Кулінарія

Дягілєва мед – цілющі, хімічні і фізичні властивості

Слов’яни завжди шанували солодкий нектар. Корисні і цілющі властивості меду активно використовувалися народними цілителями в виготовленні мазей, компресів, настоянок та інших лікарських сумішей. Жителі північних районів віддавали перевагу Дягілєва меду, який володіє унікальними властивостями, що робить цей сорт елітним.

Наші предки вважали, що Дягілєва мед зупиняє старіння, відновлює пам’ять і робить людину мудрою.

походження бджолопродукти

Дудникове мед збирається бджолами з лікарської рослини дягель. Батьківщиною цього медоноса вважається північ Європи і Азії. З скандинавських країн дягель був завезений в Центральну Європу в XVI столітті. В даний час в дикому вигляді він росте на Уралі і Північному Кавказі, в Західному Сибіру, ??зустрічається в європейській частині України. В Україні ця рослина рідко культивується на відміну від таких країн, як Бельгія, Німеччина, Нідерланди, де його вирощують повсюдно.

Пильна увага звернули на дягель в епоху Відродження, в період спалахів епідемії чуми і холери. За старовинним переказами, вважається, що ця рослина було надіслано людині як дар Божий, щоб впоратися з чумою. В середні віки дудник дуже часто використовували для виведення отрути з організму людини після укусу змії. Наші предки з повагою ставилися до Дудник, вважаючи це рослиною, що приносить здоров’я і силу.

Це цікаво: Дудник, згідно з легендою, врятував жителів французького міста Ньор від епідемії чуми. Городяни просто жували коріння рослини, а будинки та вулиці обприскували відваром з нього.

Мед Дягілєва вважається дуже рідкісним сортом. Його не знайдеш у вільному продажі на полицях магазинів, супермаркетів. Він рідкісний гість навіть на ринку і ярмарках. Нектар можна придбати або безпосередньо на пасіці, або в спеціалізованих торгових точках.

Причиною рідкості бджолопродукти служить його походження. Медонос, з якого збирається пилок, виростає в певних місцях, і в прохолодну, дощову погоду квітка погано виділяє нектар.

Цвіте дудник в другій половині червня, цвітіння його триває всього два тижні. Незважаючи на коротку фазу цвітіння дягель вважається одним з кращих медоносів. У сонячну, теплу погоду з однієї рослини можна зібрати до семи кілограм солодкого нектару.

З огляду на, що сам квітка зустрічається рідко, на його цвітіння ще великий вплив надають погодні умови. Період, протягом якого з медоноси бджоли можуть збирати нектар, нетривалий, тому мед дягелю – досить рідкісний і дорогий сорт нектару.

склад нектару

За концентрації мінеральних речовин тайговий мед перевершує інші сорти. У складі його більше фруктози, ніж сахарози. Завдяки цьому бджолопродукти можна вживати навіть при цукровому діабеті, але краще попередньо проконсультуватися з лікарем, який порекомендує добову дозу і курс прийому.

Дудникове нектар містить близько 60 різних речовин. Основною частиною є:

  • фруктози – 38-43%;
  • глюкоза – 33-36%;
  • мальтоза – 5%;
  • вода, мікроелементи, органічні кислоти, сахароза та інші речовини – 22-28%.

Мінеральний склад продуктів бджільництва різноманітний. До його складу входять:

  • натрій;
  • калій;
  • магній;
  • йод;
  • фосфор;
  • нікель;
  • фтор;
  • хром та інші мікроелементи.

Особливо корисним Дягілєва нектар робить присутність в його складі незамінних амінокислот і біогенних стимуляторів. Нектар цінується великим вмістом вітамінів: Н, Е, К, В6, В2, РР, пантотенова і фолієва кислоти. За наявністю мінеральних солей він займає перше місце серед інших сортів меду.

Фізичні характеристики

Мед з дудника в повній мірі переймає вишуканий аромат і смак медоноси, з якого був зібраний. Зовнішній вигляд його привабливий, консистенція густа і тягуча.

колір

Колір Дягілєва нектару насичений: від червоно-коричневого до бурштинового. Іноді він може мати легкий зеленуватий відтінок.

смак

Смакові якості нектару дудника вишукані і відрізняються від смаку звичайного меду. Смак його приємний, з легкою гіркуватістю і карамелевими нотками, властивими тільки цьому сорту продукту бджільництва.

аромат

Нектар володіє дуже насиченим квітковим запахом, яким його наділив лікарський медонос. Завдяки приємним ноток аромату, Дягілєва мед широко використовується в кулінарії і консервуванні.

кристалізація

Консистенція у меду дудника в’язка і густа. Процес зацукровування нектару проходить дуже повільно. Це обумовлено великим вмістом колоїдних речовин в його складі. Зацукрований бджолопродукти набуває дрібнозернистість, стає тягучим.

цілющі властивості

Тайговий нектар особливо цінується соєю здатність підвищувати працездатність, покращувати пам’ять. Він допомагає при амнезії, проблеми з пам’яттю у людей похилого віку.

Здавна в народній медицині цей продукт бджільництва вважався еліксиром життя. Його давали дітям з фізичними та розумовими відхиленнями, щоб прискорити зростання дитини і поліпшити мозковий кровообіг.

