Кулінарія

Гірський мед – особливість і корисність продукту, різновиди

У багатьох літературних творах прославляють горців як самий витривалий, сильний, здоровий народ. Є чимала заслуга в цьому гірського меду, який вони вживають з раннього дитинства в їжу. Речовина славиться ексклюзивними якостями і екологічно чистим походженням. Розповімо докладніше про цей продукт бджільництва в цій статті.

походження

Як вже зрозуміло з назви, гірський нектар збирають в гірській місцевості. Причому медоносами є одночасно велику кількість рослин, пилок і нектар бджілки збирають з:

  • глоду;
  • черемхи;
  • шипшини;
  • липи;
  • шавлії;
  • акації;
  • каштана;
  • будяків.

Збір здійснюється з травня, коли розпускаються трави і починають цвісти дерева, і триває до вересня. Заготівля відбувається переважно в Середній і Центральній частині України. Бджільництво з гір це древній промисел, яким люди займаються донині.

Які бувають види

Високогірний мед вважається полифлерного сортом, при його заготівлі комахи можуть здійснювати збір з більш ніж 50 рослин. Продукт різниться в залежності від місця збору, так територіально розрізняють такі різновиди солодощі:

  • Кавказький. Збір проводиться високо в Кавказьких горах, продукт має потужний антибактеріальну дію і містить великий набір корисних компонентів. Він активно застосовується для загоєння ран різної етіології та лікування недуг.
  • Чорногорський. Цей сорт виділяється неповторним ароматом, який включає нектар гірських чагарників і різнотрав’я. Застосування медичного засобу полягає в лікуванні, відновленні нервової системи, ліки допомагають позбутися від стресів.
  • Алтайський гірський. Ласощі виготовляються в горах Алтаю, бджільництвом славиться Чаришське район, де росте велика кількість рідкісних лікарських рослин. Мед благотворно впливає на імунну систему організму, використовується як болезаспокійливий засіб, застосовується для лікування ран.
  • Башкирська. Нектар, зібраний в Башкортостані, славиться своїм квітковим ароматом і ніжним смаком з фруктовими нотками. Він виробляє загальну тонізуючу дію, дуже ефективний при очищенні організму, корегує роботу всіх внутрішніх систем і органів окремо.
  • Дикий. Його збирають дикі бджоли в районі південного Уралу, сорт вважається рідкісним, бджоли живуть і заготовляють мед без втручання людини. Солодкість відрізняється яскраво вираженим смаком, стійким ароматом, володіє досить терпким присмаком. Користь речовини полягає в потужному антибактеріальній і противірусний вплив. Такий продукт підтримує організм в тонусі, зміцнює захисні сили.

Дані види відрізняються складом, зовнішнім виглядом, місцем збору, одне залишається незмінним – величезна користь для людського організму, а також екологічна чистота продукту.

Особливий білий нектар з гір

Не дивуйтеся, якщо раптом вам запропонують купити білий мед з гір. Продукт набуває білого кольору після процесу кристалізації, але тільки за умови, коли збір нектару здійснювався з рослин з білими суцвіттями, наприклад, з:

  • акації;
  • буркуну;
  • липи;
  • малини.

Білий колір аж ніяк не зменшує корисність продукту, але знайти чисто-білий, наприклад, гірської липи мед досить складно, адже гірське ласощі – це поліфлерний сорт.

Відрізнити липовий нектар можна за такими ознаками:

  • після зацукровування набуває дрібнозернисту структуру;
  • аромат трохи слабшає;
  • добре розчиняється у воді.

унікальність складу

Унікальність хімічного складу полягає у великій кількості вітамінів і мікроелементів, які передаються в мед від рідкісних рослин. Не існує єдиної формули меду, кожен сезон складу гірського ласощі буде відрізнятися в залежності від переважаючого рослини – медоноси.

Особливості смаку, калорійність

До помітних особливостей, властивостей меду гірського можна віднести яскраво виражений аромат, при цьому в букеті буде переважати якийсь провідний медонос. У тому випадку, якщо запах слабкий і мовчазний, то перед вами, швидше за все, підробка.

Смак продукту насичений, але не нудотний. Обов’язково присутня певна терпкість, в роті залишається медове післясмак. Колірна гамма може варіюватися від світло-жовтого (білого) до бурштинового кольору. Енергетична цінність речовини становить 305 ккал на 100 грам.

Чим відрізняється від інших сортів

Продукт, заготовлений в горах, володіє істотною відмінністю від інших сортів – процес кристалізації відбувається повільно. Безпосередньо після збору продукт рідкий, потім поступово речовина твердне і в структурі можна виявити досить великі кристали.

Яскравий смак і запах також є відмінною рисою продукту. Крім цього, нектар, видобутий в горах, має дівочої чистотою, адже на медоноси не поширюється дія хімічних викидів, шкідливих речовин і вихлопних газів.

цілющі властивості

Природні ліки вважається найціннішим, якщо порівнювати з аналогічними продуктами. Склад містить унікальні компоненти, вітаміни і мінерали. Для високогірного меду характерні корисні властивості:

  • допомагає позбутися від інтоксикації;
  • повністю засвоюється організмом;
  • ефективний при абсолютно будь-якому простудному захворюванні;
  • допомагає при захворюванні очей;
  • регулює гормональний фон.

Високогірний мед має більш сильну антибактеріальну дію, ніж інші сортами ласощі. Такий ефект обумовлений місцем збору та унікальністю гірських рослин.

Лікарський засіб допоможе впоратися з жіночими хворобами (цистит, вагініт, дисбактеріоз). Його рекомендується приймати при порушенні обміну речовин, анорексії.

Протипоказання

Було багато написано про унікальність і корисності такого продукту бджільництва. Однак не варто забувати, що гірський мед має корисні властивості і протипоказання:

  • алергія;
  • непереносимість;
  • дитячий вік до 2 років;
  • годування грудьми.

Гірське ласощі є вкрай насиченим речовиною, містить різноманітні компоненти природного походження, тому великий ризик розвитку алергічної реакції.

Рекомендується з’їдати не більше 2 ст. ложок солодощі за день дорослій людині, і не більше 1-2 ч. л. для дитини. Цієї кількості достатньо щоб всі корисні дії речовини проявилися повністю.

особливості зберігання

Зберігати бджолине золото, зібране в горах, слід в скляній або пластиковій тарі з герметичною кришкою, це запобігатиме потраплянню вологи всередину судини. Оптимальні умови для зберігання – температура 10-20 градусів і затемнене приміщення (шафа). Термін придатності становить 1-1,5 року.

Тепер ви знаєте, чим корисний мед, зібраний високо в горах, і як правильно його використовувати. Медок приймають всередину і наносять зовнішньо для збереження молодості і боротьби з різними захворюваннями. Основна відмінність від інших сортів – насичений смак і аромат, а також відсутність негативного впливу на медоноси. Гірський нектар має високу вартість через складнощі при його видобутку.