняти.

Наприклад, для швидкісного лову активної уклейки можна використовувати оснастку з поплавком вантажопідйомністю до 0.5 грам, огруженія однією або двома грузиками-дробинками. Основна волосінь 0.12 – 0.13 мм до якої прив’язується невеликий опаришевий гачок без повідка. Така мінімалістичний оснащення дозволяє обловлювати будь горизонт води і вона ніколи не сплутується.

Прикормка і наживка (насадка)

З початком охолодження води звичайна літня підгодовування майже перестає діяти. Уклейку починає більше цікавити живність.

Вона однаково добре клює і на опариша, і на хробака, і на мотиля. Опариш – найбільш стійка насадка для захоплення саме кілька риб без перенасажіванія, тому, рибалки частіше використовують його.

При цьому перед занедбаністю личинки мотиля бажано трохи здавити, а опариша надрізати, щоб вони стали більш привабливими для уклейки, яка обов’язково зазіхатиме на їх запах.

Для підгодовування, тваринну складову потрібно змішати з готовою підгодовуванням. Магазинну прикормку можна замінити звичайним панірувальних сухарів змішаним з толокном (вівсяне борошно) і якими-небудь ароматизаторами.

Основа підгодовування у вигляді панірувальних сухарів, служить в основному для доставки личинок в точку лову. В якості активних компонентів, в підгодовування повинні бути кормовий мотиль або опариш.

Якщо на прикормку підходить велика кількість дрібниці, слід виключити з неї дрібні фракції і все, що створює хмару каламуті.

Як засолити і зав’ялити уклейку

Смачна в’ялена уклейка

Саме восени уклейка починає запасатися жирком на зиму. Спіймана в цей час, вона найбільше підходить для засолювання і в’ялення. Велика уклейка в в’яленої вигляді – справжній делікатес.

Класичний рецепт дуже простий, все робиться як при засолюванні і вялении плотви або іншої риби, за винятком часу – для отримання зав’ялених уклейки потрібно всього два або три дні.

Засолка уклейки:

Уклейку викладають в ємність шарами, кожен з яких пересипається сіллю. Витрата складе приблизно 100 грам на один кілограм риби.

Поверх риба накривається кришкою, яка повинна її притиснути. На кришку поміщається невеликий вантаж, який повинен не дати рибі спливти, коли вона дасть сік.

Ємність з рибою забирається в холодильник на два дні.

Промивання і вимочування риби:

Через дві доби уклейка витягується з холодильника і промивається у воді. Потім риба заливається водою і вимочується від надлишків солі.

Вимочувати потрібно в холодній воді протягом двох годин. При цьому після першої години, воду потрібно поміняти на свежую.Через два години воду злити – уклейка готова для в’ялення.

В’ялення уклейки:

Восени вже немає спеки і докучливих мух, тому вивішувати рибу можна практично в будь-якому місці. Вивісивши уклейку з вечора, її можна їсти вже на наступний день.

Вивішуючи уклейку на вяление, слід враховувати, що з неї буде капати жир. Прискорити процес в’ялення допоможе вентилятор спрямований на рибу.

Смачного!