Як почистити сковороду зовні і всередині – 12 кращих способів
Будинок і побут

Як почистити сковороду зовні і всередині – 12 кращих способів

Чесно кажучи, очистити сковороду від нагару і жиру часто буває дуже складно, особливо, якщо вона стара або сильно згоріла. Але є і хороша новина: з більшістю стійких забруднень все-таки можна впоратися копійчаними засобами, які вже є у вас вдома (або хоча б істотно полегшити задачу). Головне – вибрати той спосіб, який підійде саме для вашої сковорідки. Адже те, що врятує чавунний сотейник, тефлонову млинниць може безнадійно погубити.

У цій статті ви зможете знайти практично всі традиційні і нестандартні способи чистки сковорідок будь-якого типу: з чавуну, нержавіючої сталі, алюмінію з антипригарним покриттям (тефлоновим, емалевим, керамічним, мармуровим) і без нього. Просто виберіть той рецепт, що підходить вам.

12 способів чищення сковороди

Спосіб 1. Як очистити сковороду оцтом і содою (універсальний спосіб)

Цей спосіб найшвидший і ефективний, а крім того, універсальний – він підходить для видалення більшості забруднень (нагар, кіптява і застарілий жир) зі сковороди будь-якого типу крім тих, що мають антипригарне покриття. Він не вимагає використання агресивної хімії, тому вам навіть не знадобляться гумові рукавички. Просто розслабтеся і коректний!

Вам знадобляться:

  • 1 стакан води (або більше, якщо сковорода велика і глибока);
  • 1 стакан 9% -ного столового оцту;
  • 2 столові ложки харчової соди.

Інструкція:

Крок 1. Поставте сковороду на плиту, потім влийте в неї по склянці води і оцту.

Крок 2. Доведіть розчин до кипіння (на цьому етапі частина нагару вже повинна піти).

Крок 3. Зніміть сковорідку з вогню і всипте в неї харчову соду. Суміш повинна зашіпеть!

Крок 4. Спорожніть сковорідку і помийте звичайним способом за допомогою губки.

Спосіб 2. Як почистити сковороду оцтом і содою зовні і всередині без кип’ятіння

  1. Насипте на забруднену ділянку соду.
  2. Поверх соди полийте сковорідку 9% -ним оцтом і дайте утворилася шипучою піні попрацювати протягом 30-60 хвилин.
  3. Помийте сковороду як зазвичай за допомогою жорсткої губки.

Спосіб 3. Кип’ятіння з содою (для чищення всіх типів сковорідок, крім алюмінієвих без антипригарного покриття)

У більшості випадків очистити сковороду всередині і зовні можна шляхом її кип’ятіння з содою. Цей рецепт дуже простий і підходить для начиння будь-якого типу.

  1. Якщо ви хочете почистити сковороду тільки зовні, налийте в неї близько літра води і додайте приблизно 100 г. соди. Якщо ви хочете почистити посуд і всередині, і зовні, то використовуйте великий металевий таз або відро і наповніть його содовим розчином з того ж розрахунку – 1 л. води / 100 г. соди.
  2. Поставте сковороду / таз з сковородою на вогонь, доведіть розчин до кипіння, а потім забудьте про прибирання ще на 20 хвилин.

  1. Зніміть начиння з вогню і дайте їй охолонути, потім помийте звичайним способом, в складних місцях орудуючи жорсткою губкою або скребком (якщо немає антипригарного покриття). За час варіння сковороди содової розчин розм’якшити і зніме з неї більшу частину жиру, нагару, залишків пригоріла їжі.

Порада: час кип’ятіння сковороди можна збільшити до одного-двох годин.

Спосіб 4. Кип’ятіння за радянським рецептом: господарське мило + сода + силікатний клей (для видалення нагару з чавунною, сталевий, алюмінієвої або алюмінієвої сковороди)

Цей старий і перевірений спосіб працює в самих безнадійних випадках, коли потрібно видалити багаторічний шар нагару з зовнішньої частини чавунної або алюмінієвої / алюмінієвої сковороди.

Вам знадобляться:

  • Металевий тазик або відро відповідного розміру (наприклад, обсягом 10 л);
  • 1 шматок господарського мила 72% (за бажанням);
  • ? чашки силікатного клею (він же канцелярський або шкільний клей і рідке скло);
  • ? чашки кальцинованої соди (продається в хозтоварах) або півпачки харчової соди;
  • Скребок (можна столовий ножик);
  • Терка (середня) і металева губка.

