Кулінарія

Яйця: харчова цінність, ніж корисні курячі яйця, що містять і як вибрати

Харчова цінність яєць до недавнього часу ставилася під сумнів. Користь курячих яєць, та й в цілому їх репутація була досить суперечливою. Зашкалює холестерин в курячих яйцях, лякаючий сальмонельоз, підвищена алергенність – цей продукт, здавалося, звинувачували у всіх смертних гріхах. І тепер, коли більшість міфів про яйця науково розвінчано, пора розставити всі крапки над i. Пора познайомитися з корисними властивостями курячих яєць і іншими якостями цього досконалого продукту, подарованого нам природою.

Нижче ви дізнаєтеся, що корисного в яйцях, що містить куряче яйце і наскільки виправдані розмови про яйце яєць. Також ви зможете прочитати, як вибрати яйця і як правильно їх готувати. Дізнавшись, ніж корисні яйця і які протипоказання до їх застосування, ви самі зможете висновок, чи варто відводити їм місце у вашому раціоні харчування.

Корисні властивості курячих яєць

Яйця – продукт, за своєю харчової цінності, що наближається до материнського молока. А все тому, що яйце містить величезну кількість білків (в тому числі дев’ять незамінних амінокислот), жирів, вуглеводів, мінералів і вітамінів (A, D, E, К, групи В), причому всі ці речовини знаходяться в ідеальному співвідношенні між собою. До складу яєчних жовтків входять також каротиноїди лютеїн і зеаксантин, що попереджають виникнення проблем із зором.

Для чого треба їсти яйця:

Зміцнення кісток і суглобів; профілактика проблем із зором; профілактика захворювань серцево-судинної системи.

Холестерин в жовтках курячих яєць

Багато хто прагне уникати вживання в їжу жовтків курячих яєць через холестерину, що міститься в них. Необхідно внести деякі роз’яснення з цього приводу. Справа в тому, що холестерин, який входить до складу яєць, підвищує рівень холестерину в крові лише незначно. Крім того, в яйцях міститься холін – поживна речовина, необхідне для здоров’я клітинних мембран, нормального функціонування серцево-судинної системи і розумової діяльності (в одному великому курячому яйці близько 300 мкг холіну). Саме холін перешкоджає накопиченню холестерину і жирних кислот в печінці.

Що корисного в страусиних і перепелиних яйцях

А ось алергенність курячих яєць і можливість зараження сальмонельозом при вживанні їх в сирому вигляді додадуть ложку дьогтю в такий значний список корисних властивостей цього продукту. І тут гідною альтернативою можуть стати стрімко набирають популярність перепелині і поки ще екзотичні страусині яйця.

Що ж корисного в курячих і страусиних яйцях? Як і курячі, ці види яєць багаті холін (в страусиних яйцях його трохи більше, в перепелиних – трохи менше). Страусині яйця менш калорійні, ніж курячі, і містять менше холестерину. Зате перепелині випереджають їх за змістом кальцію, заліза і фосфору, а також вітамінів А і групи В; до того ж перепелині яйця менш інших схильні до зараження сальмонелою і практично не викликають алергії.

Як правильно вибирати яйця

Вибрати якісні курячі яйця в умовах магазина не завжди просто, але можливо.

По-перше, перед тим як вибрати курячі яйця, зверніть увагу на маркування. Найсвіжіші яйця, з моменту вироблення яких пройшло не більше 7 днів, позначені літерою «Д», що означає «дієтичні». А буква «С» нанесена на столові яйця з терміном реалізації до 25 днів.

По-друге, уважно розгляньте шкаралупу. Темний або білий колір шкаралупи жодним чином не впливає на корисні якості яйця і пов’язаний з забарвленням курки-несучки. А ось надмірна чистота говорить про те, що яйця могли ретельно вимити.

Таке яйце не буде зберігатися довше 12 днів.

По-третє, спробуйте потрясти яйце: якщо воно свіже, то жовток не буде «бовтатися».

При виборі перепелиних або страусиних яєць, перш за все, звертайте увагу на термін їх придатності. Зважте яйце в руці: якщо воно свіже, то повинно бути досить важким.

Згодом яйце висихає і стає все більш легким. Зверніть увагу і ще на одну деталь: взимку самки страусів не несуться, тому, хоча термін придатності страусиних яєць становить три місяці, в зимовий період підвищується ймовірність покупки зіпсованого продукту.

Як правильно готувати яйця

Щоб виключити можливість зараження сальмонельозом, не рекомендується вживати курячі яйця ні в сирому вигляді, ні звареними всмятку. Гарантовано безпечні вони лише після відварювання круто.

Через шкаралупу страусиного яйця теж легко можуть проникнути шкідливі бактерії, а значить, і цей продукт потрібно піддавати досить тривалої теплової обробки. А ось перепелині яйця цілком можна вживати сирими, наприклад, готувати на їх основі дуже смачні коктейлі.

Втім, будь-які яйця дієтологи рекомендують вживати вареними – саме в такому вигляді вони засвоюються краще за все. Перед тим як правильно готувати яйця, вивчіть час їх варіння: наприклад, для варіння страусиного яйця потрібно мінімум 45 хвилин!

А від смажених яєць, як і від будь-яких інших смажених продуктів, варто відмовитися: при такому способі приготування утворюється безліч небезпечних для здоров’я канцерогенів.