Кулінарія

Лісовий мед: корисні властивості і протипоказання – PortalMeda.ru

Лісовий мед відноситься до елітних сортів продукції бджільництва. Для його отримання бджолярі відвозять вулика в глибину лісу, де природа незаймана людиною. У зв’язку з цим його вартість на порядок вище звичайних сортів, наприклад, квіткового або лугового. Але і цілющі і лікарські властивості нектару також сильніше. Це пов’язано з полифлерного меду – в його складі присутній пилок і нектар безлічі корисних квітів і дерев.

Відмінності від інших сортів

За кількістю корисних речовин лісової нектар істотно виграє перед іншими сортами. Адже в його склад входять компоненти безлічі цілющих рослин. При заготівлі ласощі бджоли обробляють липу, черемху, клен, глід, чорницю, малину, суницю і вже багато цілющих лісових рослин. Тому смак і колір можуть значно різнитися через особливості регіону медозбору і переважаючого медоноси.

Варто зазначити період збору продуктів бджільництва. Уже в кінці травня пасічники перевозять вулика в лісосмугу, а збір меду триває до середини вересня. Тоді як інші сорти мають більш короткий період збору.

Крім цього, мед, зібраний в лісі, повільно кристалізується, при засахаривании він набуває дрібнозернисту структуру. Дані властивості і є відмінною рисою дикого нектару.

Як бджоли отримують лісової нектар

Раніше існувало таке бджільництво, як бортництво. Вулика не використовувалися, диких бджіл розводили прямо в дуплах старих дерев. Вважалося, що такі бджоли, що живуть самостійно, приносять найкорисніший бортневий дикий мед. На сьогоднішній день бортничеством практично не займаються, винятком є ??бортники Башкирії, а на зміну дикому меду прийшов лісової.

Збирають такий мед на лісовій пасіці. Як тільки розпускаються перші дерева і зацвітають трави, пасіку виставляють на галявину в лісі. Збір меду починається з кінця весни, а закінчується на початку осені. Бджоли мають необмежений доступ до всіх чагарниках і деревах, які зацвітають поступово.

Що дуже важливо – маленьким трудівницям не потрібно докладати великих зусиль для виконання своєї роботи. Адже поблизу пасіки досить лісових квітів, а також інших медоносів.

Характеристика лісового меду

Будучи полифлерного сортом меду, лісової нектар має непостійний склад і зовнішні характеристики. Смак змінюється в залежності від періоду та регіону збору. Він досить неординарний, може бути присутнім кислинка або гіркий присмак. Колір Апіпродукт варіюється від світло-жовтого до темно-коричневого.

Серед фахівців існує думка, що темний бджолопродукти містить більше мінералів і корисних речовин, ніж світлий. Незалежно від переважаючого медоноси у нектару аромат сильний медово-квітковий.

До складу лісового ласощі входять вітаміни, білки, ферменти, амінокислоти. Вміст води низька, тому він має густою консистенцією. Кількість цукру також невисока, допускається вживати такий нектар при цукровому діабеті. Час кристалізації тривалий – понад півроку, при цьому поступово структура стає однорідною з маленькими крупинками.

Види лісового меду

Цей сорт має кілька різновидів. Отримують гірський нектар в Алтайському краї, він славиться своєю екологічною чістотой.С соснових порід і кедра в таємниці бджоли збирають чистий тайговий мед. У його забарвленні можна помітити зеленуватий відтінок, а смак буде з кислинкою.

У складі ласощі, зібраного в Закавказзі, є багато липового нектару. А також варто відзначити лісової падевий мед. Його хабарів проводиться в посушливі сезони з кори, листя дерев, чагарників. Це темний сорт, який не використовується для годівлі бджіл взимку, його в обов’язковому порядку відкачують з вуликів.

Визначити який саме перед вами вид лісового нектару зможе сказати тільки досвідчений бджоляр. Або ж сам пасічник, який здійснює медозбір. Рядовому покупцеві зрозуміти це буде вкрай складно.

Корисні якості лісового меду

Воістину унікальний бджолопродукти – лісовий мед. Корисні властивості ласощі з лісу застосовують для лікування різноманітних захворювань. Його склад настільки насичений і різноманітний, що він буде корисний будь-якій людині. У медичних цілях лісове ласощі застосовують як:

  • протизапальну;
  • антибактеріальну;
  • противірусну;
  • знеболююче;
  • регенеруючу засіб.