Інструкція:

  1. Наповніть таз / відро водою і доведіть її до кипіння на великому вогні.
  2. Поки вода нагрівається, натріть на тертці господарське мило (за бажанням).
  3. Як тільки вода закипить, зменшіть вогонь, висипте в таз все мильні стружки, розмішайте їх, а потім додайте полкружки клею і полкружки кальцинованої / харчової соди. На цьому етапі не забудьте відкрити вікно і включити витяжку!

  1. Нарешті, опустіть в отриманий розчин вашу сковорідку, попередньо знявши з неї ручку. Якщо ручка не пластмасова / дерев’яна, то і її опустіть в тазик. Тепер залишилось набратись терпіння і поварити сковороду 1-4 години в залежності від ступеня забруднення. За цей час частина нагару і жиру відстане від сковороди, а частина, що залишилася розм’якшиться.

  1. Після кип’ятіння сполосніть сковороду, перенесіть її в раковину або чистий тазик (можна пластмасовий), потім приступайте до видалення залишків нагару за допомогою металевої губки / скребка / ножа. Не перестарайтеся з інструментами, щоб не зняти емаль на зовнішніх стінках – якщо її видалити, то сковорода швидко покриється новим шаром нагару.

Порада: провести процедуру кип’ятіння можна за кілька підходів (час варіння можна скоротити до 30 хвилин), оновлюючи розчин і знімаючи розм’якшений наліт скребком і металевої губкою.

Спосіб 5. Кип’ятіння з пральним порошком і маслом

На думку багатьох користувачів, цей спосіб ефективніше інших видаляє нагар як зовні, так і всередині.

  1. Наповніть великий таз водою, додайте в неї кілька ложок соняшникової олії і трохи прального порошку.
  2. Поставте таз на середній вогонь і занурте в нього брудну начиння. Доведіть розчин до кипіння, потім помийте сковороду як зазвичай.

Спосіб 6. Як очистити спалену сковороду кип’ятінням (крім сковорідок з антипригарним покриттям)

  1. Поставте сковороду на плиту і включіть на середній вогонь.
  2. Як тільки сковорода досить розігріється (перевірте краплею води), налийте в неї 1 склянку води і ще трохи поваріть (додайте трохи рідини для миття посуду, якщо хочете).
  3. Потім використовуйте дерев’яну ложку або силіконову лопатку, щоб зішкребти гар на спалених ділянках.
  4. Помийте начиння звичайним способом.

Спосіб 7. Замочування з миючим розчином для слабких і середніх забруднень

  1. Видавіть кілька крапель рідини для миття посуду в сковорідку, додайте гарячу воду і дайте їй постояти протягом декількох годин або залиште на ніч.
  2. Потім очистіть начиння як зазвичай за допомогою губки.

Спосіб 8. «Скрабування» харчовою содою (не підходить для тефлонового і алюмінієвої сковороди!)

  1. Зробіть пасту з рівних частин харчової соди і теплої води.
  2. Обробіть пастою нагар, кіптява або жирний наліт.
  3. Промийте теплою водою і при необхідності повторіть процедуру.

Спосіб 9. Кип’ятіння з господарським милом (для всіх типів сковорідок крім алюмінієвих)

Цей спосіб добре підходить для видалення жиру і нагару зі сковорідок будь-якого типу.

  1. Натріть четвертинку шматка господарського мила (72%) на середній терці.

  1. Викладіть мильні стружки на сковороду і залийте водою, потім нагрійте суміш, не доводячи до кипіння.
  2. Зніміть сковороду з вогню і відставте її постояти ще на пару годин.
  3. Обполосніть сковорідку, потім помийте губкою із засобом для миття посуду.

Спосіб 10. Як почистити сковороду від іржі

Іржа легко видаляється сухою кухонною сіллю. Просто потріть проблемні місця, потім помийте і висушіть.

Спосіб 11. Чистимо сковороду потужними хімікатами – топ-3 супер ефективних засобів

На наш погляд, потужна побутова хімія незамінна, якщо потрібно швидко і з мінімальними зусиллями очистити сковорідку від нагару і жиру. Головне – дотримуватися запобіжних заходів, використовувати гумові рукавички, працювати з відкритим вікном і не обробляти посуд занадто довго. Кажуть, якщо покрити сковорідку Шуманітом і залишити на ніч, на ній може утворитися дірка.

  1. Очищувач духовок від Амвей – коштує дорого, продається тільки через інтернет або дилерів, але видаляє навіть старий нагар і жир за кілька хвилин, при цьому економно витрачається, сам змивається легше своїх аналогів і практично не смердить. Якщо у вас є тварини і діти, то це засіб незамінне в господарстві.

