Фрукт айва: рецепти страв і зберігання айви
Кулінарія

Фрукт айва: рецепти страв і зберігання айви

Айва зовні трохи схожий на грушу або на яблуко з жовтою шкіркою, але при цьому плід відрізняється кам’яної твердістю. М’якоть фрукта айва виглядає зернистою і блідою. Однак якщо її правильно приготувати, айва стає ніжно-рожевого, приємною на смак і набуває характерного аромат – деякі вважають, що він схожий на аромат троянд, інші – на запах ананаса. Замінюйте в рецептах все або частину яблук або груш айвою (не забувайте, що айва вимагає більш тривалої теплової обробки); шматочки припущеної айви, додані в яблучний пиріг або крамбл, додадуть йому цікавий смак і аромат. Кладіть айву в марокканський тажин, робіть з неї гарнір до м’яса або використовуйте як інгредієнт в салатах. З айви виходять відмінне желе і паста Мембрілья, яку іноді називають «айвовий сир», – знамените на весь світ частування.

зберігання айви

Айву потрібно зняти до настання заморозків і зберігати в сухому прохолодному місці. Якщо під час збору айва ще не дозріла, її плоди мають зеленуватий відтінок, а не золотисто-жовтий. Тоді дозрівання займе приблизно 8 тижнів. Якщо кілька плодів занести в будинок і залишити дозрівати в кошику або мисці, вони будуть готові значно швидше – скоро ви відчуєте їх аромат. Але навіть недозріла айва залишиться твердою.

Для зберігання айви найкраще укласти її в окремий ящик або ретельно загорнути плоди, щоб їх аромат не передався іншим овочам і фруктам.

Можна заморозити айву у вигляді пюре або в сиропі, в якому її варили.

У сирому вигляді цей фрукт надзвичайно твердий, тому необхідно готувати страви з айви – тільки після термічної обробки плоди знаходять необхідну для правильного травлення консистенцію.

Базові рецепти з айви: припущені фрукти і пюре

Тверді плоди айви зовсім не просто почистити, хоча цього вимагає більшість рецептів. Кращий спосіб чистки – розділити плід навпіл великим м’ясницький ножем, а потім знімати шкірку і виймати серцевину маленьким ножем із зубчатим лезом.

Очистіть айву від шкірки, вийміть серцевину і наріжте, покладіть в каструлю з достатньою кількістю води, щоб покрити шматки айви. Додайте цукрову пудру з розрахунку 1 ст. ложка пудри на кожні 125 мл води. Щоб отримати припущені айву, варіть плоди 30-45 хвилин до м’якості. Можна додати терту цедру лимона або спеції, а перед подачею на стіл їх вийняти.

Для приготування пюре з айвою за цим рецептом злийте майже всю рідину, в якій варилися припущені плоди і перекладіть їх із залишками рідини в блендер. Збийте айву до пюре, перевірте на смак, чи достатньо цукру, і додайте, якщо потрібно.

Обсмажена в духовці айва.

Розділіть плоди навпіл і покладіть їх на деко. Посипте м’яким коричневим цукром і розкладіть навколо шматочки вершкового масла. Обсмажуйте при температурі 190 ° С протягом 45 хвилин до м’якості. Є інший варіант – можна поварити очищену айву, розділену на чотири частини, протягом 20 хвилин, потім злити воду і обсмажити протягом 30 хвилин, поклавши навколо шматочки вершкового масла.

Рецепт Мембрілья з айвою

Цей базовий рецепт з айви – прекрасний спосіб використовувати надлишок плодів. З такою пастою можна приготувати канапе з сиром або оливками, можна подати її з холодним м’ясом. Спробуйте Мембрілья з сандвічами або намажте на тост.

Щоб отримати 900 г пасти

т

  • 500 г пюре з айви
  • 1/2 ч. Ложки меленої кориці
  • 1 ч. Ложка солі
  • 400 г цукрової пудри

Поставте каструлю з айвового пюре, корицею і сіллю на слабкий вогонь і поступово додайте цукор, постійно помішуючи, поки він не розтане.

Варіть, весь час, заважаючи, щоб суміш перетворилася в пасту і придбала червоно-коричневий колір.

Перелийте в злегка змащену маслом дрібну форму і залиште остигати. Така паста може зберігатися у холодильнику кілька тижнів. Її можна перекласти в банку з широким горлом, щоб паста там застигла, і тоді вона буде зберігатися, як джем.

Пряна айва.

До гарячих страв таку айву подавайте з невеликою кількістю рідини або, якщо збираєтеся використовувати її для салату, злийте всю рідину. Пряна айва стане прекрасним доповненням до качки, гусака, дичини і навіть до індички. Вона може зберігатися в холодильнику в контейнері з кришкою протягом тижня або більше.

На 8 порцій

  • 4 айви
  • 1/2 палички кориці
  • 1 ч. Ложка цілих гвоздик
  • 1 лавровий лист
  • шматок імбиру завдовжки 2 см
  • чорний перець
  • 200 г цукрової пудри
  • 1 лимон
  • 2 ст. ложки оцту з сидру

Покладіть в каструлю очищену і нарізану айву разом з іншими інгредієнтами і залийте невеликою кількістю води, щоб вона тільки накрила вміст каструлі.

Нагрівайте на невеликому вогні до повного розчинення цукру, потім доведіть до кипіння і варіть під кришкою 30-45 хвилин до м’якості. Злийте рідину (збережіть її, щоб потім зробити желе).

Перекладіть в блендер і зробіть пюре, додавши частину спецій з каструлі. Подавайте соус кімнатної температури або підігрійте.

Страви з айви: салат і сальса

Ці рецепти страв з айвою вимагають більше часу, ніж попередні, однак результат вас приємно здивує.

Салат з пряною айви і качиного м’яса.

Ще один смачний салат, який можна приготувати із залишків качиного м’яса.

На 4 порції

  • 4 філе з грудок качки
  • 1 ст. ложка оливкової олії
  • сіль, чорний перець
  • 50 г салату-рапунцель
  • 50 г червоної капусти
  • 2 пряні айви, нарізані на скибочки
  • 2 ст. ложки рідини з-під айви
  • 4 столові ложки французької заправки
  • 50 г шматочків волоського горіха

Зніміть шкіру з качиних грудок і наріжте м’ясо. Посоліть, поперчіть і обсмажте протягом 3-4 хвилин в оливковій олії на середньому вогні до готовності, так щоб середина кожного шматочка залишалася рожевою.

Покладіть на чотири тарілки листя салату-рапунцель і нарізану капусту, зверху помістіть гарячі шматки качиного м’яса і пряну айву.

Змішайте французьку заправку з 2 ст. ложками рідини з-під пряної айви.

Посипте салат з айвою подрібненим волоським горіхом і полийте вийшла заправкою.

Сальса з айви.

Її можна використовувати з м’ясом на грилі або птахом, можна покласти ложку на сандвіч з блакитним сиром.

На 4 порції

  • 1 свіжий червоний перець чилі
  • 2 ст. ложки оливкової олії
  • 2 припущені айви
  • 1 ч. Ложка гірчиці діжонської
  • сік 1/2 лимона
  • 1/2 ч. Ложки цукрової пудри
  • сіль, чорний перець
  • 1 ст. ложка свіжого нарізаного коріандру (кінзи)

Протягом хвилини підсмажте в олії дрібно нашатковану перець чилі. Змішайте гарячу нарізану айву і чилі.

Покладіть туди ж масло, що залишилося, гірчицю, лимонний сік, цукор, сіль і перець і перемішайте. Дайте постояти 30 хвилин і потім покладіть коріандр і знову перемішайте.