Кулінарія

Фенхель: корисні і лікувальні властивості, протипоказання, склад і застосування фенхеля в кулінарії

Фенхель, через лікувальних властивостей часто званий аптечним кропом, – це невелике дворічна або багаторічна рослина, що належить сімейству Зонтичні. З ним пов’язано безліч історій, міфів і легенд. Наприклад, його грецька назва «Марафен» тісно пов’язане саме з марафоном! З корисними властивостями фенхеля це не пов’язано, просто відповідно до легенди, в 490 році до н. е., розбивши персів на фенхелевій поле поблизу міста Марафон, в 42 кілометрах і 195 метрах від Афін, греки відправили до столиці гінця з доброю звісткою. З тих пір учасники марафонських змагань бігають саме на таку дистанцію. Знайшов фенхель застосування і в кулінарії, і в народній медицині.

Нижче ви дізнаєтеся, чим корисний фенхель, і який його склад. Також ви отримаєте інформацію про властивості і протипоказання фенхеля, і про те, як його вибирати.

Чим корисний фенхель і його склад

Фенхель, як і його «брат» кріп, має безліч цілющих властивостей. Він ефективно бореться з коліками у дітей: вживання настоянки фенхеля знижує їх прояв у 65% малюків. Причому, на відміну від безлічі сучасних ліків, здатних викликати побічні ефекти, фенхель – натуральний засіб, безпечне навіть для немовлят.

До складу фенхеля входять такі речовини, як анетол, лімонен і кверцетин, що володіють протизапальною дією. Завдяки їм фенхелевое масло знімає спазми гладкої мускулатури шлунка і допомагає при метеоризмі. Що міститься в фенхелі фітостерини витісняє холестерин, знижуючи тим самим його рівень в крові. В Індії помітили ще одну властивість цієї рослини. У ресторанах там приносять фенхель разом з фінальними стравами – вважається, що він надає свіжість подиху.

Згідно з деякими дослідженнями, фенхель протипоказаний вагітним. Людям, що страждають на алергію і на епілепсію, також слід уникати його вживання.

Вибір фенхеля і його застосування в кулінарії

При виборі фенхеля діють всі ті ж правила, що і при виборі кропу: купуйте свіжу зелень з невеликими листочками і характерним запахом. «Правильний» фенхель – це пагони без ознак в’янення і біло-зелені пружні цибулини.

Іспанці та італійці додають сушений фенхель і його насіння в солодощі, випічку, компоти та інші страви, також виходить прекрасний чай з фенхелем. Для російської ж кухні характерно вживання фенхеля в сирому вигляді – і зелені, і цибулин, і насіння. Його додають у салати, соуси, сирно-сирні маси, рибні та м’ясні страви.

Для чого це треба їсти фенхель:

нормалізація травлення; освіження дихання.