Апіпродукт запобігає авітаміноз, поліпшує склад крові, допомагає впоратися з депресією. При регулярному вживанні ласощі з організму виводяться шкідливі речовини, токсини, припиняються проблеми з роботою шлунково-кишкового тракту. Лісовий нектар також здатний зміцнити судини, нормалізувати кровообіг, зміцнити імунітет.

застосування

Застосування лісового сорти Апіпродукт досить різноманітне. Його вживають в чистому вигляді, виготовляють лікарські засоби на його основі, а також використовують зовнішньо.

У народній медицині

Ще з давніх-давен бджолярі знали, чим корисний мед, зібраний в лісі, і активно його застосовували для лікування і профілактики недуг:

  • При простудних захворюваннях апипродукт вживають в чистому вигляді або змішують з теплим питтям (молоко, чай, морс). Він допомагає позбутися від головного болю, першіння в горлі, бореться з вірусами і бактеріями, зміцнює імунну систему.
  • Застосування продуктів бджільництва при виразці і гастриті усуне больові відчуття, прискорить процес регенерації слизової. Крім цього, допоможе нормалізувати травлення, запобігти запори. Нектар вживають перед їжею по 1 ст. л. 2-3 рази за день.
  • Допоможе лісовий мед від проблем з серцево-судинною системою. Він зміцнює судини, розріджує кров, нормалізує тиск. При вживанні нектару значно скорочується вірогідність інфаркту, нападів тахікардії.
  • Бджолине ласощі буде хорошим помічником при лікуванні захворювань верхніх дихальних шляхів. Воно знімає запалення, усуває біль, має противірусну дію, бореться з бактеріями.
  • Актуально приймати апипродукт при підвищеному нервовому напруженні. Мед покращує якість сну, піднімає настрій, допомагає протистояти стресам.
  • Не варто забувати про властивості меду регенерувати тканини, і усувати запалення. Його використовують зовнішньо для лікування ран, опіків, пролежнів.

Систематичне вживання продукту бджільництва в рекомендованому кількості стане хорошою профілактикою різних захворювань. Неоціненна користь лісового меду для імунітету, він допомагає зміцнити природні захисні сили організму.

У косметології

Лікувальні властивості елітного нектару високо цінуються в косметології. Він використовується для лікування шкірних захворювань, для підтримки молодості, пружності шкіри. Доцільно використовувати нектар при проблемній або сухій шкірі. Бджолопродукти має антибактеріальну дію, живить шкіру вітамінами і мінеральними речовинами, нормалізує обмінні процеси в дермі.

Хороший результат дає застосування масок для волосся з лісовим медом. Він не тільки покращує структуру волосся, але також усуває проблеми зі шкірою голови, бореться з лупою, нормалізує виділення підшкірного жиру.

Умови зберігання

Для того щоб якомога довше радувати себе корисним і смачним медом його потрібно правильно зберігати. Ідеальна ємність для зберігання продукту це скляна або керамічний посуд. Кришка повинна закриватися щільно. В іншому випадку мед вбере запахи і вологу з повітря, що може привести до його закисання. До місця зберігання продуктів бджільництва не повинні проникати сонячні промені, а оптимальна температура становить 10-23 градуси тепла.

Протипоказання і шкода

Мед лісовий має корисні властивості і протипоказання. До них відноситься алергія на продукти бджільництва і індивідуальна непереносимість. З обережністю слід вживати ласощі від бджіл людям з надмірною вагою і цукровим діабетом. Бажано попередньо проконсультуватися з лікарем.

Рекомендується обмежити вживання меду жінкам в третьому триместрі вагітності та при грудному вигодовуванні. Нектар може спровокувати алергічну реакцію у дитини. Це ж правило стосується дітей молодше трьох років – великий ризик розвитку алергії.

Мед, зібраний в лісосмузі, не може приїстися. При кожній відкачування Апіпродукт його смак, колір і запах відрізняється. А також змінюється лікувальний вплив на організм людини. Однак, як і будь-який продукт бджільництва, його слід вживати в обмеженій кількості.

Дорослій людині для підтримки гарного самопочуття досить з’їдати 2-3 ст. л. на добу. Дитині рекомендується давати не більше 3 ч. Л. за день. При такому обсязі уживаного ласощі організм буде отримувати достатньо вітамінів і мінералів.