Це цікаво: У словнику Даля дягель трактується як слово «витягати» або «одужувати».

Нектар включали в раціон хворих після затяжних хвороб для підняття імунітету, вагітним для відновлення сил після пологів. Природний продукт в народі використовували як антидепресивну ліки при розладах нервової системи, при пригніченому стані. Поліпшення стану, підняття настрою хворого відбувалося навіть у дуже важких випадках.

Мед з дудника також володіє хорошими противірусною, антимікробну, протизапальну, ранозагоювальну, заспокійливим і загальнозміцнюючим діями. Ці пояснює широке застосування цього сорту в лікуванні і профілактиці різних захворювань.

Визначення якості нектару

Будь рідкісний і дорогий продукт, до яких відноситься і Дягілєва мед, викликає у недобросовісних продавців спокуса його фальсифікації. Відрізнити якісний продукт від підробки не завжди вдається навіть досвідченим покупцям.

У бджолопродукти підмішують палений цукор, щоб імітувати неповторний карамельний присмак натурального нектару. Виявити це можна по більш темного кольору і швидкої кристалізації продукту.

Наявність крохмалю визначається краплею йоду – якщо він присутній, то нектар забарвлюється в синій колір. Додані барвники та ароматизатори призводять до шаруватості меду. В прозорій тарі такий мед виглядає не однорідною масою, а помітними окремими пластами.

Існує багато народних методів визначення натуральності меду. Звичайно, найкращий варіант – віддати бджолопродукти на аналіз фахівцям в лабораторію. Такий спосіб витратний, зате стовідсотковий.

Якщо немає можливості перевірити якість меду в лабораторії, то продукт безпечніше купувати безпосередньо на пасіці або у перевірених продавців. При покупці варто звертати увагу на характерні для даного сорту фізичні характеристики: колір, смак, консистенція.

Як відрізнити природний продукт від сурогату, на що потрібно звернути увагу:

  • на вартість – ціна Дягілєва меду досить висока в порівнянні з іншими сортами, тому, якщо продавець пропонує його за значно нижчу ціну, то це перший аргумент, що продукт є підробленим;
  • на сезон продажу – натуральний дозрілий нектар з дудника ніколи не буде реалізовуватися раніше вересня, це обумовлено періодом цвітіння медоноси, термінами збору і дозрівання бджолопродукти;
  • на тару – не рекомендується купувати продукти бджільництва в залізній або непрозорою тарі. По-перше для меду підходить тільки скляна або керамічна ємність. По-друге, якщо продукт знаходиться в непрозорій тарі, це ускладнює розглянути його колір і консистенцію;
  • якщо покупка Дягілєва нектару відбувається вперше, то краще перед нею проконсультуватися і заручиться рекомендаціями досвідчених бджолярів і фахівців.

Варто відповідально ставитися до покупки продукту бджільництва, так як є ймовірність придбати не тільки неякісний товар, але і продукт, що містить шкідливі, хімічні речовини.

сфери використання

Дягілєва нектар – смачний харчовий продукт і ефективний лікарський засіб. Широке застосування цього бджолопродукти обумовлено неповторними смаком і ароматом, різнобічним спектром цілющих властивостей.

лікування

У народній і традиційній медицині Дягілєва мед використовується при лікуванні різноманітних запальних процесів, простудних захворювань. Нектар підвищує імунітет, виводить токсини з організму, покращує загальне самопочуття, підвищує тонус і емоційний тон.

кулінарія

На основі бджолопродуктів готують соуси для салатів і м’ясних страв. Він відмінно поєднується з лимоном, гірчицею і оливковою олією. Маринад, приготований з Дягілєвим медом, зробить м’ясо більш м’яким і ніжним.

Завдяки своєму специфічному карамельного присмаку, продукт бджільництва часто використовується для приготування напоїв і випічки.

косметологія

На основі продукту бджільництва створюються маски, бальзами, крему, які знімають запалення, живлять, зволожують і омолоджують шкіру.

Для зниження ваги і позбавлення від целюліту на основі Дягілєва бджолопродукти роблять масаж, медові ванни і обгортання, в результаті чого активізуються дренажні процеси і виводяться токсини.

зберігання

Мед з дягелю відрізняється від інших сортів тривалим терміном придатності. Цей продукт бджільництва при правильному зберіганні може зберігатися роками. Умови зберігання гранично прості:

  • приміщення для зберігання нектару повинно бути прохолодним і захищеним від прямого попадання сонячних променів. Оптимальна температура для зберігання – 16-20 градусів;
  • мед необхідно утримувати в скляній або керамічної тарі. Якщо продукт був придбаний в залізній або пластмасовою, то бажано його перекласти;
  • Дягілєва бджолопродукти не любить різких перепадів температури і його необов’язково зберігати в холодильнику.

Дягілєва мед один з найрідкісніших і маловідомих продуктів бджільництва. На жаль, знайти його на ринку в чистому вигляді – це велика рідкість. Якщо вам випала удача зустріти такий сорт меду, не проходьте мимо – купіть його. Однозначно, ви не пошкодуєте. Адже недарма медонос, з якого зібраний нектар, увійшов до списку найбільш шанованих серед травників цілющих рослин.