  1. Шуманом Баги – коштує дешевше Амвея і продається в багатьох госпвідділ гіпермаркетів. Трохи менш дієвий, ніж Амвей (наприклад, дуже старі сковорідки може відмити не завжди), але все ж дуже ефективний. Головні недоліки – їдкий запах, який відчувається навіть при відкритому вікні, і складність змивання самого засобу.
  2. Блискучий казан – з недорогих засобів блискучий казан – найпотужніший.

А ось і загальна інструкція:

  1. Обробляємо засобом проблемні місця, загортаємо сковороду в пакет (так запах не поширитися по всій кімнаті) і залишаємо її на 15-60 хвилин в залежності від ступеня забруднення.
  2. Видаляємо бруд і ретельно полоскати посуд два-три рази. Для вірності сковорідку можна протерти оцтом, щоб видалити залишки кошти.

Порада: замість пакета можна використовувати і харчову плівку.

Важливо! Всі перераховані жіроудалітелі не призначені для чищення алюмінієвих і тефлоновим сковорідок.

Спосіб 12. Механічний спосіб очищення

Механічні способи очищення актуальні для старих сталевих, алюмінієвих і чавунних сковорідок, коли народні способи і хімічні засоби не допомагають прибрати багаторічний шар нагару і жиру. Але у всіх механічних способів є один істотний недолік – знімаючи шар бруду з зовнішніх стінок посуду, майже завжди знімається і верхній шар (емаль, анодований шар), а значить в майбутньому сковорідка буде швидше і більше покриватися жиром і кіптявою. Після такої радикальної чистки, дно чавунної / алюмінієвої сковорідки потрібно прожарити з сіллю і маслом.

Ось кілька традиційних механічних способів чищення сковорідок:

  1. Чистка пескоструем. Щоб оновити свою безнадійну помічницю, потрібно здати її за невелику плату в найближчий шиномонтажний цех. Автомеханік помістить начиння в спеціальну камеру, де за рахунок стисненого повітря і піску наліт нагару віддалиться за лічені хвилини.
  2. Чистка за допомогою шліфмашинки. Цей спосіб чистки можна провернути на дачі самостійно за допомогою шліфмашинки або болгарки з пелюстковим торцевих кругом.

Правила чищення сковорідок в залежності від матеріалу і поради з профілактики

Різні види металів і покриттів по-різному реагують на кислоти і луги, тривалий замочування і нагрів. Приступаючи до миття своєї сковорідки дізнайтеся протипоказання (якщо дивіться таблицю на смартфоні, поверніть його в горизонтальне положення – так вся таблиця увійде в екран).

Чавунний посуд тефлоновий посуд З нержавіючої сталі Алюмінієвий посуд без антипригарного покриття і емалі
Миття у посудомийній машині Не можна (сковорода покриється іржею) Можна, можливо Можна, можливо Не можна
Використання абразивних чистячих засобів, щіток, скребків і жорстких губок Можна, можливо Не можна Можна, можливо Не можна
Використання соди, господарського мила і інших лужних миючих засобів Можна, можливо Можна, можливо Можна, можливо Не можна
Використання кислот (оцту, лимонної кислоти та ін.) Можна, можливо Не можна (допустимо короткочасний вплив) Можна, можливо Не можна (допустимо короткочасний вплив)
тривале замочування Не можна Можна, можливо Можна, можливо небажано
  • Мити алюмінієві сковорідки (без покриття) можна з миючими засобами для скляної та порцелянового посуду, мильними розчинами з додаванням нашатирного спирту.
  • Будь-який посуд потрібно мити тільки після того, як вона охолола природним чином. Якщо різко перенести гарячу сковороду в прохолодну воду, вона може деформуватися. Особливо це стосується чавунних, алюмінієвих (з покриттям і без) і керамічних сковорідок.
  • Перед замочуванням або кип’ятінням сковороди не забудьте зняти дерев’яну / пластикову ручку або просто не занурюйте її у воду.

І ще один дуже важливий момент …

Після миття чавунної, сталевий і алюмінієвої сковорідки її потрібно прожарити з маслом і сіллю, щоб відновити природну антипригарним плівку. Тефлонову сковороду потрібно нагріти на слабкому вогні близько 30 секунд, а потім приєднати вогонь і змастити дно і внутрішні стінки чайною ложкою рослинного масла паперовим рушником або чистого дрантя.